Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Hoe schil je een paprika?

Paprika

Paprika´s lijken voor menigeen onschilbaar. Maar wie de truc kent, doet iedereen verbazen met een heerlijk zoetig vlezig gerecht waarvan sommigen niet kunnen raden wat het is. Verras je bezoek door een salade met gegrilde paprika´s of een lauwe gegrilde geschilde. paprikacarpaccio voor te schotelen. Geschilde paprika's zijn een ware delicatesse, en smaken gek genoeg totaal anders dan ongeschilde paprika's.


Tomaten schillen kan iedereen

Je haalt er maar een klein beetje af, maar toch verandert de smaak van de paprika aanzienlijk als je hem schilt. De manier waarop dit gebeurt zal je verbazen. 

Het gaat in ieder geval niet zoals we een tomaat schillen. Tomaten schillen is simpel. Dat kan iedereen. Je doet tomaten in een pan met kokend water en na 1-2 minuten haal je ze eruit. 

Waarschijnlijk is de schil al open gebarsten en kun je die er zo aftrekken. Maar paprika schillen gaat niet in heet water. Het gaat met behulp van lucht. Dan bedoelen we niet zo maar lucht, maar hete lucht.


Geschilde paprika uit een potje? Nee!

Er zijn potjes met geschilde paprika's te koop maar dat is niet interessant voor de ware voedselliefhebber of foodie. 

Je moet het zelf doen, zelf de vaardigheid ontwikkelen. Dat is pas echt eten bereiden. Daar komt nog bij dat geschilde paprika uit een potje vaak de verkeerde olie bevat, waardoor het een ongezond geheel wordt.


Bereid je voor

Het is wel belangrijk om de truc eerst uit te proberen zonder dat je gelijk je bezoek al wilt verrassen. Dit om teleurstellingen te voorkomen. 

Het is namelijk wel even een vaardigheid, en je moet er de tijd voor nemen. Niet dat het erg lang duurt, maar in het algemeen is het belangrijk om niets voor het eerst te doen als je het aan anderen wikt laten zien.


Schillen zonder mes

Denk niet dat er een mes aan te pas komt en dat je heel fijn moet snijden. Dat is het ook niet. Nee, deze truc is totaal anders dan je verwacht. Trouwens, is het slim om tegelijkertijd een ovengerecht te maken als je geschilde paprika nodig hebt. 

Een heerlijke ovenschotel is nog lekkerder als het vooraf wordt gegaan door een paprikacarpaccio! En het bespaart energie! Het klinkt misschien een beetje vaag, maar als je dit artikel uitleest snap je alles.


Wat is de truc?

Er zijn drie manieren om een paprika te schillen. Voor elke manier heb je hete lucht nodig, dus vuur. De makkelijkste manier is als je een oven hebt, maar het kan ook op een barbecue. 

Let wel op het eerdere advies dat je het een keertje uitprobeert, voordat je met je paprikaschilkunst gaat pronken naar anderen. Dan komt het ook veel beter over, alsof je dit al jaren hebt gedaan. Want geloof het of niet, na een keer proberen weet je exact hoe het moet.


Manier 1

Manier 1 werkt als volgt: je zet de paprika zet je rechtop in de oven. De oven zet je op 180 graden. De schil wordt op een gegeven moment zwart. 

Dat is de tijd om de paprika uit de oven te halen. Veeg de zwarte schil weg en gooi dit in de prullenbak. De paprika is nu geschild! Bovendien is hij ook gegrild. Gegrilde groenten zijn erg lekker.

Zo komen de paprika´s uit de oven. Het schilletje begint zwart te worden. Nu kunnen ze eenvoudig van hun schil worden ontdaan.


De tweede manier

Manier 2: Je kunt de paprika op de barbecue leggen. Draai hem een kwartslag als de onderkant zwart is. Dat doe je drie keer totdat de hele paprika zwart is. 

Daarna veeg je de schil er weer zo af met je handen. Natuurlijk, hij moet eerst even afkoelen voordat je hem zonder brandblaren te krijgen kunt aanraken, maar voor de rest is het een koud kunstje.


De derde manier

Een derde manier om een paprika te schillen is om hem boven vuur van het fornuis te houden. Alleen krijgt hij dan geen lekkere gegrilde smaak of barbecuesmaak. 

Eigenlijk is dit niet de beste manier, helemaal niet in tijden dat het gas erg duur is. Je kunt beter hem bij een ovengerecht toevoegen in de oven. 

Dat kost het geen extra energie of tijd. Dan is het echt in een handomdraai gebeurd.

