Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie Oefening stoppen met babbelen


 1. Babbelziekte of praatziekte is een aandoening die al heel lang onder deze namen bekend staat. In de spiritualiteit is het van belang om stil te zijn, om te contempleren, te overdenken, en op deze manier tot rust te komen, en ruimte te scheppen voor nieuwe inzichten. Daarom kan babbelen een spirituele aspiratie in de weg zitten. Besef dat. Wees er bewust van dat als je iets vertelt aan iemand anders, en dan uiteraard alleen de dingen die totaal onbelangrijk zijn, dat je dan energie gebruikt, die ook gebruikt had kunnen worden om een spiritueel doel te dienen, zoals het verkrijgen van een essentieel inzicht, of de bouw van een nieuw zielevoertuig.
 2. Babbelziekte werd in vroegere tijden vooral gezien als gevolg van te weinig liefde, of zelfs te weinig sex. Het werd dan verholpen door meer sexuele liefde te geven. Op zich is dat inderdaad een manier, een methode om er tijdelijk vanaf te komen. Maar wat is liefde nu echt? Is liefde iets wat uitsluitend tussen de lakens zich afspeelt? Besef dat liefde ook kan zijn, iemand die iemand helpt. Als een jong mens een oud mens helpt met voortbewegen, omdat de oudere wankelt, dan is een arm geven en ondersteunen pure liefde, Het is, als het zuiver is, liefde zonder iets terug te verwachten. Zo bedoeld is liefde iemand helpen zonder er iets voor terug te verwachten. Dat heeft dus niets met matrassen en lakens te maken. Dat is lichamelijk genot beleven. Masseren kan ook lichamelijk genot zijn, maar als iemand net een lange wandeling heeft gemaakt, en een spier heeft verrekt, dan kan een massage aanbieden liefde zijn. Wees daarvan bewust, dat er een connectie zit in te veel praten en gebrek aan liefde geven of ontvangen.
 3. Liefde ontvangen is natuurlijk zeer fijn. Maar al die energie moet ergens in uitmonden. Het moet ergens toe leiden, het moet stromen. Wanneer het niet juist stroomt, dan uit een overschot aan liefde soms in een spraakwaterval. Dus mensen die veel liefde hebben ontvangen, en dit niet doorgeven aan anderen, kunnen daar snel last van krijgen. Er zijn vele manieren om de liefde, of positieve energie, te laten stromen. Je kunt bijvoorbeeld creatief ergens in zijn. Je kunt muziek maken, kunst maken of een toneelstuk spelen. Door deze uitingen verspreidt de liefde zich vanzelf verder. Wanneer de liefde een overschot is, dan blokkeert het, en dat kan er op sommige momenten uitkomen als een lange reeks gebabbel. Besef dat mensen met een babbelziekte een liefdesprobleem hebben. Iets stroomt er inwendig niet, en dat heeft een uitwendig kenmerk, waar de omgeving veel last van kan hebben. Als het je eigen vriend of vriendin is die aan babbelziekte lijdt, ben jij misschien degene die de blokkade kan opheffen, door liefde in ontvangst te nemen of juist te geven. Een luisterend oor bieden kan al erg helpen. Stel, de babbelzieke persoon is de hele tijd aan het roddelen over anderen. Stel eens een vraag, hoe gaat het met jou? Het kan zijn dat de persoon dan stil valt, omdat het niet zo goed gaat. Het gebabbel was dan nodig om een nare persoonlijke situatie te vergeten. Of stel een andere vraag, heb jij nooit last van de dingen die je nu over anderen verteld? De persoon kan dan boos worden, wat waarschijnlijk een teken is dat je een rake vraag hebt gesteld.
 4. Ben jij zelf babbelziek bent en wil je daar iets aan wilt doen. Weet dan dat ruimte scheppen, stil zijn, voor nieuwe inzichten zorgt. Naar deze nieuw opgedane inzichten kun je handelen, en zo kan je stil worden. Door iets creatiefs te doen zoals iets maken als een schilderij, geleid je de energiestroom op een hele andere manier, die voor je geest rustgevend en stilmakend kan werken. In een gesprek is een stilte niet per se ongemakkelijk, maar de reactie op een stilte kan ongemak doen opwellen. Het is niet erg als er een stilte valt tussen twee mensen. Als dat ongemakkelijk voelt, dan is dat een vorm van onzekerheid. Vraag je af waar dat vandaan komt. Doe dat op momenten dat je alleen bent, en ga er eens voor zitten met de vraag waarom je je niet op je gemak voelt als er stilte is.
