Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Nieren ondersteunen met dagelijks een kopje Duitse Brem thee

Zet een medicinale plant in je kruidentuin

Latijnse naamgeving: Genista germanica

De Duitse brem groeit in heel Midden-Europa. Het is een lage struik die je soms in siertuinen ziet staan. Dit familielid van de peulvruchten heeft gele bloemetjes. Hij kent geen eetbare delen maar delen van de plant kunnen als medicinale thee worden bereid die vooral goed is bij nierstenen en oedeem. Duitse brem is een plant die de bodem niet uitput; hij haalt stikstof uit de lucht en geeft deze af aan de bodem om het nog voedingsrijker te maken.
Duitse brem past prima in de kruidentuin voor theeplanten.


Genista germanica Bloeiende Duitse brem


Verspreiding Duitse brem

De Duitse brem is een kleine struik die niet alleen groeit in Duitsland maar ook in Polen, Tsjechië, het westelijke deel van Rusland, de Baltische staten, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Slovakije en Noord-Italië. 

Ook groeit het in Oost-Nederland, Oost-België en Oost-Frankrijk. In Noord-Spanje kun je deze plant eveneens tegen komen. Verder groeit deze niet hoog wordende struik in delen van Denemarken, Zweden, Roemenië en Bulgarije. 

Duitse brem is een echte Europese plant.

In Nederland is het een zeldzame plant maar in Limburgse, Gelderse, Overijsselse en Brabantse bossen kun je de plant in het wild tegenkomen. 

Hij bloeit in juni en juli en geeft een mooie dichte tros van goudgele bloemen. Duitse brem is vaak te koop in tuincentra.


Traditionele geneeswijze Duitse brem

Van Duitse brem kun je de jonge twijgen, bloemen en zaden gedurende de hele zomer verzamelen om ze te gebruiken voor medicinale doeleinden. 

Er wordt een thee van gezet door 15 tot 30 gram van de plant te laten trekken op een halve liter water. Deze thee is zweetdrijvend, urinedrijvend en laxerend.

Het wordt traditioneel ingezet bij niergruis, nierstenen en andere nierkwalen waardoor bijvoorbeeld oedeem of waterzucht kan ontstaan. 

Verder is het een goed middel bij constipatie en verslijming of verslakking van de darmen.


Genista germanica Botanische tekeming Duitse brem, Prof. Dr. Thomé's Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, in Wort und Bild, für Schule und Haus; mit ... Tafeln ... von Walter Müller


Gebruik meer dan één kruid

Mocht je deze thee willen gebruiken om de nieren te ondersteunen, dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een fytotherapeut, kruidengeneeskundige of huisarts. Vaak is een meer algemene aanpak op zijn plaats, en moet bijvoorbeeld gekeken worden naar voeding en dranken die minder goed zijn voor de nieren.

Verder is er allerlei nierondersteunende voeding die gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Centella asiatica, of Kumis kucing ofwel Javaanse nierthee.


Oedeem? Drink één kopje Duitse bremthee per dag, getrokken van 3 gram gedroogd kruid


Niet bij grote nierproblemen

Duitse brem werkt vooral preventief, bijvoorbeeld als je eczeem hebt gehad, of nierstenen hebt gehad, en je wilt de nieren gezond houden.

Kruiden kunnen de nieren gezond houden, zodat het risico op niergruis of nefritis, nierontsteking lager is, maar vermoedt je grotere nierproblemen, dan moet je naar de huisarts of andere arts gaan. 


Duitse brem reinigt lichaam

Deze plant reinigt het lichaam op twee verschillende manieren.

Duitse brem maakt de darmen weer helemaal vrij van restanten. 

Deze restanten kunnen schade veroorzaken als ze te lang in de darm blijven hangen. 

De reden dat Duitse brem de darm schoonmaakt, is vooral de laxerende werking. Vaak voegt men honing toe aan de thee om de reinigende werking te vergroten.

Deze zuiverende eigenschap is eveneens van toepassing bij huiduitslag zoals eczeem en etterende zweren.

De thee stimuleert de nierwerking, zodat de nieren meer afvalstoffen of toxinen uit het lichaam kan verwijderen. 

Dat is een andere manier waarop Duitse brem het lichaam reinigt.


Een kopje per dag

Er wordt slechts één kopje van deze thee per dag gedronken, en dat verdeeld over drie keer. Te grote porties Duitse bremthee kan leiden tot braakneigingen en diarree

Dat zal misschien niet snel voorkomen, maar voor de zekerheid is het wel verstandig. Maak een kopje thee met 2 tot 3 gram gedroogd kruid.


Genista germanica Duitse brem past in elke tuin.


Naamgeving Genista germanica

De botanische naam die we in de wetenschap gebruiken van Duitse brem is Genista germanica. Germanica staat gewoon voor ´Duits´. Er zijn meerdere mogelijke betekenissen voor het woord ´genista´. 

  • De meest waarschijnlijke afkomst van het woord is het Keltische woord ´gen´ wat ´kleine struik´ betekent. 
  • Er zijn wetenschappers die de voorkeur geven aan een verwantschap met ´geno´ of ´gigno´ wat ´snelle groei´ beduidt. 
  • Een derde betekenis is dat het met het Latijnse woord ´genu´ wat knie betekent in verband staat.

De brem is net als de knie zeer buigzaam, vandaar deze laatste associatie. In alle talen komt het woord ´Duits´ voor als voorvoegsel voor deze plant. 

In Engeland heet het German greenweed, in Frankrijk Genêt d'Allemagne en in Duitsland noemt men het Deutscher Ginster.


Duitse brem in de tuin

De Duitse brem komt in het wild steeds minder voor in Nederland. 

Het kan een mooie sierplant zijn in de tuin. Aangezien de Nederlandse overheid vooral de baan vrijmaakt voor het bedrijfsleven en de natuur niet echt ondersteunt, zien steeds meer mensen het als hun eigen verantwoordelijkheid om hun achtertuin ter beschikking te stellen voor het laten groeien van zeldzame planten zoals de Duitse brem.


Genista germanica Geel bloeiende Duitse brem


Duitse brem en moestuin

De Duitse brem haalt stikstoffen uit de lucht en geeft deze af aan de grond. Met andere woorden: het maakt de aarde voedingsrijker. 

Het profiteert niet alleen zelf van die stikstoffen maar laat andere buurplanten meeprofiteren.

Daarom is de Duitse brem een extra goede plant. Je kunt hem gerust naast een moestuin neerzetten teneinde ervoor te zorgen dat de grond niet wordt uitgeput. 

Op internet zijn zaden en planten van de Duitse brem te koop. De zaden hebben eerst een koude periode nodig om tot ontkieming te komen. 

Daartoe worden ze vaak een nachtje in de koelkast gedaan voordat ze in de aarde worden gestopt.


Bronnen artikel Duitse brem

  1. Boek: A. Dinand, Zakboek der geneeskruiden
  2. http://wilde-planten.nl/duitse%20brem.htm
  3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_brem
  4. http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl/genus.pl?17311
  5. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Genista+germanica
  6. http://www.cruydthoeck.nl/wilde+bloemen/genista+germanica
  7. Foto Duitse brem in bloei, close-up: Robert Flogaus-Faust
    , via Wikimedia commons
  8. Botanische tekening Duitse brem: Prof. Dr. Thomé's Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, in Wort und Bild, für Schule und Haus; mit ... Tafeln ... von Walter Müller (Pl. 425) (7982419735).jpg
  9. Foto´s: Wikimedia commons