Bijzonder lekkere, culinaire verrassing: paprikacarpaccio


Waarom wil je paprika´s schillen?

Geschilde paprika´s smaken veel lekkerder dan ongeschilde. Het smaakt vleesachtig. Omdat de geschilde paprika geroosterd is, krijgt het een extra smaakdimensie. 

Geschilde paprika´s kun je prima als groentesnack opeten. Snijd ze in mooie vierkantjes en leg ze op een bordje. Je kunt ook een grote paprika zo recht mogelijk uitklappen, bijsnijden en als ondergrond voor een salade gebruiken. Dat staat gewoon leuk. Het is ook heerlijk als voorgerecht op zich. Je legt de paprika in zo groot mogelijke plakken op het bord en serveert het als vegetarische carpaccio. 

Geschilde paprika´s kun je bij menig supermarkt in een potje kopen maar dan zitten ze op water en azijn en zijn ze toch niet zo lekker als dat je het zelf maakt. Wanneer je er veel hebt gemaakt kun je ze zelf op azijn zetten en zo een aantal maanden bewaren.


Paprikacarpaccio, een ovenheerlijk recept

Paprika's kun je schillen nadat ze im de oven zijn geweest en de schil enigszins donker is verbrand. Daarna haal je de steel eraf en de zaadjes eruit. Vervolgens spreid je ze op een plat bord en doet er peper, zout en knoflookolie over. 

Nu heb je een vegetarische carpaccio gemaakt die niet alleen heerlijk is, maar ook vol zit met vitaminen en mineralen.


Gegrilde groente in een salade

Geschilde paprika kun je prima in een salade doen. Er zijn meer groentes die je kunt grillen. Gegrilde ui heeft een superlekkere smaak. 

Wanneer je de oven toch aanhebt om geschilde paprika´s te maken, kun je ook een uitje erbij grillen. Hiervoor schil je de ui helemaal en zet je hem gewoon op het rooster. 

Eenvoudiger kan het bijna niet! Na het grillen snijd je de ui klein om het in een salade te verwerken.


Knoflook grillen

Als je echt heel creatief bent dan gril je ook een paar knoflookteentjes. Deze zijn klein en kunnen later erbij worden gedaan. Prik ze op een spies en leg ze naast de ovenschotel op de gril. 

Gegrilde knoflook kun je verwerken in een salade, knoflookboter of je kunt ze in een dressing doen. 

Tweekleurige lauwe gegrilde geschilde paprikacarpaccio, een ware delicatesse.


Wortels grillen

Als je toch bezig bet met de oven kun je ook ervoor kiezen om een paar wortels te grillen. Door het grillen krijgen de wortels een soort grilsmaak die in de verte aan worst doet denken. De vorm lijkt ook op een worstje. 


Gegrilde paprika op brood

Gegrilde paprika is heerlijk op brood in combinatie met kaas. Snijd een gegrilde parika open en snijd er vervolgens een plak uit dat net zo groot is als een boterham. 

Leg deze op het brood en daar bovenop de kaas. Zowel oude kaas als jonge kaas doen het goed bij gegrilde paprika. Daarnaast kun je ook roomkaas gebruiken. 

Smeer dan eerst een boterham in met roomkaas en leg daar bovenop de paprikaplak in de vorm van de boterham. Je maakt zo een broodje supergezond!


Gegrilde of geroosterde Paprika´s als snack

Gegrilde paprika´s zijn een uitstekende borrelhap. Je kunt de paprika klein snijden zodat ze dubbel gevouwen kunnen worden. 

Daarna steek je er een cocktailprikker door. Om het its steviger te maken kun je erom heen een augurk, blokjes Hollandse kaas of zilveruitje doen. 

Gegrilde paprika is een ideale cocktailverrassing. Je kunt ook plakjes op een bord leggen en mensen ze zelf op laten prikken.


De oven efficiënt gebruiken

Soms maak je een ovengerecht en is er op de gril nog ruimte over. Om energie te sparen kun je de tegelijkertijd paprika grillen. 

In de tijd dat het gerecht klaar is en even moet uitdampen kun je de paprika schillen en door de salade heen doen, of je serveert als voorafje een lauwe gegrilde geschilde paprikacarpaccio. 

Het is ook een aanrader om tegelijkertijd een uitje of knoflookteen te grillen. Gegrilde ui is heerlijk door een salade of als bijgroente bij de maaltijd.


Bronnen: hoe  schil je en paprika?


  • Hoofdfoto: Wikimedia commons, publiek domein
  • Overige foto's: Thomas Dijkman