Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

fruit tegen bloedarmoede

Fruit bevat over het algemeen meer vitaminen dan mineralen maar sommig fruit is gewoon erg mineraalrijk. Het bevat veel ijzer en dan is het inzetbaar tegen bloedarmoede. Daarnaast kan sommig fruit de leverwerking herstellen. Dat komt uiteindelijk ten goede aan de mineralenhuishouding.

Fruit kan in combinatie met de juiste noten, granen, zaden, kruiden en groenten een goede aanvulling zijn in een dieet tegen bloedarmoede.


Vruchten tegen bloedarmoede

Om bloedarmoede of anemie tegen te gaan zijn er mineralen nodig. Niet alleen ijzer is noodzakelijk; de bloedarmoede patiënt heeft baat bij het hele spectrum aan mineralen. Daarbij komt dat vitamine C de ijzeropname verhoogt. 

Fruit staat niet bekend om zijn enorme hoge mineralengehalte. Toch is er een aantal vruchten met relatief hoge mineraalwaarden. 

Deze staan verder beneden opgesomd. Om van de vruchten gebruik te maken vanwege hun ijzerrijkdom, is het goed er minimaal drie en liefst vijf stuks per dag te nemen.


Bekijk ook de artikelen

Kruiden tegen bloedarmoede

Groenten tegen bloedarmoede

Maak uit het totale aanbod voor jezelf een voedselplan om een smakelijke samenstelling van groenten, fruit en kruiden tegen anemie of bloedarmoede te creëren. 


Ons lichaam maakt zelf voedingsstoffen aan

Wat weinig mensen zich beseffen is dat ons lichaam van vitaminen mineralen kan maken. 

Op deze manier zorgt ons lichaam ervoor dat onze mineralengehalte in balans is. Deze omzettingen vinden een stuk beter plaats als we veel gezond voedsel eten. 

Want voor de omzettingen van stoffen, bijvoorbeeld van vitaminen, waarvan we er genoeg hebben, naar ijzer waar een tekort aan is, is er een groot aantal voorwaarden nodig. 

Er zijn drie basiscategorieën met voorwaarden:


  • 1 een gezond microbioom
  • 2. Een gezond enzymwerking
  • 2 Gezond vers voedsel, dus voedsel wat zit verpakt in zijn eigen schil, geen industriespullen

Deze voorwaarden zijn de verscheidenheid aan bacteriën in ons microbioom. Elke bacterie kan een reeks aan andere stoffen aan maken. En verder moeten we veel gezond voedsel met veel vitaminen, mineralen, flavonoïden en polyfenolen binnen krijgen. Want dan kunnen de stoffen makkelijker worden omgezet.
En dat gebrek aan voedingsstoffen is nu juist de reden dat geraffineerd voedsel zo ongezond en ziekmakend is. Geraffineerd voedsel zoals keukenzout, witte suiker, wit meel, en witte rijst bevatten gewoon te weinig voedingsstoffen om goed vitaminen en mineralen om te kunnen zetten.


Twee oplossingen toepassen

De oplossing om van ijzertekort of anemie af te komen is tweeërlei. Ten eerste moeten we geen geraffineerd voedsel meer eten. We kunnen allerlei suikervervangers gaan gebruiken, en volkoren meel, Keltisch zeezout en zilvervliesrijst, in plaats van hun geraffineerde tegenhangers.
Daarnaast moeten we onze maaltijden met gezond voedsel inrichten. In groenten zitten veel meer mineralen dan in fruit, maar toch kan ook fruit helpen, met name doordat het lichaam dan zelf vitaminen gaat omzetten in mineralen. Daarnaast helpt vitamine C het lichaam om ijzer beter op te nemen. In wetenschappelijke termen heet dit: door votamine C wordt ijzer beter biobeschikbaar. 


Fruit op La Boqueria, een beroemde markt in Barcelona


Snack met fruit

Fruit kun je makkelijk als snack innemen. Het officiële voedingsadvies luidt dat je twee stuks fruit per dag moet innemen. Het is echter veel beter om vijf porties fruit per dag te eten. 

Hou voor de vaststelling van een portie ongeveer het formaat van een appel. Voor gedroogde vruchten zoals de abrikoos geldt dat je de geweekte vorm kunt nemen. Vijf gedroogde stukjes abrikoos zullen ongeveer overeen komen met een appel.


Met fruit kunnen we onze gezondheid herstellen en veerkracht vergroten


Suiker rooft mineralen

Suiker heeft mineralen nodig om verteerd te worden. Mineralen worden uit het bloed getrokken. Als mensen erg veel suiker eten wordt er ook mineralen uit de botten en spieren onttrokken om de suiker te verteren. 

Je begrijp dat dit geen goede situatie is voor de bloedarmoedepatiënt. Het is tegelijkertijd de verklaring dat bloedarmoede relatief vaak voorkomt bij diabetespatiënten, zoals wetenschappers zien. 

Het gebruik aan suiker dient te worden ingedamd. Nu wil het geval dat sommige mineraalrijk gedroogd fruit je als snoep kan gebruiken! Zo sla je twee vliegen in één klap. Je eet mineralen en je snoept verstandig.


