Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Leefstijlziekten: Maak je Leefstijl tot medicijn, of tot oorzaak van een ziekte?

Er is een nieuw begrip in de geneeskunde:

leefstijlgeneeskunde

 

Leefstijl
Leefstijl is een medicijn. We kunnen genezen door een gezonde leefstijl. Dat is goed nieuws voor mensen en slecht nieuws voor de farmaceutische industrie, want die stimuleert om ongezond leven te managen met synthetische pillen. Dat winstmodel raakt een beetje uit de tijd. Gezondheidszorg is namelijk erg duur geworden. Het is een grote maatschappelijke last. Waarom zouden mensen moeten accepteren dat ze mee betalen aan farmaceutische medicatie van mensen die een ongezonde leefstijl hanteren? Zo knaagt de farmaceutische industrie aan de maatschappelijke cohesie.

Inmiddels is al bijna een derde van de schatkist gereserveerd voor de gezondheidszorg  Als we niet uitkijken, dan zorgt het jaarlijks groeiend budget, uitgaven, ervoor dat de maatschappij onbetaalbaar wordt. Is het nog wel verstandig om winst te willen maken over de ruggen van zieke mensen?

 


Gezonde leefstijl is een medicijn

Al in de jaren 90 van de vorige eeuw zien wetenschappers dat leefstijl een medicijn kan zijn bij een groot aantal ziekten. Bij leefstijl denken we vaak alleen aan obesitas, maar dat is slechts een van de vele leefstijlziekten. Vele soorten kanker zijn ook leefstijlziekten, en dat is wat moeilijker te accepteren, omdat we dan onszelf de schuld ergens van geven. Je schuldig voelen is echter niet nodig, want als je bewust bent van een gevaar, dan doe je het niet. Je gaat ook niet op de snelweg lopen, omdat je je bewust bent van het gevaar daarvan. Als je 100% beseft dat slechte leefstijl tot een reeks aan ziekten kan leiden, dan is het wellicht verstandig om je slechte gewoonten aan te passen. Sommigen nemen daarvoor een coach in de arm.


Ongezonde leefstijl is hoge kostenpost

De vrijheid van het individu om zich grenzeloos te goed te doen aan ongezonde leefstijl, kost de maatschappij veel geld. Eigenlijk voeden we mensen in onze samenleving op om te vertrouwen op de artsenij, in plaats van op een gezonde leefstijl. Doordat er zeer ongezonde producten in de supermarkt mogen worden verkocht, is er een enorm hoog risico op ziekten, en de kosten die daarmee gepaard gaan. Niet zelden kost een patiënt 2 miljoen euro per jaar, en dat moet dan door andere belastingbetalers worden opgebracht. Stel dat 100.000 mensen 2 miljoen euro aan medische zorg opeisen, dan kost dit de samenleving 200 miljard per jaar. Hoe lang is dit systeem nog houdbaar? Er zitten duidelijk financiële grenzen aan de groei van de farmaceutische zorgindustrie.


Leefstijl is een medicijn

Leefstijl Ghandi was vegetariër, pacifist, hindoe-aanhanger, spiritueel leider en politiek leider van India. Hij is vermoord toen hij 79 was.


Wat zei spiritueel leraar Ghandi over voeding?

Ghandi zei in 1929: “In plaats van het lichaam te gebruiken als een tempel van God, gebruiken we het als een voertuig voor gulzigheid en vraatzucht, en schamen we ons niet om naar de medische wereld te rennen voor hulp bij onze poging om hen te vergroten en de aardse tabernakel te misbruiken."
Verder schreef hij: "Het is gezondheid die echte rijkdom is en geen stukjes goud en zilver."
In onze maatschappij hoor je vaak mensen zeggen dat 'gezondheid het allerbelangrijkste is', echter, niet veel mensen die dat credo in hun vaandel hebben leven daar ook naar.


Leefstijlgeneeskunde in opkomst

Leefstijl Roken is een ongezonde leefstijl

Leefstijlgeneeskunde is een groeiend vakgebied binnen de geneeskunde dat zich richt op essentiële gezondheidsgedragingen, die de belangrijkste oorzaken zijn van de meeste vroegtijdige sterfgevallen, chronische ziekten en gezondheidszorgkosten. Het coachen van patiënten met op bewijs gebaseerde gedragsveranderingsstrategieën kan hen helpen blijvende gewoonten te ontwikkelen op cruciale gebieden, zoals:

Overeenkomsten in filosofie tussen leefstijlgeneeskunde, fysieke geneeskunde en revalidatie maken hen complementair en synergetisch in de behandeling van de patiënt in hun sociale context.


