Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van brandnetelzaad

Latijnse naam: Urtica dioica semen

Urtica dioica semen Brandnetelzaad is een gezonde toevoeging in de thee

De brandnetel kennen we allemaal als wilde groente en traditionele geneesplant bij allerlei ziekten. Je kunt er thee, soep en allerlei groentegerechten mee maken. Brandnetelzaad wordt soms door wildplukkers overgeslagen, maar ook dit is eetbaar en gezond.

Niet alleen wildplukkers hebben brandnetelzaad over het hoofd gezien als zelfstandig medicinaal voedselmiddel, ook wetenschappers hebben tot nu toe brandnetelzaad veel minder onderzocht dan andere delen van de plant. De wortel en het blad worden al eeuwen aangewend bij reumatische aandoeningen, en blaasproblemen en is daar redelijk beroemd om, maar het zaad en zijn medicinale aanwendingen bleven lange tijd onderbelicht.Traditioneel gebruik brandnetelzaad

Wetenschappers willen graag weten wat de traditionele toepassingen van geneesplanten zijn, om deze vervolgens te testen op daadwerkelijke geneeskrachtige eigenschappen.. Brandnetelzaad wordt in Rusland traditioneel gebruikt tegen oedemen, diarree en wormen. 

Oedemen zijn vochtophopingen en die worden meestal bestreden met planten die goed zijn voor de nieren.

In Turkije wordt brandnetelzaad ingezet bij patiënten die een vergevorderd stadium van kanker hebben.

Wat traditionele werkingen betreft, blijft het hierbij, hoewel de traditionele toepassingen van de werkingen van het blad uitgebreid zijn onderzocht .

Het zaad als medicinaal middel is sterk onderbelicht maar de onderzoeken die er naar zijn gedaan laten een beeld zien van een veelbelovend middel.


Brandnetelzaad tegen radioactieve straling

Uit onderzoek blijkt dat brandnetelzaadextract een werking heeft tegen schade die veroorzaakt wordt door ionizerende straling die wordt gebruikt bij een radioactieve stralingstherapie tegen kanker. Het kan gebruikt worden door mensen die veel last ondervinden van deze straling.

De onderzoekers melden dat de lever en het brein het meest gevoelig zijn voor schade van de radioactieve stralen die op het lichaam worden gericht, en de daaropvolgende oxidatieve stress

Bestralingstherapie is in feite een lomp middel omdat de kans aanwezig is dat gezonde lichaamscellen verworden tot kankercellen door bestraling, waardoor de ziekte niet genezen maar verergerd wordt.

Stralingschade kan worden tegengegaan door brandetelzaadextract, zo blijkt uit het onderzoek, maar men weet niet welke stoffen in brandnetel daarvoor verantwoordelijk zijn.


Antibacteriële werking brandnetelzaad

Brandnetelblad heeft de beschikking over een hoog aantal antibacteriële werkingen, maar van brandnetelzaad is eveneens bekend dat het werkt tegen een groot aantal bacteriën, namelijk de Enterococcus faecalis. Enterococcus gallinarum Enterococcus faecalis Streptococcus pyogenes Staphylococcus aureus Listeria monocytogenes Pseudomonas aeruginosa Proteus vulgaris Shigella spp. Bacillus pumilus Clavibacter michiganensis en Xanthomonas vesicatoria.


Urtica dioica semen Brandnetelzaad is volgens wetenschappers werkzaam tegen corona


Brandnetelzaad kan leiden tot minder nierdialyses

Een onderzoek ziet dat brandnetelzaad bij individuele patiënten die slecht tegen andere medicatie kunnen, een uitkomst kan bieden bij allerlei lichaamsproblemen die te maken hebben met minder goed functionerende nieren. 

De behandelingsresultaten met een brandnetelzaadextract vindt men zo opzienbarend dat men adviseert om het zaad verder te onderzoeken op de werking voor de nieren, aangezien een nierdialyse, een zeer dure oplossing is voor mensen.

Creatinineniveaus zijn vaak te hoog bij mensen die lijden aan nierziekten, en het blijkt dat brandnetelzaad deze niveaus kan normaliseren, als mensen maandenland een extract van brandnetelzaad innemen.


Alfalinoleenzuur

Alfalinoleenzuur is een gezond meervoudig onverzadigd vetzuur dat in brandnetelbladeren en in brandnetelzaad voorkomt, zij het dat deze vettige substantie in het zaad meer aanwezig is. Wetenschappers onderzoeken graag delen van planten en kijken dan waar medicinale stoffen het meest in aanwezig zijn.

Alfalinoleenzuur heeft allerlei positieve eigenschappen voor het lichaam en zelfs voor de geest. 

