Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van acerola

Latijnse naam: Malpighia Emarginata

Malpighia Emarginata Acerola

De acerola groeit als struik of kleine boom in tropische condities, op zeeniveau, maar soms groeit het ook op 150 meter boven zeeniveau. Het wordt vooral gekweekt in het noorden van Zuid-Amerika, een paar Caraïbische eilanden, Puerto Rico, Hawaï, Brazilië, Zuid Texas, Zuid Florida, India, het Japanse eiland Okinawa en Taiwan. De kleur van de bes kan verschillen van fel oranje, rood tot paars.

Op plekken waar ze worden gekweekt, zijn ze populair en worden ze op de markt verkocht.


Traditioneel gebruik acerola

In de volksgeneeskunde wordt acerola gebruikt tegen verkoudheid, griep, longinfecties, om de lever te versterken en en galproblemen.


Vitamine aCerola

Acerola bevat vooral veel vitamine C, volgens een biochemisch onderzoek

Inhoudsstoffen van planten zijn afhankelijk van de cultivar, het jaargetijde, de manier van oogsten, het tijdstip van oogsten, het weer, de ondergrond en nog een paar meer factors. In 100 gram van de Acerolavrucht zit 1000 tot 4.500 mg vitamine C.

Dat terwijl 80 mg of in sommige landen 100 mg genoeg is voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH).

Als er 1000 gram in zit, zit er dus ruim tienmaal zoveel vitamine C in dan aanbevolen. Maar dat is juist goed. 

Van natuurlijke vitamine C kun je nooit teveel binnenkrijgen, wel van synthetische vitamine C, als je daar teveel van krijgt dan ziet het lichaam het als een gifstof en plas je het weer uit. Bij natuurlijke vitamine C is dat niet het geval.

Er zit 50 tot 100 keer zoveel vitamine C in acerola dan in sinaasappel of citroen, volgens een studie..

Acerola is een van de beste bronnen van vitamine C in de wereld, vergelijkbaar met camu-camu

Wat de hoge vitamine C waarde betreft kunnen we ook zien dat als de bessen worden verwerkt tot een saus er volgens onderzoekers al snel tot 30% minder vitamine C in kan zitten, maar dan nog is het gehalte hieraan erg hoog. 

Bovendien melden onderzoekers dat deze natuurlijke vitamine C veel beter opneembaar is dan synthetische vitamine C.

Daar heeft het lichaam op een gegeven moment genoeg van en dat wordt uitgeplast,, maar natuurlijke vitamine C blijft worden opgenomen in het bloed.

Verder is het zo dat in drie bessen acerola al genoeg vitamine C zit voor de ADH-waarden, maar onderzoekers die dit opmerken haasten zich om erna te melden dat dit niet betekent dat je er maar drie per dag moet eten. 

De hoge antioxidantwaarde kan een groot aantal ziekten tegengaan, doordat het oxidatieve stress uitschakelt.

Daardoor kun je gerust 30 bessen innemen, als je tenminste in een land bent waar ze te koop zijn. De ADH-waarden zijn minimum-waarden, en de maximumwaarden liggen ontzettend hoog, zo hoog dat het bijna onmogelijk is deze met voeding te bereiken.


Inhoudsstoffen acerola

De vrucht bevat volgens een studie  veel flavonoïden, fenolzuren en carotenoïden. 

De stoffen die er het meest in zitten zijn anthocyaninen, proanthocyaninen, flavonolen, en catechinen. 

Er zitten echter minder anthocyaninen in dan in vruchten die bekend staan om hun anthocyaninengehalte zoals aardbeien, blauwe bessen of zwarte bessen.

Wat flavonolen betreft bevat het veel quercitrine, hyperoside, en kaemperolglycosiden. 

Wat fenolzuren betreft bevat het veel koffiezuur, p-coumaarzuur, en ferulazuur. Er zitten vooral veel carotenoïden in, namelijk betacaroteen, betacryptoxanthine, luteïne, violaxanthine, neoxanthine, antheraxanthine, neochrome, luteoxanthine, auroxanthine, betacryptoxanthine-5,6-epoxide, betacryptoxanthine-5,8-epoxide, cis-b-caroteen, en cis-luteïne.

Carotenoïden worden in het lichaam omgezet tot vitamine A en hebben daarnaast nog een reeks aan andere gezonde werkingen.


Bewezen medicinale werkingen

De acerola is voor het eerst onderzocht op zijn vitamine C-gehalte in 1946. Omdat dit gehalte erg hoog is, is de bes relatief vaak onderzocht op medicinale werkingen.

Het heeft de volgende door onderzoek gestaafde werkingen:

  • Bloedsuikerspiegelverlagend,
  • Genenbeschermend,
  • Antibacterieel,
  • Tegen kanker,
  • Leverbeschermend,
  • Het maakt de huid lichter,
  • Beschermend tegen radioactieve straling,  en
  • Het werkt tegen een verhoogd bloedvettenniveau, wat een risicofactor is voor cardiovasculaire aandoeningen, obesitas en diabetes.  

