Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

7 kruiden tegen de ziekte van lyme

Teek

Wie een tekenbeet oploopt heeft een kleine kans om de ziekte van lyme te krijgen. Dat is een vervelende ziekte aangezien reguliere antibiotica niet werken tegen de bacteriën die deze ziekte veroorzaken. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de zwartpotige teek die zich vooral ophoudt in bosachtige gebieden. Over het algemeen komt deze teek voor waar herten en konijnen leven. In Nederland is dat langs de gehele kuststrook en in het noorden en oosten van het land. Daarom is het aan te raden om alleen met lange broek aan door een bos en bosranden te lopen.

In de randstad komt de teek slechts sporadisch voor.


Trivia ziekte van Lyme

In de V.S. lopen jaarlijks rond de 300.000 mensen de ziekte van Lyme op. Maar slechts 10% van deze mensen, zo´n 30.000 mensen gaat ermee naar de huisarts. 

In Nederland gaan er jaarlijks 93.000 mensen met een tekenbeet naar de huisarts. Er zijn elk jaar in totaal een miljoen mensen die een tekenbeet oplopen. Als je een tekenbeet hebt, krijg je niet automatisch de ziekte van Lyme. De kans daarop is minimaal 2%.


Erythema migrans

Erythema migrans

In Nederland gaan jaarlijks 22.000 met Erythema migrans naar een huisarts. Erythema migrans(EM) is een rode huiduitslag en de eerste tekenen van de ziekte van lyme. EM komt echter niet bij alle besmettingen voor die tot de ziekte van lyme leiden. Dat maakt de ziekte lastig te diagnosticeren. De EM-plekken kunnen vrij groot zijn, 10 centimeter in doorsnee. 

De buitenste rand is rood maar de binnenrand wordt juist gekenmerkt door een iets wittere huid. EM ontstaat vaak binnen enkele dagen na de tekenbeet. Soms duurt het enkele weken en het kan zelfs maanden duren voordat de EM-plekken ontstaan.


Andere symptomen

Cyclus teek

Behalve een rode huid kunnen koorts, vermoeidheid en hoofdpijn kenmerken zijn van de ziekte van Lyme. De rode huid uit zich in een ringvormige huiduitslag (EM-Plek) en is symptomatisch voor de ziekte van Lyme.

De andere kenmerken kunnen ook gelden voor andere ziekten. 

Bij wie de infectie met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt niet op tijd wordt behandeld, kan de ziekte zich uitbreiden. 

De gewrichten, het hart en het zenuwstelsel zijn plekken waarnaar de ziekte van Lyme zich kan verspreiden.


Hoe haal je een teek uit je huid?

Vroeger luidde het devies van artsen om een teek in alcohol te deppen. Tegenwoordig wordt er gezegd om het beestje zonder alcohol uit de huid te verwijderen.

De reden daarvoor zou zijn dat bij gebruik van alcohol de teek zijn maaginhoud ledigt en dit in het bloed kan komen. Dat zou de oorzaak zijn van de ziekte van Lyme.


Hoe haalde men vroeger een teek uit de huid?

  1. Hoe ging het vroeger? Je dept de teek in met flink wat alcohol. Als je geen medische alcoholoplossing bij je hebt, kun je sterke drank van 40% alcohol gebruiken.
  2. Laat gewoon wat alcohol op de teek druppelen of gebruik een watje doordrenkt in alcohol. De teek wordt hierdoor verdoofd en ontspant zich.
  3. Trek een teek nooit onverdoofd uit de huid want dan breekt het en blijven er delen achter.
  4. Als de teek goed verdoofd is, kun je het uit de huid trekken. Het liefst doe je dat met een speciale tekenpen die in vele EHBO-dozen zit.
  5. Eventueel kun je een gewoon pincet gebruiken waarmee je ook een splinter uit je huid trekt.
  6. Let erop dat je de teek in zijn geheel uit je huid trekt. Als hij breekt en er blijft een stukje teek achter in de huid, kun je ziek worden. Zorg dat een teek zo snel mogelijk van je huid is verwijderd; wacht niet met zoeken naar alcohol en een pincet.


Behandeling met antibiotica

Borrelia burgdorferi

De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt is een spirocheet die luistert naar de naam Borrelia burgdorferi. Een antibioticabehandeling is de meest ingezette behandeling bij de ziekte van Lyme, ondanks dat deze behandeling vaak niet werkt. De ziekte van Lyme in de reguliere geneeskunde behandeld met een mix van synthetische antibiotica. Na een behandeling blijkt de spirocheet borrelia burgdorferi altijd weer terug te komen. 