Het verbetert cognitieve functies zoals het leervermogen en het geheugen. Daarnaast is het goed voor het hart, volgens weer een andere studie.

Alfalinoleenzuur is de reden dat allerlei voedselinstanties wereldwijd het tweemaal per week eten van vis aanbevelen, maar deze omega 3 vetsoort zit ook in elke noot en vele zaden, zoals brandnetelzaad. 

Het zit zelfs in bladgroenten en kolen, met name spruitjes en boerenkool

De hoeveelheid die in spruitjes zit per 100 gram is hetzelfde als in cashewnoten zit. Spinazie bevat eveneens relatief veel alfalinoleenzuur.


Verbetert kwaliteit soja-olie

Soja-olie is op zich niet eens zo heel slecht, maar door het verhittingsproces gaat het erg snel bergafwaarts met de kwaliteit van deze olie. 

Een onderzoek laat zien dat brandnetelzaad in staat is om het degeneratieproces wat plaatsvindt tijdens de verhitting, af te remmen. 

Men nam twee stoffen als graadmeters van oxidatie, namelijk eroxide en thiobarbituridezuur en het blijkt dat deze stoffen minder in soja-olie worden aangetroffen als deze verhit wordt, na het toevoegen van brandnetelzaadextract.


Brandnetelzaad maakt fluoride minder giftig

Onderzoekers melden dat er talloze rapporten zijn die wijzen op de giftigheid van fluoride. 

Fluoride veroorzaakt oxidatiestress, en er zijn een paar ontstekingsmediators die sterk verhoogd worden door fluoride. 

Hoe dat precies zit, is een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal, maar dit verhaal eindigt ermee dat wanneer brandnetelzaad wordt ingenomen, deze ontstekingsparameters veel minder aanwezig zijn. 

Dat wordt mede veroorzaakt doordat brandnetelzaad de aanmaak van vier soorten lichaamseigen antioxidant enzymen in gang zet, namelijk glutathione peroxidase, glutathione reductase, superoxide dismutase, en catalase. 

Deze enzymen die in de lever aangemaakt worden en dus lichaamseigen zijn, zijn de sterkste antioxidanten die op dit moment gekend worden. 

De onderzoekers denken dat brandnetelzaad wel eens een zeer sterk beschermend middel tegen schade door fluoride kan zijn.


Brandnetelzaad goed tegen collitis en aflatoxicose

Uit onderzoek blijkt dat brandnetelzaad goed is tegen colitis en aflatoxicose  

Ook deze onderzoekers zien dat de aanmaak van lichaamseigen antioxidant enzymen sterk toeneemt door inname van brandnetelzaad. 

Allerlei ontstekingsindicators verminderen door brandnetelzaadinname. 

Aflatoxicose is een ernstige ontstekingsreactie van het lichaam die soms tot de dood kan leiden. Brandnetelzaad is hiermee potentieel een levensreddend medicijn.


Urtica dioica semen Brandnetelzaad is een unieke wilde, gratis groente met krachtige geneeseigenschappen


Brandnetelzaad, goed voor lever

Brandnetelzaad is goed voor de lever, zo laten onderzoekers weten. 

Fluoride werd in dit onderzoek gebruikt om de lever te vergiftigen. Wanneer fluoride wordt toegediend dan wordt deze vergiftiging aanzienlijk verminderd.


Recepttips brandnetelzaad

  1. Brandnetelzaad kan worden vermalen tot een poeder, een meel, wat gemengd kan worden met andere meelsoorten om gerechten mee te maken zoals een brandnetelburger.
  2. Brandnetelzaad is een theekruid wat eventueel kan gemengd worden met andere kruiden.
  3. Brandnetelzaad kun je in een blender malen en als poeder over een salade doen.
  4. Brandnetelzaad kan je gebruiken als je rijst opbakt door het in de laatste 1-2 minuten van het opbakken toe te voegen.
  5. Brandnetelzaad kun je door een smoothie doen, door het malen in een blender wordt het vanzelf kleiner. Op deze manier geef je ook wat gezonde vetten mee aan een smoothie.
  6. Brandnetelzaad is een mooi middel om een soep mee te maken. Maak eens een roomsoep met amandelmelk, brandnetelzaad en brandnetelblad.
  7. Maak eens een kruidenboter met roomboter, kokosolie en poeder van brandnetelzaad.
  8. Brandnetelzaad in poedervorm kun je in een strooipot doen zodat je het over een boterham, salade, soep, rijstmaaltijd, pastamaaltijd of pizza kunt strooien.

Lees verder:

Artikel 17 De subtiele smaak op zijn retour 

Linum usitatissismum Lijnzaad of vlaszaad 

Pistacia vera, Pistachenoten