Een ander onderzoek meldt de anti-obesitas werking op basis van het herstel van de mineralenbalans in de lever.


Malpighia Emarginata Acerola


Fruit en ons microbioom

Een medicinale waarde die onderzoekers soms nog niet melden als zodanig maar het toch is, is de microbioomversterkende waarde. 

Allerlei fruit is een probioticum voor de darmflora, waardoor meerdere pathogene bacteriekolonies in aantal afnemen en de goede bacteriën in aantal toenemen. 

Inmiddels is al voor de vruchten acerola, cranberry, blauwe bes, granaatappel, appel, zwarte bes, açaí, zuurzak, mango, druiven, kersen, kiwi, aardbeien, perziken en pruimen vastgesteld dat ze een positieve, probiotische werking hebben voor het microbioom.

De kans is erg groot dat elke fruitsoort goed is voor het microbioom, maar dat het nog niet voor alle fruitsoorten is onderzocht. Een beter werkend microbioom wordt ook gelinkt aan een medicinale werking tegen obesitas, kanker en vele andere ziekten, met name auto-immuunziekten en voedselallergieën zijn vermeldenswaardig.


De mens heeft vele microbiomen

Ons microbioom wordt door vele onderzoekers beschouwd als een nieuw orgaan dat ontdekt is in het begin van het derde millennium en het is de combinatie van huidmicrobioom, longmicrobioom en ingewandenmicrobioom.

Bij elk orgaan horen weer andere bacteriën die in optimale verhoudingen zorgen voor de gezondheid van het orgaan. 

Wat betreft de urinewegen kun je bijvoorbeeld spreken van het blaasmicrobioom, en een aantasting van de juiste bacteriënbalans kan leiden tot een blaasontsteking..


Meng acerola met fruit en boter

Diverse onderzoekers melden dat een fruitsap van pure acerola niet echt lekker is, en dat het daarom gemengd wordt met andere fruitsoorten zoals papaja, cashew-appel appel, guave, en passievrucht. Of er wordt een nectar gemaakt met acerola pulp, papaja pulp en passievruchtsap.

Een bijzondere combinatie die is onderzocht is acerola pulp en whey boter. 

Op zich is het helemaal niet zo gek om vetten aan een smoothie of sap toe te voegen. Je kunt ook roomboter toevoegen aan een sap. 

Kokosolie is ook een goede optie voor een smoothie of een ontbijtdrank met granen erin.


Acerola beschermt tegen UV-straling

Muizen werden kaal geschoren en 6 weken lang drie keer per week blootgesteld aan een dosis UV-straling. 

Hierdoor ging de huid donker kleuren. De huid wordt dan donkergrijs tot zwart. Muizen die een fruitsapkuur deden op basis van acerola, en dezelfde UV-straling kregen, lieten deze verkleuring niet zien.

De onderzoekers concluderen dat acerola goed is tegen veranderde pigmentatie. Het kan zijn dat vermindering van oxidatieve stress door acerola de oorzaak is van de huidbeschermende factor, maar het kan ook zijn dat er stoffen in acerola zitten die op biochemische wijze bepaalde processen in de huid stimuleren en op die manier de huid beschermen tegen ongewenste huidverkleuring.


Acerola als nutraceutical

Meerdere onderzoekers melden op basis van medicinale werkingen, de inhoudsstoffen, met name het hoge gehalte aan carotenoïden en vitamine C, dat acerola een prima nutraceutical is, een voedingsproduct met farmacologische eigenschappen, medicinale eigenschappen.

Malpighia Emarginata Acerola


Recepttips acerola

  1. Deze bes is niet vaak te koop in Nederland. Je kunt hem wel op de markt in Paramaribo kopen. Waarschijnlijk wordt hij dan de Surinaamse kers of West-Indische kers genoemd. Je kunt dagelijks van deze  vruchten genieten terwijl je op vakantie bent. Maar je kunt ook een bordje samenstellen met tropische vruchten en zo zelf een simpele vruchtensalade maken, bijvoorbeeld met ananas, banaan en blimbing.
  2. De acerolabes wordt vaak gewoon rauw opgegeten, maar je kunt hem tot pulp maken voor een warme saus die je kunt opdienen bij een pannenkoek of ijsgerecht.
  3. Er kan prima een sap worden geperst van acerola, bijvoorbeeld in een slowjuicer.
  4. Acerola is ideaal voor het maken van een jam, compote of gelei.
  5. Wanneer je een sap uit een slowjuicer hebt gemaakt, kun je dit mengen met appelazijn. Zo maak je azijn met acerolasmaak.
  6. Meng acerola met roomboter, kokosolie of amandelmelk voor een bijzondere, lekkere sap.
  7. De vruchten van acerola bevatten ook veel vitamine C als ze gedroogd zijn. Je kunt het vruchtenpoeder gebruiken in smoothies.
De geneeskracht van ginkgo
De geneeskracht van gember
Leven van licht, lucht en omzettingen