Citrusfruit

Citroen

Onder citrusfruit vallen de sinaasappel, citroen, limoen, grapefruit, mandarijn, kumquat, pompelmoes, bittere sinaasappel en nog een paar andere vruchten. Ze bevatten veel mineralen en vitaminen. Daarom zijn ze goed voor een ijzerrijke maaltijd. Bovendien helpen de vitaminen om mineralen op te nemen. Een sinaasappel is makkelijk te pellen en te verorberen. Het is erg lekker. Je kunt drie of vier gepelde sinaasappels op een bord neerleggen om ´s avonds gezamenlijk op te eten. Daarnaast kun je van perssinaasappels gebruik maken. Met drie sinaasappels heb je een heerlijk sap. En dan heb je al drie van de vijf noodzakelijke vruchten op. Limoenen en citroenen kun je over een salade doen. Je kunt ze ook persen met de citruspers en ze met water opdrinken. Dat is in feite een suikervrije, zelf gemaakte limonade.


Gojibes

De gojibes staat soms in kwaad daglicht. Het is gewoon een gezonde bes zij het dat het van de nachtschadefamilie komt. Daardoor zijn sommige mensen met darmproblemen allergisch voor gojibes. De meeste mensen kunnen dit vitamine- en mineraalrijke vruchtje probleemloos eten. Je kunt het weken en door de yoghurt, muesli, havermout of andere pap heen doen. Geweekte goji-bessen zijn eveneens lekker in een gemengde salade. Verder kun je deze geweekte bessen in gebak zoals taart en muffins verwerken. Het is een mild zoet smakende alternatieve suikervervanger.


Abrikoos

Abrikoos

Een gedroogde abrikoos is als een snoepje. Als je te veel snoept kun je beginnen gedroogde abrikozen te eten. Abrikozen bevatten veel mineralen en zijn daarom ideaal voor de bloedarmoedepatiënt. Je kunt ook zoetwaren bakken met gedroogde abrikozen. Als je ze weekt, pureert en door het deeg heen mengt heb je een substituut voor suiker. Je hoeft dan minder of geen suiker te gebruiken. Dat is belangrijk want zoals je al hebt kunnen lezen rooft suiker mineralen. Verder kun je een taart zoet maken met stevia zodat je helemaal geen suiker meer gebruikt.


Rozenbottel

Rozenbottel

De rozenbottel is nog gezonder dan de gojibes. Het is onze eigen Nederlandse supervrucht. Hij groeit prima in je achtertuin. Het is leuk om een rozenbottelstruik in de tuin te hebben. Je kunt van de rozenbottels culinair genieten maar ze maken eveneens een decoratieve tak in de herfst voor een extra sfeervolle huiskamer. Rozenbottels zitten tjokvol met vitamine C en belangrijke mineralen. Het is een goed idee om rozenbotteljam te maken met rozenbottels uit eigen tuin.


Zapota

Zapota is een tropische vrucht. Je vindt hem in Suriname, Midden en Zuid-Amerika en op de Caraïbische eilanden. Het is een vrucht die je moet opeten als hij zacht is. Dan smaakt hij erg lekker. Het is een supergezonde vrucht. In Nederland is hij niet veel te koop. 

Maar de zapota staat hier speciaal vermeld voor de Nederlandse lezer die geniet in een land onder tropische omstandigheden. Een zapotaboom in je tuin zou niet misstaan. Hij levert elk jaar tientallen kilo´s vruchten.


Pitanga

Pitanga

Pitanga wordt in Suriname ook monkimonkikersi genoemd.. Deze vrucht zie je in veel tropische landen. In Nederland zie je de vrucht eigenlijk niet. Het wordt in de volksgeneeskunde onder andere gebruikt bij verkoudheid en kanker. Het vruchtje stimuleert het immuunsysteem. Daarnaast is het een volksmiddel dat nuttig is gebleken bij bloedarmoede.


Duindoorn

Duindoorn

Duindoornbessen bevatten veel vitamine C. Ze worden ingezet bij verkoudheid en griep. Daarnaast zijn deze bessen erg goed voor de lever. Ze worden in de fytotherapie, de door wetenschap ondersteunde vorm van kruidengeneeskunde, bij verschillende leverziekten aangewend. Als het lever en het immuunsysteem beter gaan werken, komt dat eveneens ten goede van de mineralenhuishouding. Daarom is dit vruchtje goed bij bloedarmoede.


Combineer ijzerrijke zaden, noten en granen

Vruchten kun je mengen met groenten die bloedarmoede tegen gaan. Ook kun je besluiten om een thee te gaan drinken van een geneesplant tegen bloedarmoede. 

Daarnaast is er nog een aantal voedingssoorten die je kunt combineren met fruit. Wanneer je haver of havermout gebruikt, eet je extra veel mineralen. Deze kun je combineren met de vruchten. Verder kun je soms een couscoussalade met sommige van de groenten vruchten tegen bloedarmoede maken. 

Ook tarwegras bevat veel mineralen. Je kunt een smoothie maken van een vrucht en daar tarwegras doorheen doen. 

Cashewnoten en sesamzaad bevatten eveneens veel ijzer. Deze kun je mengen in een salade met vruchten tegen bloedarmoede. Wat noten en zaden betreft kun je ervoor kiezen om bovengenoemde te mengen met alle andere soorten noten. Deze bevatten allemaal veel mineralen.

Bronnen bij artikel over fruit en bloedarmode


  • Diabetes verhoogt risico bloedarmoede: https://www.researchgate.net/publication/348752377_Anemia_in_Patients_with_Diabetes_Mellitus_Prevalence_and_Progression
  • Vitamine C bevordert ijzeropname: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein