Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van sesam, tahin en sesamolie

Latijnse naam: Sesamum indicum

Sesamum indicum Sesamzaad is gezond

Sesamolie is een medicijn, zo zien we al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde. Van alle zaden bevat sesamzaad de meeste olie. Oorspronkelijk komt sesam uit India. In de Indiase ayurveda is het al duizenden jaren een medicijn. Sesamolie is een voedingsmiddel en medicijn tegelijk. Wat men vroeger misschien niet wist, is dat het een medicijn bij de ziekte van Alzheimer kan zijn.

De medicinale werkingen die gelden voor sesamolie, gelden ook voor sesamzaad, maar de olie is makkelijker opneembaar voor het lichaam. 

Bij het gebruik maken van sesamzaad als medicijn moet je goed kauwen, vooral de eerste drie happen goed kauwen is belangrijk, want dan gaat je lichaam de juiste enzymen aanmaken..


Algemene medicinale werking sesam

Er zitten veel omega 3 en 6 vetten in sesam, en ook flavonoïden, Dat zijn belangrijke antioxidanten en stoffen die kanker tegengaan.

Wie regelmatig sesamolie toevoegt aan een salade of andere maaltijd, zoals muesli, pap, stamppot of smoothie, zal daarom een kleiner risico lopen op het krijgen van kanker. 

Sesamol, sesamoline en sesamine zijn de meest belangrijke en meest sterke antioxidanten in de olie. Daarnaast bevat de olie veel vitamine E en diverse vitaminen uit het B-complex.

Behalve zijn werkzaamheid tegen kanker, staat sesamolie bekend om zijn werking als moedermelkproductieverbeterend middel, laxeermiddel, diuretisch middel en leverbeschermend middel, zo melden onderzoekers.


Sesamolie in vergelijking met paracetamol

Sesamolie is volgens wetenschappelijk onderzoek een pijnstillend middel, remt ontstekingen en kan koorts tegengaan. 

Uit Iraans onderzoek blijkt dat sesamolie nuttiger is dan synthetische pijnstillers omdat deze groep medicijnen zorgen voor bijwerkingen als ingewandsbloedingen, acuut leverfalen, niervergiftiging, hartproblemen, duizeligheid, misselijkheid en overgeven.

Opiaten als pijnstillers gebruiken kan zorgen voor een andere reeks aan bijwerkingen, namelijk constipatie, misselijkheid, overgeven, ernstige jeuk, plasproblemen, cognitieve problemen, droge mond, tolerantie en verslaving.

De Iraniërs deden hun onderzoek omdat ze zien dat lichaamstrauma's, ofwel wonden door ongelukken, de vierde doodsoorzaak wereldwijd zijn. Het is zelfs in mensen tot 45 de belangrijkste doodsoorzaak.


Video over sesam


Pijnstillend effect van sesam

De onderzoekers zien dat in testen op proefdieren de dieren minder pijn hebben als ze sesamolie krijgen toegediend. 

De pijn net net zoveel af als bij dieren die morfine of synthetische pijnstillers krijgen. 

Dat komt waarschijnlijk door lignanen in sesamolie, samen met onverzadigde vetzuren en gammatocoferol. 

Lignanen zoals sesamine, asarinine, sesamoline en sesamol in sesamolie zorgen mede voor het pijnstillende effect, niet in de minste plaats omdat ze ontstekingsremmend werken.

Men raadt aan om voorlopig sesamolie alleen in combinatie met andere pijnmedicatie te gebruiken, aangezien hun studie niet zo compleet was dat ze op mensen hebben kunnen onderzoeken wat de effecten zijn. 

Probleem is onder andere dat als mensen onderzocht worden, een groep een placebo moet krijgen, waardoor men mogelijk pijnen houdt, en dat wordt als onethisch beschouwd.


Sesamolie en hoge bloeddruk

Mensen met een verhoogde bloeddruk lijden aan oxidatieve stress

Deze grondoorzaak van diverse ziekten kan met sesamolie verminderd worden. Onderzoek laat zien dat sesamolie een beschermend effect heeft op lichaamscellen zodat ze minder snel ten prooi vallen aan oxidatieve stress.

Tegelijkertijd met de verbeterde werking voor de bloeddruk wordt ook een aanmaak van catalase en superoxidedismutase gemeten, dat zijn de sterkste antioxidant enzymen die er zijn en ze worden aangemaakt in onze eigen lever. Het zijn daarom lichaamseigen antioxidant enzymen.


Sesamum indicum Sesamplant levert sesamzaadjes


Antibacterieel effect van sesam

Het blijkt dat sesamolie een antibacteriële werking heeft tegen enkele bacteriesoort, waaronder Streptococcus mutans, Lactobacillii acidophilus, Salmonella typhi en enkele Staphyloccocussoorten. 

Het werkt onder andere tegen zwemmerseczeem. Je kunt ook gorgelen met sesamolie. 

Dat wordt in India gedaan tegen bacteriën die in de mond voor problemen kunnen zorgen.