 5. Stel je zit samen met een persoon, en je hebt enorm de neiging om honderduit te vertellen. Besef dan dat de ander heel vriendelijk en behulpzaam is door je te laten uitpraten. Maar probeer ook te leren luisteren. Stel een vraag, iets wat je graag wilt weten van de ander. Een goede vraag stellen kan als een diamant zijn die het licht in meerdere kleuren splitst, waardoor je gaat genieten van nooit eerder geziene stralingen en invalshoeken.
 6. Babbelen gebeurt vaak over andere mensen. Het is dan eigenlijk roddelen, en het oude woord voor roddelen is kwaadspreken. Je bedoelt het misschien goed als je zegt, nou die en die deed toch zoiets belachelijks... en daar ga je dan extra lang op in om de ander te overtuigen dat dat belachelijk is. Maar gesteld dat iemand iets verkeerds heeft gedaan, dan was dat misschien een les voor diegene, waar die wat aan heeft gehad, en wat allang een voorbije zaak is. En wat doe jij, jij zit er nog steeds mee, en praat er nog steeds over. Het kan natuurlijk zijn dat de persoon in kwestie al 10 stappen verder heeft gemaakt, maar jij bent nog bij die ene misstap van een tijdje terug. Maak je zelf nooit misstappen? Doe je zelf nooit iets belachelijks? Is iets belachelijks doen niet minder gek, dan praten over anderen die belachelijk doen? Maak je jezelf niet belachelijk door anderen te beoordelen op hun daden en gedragingen. Vaak willen we juist anderen omlaag halen en daarmee ons ego optillen.
 7. Er zijn vele manieren van dingen die je fout doet goed praten. Ja, ik heb er zelf ook last van, is een bekende legitimatie om urenlang het over anderen te hebben. Maar waarom moet je überhaupt over het gedrag van anderen praten? Voor dit geldt, hij of zij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. We zijn allemaal op aarde om dingen te leren, dus we maken allemaal fouten. Urenlang roddelen, kwaadspreken over anderen, maken dit niet beter maar juist slechter. Een andere manier om jezelf en de toehoorder te manipuleren na het roddelen is te zeggen: ik wil je alleen maar waarschuwen voor die en die. Dan probeer je te zeggen dat het goed bedoeld is en anderen wilt helpen, maar dat klopt niet, je was gewoon aan het roddelen.
 8. Natuurlijk is het logisch dat als je terug komt van een reis, of er heeft een belangrijke verandering in je leven plaatsgevonden, dat je daar even over praat. Nog belangrijker is het om soms stil te zijn. Dan schep je de ander de ruimte om vragen te stellen. Babbelzieke mensen blijven maar door kwebbelen over niets. Dat is een vorm van onzekerheid, maar ook een vorm van de ander te proberen te overheersen. De toehoorders zullen weliswaar soms instemmend knikken, maar draaien als het even kan weg, bijvoorbeeld wanneer een derde persoon erbij gaat staan. De babbelzieke persoon merkt het bijna niet dat het publiek afhaakt, maar praat gewoon door tegen haar of zijn nieuwe slachtoffer.
 9. Wees rationeel, en stuur jezelf aan. Wees je ervan bewust dat luisteren een grotere kracht is dan spreken.
 10. Als je last hebt van babbelziekte, vraag dan aan je vriend of vriendin om jou te corrigeren.
 11. Spreken is een magische handeling. Wees er zuinig mee.
 12. Babbelen komt van Babylonië, de Babelse spraakverwarring, ongeveer 700 voor Christus. Dat gebeurde in de tijd dat men in plaats van met beelden, met woorden begon te spreken. Dat was een verwarrende tijd, maar betekende ook de opkomst van de filosofie en de rationele denkkrachten.. We gingen toen communiceren in woorden in plaats van in beelden.

Verder mediteren:

Meditatie 12 Stoppen met TV kijken

Verder lezen:

Artikel 3 Het goddelijke in de mens

Verder filosoferen:

Artikel 7 De geneeskracht van vriendschap met dieren