Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van pistache noten

Latijnse naam: Pistacia vera

pistachenoten zijn gezond zo lang ze niet gezouten zijn
Pistacho's of pistachenoten zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook een medicijn. Wees je er wel van bewust dat gezouten noten vaak niet goed zijn, omdat ze het verkeerde zout gebruiken, en er te veel zout op zit. Maar pistachenoten kun je ook gepeld en ongezouten kopen. Deze pistacho's bieden inderdaad geneeskracht.
De gezouten pistachenoten moet je eigenlijk goed schoonmaken voor je ze opeet, want het gejodeerde keukenzout m9et je zien als vervuiling van gezond voedsel..

Pistachenoten bevatten polyfenolen

In pistachenoten zitten volgens een biochemische studie veel van de polyfenolen galluszuur, catechine, en epicatechine, drie stoffen die sterke antioxidantwerking hebben.  50% va de pistachenoot bestaat uit vetten, en daarvan zijn 83% onverzadigde essentiële vetzuren wat de meest gezonde vorm van vetten is, zo vertelt een andere studie

Pistachenoten zijn een uitstekende bron van kalium, koper, magnesium en ijzer.

Ook zit er veel vitamine E in de pistachenoot.



Tegen cardiovasculaire aandoeningen

Onderzoek uit 2018 laat zien dat pistachenoten tot de 60 voedselsoorten met de meeste antioxidantwaarde. Wat in vele onderzoeken terug komt is de medicinale werking van noten voor het hart en tegen obesitas

Het blijkt dat pistachenoten aderverkalking tegen kunnen gaan, doordat er gezonde vetten in het bloed komen, en doordat de antioxidanten de lipidenperoxidatie tegengaan, waardoor de aderwanden weer soepeler worden. Door meer flexibele aderwanden wordt de hoge bloeddruk verlaagd.

Ook uit klinisch onderzoek onderzoek op mensen, blijkt dat pistachenoten goed zijn tegen aderverkalking, en dat allerlei parameters van oxidatiestress verbeteren als mensen pistachenoot regelmatig eten.


Pistachenoten tegen overgewicht

Te hoge bloedsuikerspiegel is niet alleen een parameter van diabetes, maar ook van obesitas. 

Noten worden sinds het begin van dit millennium in het algemeen gezien, als voedsel dat obesitas tegengaat. 

Voor veel wetenschappers is dat een verrassing omdat noten veel calorieën en vetten bevatten. 

Een van de dingen die iedereen kan ervaren is dat  we van het eten van noten snel verzadigd raken, waardoor we minder eten. Dat komt met name omdat we door het eten van noten sneller het verzadigingshormoon leptine aanmaken. 

Chips en zoetwaren hebben dit effect niet, daarmee blijven we ons de hele avond vullen, als we niet uitkijken.


Pistacia vera Ongezouten pistachenoten zijn een stuk gezonder dan gezouten


Van synthetisch naar natuurlijk

Een onderzoek meldt

In recent studies, the side effects of synthetic antioxidants are considered. There is an increasing interest to the use of natural substances instead of the synthetic ones. The purpose of this study was the evaluation of antioxidant effects from different parts of pistachio fruits, namely leaves and gum using three in-vitro approaches ”

In recente studies zijn de bijwerkingen van synthetisch antioxidanten overwogen. Er is een

toenemende belangstelling voor het gebruik van natuurlijke stoffen in plaats van de synthetische. Het doel van dit studie was de evaluatie van antioxiderende effecten uit verschillende delen van pistachevruchten, namelijk bladeren en resine met behulp van drie in vitro benaderingen.”


Er is een wereldwijde, wetenschappelijke beweging naar natuurlijk op gang gekomen. Lang hebben bedrijven en hun onderzoekers gestreefd naar verdergaande synthetisering van het voedsel, maar deze trend is grotendeels stopgezet. 

Synthetische toevoegingen worden door steeds meer mensen geëlimineerd, uit hun voedsel, en wetenschappers nemen dezelfde weg.

In het onderzoek ziet men dat de pistachenoten, maar ook het blad en de resine van de plant allerlei antioxidantwerkingen heeft, en dat het gebruik hiervan geen nadelen kent, zoals het gebruik van synthetische antioxidanten, waarvan het grootste gevaar is dat ze snel kunnen omslaan naar pro-oxidanten, dus ontstekingsbevorderende stoffen.


Goed voor de lever

Men ziet bijvoorbeeld dat natuurlijke stoffen goed zijn voor de lever, en dat er nog geen een synthetische stof is ontdekt die goed is voor de lever.

De lever is eigenlijk ons belangrijkste orgaan, want we kunnen er geen minuut zonder zijn functioneren, en er bestaan geen machines  voor om de functie over te nemen, zoals bijvoorbeeld nierdialyse-apparaten en hart-longapparaten.

Video pistachenoten


Ontstekingsremmende antioxidant

Een onderzoek toont aan dat pistachio's stoffen bevatten die al in miniem lage concentraties een antioxidantwerking en ontstekingsremmende werking vertonen. 

De miniem lage concentraties  van componenten met biochemische activiteit maken het verhoudingsgewijs makkelijker om de stoffen medicinaal aan te wenden.

De onderzoekers zijn pistachenoten meer uitgebreid gaan onderzoeken omdat blijkt dat familieleden van pistachenoten allerlei traditionele aanwendingen hebben. In de praktijk blijkt dat planten die onder hetzelfde genus, dezelfde soort, vallen overeenkomstige stoffen in zich hebben, en daarmee overeenkomstige medicinale toepassingen.

De Pistacia lentiscus is een famlielid, en hiervan worden het fruit, de noten, de resine en de bladeren gebruikt in de behandeling van eczeem, keelinfecties, astma, nierstenen, diarree en maagzweer

Verder heeft deze plant adstringerende, of samentrekkende werking, een werking die vaker wordt gezien bij planten die een antidiarreewerking hebben. 

Ook heeft deze plant een antikoorts, ontstekingsremmend, antibacteriële en stimulerende eigenschappen. Het heeft zelfs een medicinale werking tegen een aantal virussen.  

De Pistachia integerrima is een ander familielid dat groeit in India. Deze soort wordt gekenmerkt door de vorming van plantengal. 

Dit plantengal is een Indiaas volksmedicijn bij vastzittend longslijm, overgeefneigingen, gebrek aan eetlust, en reuma. Het wordt gebruikt bij diverse vormen van reuma, zoals heupartrose, jicht artritis en gewrichtspijnen.

De pistachenoot zelf is nog niet uitgebreid onderzocht als medicijn, maar dat gaat binnenkort gebeuren.


Pistacia vera Ongezouten pistache


Recepttips pistachenoten

De pistachenoot kennen we vooral als zoutige knabbel die je even uit de harde schil moet wippen. Zelfs in deze vorm is de pistachenoot gezond. Maar hij is niet makkelijk te verwerken in recepten. Tegenwoordig is het niet bijzonder moeilijk om via internet aan gepelde, ongezouten pistachenoten te komen, die wel makkelijk te verwerken zijn.


  1. Pistachenoten kun je pureren ne door een soep heen doen om deze romiger en dikker te aken.
  2. Pistachenoten kun je roosteren en vervolgens pureren, zodat je een geroosterde pistachenotenpasta op je brood kan smeren. Meng het met wat overheerlijke kruiden zoals rozemarijn, en gebruik avocado ook het wat smeuïger te maken. Met citroensap en Keltisch zeezout hou je dit broodsmeersel in de ijskast een paar dagen goed.
  3. Een meel van pistachenoten kun je in een blender maken van droge noten. Dit meel kun je toevoegen aan een deeg, bijvoorbeeld voor brood of brownies.
  4. Een paar geroosterde pistachenoten smaken heerlijk over een groene salade.
  5. Ongezouten pistachenoten kun je ook voor een zoetig gebak gebruik, ter decoratie De groen rode noten geven het taartje een gezonde gloed mee. Echte imkerhoning, geen nephoning uit de supermarkt wat eigenlijk suiker met honingsmaak is, houden de pistachenoten op hun plaats.
  6. Maak een puree met pistachenoten en walnoten en meng het met een gelijk deel gedroogde, geweekte abrikozen. Dit gebruik je als vulling voor kleine gebakjes van bladerdeeg. Doe de vulling op het bladerdeeg en vouw ze dicht. Eventjes in de oven en je gebakje voor bij de thee of koffie is klaar.

Lees verder:

Artikel 35 Honger overhouden 

Prunus dulcis Amandelen 

Sesamum indicum sesam