Lijst met leefstijlziekten

Leefstijl Ongezonde leefstijl verhoogt risico op ziekten

Het aantal mensen met een leefstijlziekte groeit gestadig door. Daarom slaan sommigen onderzoekers alarm. Allereerst is het goed om te weten wat nu precies leefstijlziekten zijn. Door bewustwording begint verandering. Onderstaande ziekten zijn typische leefstijlziekten. Deze worden in wetenschappelijke onderzoeken als dusdanig beschreven. Vanuit de genetica is bekend dat ze epigenetische oorzaken hebben, dus oorzaken die buiten de genetica liggen. Dat zijn oorzaken als het industriële voedingsdieet, te weinig fysieke beweging en milieuvervuiling.



Longziekte als leefstijlziekte

Leefstijl Wiet rokende meisjes

Bij astma denken niet veel mensen aan een leefstijlziekte. Toch is het in de wetenschap volkomen duidelijk dat astma te maken heeft met een overdaad aan suiker eten en te weinig licht sporten of bewegen. Licht sportend bewegen betekent dat je de longen traint en onderhoudt.  Door de suiker komt het lichaam in staat van oxidatieve stress, en door te weinig sporten worden de longen niet naar behoren gebruikt.
Beginnen met bewegen is een prima oplossing. Als je op de fiets naar je werk of opleiding kan gaan, dan is dat al een goede activiteit. Zo simpel kan het zijn. In feite kun je alle afstanden onder de 15 kilometer makkelijk fietsen, en dan niet op een elektrische fiets natuurlijk.
Een afstand onder de 3 kilometer kun je makkelijk wandelend afleggen. Vaak is het een kwestie van gewoonte om overal maar per OV of auto naar toe te gaan.
Wat voeding betreft kun je in plaats van suiker kiezen voor gezonde suikervervangers.

Leefstijl Zittend leven verhoogt risico op kanker, longziekten en andere leefstijlziekten


Kanker als leefstijlziekte

In wetenschappelijke kringen is er geen discussie over het feit dat een zittende levensstijl gepaard met te weinig gezond voedsel leidt tot verhoogd risico op kankers. Helaas is dit gegeven nog te weinig opgenomen in de parate kennis van de meeste mensen. We denken vaak dat kanker door een genetische oorzaak, of door toeval komt, maar die visies blijken totaal niet juist.
We kunnen ons lichaam meer weerbaar maken tegen allerlei ziekten, ook tegen kanker. Een meer gezonde leefstijl is het antwoord.
Neem als voorbeeld Afrika. In Afrika is vrijwel geen darmkanker geconstateerd, wat volgens onderzoekers ermee te maken heeft dat mensen aldaar veel meer voedsel met vezels eten dan in westerse landen, waar we voorgekauwde producten uit de voedselindustrie tot norm hebben verheven.


Vezels toevoegen aan je levensstijl

Neem dagelijks 5 stukjes fruit, en kook in plaats van aardappelen eens een combinatie van andere knolgewassen zoals bietjes, wortelen, knolselderij, koolrabi, pastinaak, zoete aardappelen, topinamboer, yam en bonen als basis. Deze kleine menuaanpassing scheelt al enorm, en het levert veel vezels op. Veel mensen eten elke dag weer aardappelen, en daarin kan veel meer variatie worden aangebracht, hoewel de aardappel op zich niet ongezond is.

Een hoofd oorzaak: zittende levensstijl

Leefstijl Zittend leven verhoogt ziekterisico

Te weinig fysieke beweging is een belangrijke oorzaak van ziekten. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen, niet om stil te zitten, want daarmee wordt het risico op ziekten vergroot.
Een geringe deelname aan lichamelijke activiteit wordt beïnvloed door meerdere factoren. Enkele milieu-invloeden zijn verkeersopstoppingen, luchtvervuiling, een tekort aan parken of voetgangerspaden, en een gebrek aan sport- of recreatievoorzieningen. Het kijken naar televisie, video's en het gebruik van mobiele telefoons vertoont een positieve correlatie met een steeds meer zittende levensstijl.

  • 11-00_~1
  • 640px-A_skeleton_wearing_a_hat_having_a_drink_(vignette_for_the_feast_of_the_dead)_MET_DP867973
  • 640px-Man_walking_icon_1410105361.svg
  • 640px-Mobile_phone_overuse
  • Mahatma_Gandhi,_Bestanddeelnr_916-6994
  • FamilyWatchingTV1958crop
  • Alshabaab_Mobile_Phone_Internet_Ban_(11946773765)
  • 2015.02.16.135209_Bicycle_riders_Carnival_Parklaan_'s-Hertogenbosch
  • 640px--ResignCameron-_Swipe_Left,_David_(26241479902)
  • PattsBlueberries
  • Photograph_of_President_Gerald_Ford_and_Comedian_Bob_Hope_Visiting_First_Lady_Betty_Ford_in_the_President's_Suite_at..._-_NARA_-_186777.tif
  • Smoking_in_Iran_01
  • Two_girls_smoking_pot_during_an_outing_in_Cedar_Woods,_Texas_-_NARA_-_554909
  • Urge_(soft_drink)


Voorbeelden van slechte leefstijl

bij ongezonde leefstijl denken mensen vaak: ja, maar ik moet toch een beetje genieten van het leven. Dat is echter een legitimatie die aangeeft dat je ergens aan verslaafd bent. Je kunt er ook voor kiezen om verslaafd te worden aan gezond gedrag en eetgewoonten. In feite zijn mensen gewoontedieren en moeten we onszelf flink aansturen om voor de gezonde gewoonten te kiezen. Wanneer je 3 of meer van onderstaande gewoonten regelmatig doet, kun je gerust zeggen dat je een ongezonde leefstijl hanteert, met verhoogd risico op het krijgen van een leefstijlgerelateerde ziekte.

Leefstijl Zittend leven is ongezond


  • Roken,
  • Drinken,
  • Blowen,
  • Te veel suiker eten,
  • Te veel transvetten eten,
  • Te weinig bewegen, niet of nauwelijks sporten,
  • Stress ervaren op je werk of in je woonomgeving,
  • Het hebben van weinig sociale contacten,
  • Te veel televisie kijken, met de mobiele telefoon bezig zijn,
  • Gamen, te lang facebooken, youtuben, tiktokken of anderszins zinloos computeren,
  • Regelmatig harddrugs gebruiken zoals XTC, cocaïne en amfetamine,
  • Wonen in de buurt van industrie of landbouwindustrie,
  • Slecht slapen, verstoord dag- en nachtritme hebben,
  • Overal met auto naartoe gaan als je ook kunt lopen of fietsen,
  • Leven in een gebied met luchtvervuiiling zoals rond Hoogovens, Pernis of langs een autoweg,
  • Nooit vers biologisch-dynamisch voedsel kopen, maar altijd potjes, pajkes, blikjes en zakjes.
  • Vaak naar de snackbar gaan,
  • Meer dan 6 koppen koffie per dag drinken,
  • Geestelijk slechte leefstijl zoals vaak mopperen, schelden, agressief zijn,


Conclusie leefstijl als medicijn

Leefstijl Te vaak schermpjes kijken is ongezond

In ons lichaam is alles met elkaar verbonden, en dat blijkt ook uit wetenschappelijke studies. Mensen de te weinig bewegen of licht sporten hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op depressie, maar ook op allerlei fysieke ziekten. Soms gaan slechte gewoonten zoals drinken en blowen gepaard met te weinig fysieke beweging. Dan kom je door je eigen gedrag in een negatieve leefstijlspiraal terecht.
Het kan ook zijn dat een teveel aan suiker mensen dermate moe maakt doordat hun te veel op een neer gaat, dat ze daardoor meer geneigd zijn zich over te geven aan inactieve bezigheden zoals televisie kijken en spelletjes doen op de telefoon.
Natuurlijk moeten we het onszelf toestaan om soms een film te kijken, of iets anders te doen wat als inactief of ongezond te boek staat.


Guilty pleasures

Leefstijl Drinken is een ongezonde leefstijl

Guilty pleasures mag je hebben, maar wel als uitzondering en in beperkte mate. De mens is geneigd om als gewoontedier te vaak elke dag hetzelfde leven te leiden, waardoor ook inactieve en ongezonde gewoonten te vaak worden ondergaan, zonder daarvan de medische gevolgen op lange termijn te overzien. We kunnen onze gewoontes omkeren, als we het zelf inzien wat de consequenties van ons gedrag zijn.


Verrijk je leven

Negatieve leefstijl opgeven is niet iets wat per se pijn moet doen. Je neemt geen afscheid van iets moois, maar stopt met iets negatiefs. Dan schep je ruimte voor mooie nieuwe ontwikkelingen.https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg
Hoe je het ook wendt of keert, het begint allemaal met het laten schijnen in je hoofd en hart van het licht der bewustwording. Daaruit kunnen nieuwe visies en handelingen voortvloeien, die jouw leven verrijken. Je moet het niet zien als: nu mag ik dat en dat niet meer doen, maar: hoe verrijk ik mijn leven met zinvolle en gezonde bezigheden?


Bronnen artikel leefstijlziekten

  • Afrika geen darmkanker: https://www.researchgate.net/publication/335925177_Lifestyle_Disease_A_Review
  • Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23974765/
  • Algemene informatie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181012/
  • Leefstijlziekten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/
  • Ghandi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515727/
  • Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28523941/
  • Ongezonde leefstijlen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7136858/
  • Te weinig aandacht leefstijl: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10142121/
  • Leefstijlstudie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7894570/