Sesamolie bevat gezonde vetten

Lang is gedacht dat vetten niet goed zijn omdat je er dik van wordt, maar sesamolie is juist wel goed voor het vetmetabolisme, zo blijkt

De lever verbrandt meer vetten als er sesamolie wordt gegeten.

De vetten die door het eten van witte suiker in ons lichaam tijdelijk aanwezig zijn, blijken in ons bloed te oxideren en voor grote fysieke problemen te zorgen, wat in eerste instantie alleen meetbaar is als oxidatieve stress. 

Deze lipidenperoxidatie kan uiteindelijk zich omzetten in allerlei hartziekten. 

Dit schadelijke effect van suiker is zo groot dat er wel eens wordt verondersteld dat als suiker nu op de markt zou komen, het zou worden verboden, aangezien het te veel negatieve en ziekmakende gevolgen heeft voor het lichaam.


Wondhelend effect van sesam

Curcumine is vernoemd naar de kurkumaplant waarin deze stof in grote getale zit, maar het zit ook in sesam en zwarte sesam

Antioxidanten als curcumine en vitamine E, die beide in serieuze hoeveelheden in sesamolie zitten, zijn goed om de huid te genezen van wonden. 

Zelfs het eten van sesamolie of sesamzaad zou hiervoor kunnen helpen. Wonden herstellen sneller als er sesamolie op wordt gedaan, zo blijkt uit onderzoek.


Sessamolie tegen de ziekte van Alzheimer

Een onderzoek wilde graag weten of 5 kruiden toepasbaar zijn bij de ziekte van Alzheimer

Deze kruiden zijn Scoparia dulcis, Catharanthus roseus, Sesamum indicum, Erythrina senegalensis en Vigna unguiculata. Van sesam heeft men vooral gekeken naar sesamolie. 

Het blijkt uit andere onderzoeken, bijvoorbeeld op Zweedse vrouwen, dat als er een goede hoeveelheid tocoferol wordt genuttigd, het risico op het krijgen van de ziekte Alzheimer enorm afneemt. Tocoferol zit veel in sesamolie.

De onderzoekers zien dat sesamolie ook goed werkt bij diabetes type 2 en dat er vele onderzoeken zijn die melden dat de ziekte van Alzheimer eigenlijk diabetes type 3 moet worden genoemd. Want er zijn biochemisch gezien veel overeenkomsten tussen diabetes type 2 en 3. 

Daarnaast is al langer bekend dat vele mensen met diabetes type 2 last hebben van verminderd functioneren van het brein, hoewel nog geen dementie is geconstateerd.

In het brein zitten namelijk ook insulinereceptors en als er sprake is van insulineresistentie dan werkt het brein niet meer goed. 

Er zijn dus meerdere aanwijzingen dat sesamolie een medicinaal effect heeft op de ziekte van Alzheimer. 

Nog beter is natuurlijk om deze ziekte, die de voorloper is van dementie, te voorkomen, en dat kan met het nuttigen van sesamolie op regelmatige basis.


Gebruik tahin, bron van sesamolie

Een product waar veel sesamolie in zit, is tahin, want dat s gemalen sesamzaad. 

Tahin kun je in Nederland gewoon kopen in de biologische winkel. Het lijkt enigszins op pindakaas, behalve dat het veel smeuïger is.

Je zou het kunnen mengen met biologische pindakaas, als je dat lekker vindt. 

Biologische pindakaas is soms wat droger van consistentie en daarom kun je het goed mengen met tahin. Tahin kun je ook op een stengel bleekselderij smeren als natuurlijke snack. 

Verder kun je schijfjes komkommer dopen in een tahinsaus. Ook is het een goed idee om tahin te gebruiken als je een saus maakt zoals een bechamelsaus.


Sesamum indicum Een botanische tekening kan heel efficiënt de groeiwijze van een plant weergeven.


Recepttips

  1. Doe eens wat sesamzaad over een groene salade, eventueel gemengd met zonnebloempitten en pijnboompitten.
  2. Maak een dressing voor een salade van sesamolie en kruidenazijn.
  3. Strooi een paar sesamzaadjes over een gesmolten kaas pannenkoek
  4. Doop je broodje kaasfondue in een schaaltje gevuld met sesamzaadjes.
  5. Doe wat sesamolie op je biologisch brood in plaats van roomboter.
  6. Doe sesamzaad door brooddeeg of koekjesdeeg
  7. Doe sesamzaad over een muesli, of meng het met havermout.
  8. Doe wat sesamzaad over een boterham met pindakaas met komkommer.
  9. Mix tahin en biologische pindakaas samen op brood. Dat maakt het geheel wat smeuïger.
  10. Versier een stamppot boerenkool op het bord of andijvie met wat gestrooide sesamzaadjes, eventueel vergezeld van pompoenpitten en zonnebloempitten.

Verder lezen:

Bertholletia excelsa Paranoot 

Artikel 8 Roeren in de soep 

Linum usitatissismum Lijnzaad of vlaszaad