Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van Pteleopsis suberosa


 

Latijnse naam: Pteleopsis suberosa
Pteleopsis suberosa Foto: Ji-Elle
Deze kleine boom is wijd verspreid in de Savanne van Mali, Senegal, Guinea, Ghana, Togo, Benin, en Nigeria. De bladeren van Pteleopsis suberosa worden medicinaal gehanteerd bij meningitis, koortsstuipen en hoofdpijn. De bast wordt gebruikt bij geelzucht, asthenie, dysenterie, hoest, astma, aambeien, virusziekten en vooral zweren.

Uit onderzoek blijkt dat de Pteleopsis suberosa actief werkt tegen maagzweer veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori.

Pteleopsis suberosa Geografische verspreiding Pteleopsis suberosa


Enkele voorbeelden van  inzet Pteleopsis suberosa

In Mali is het middel CalmogastrylTM op de markt wat vooral helpt bij maagzweer en twaalfvingerigedarmzweer.
In Benin wordt een afkooksel van de wortel gebruikt bij obstructie tijdens de bevalling, en een afkooksel van de bast is er een middel om dysenterie te behandelen.


Pteleopsis suberosa als Epilepsiemedicijn

In Nigeria zijn relatief veel epilepsiepatiënten maar toch hebben maar weinig mensen toegang tot de synthetische medicijnen. De mensen die wel toegang hebben stoppen vaak met hun medicijnen innemen en gaan op zoek naar plantmedicijnen tegen epilepsie.
Dat zijn de beweegredenen van de onderzoekers van het Department Forest Technology om op zoek te gaan naar de best werkzame epilepsieplanten in Nigeria. 

Men kocht op 10 verschillende markten 62 medicijnen waarvan de verkoper vertelt dat ze tegen epilepsie werken.

In heel de wereld hebben 50 miljoen mensen epilepsie. In Afrika wordt het de meest algemene niet-infectieziekte genoemd.
Slechts 25% van de Nigerianen met epilepsie is therapietrouw. Er zijn drie belangrijke redenen voor dit lage getal, volgens de wetenschappers.

 

  1. Ten eerste hebben de medicijnen giftige bijwerkingen.
  2. Ten tweede hebben de medicijnen psychosociale consequenties en
  3. Ten derde is er blijvende medische supervisie nodig, wat mede inhoudt dat mensen niet van de ziekte genezen.

 

Sociale gevolgen epilepsie

De psychosociale gevolgen van epilepsie zijn zeer ernstig. In Nigeria denken veel mensen dat mensen met epilepsie worden beheerst door de duivel. 

Daarom wil niemand iets met hen te maken hebben. Dat is een reden tot diepe droefheid, depressie, doodswens of zelfmoord bij veel Nigeriaanse epilepsiepatiënten.

Een ander bijgeloof is eveneens problematisch. Veel Nigerianen geloven dat epilepsie een infectieziekte is en dat men geïnfecteerd kan raken door speeksel. 

Daardoor is het moeilijk voor epilepsiepatiënten om een geliefde te vinden. Epilepsiepatiënten zien zichzelf door hun ziekte vaak als sociaal onwaardig.


Pteleopsis suberosa Foto: Ji-Elle

 

Combinatie van planten tegen epilepsie

In hun studie zocht men naar plantmedicijnen tegen epilepsie. Vaak gaat het om een combinatie van geneesplanten. Er worden in het onderzoek meerdere plantcombinaties weergegeven. Hier volgt een recept waarvan de meeste planten in dit boek staan:

Een afkooksel hiervan moet in een portie van 200ml driemaal per dag worden ingenomen door een volwassene. Kinderen drinken driemaal daags 100ml.

Een ander recept dat driemaal daags gedronken moet worden bestaat uit de planten Lannea welwitschii, Monodora myristica, Xylopia aethiopica, Alstonia boonei, Picralima nitida, Pteleopsis suberosa, Euphorbia lateriflora, Harungana madagascariensis, Acacia nilotica en Milicia excelsa.

 

Meest genoemde planten tegen epilepsie

8 planten werden het meest genoemd door de kruidenverkopers. 

Dat waren Xylopia aethiopica, Lannea welwitschii, Alstonia boonei, Carpolobia lutea, Pteleopsis suberosa, Khaya grandifoliola, Lecaniodiscus cupanioides en Chasmanthera dependens. Pteleopsis suberosa is aldus één van de meest gebruikte geneesplanten tegen epilepsie in Nigeria.

De onderzoekers hebben met dit onderzoek als doel om andere wetenschappers te voorzien van informatie ten aanzien van het traditionele gebruik van geneesplanten voor het geval dat er onderzoekers zijn die een nieuwe studie willen opzetten naar het creëren van een wetenschappelijk gedragen behandelmethode tegen epilepsie op basis van geneesplanten.
Pteleopsis suberosa Pteleopsis suberosa in Benin, foto: Ji-Elle

 

Tegen fungi en bacteriën

Onderzoekers melden dat het aantal pathogenen zoals fungi en bacteriën die resistent zijn voor farmaceutische antibiotica steeds groter wordt. 

Veel antibiotica staan niet toe dat het lichaam vecht tegen ziekten die veroorzaakt worden door deze pathogenen, volgens de universitaire onderzoekers uit Benin.

Diverse ethnobotanici uit heel de wereld benadrukken het grote belang van geneesplanten in de strijd tegen pathogene organismen. 

Traditionele helers hebben naast bijgelovige ideeën veel kennis van geneesplanten, zo stellen de Beninse wetenschappers.

De onderzoekers onderzochten behalve Pteleopsis suberosa ook Bridelia feruginea

Beide soorten blijken werkzaam te zijn tegen 7 bacteriekolonies en 6 fungisoorten. Er was wel een verschil in werking, de B. ferruginea werkt een stuk sterker tegen bacteriën en de P. suberosa werkt iets sterker tegen schimmels of fungi. 

De onderzoekers zien dat met deze resultaten het traditionele medicinale gebruik van beide planten onderschreven wordt door wetenschappelijke inzichten.


Pteleopsis suberosa Foto: Ji-Elle

 

Pteleopsis suberosa tegen maagzweer

Meerdere onderzoeken tonen aan dat de schors van deze boom een medicinale werking heeft tegen maagzweer. Men ziet in laboratoria bij proefdieren dat ontstekingsprocessen in de maagwand verminderen als een extract van deze boom wordt toegediend. 

 

Een extract werkt als ontstekingsremmer even goed als het synthetisch medicijn indomethacine, zo melden onderzoekers.

Als de ontstekingen worden geremd, dan neemt ook de pijn af. Zo is Pteleopsis suberosa een natuurlijke ontstekingsremmende pijnstiller.
Daarbij is ook gezien dat er een antibacteriële werking van de schors uitgaat tegen de pathogene bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie staat vaak aan de basis van een zweer in de maagwand.

 


Bronnen bij artikel over Pteleopsis suberosa

  • Maagzweer:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9507900/
  • Maagzweer: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18023308/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia Commons, 
  • Alle foto's: Ji-Elle
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4