Deze spirocheet is een spiraalvormige bacterie. Hij lijkt een verdedigingsmechanisme te hebben tegen de antibiotica. 

Spirocheten hebben een lange staart waarmee ze zich kunnen voortbewegen door de bloedbaan. Op deze manier verspreiden ze zich vrij snel door het lichaam.


Bacterie met drie vormen

Uit een onderzoek van de universiteit van New haven blijkt dat het synthetische antibioticum doxycycline geen effect heeft op de spirocheten, die als ze in verdedigingspositie bevinden oprollen tot een rond lichaam, of zich samenpakken tot een dunne sliert van verschillende spirocheten.

Uit het onderzoek bleek dat een natuurlijke geneesmiddel wel een significant effect hadden op de spirocheten. Dat is kattenklauw.


Welke antibiotica werkt niet?

Een teek veroorzaakt deze rode vlek

De spirocheet Borrelia burgdorferi kan zich in verschillende inactieve vormen verhullen als hij dreigt te worden bestreden door synthetische antibiotica. In deze vormen is hij niet vatbaar en zodra de antibioticakuur stopt, stekt de spirocheet zijn kop weer op. De meest gebruikte antibiotica zoals doxycycline, minocycline, clarithromycine, penicilline G en ceftriaxone blijken allemaal niet afdoende te werken bij Borrelia burgdorferi. Verdere nadelen van deze antibiotica is dat de kosten hoog zijn en dat er sprake is van vervelende bijwerkingen.


Kattenklauw werkt wel

Een van de geneesplanten die wel werkt is kattenklauw, die in Nederland ook wel samento wordt genoemd. 

Men noemt het samento, de Amerikaanse naam, omdat op Amerikaanse sites dit medicijn bij de ziekte van lyme het eerst is geconstateerd. 

Uit de onderzoeken van de universiteit van New haven blijkt dat wanneer kattenklauw worden gebruikt de gezondheidswinsten beduidend groter zijn dan bij genoemde synthetische antibiotica.


Synthetische antibiotica bestrijdt één vorm

Borrelia burgdorferi

Zoals gezegd kent de Borrellia burgdorferi spirocheet drie vormen,

  1. zijn actieve vorm waarin hij vrijelijk rondzwerft in de menselijke bloedbanen,
  2. de opgerolde vorm
  3. en de clustervorm.

Het blijkt dat kattenklauw bij al deze drie vormen significante resultaten boekt. De synthetische antibiotica kan hooguit één vorm bestrijden wat betekent dat wanneer men noodgedwongen moet stoppen met het toedienen van antibiotica, omdat anders de bijwerkingen te sterk worden, de ziekte van Lyme weer uit zijn sluimer wordt gewekt. Antibiotica kan dus averechts werken bij de ziekte van Lyme.


Werking zonder bijwerking

Een ander groot voordeel is dat kattenklauw vrij zijn van bijwerkingen terwijl ze wel de spirocheet borellia burgdorferi bestrijden. 

Deze spirocheet heeft als eigenschap dat hij acht maanden kan leven. De spirocheet kan soms ongemerkt in het lichaam aanwezig zijn. 

Maar binnen acht maanden heeft hij zeker contact gemaakt met zijn natuurlijke vijanden de kattenklauw. Uit al deze gegevens van het onderzoek van de universiteit van New Haven blijkt dat kattenklauw (samento) een effectieve combinatie is om de ziekte van lyme te bestrijden.


7 medicinale planten tegen ziekte van Lyme

Een uitgebreid onderzoek uit 2020, van een gemêleerd onderzoeksteam met leden uit Zweden, De VS, China en India, zag dat er 7 traditionele geneesplanten zijn die tegen de ziekte van Lyme werkten. 

Men keek ook naar kruiden waarvan gemeld zijn dat ze zouden kunnen werken, maar dat bleken ze toch niet te doen zoals grapefruitzaad, stevia rebaudiana en ashwaganda

Van stevia zegt men dat waarschijnlijk de andere wetenschappers over het hoofd hebben gezien dat als je stevia-extract met alcohol maakt en dat op een petrischaaltje aanbrengt met de bacterie, de Borrellia bungdorferi dan doodgaat door de alcohol, en niet door de stevia.

