Wanneer we gewoon rustig bewegen en precies eten wat we nodig hebben, dan is dit proces in balans, en zorgen andere stoffen in ons lichaam ervoor dat oxidatieve stress wordt stop gezet. Echter, bij te veel industrievulling eten, of bij overdreven zware fysieke inspanning zoals bij topsport, kan er sprake van een teveel aan oxidatieve stress zijn.
Het lichaam heeft dan extra antioxidanten nodig om de oxidanten die ontstekingsreacties veroorzaken tegen te gaan. Doen we dat niet, dan kan het herstelproces erg lang duren, en verhogen we het risico op ziekten.
De antioxidanten die oxidatieve ketenreacties bestrijden zitten in grote getale in groente, fruit, kruiden, noten en zaden. Veel sporters eten deze veel te weinig. Men eet als sporter juist veel suiker en vlees in een geloof dat deze stoffen belangrijk zijn voor een fysieke prestatie, maar deze ongezonde vulling zorgt juist voor een overvloed aan oxidatieve stress.
Daarom is het zo dat sporters die slecht eten, nog veel meer spierpijn hebben, en vervolgens minder goede prestaties kunnen leveren.
Wetenschappers hebben namelijk sinds ongeveer 2010 algemeen gezien dat oxidatieve stress een grondoorzaak is van elke chronische ziekte. Oxidatiestress kan namelijk celschade en DNA-schade veroorzaken waardoor het lichaam in een permanente staat van ziekte raakt.
Zwarte bessen kan volgens onderzoekers oxidatieve schade verminderen. Er zitten veel anthocyaninen in, en dat zijn sterke antioxidanten.
Onderzoekers tonen aan dat Mensen die na een zware prestatie geleverd te hebben minder vaak spierpijn hebben als ze zwarte bessen hebben ingenomen.
Men keek naar mensen die 30 minuten hebben geroeid en zien dat ze meer creatininekinase niveaus hebben.
Dat is een enzym, een parameter wat wordt gerelateerd aan oxidatieve stress. Zwartebesseneters hadden lagere niveaus van creatininekinase.
Een onderzoeksgroep gaf zure kersen aan topsporters gedurende 10 dagen tijdens een zware trainingsperiode.
Het blijkt dat allerlei parameters die spierpijn in kaart brengen worden verlaagd door de zure kers, die voornamelijk wordt gebruikt in taarten en jams.
Men liet de sporters een drank drinken die gemaakt is van de schil van zure kersen.
Net als bij zwarte bessen zijn het ook hier de anthocyaninen die voor pijnverlichtend effect en minder creatinekinase zorgen.
Overigens zijn gewone kersen ook erg gezond. Deze helpen de nieren om afvalstoffen als urinezuur efficiënter af te voeren. Daar hebben sporters ook baat bij.
Ananas kan eveneens de ervaring van het hebben van spierpijn verzachten. Groepen sporters kregen een drankje zonder te weten wat er in zat en de groep die een drankje met ananas kreeg, rapporteerde minder spierpijn.
Men vermoedt dat de stof bromelaïne in ananas, waarvan bekend is dat het een sterk ontstekingsremmende stof is, helpt om de pijn die ontstekingen van spierpijn door oxidatieve stress veroorzaakt tegen te gaan.
De wetenschappers vonden het echter vreemd dat de creatinineniveaus niet daalden door ananas. Ananas werkt niet zozeer door het antioxidantprincipe, maar door het ontstekingsremmende principe.
De granaatappel bevat veel ellagitanninen die een antioxidantwerking op het lichaam hebben. Men kon meten dat sporters die dagelijks één of tweemaal granaatappelsap dronken, minder spierpijn hadden, en allerlei oefeningen met ellenbogen en knieën beter konden uitvoeren dat de groep sporters die geen granaatappelconcentraat hebben gedronken.
Dus heb je spierpijn? Maak je niet te sappel!
Neem gewoon een granaatappel.
Watermeloen bevat ook veel ellagitanninen, en citrulline zit er ook in.
Onderzoekers voegden extra citrulline toe aan watermeloensap en het blijkt dat dan spieren sneller herstellen.
Men ziet echter geen verschil in parameters zoals creatinekinase, en de proefpersoenen zelf rapporteren ook geen minder spierpijn dan de controlegroep.
Mensen die 2 liter bietensap drinken in de 48 uur na een grote fysieke inspanning hebben minder last van spierpijn. Toch zien onderzoekers tegelijk dat allerlei parameters niet veel veranderden, dus bietensap wordt niet gezien als spierherstellend voedsel, ondanks allerlei gezonde stoffen zoals betalaïnen die erin zitten.
Bietjes zijn bijzonder goed voor het hart en aangezien sporters veel hartproblemen hebben, kan het geen kwaad om als topsporter minimaal tweemaal per week bietjes als groente te nemen.
Voetballers die gedurende 90 dagen een supplement kregen op basis van astaxathine, een caratenoïde gemaakt door vele planten en algen, vertoonden minder spierpijn en minder creatinineniveaus na een fysieke inspanning.
Hier is echter nog niet zo veel onderzoek naar gedaan, dus kunnen we over dit resultaat niet zeker zijn.
Groene thee bevat een groot aantal polyfenolen met antioxidantwerking. In verschillende studies is gebleken dat het helpt om spierpijn tegen te gaan.
In sommige studies werd het langdurig ingenomen, gedurende 28 dagen, of in een andere studie gedurende 13 weken.
Van groene thee is al erg lang bekend dat het oxidatieve stress tegengaat.
Anatabine is een alkaloïde uit de tabaksplant. Deze stof is nauwkeurig onderzocht op zijn werking tegen spierpijn.
Het lijkt echter geen goede stof te zijn, want het lijkt de spierpijn zelfs te verergeren. Dat was een uitkomst die wetenschappers niet hebben verwacht.
Omdat de uitkomst van een verkennende studie negatief is, is er een stuk minder onderzoek naar dit product gedaan.
Curcumine wordt alom geprezen als medicinaal voedselsupplement tegen een reeks aan ziekten. Helaas wordt vaak niet de hele kurkumawortel gebruikt, maar een extract, terwijl er steeds meer bewijzen komen dat de hele plant meer geneeskrachtige waarde oplevert, omdat aanwezige stoffen elkaar versterken.
Toch blijkt curcumine door zijn ontstekingsremmende eigenschappen op zijn minst enigszins te helpen tegen spierpijn.
Gember is buiten de sportwereld alom bekend om zijn pijnstillend effect. Er zitten legio ontstekingsremmende stoffen in, en als onderliggende ontstekingen worden geremd, dan gaat ook de bijbehorende pijn weg. Het blijkt dat gember ook kan worden ingenomen door topsporters als middel tegen spierpijn.
Panax ginseng staat al eeuwenlang bekend als middel dat alle lichaamsfuncties ondersteunt. Het is een klassiek middel onder sporters uit Azië.
Uit modern wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gember ook de oxidatieve stress tegengaat die met spierpijn gepaard gaat. Sporters die langdurig ginseng gebruiken ervaren minder spierpijn.
Dat komt onder andere doordat veel onderzoeken naar de werking van vitamine C zijn gedaan met natuurlijke vitamine C, en de resultaten door de onderzoekers vaak rechtstreeks geëxtrapoleerd worden naar synthetische vitamine C, terwijl uit andere onderzoeken blijkt dat natuurlijke en synthetische vitamine C totaal anders door het lichaam behandeld worden. Het geven van deze synthetische vitaminen kan juist een oorzaak zijn van mindere sportprestaties, omdat ze te vaak worden voorgeschreven op basis van een geloof, waarbij de daadwerkelijke wetenschappelijke informatie volledig ontbreekt.
Rozenwortel of Rhodolia rosea bevat een groot aantal antioxidanten die versterkend werken voor lichaam en geest. De werking is vergelijkbaar met ginseng.
Ook deze plant helpt sporters om sneller te herstellen en van de spier af te komen. Het goede aan rozenwortel en ook ginseng is is dat de mentale werking ook wordt ondersteund.
Bij veel sporten, zoals voetbal, waterpolo en volleybal speelt tactiek een belangrijke rol, en wanneer de geest scherper is kan het meer intelligente tactische beslissingen nemen.
Dan herstellen spieren sneller, zo blijkt uit onderzoek. In saffraan zitten stoffen die een vorm van carotenoïden zijn, zoals crocine en crocetine. Saffraan wordt in de traditionele geneeskunde al eeuwen gebruikt tegen pijn, dus het is logisch om zijn werking tegen spierpijn te onderzoeken.
Een wetenschappelijk onderzoek onderzocht 39 vrouwelijke taekwondo beoefenaars, en ziet dat wanneer een combinatie van gember en kaneel thee wordt ingenomen, er minder sprake is van spierijn en een sneller herstel van de spieren.
Uit onderzoek op dieren blijkt dat knoflook het uithoudingsvermogen doet toenemen, en dat het het spierherstel bevordert. Onderzoekers weten nog niet precies wat de biomechanismen achter deze werkingen zijn. Men vermoedt dat de antioxidantwerking ervoor zorgt dat spieren sneller herstellen.
Het is al erg lang bekend dat kleine doses omega 3 zorgt dat spieren minder snel verzuren en in de kramp schieten. Maar sinds kort is ook bekend dat omega 3 vetten uit bijvoorbeeld waterkers, de bladgroente met de hoogste omega 3 inhoud, of zomerpostelein, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten en pecannoten, ervoor zorgen dat spierpijn sneller wordt opgeheven na een forse fysieke inspanning zoals topsport bedrijven. Lichtplant raadt visolie ten sterkste af om 3 redenen:
Het ene onderzoek duurt 13 weken en het andere onderzoek 5 dagen, waardoor het geven van een vergelijking tussen producten enigszins moeilijk is. Ook is er een verschil in bewerking en inname. Het ene product wordt gedroogd en met water aangelengd, het andere wordt als capsule ingenomen, een derde product wordt juist weer vers gebruikt. Ook dat verschil in bewerking maakt een vergelijking moeilijker.
Voor recreatieve sporters maakt een paar procent weinig uit, maar voor topsporters kan het een verschil uitmaken tussen het erepodium of een bijrol.
Behalve kruiden voor spierherstel, zijn er allerlei legale middelen die ons uithoudingsvermogen vergroten, zorgen dat het bloed meer zuurstof kan vervoeren, en zelfs stoffen die onze spieren kunnen versterken.
Allerlei mensen werken in de sportwereld en gebruiken deze informatie om sporters of teams beter te laten presteren.
Bronnen bij artikel over spierpijn en sportkruiden