De kruiden die wel werken tegen de ziekte van lyme zijn Cryptolepis sanguinolenta, Polygonum cuspidatum, Juglans nigra, Artemisia annua, Uncaria tomentosa, Cistus incanus, en Scutellaria baicalensis. Men keek zowel naar de groeiende vorm van  Borellia bungdorferi als de stationaire vormen. Al deze zeven planten hebben daar activiteit tegen.


Cryptolepis sanguinolenta

Dit is een Afrikaanse plant die traditioneel wordt ingezet bij malaria, tuberculose, hepatitis, en sepsis. Van deze plant zijn diverse werkingen bewezen, zoals de werking tegen ziekmakende bacteriën. 

Van deze plant is ook bewezen dat ze malaria kan genezen. Nu is ook bewezen dat het de De Borrelia burgdorferi kan doodmaken,zodat het een goed middel tegen de ziekte van Lyme lijkt.


Polygonum cuspidatum,

Dit is de Japanse duizendknoop waarvan veel mensen vinden dat het een plaag is in Nederland. Je zou ook kunnen zeggen dat deze plant zich aanbiedt als medicijn, en blijkbaar hebben veel mensen het nodig. Uit onderzoek blijkt dat deze plant de spirocheet borrelia burgdorferi effectief te lijf gaat. 

Er zit veel resveratrol in de Japanse duizendknoop,wat hem niet alleen actief maakt tegen tumors en microben, maar het is ook een omtstekingsremmend, neuroprotectief en hartbeschermend middel.


Juglans nigra

Juglans nigra is de zwarte walnoot uit Noord-Amerika. Het blijkt dat deze plant verschillende medicinale eigenschappen heeft zoals antioxidant, antibacterieel, antitumor en het is een natuurlijke vorm van chemo tegen kanker. Deze walnootsoort heeft bewezen tegen twee spirocheten dodelijk te kunnen werken, te weten de B. burgdorferi en B. garini. Men weet niet welke fytocomponenten hiervoor verantwoordelijk zijn.


Artemisia annua

Bijvoet of Chinese bijvoet is een plant met veel artemisinine, de belangrijkste werkzame stof. Deze planten zijn overigens ook familie van de Absinth alsem, waarin veel artemisinine in zit. Artemisinine is een stof die de malariaparasiet doodmaakt. Nu is ook aangetoond dat het tegen de ziektekiemen werkt die de ziekte van Lyme veroorzaken.  
Bijvoet is een plant die volop in Nederland en de rest va West-Europa groeit. Het is van oudsher een wilde groente met medicinale capaciteiten. In recepten uit de Middeleeuwen staat deze plaat regelmatig genoemd.


Uncaria tomentosa

Kattenklauw heeft wetenschappelijk bewezen werkingen zoals verbeterde kwaliteit van leven bij personen met kanker, verbeterd DNA-herstel, en symptoomverbetering bij personen met reumatoïde artritis en artrose. Uit het onderzoek blijkt dat dezer plant waarschijnlijk het meest is onderzocht op zijn medicinale werking tegen de ziekte van Lyme.


Cistus incanus

Onderzoek laat zien dat deze plant significante verbetering van infectie van de bovenste luchtwegen en ontstekingsmarkers te bieden heeft. 

Het was al duidelijk uit andere onderzoeken dat deze plant een goede antibacteriële werking heeft tegen diverse pathogenen. Nu is ook aangetoond dat het werkt tegen de stationaire vorm van de B. burgdorferi


Scutellaria baicalensis.

Baikal glidkruid is een middel dat zenuwstelselbeschermend werkt. Verder is het een antioxidant, en daardoor ook een ontstekingsremmend middel. Het kan de dood van kankercellen in gang zetten en sommige vormen van vergiftigingen effectief tegengaan. Wat de ziekte van Lyme betreft werkt het tegen verschillende morfologische vormen van B. burgdorferi en B. garinii.


Pluk zelf bijvoet

Kattenklauw is volop te koop in Nederland en België. Het is niet echt een duur kruid. Ook Japanse duizendknoop en bijvoet zijn veel voorradig en zou je zelf kunnen plukken. De andere kruiden kunnen mogelijkerwijs wel in Nederland of Europa groeien, maar voor een medicinale toepassing is het beter om ze te kopen.


Bronnen kruiden tegen ziekte van Lyme

  • Onderzoek universiteit new haven: http://www.townsendletter.com/July2010/sapi0710.html
  • 7 kruiden tegen de ziekte van Lyme: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7050641/
  • Algemene medische info: Medisch dossier, jaargang 16, no5, juni 2014. blz 10
  • http://www.lymenet.nl/info/erythema-migrans