Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale werking van stekelspinazie

Botanische Latijnse naam: Amaranthus spinosus
Amaranthus spinosus Foto: Forest & Kim Starr

 

Deze plant wordt verkocht als tropische variant van spinazie. De plant komt van oorsprong uit Midden Amerika en het Caraïbisch gebied. Hoewel sommige onderzoekers menen dat het oorspronkelijk uit de Himalaya komt. Nepalezen noemen het ''dhuti ghans''. In het Maleis heet de plant Bayam durim wat letterlijk stekelspinazie betekent. In het Engels heeft de plant ook de naam ''pig weed'', duidend op het feit dat het uitstekend voer voor varkens is. 

 

Sommige mensen beschouwen zich als beter dan varkens en zien hierin een reden om het niet te eten. Deze mensen doen zichzelf tekort want ze onthouden zich op deze manier van een medicinale voedselsoort.

Amaranthus spinosus Distributie stekelspinazie


Naamgeving Stekelspinazie

In het Latijn heet deze plant Amaranthus spinosus. Spinosus betekent ''stekelig''. In het Engels wordt de plant dan ook ''prickly amaranthus'' genoemd. In het Maleis heet de plant ''bayam duri''.

De spinazie die we in Europa kennen is de Spinacia oleracea, vandaar dat het goed is om deze spinazie een andere naam te geven. Beide soorten zijn familie van de Amaranthaceae.

Duri betekent stekelig en bayam is het woord voor spinazie. De plant heet dus stekelige spinazie, beter gezegd stekelspinazie. Het heeft geen stekels, maar de bloem groeit  met een stekelvorm en prikt als het ware in de lucht.

 


Medicinale werkingen Amaranthus spinosus

Amaranthus spinosus is een laxerende, diuretische en koortsremmende plant. Het heeft verder bloedverbeterende, ontstekingsremmende en immuunsysteemverbeterende eigenschappen. 

Onderzoeken uit het derde millennium tonen aan dat het eveneens een anti-diabetes plant is. Sinds lang weten we dat het een hongergevoelopwekkende plant is.


Traditioneel gebruik Amaranthus spinosus

Om al deze bovengenoemde medicinale werkingen wordt de plant ingezet bij anorexia, lepra, ziekten van het bloed, brandend gevoel in maagstreek, puisten, reumatische pijnen zoals artritis, artrose en jicht, maagpijn, witte vloed en eczeem.
Daarnaast wordt het gezien als een van de groenten die passen bij een dieet dat diabetes kan omkeren. Ook wordt de plant traditioneel gebruikt tegen gonorroe en slangenbeten. Mensen in India gebruiken soms amaranthus zich te ontdoen van ingewandswormen.
Aangezien het een slijmoplossend middel is met ontstekingsremmende eigenschappen, wordt deze plant traditioneel ingezet bij bronchitis. 

De wortel van deze plant is ook ontstekingsremmend en wordt voornamelijk bij tandpijnen ingezet.


Amaranthus spinosus tegen maagzweren

In Nepal is het traditioneel gebruik om driemaal daags een eetlepel sap van Amaranthus spinosus toe te dienen bij maagzweren. 

Wetenschappers hebben dat onderzocht door de werking te vergelijken met dat van omeprazol, het standaardmedicijn voor maagzweer.

De wetenschappers testten het niet op mensen maar op ratten en gebruikten geen vers sap maar gedroogd poeder en deden dat door de voeding. 

Ze verdeelden de ratten in verschillende groepen. Iedere groep kreeg een andere dosis en een groep kreeg omeprazol. De hoogste dosis was 3 gram per kilo lichaamsgewicht.

Amaranthus spinosus Stelelspinazieplant foto Forest & Kim Starr

 


Amaranthus spinosus tegen diabetes

Mensen die een beginstadium van diabetes onder de leden hebben, worden vaak gediagnosticeerd door het meten van het percentage geglycolyseerde hemoglobine. 

Deze gedegenereerde vorm van hemoglobine leidt tot vergiftiging of sterke functieverslechtering van de nieren en van de ogen.

Het is de reden dat mensen met diabetes vrijwel altijd slechte nieren hebben en in de loop van hun ziekte staaroperaties moeten ondergaan of blind worden. Het kan leiden tot diabetische retinopathie. Dat komt omdat veel artsen en patiënten niet op de hoogte zijn van het feit dat diabetes omkeerbaar is.
Lang heeft de medische wetenschap de totaal foute illusie verkondigd dat diabetes type 2 een ongeneeslijke ziekte is maar dat het wel behandeld kan worden met medicijnen. 

Dat terwijl de synthetische medicatie de ziekte juist erger maakte. Afijn, sinds aanvang van het derde millennium blijkt is diabetes wel omkeerbaar verklaard door onderzoekers.

Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat Amaranthus spinosus in staat is om geglycolyseerde hemoglobine te normaliseren zodat de nieren en ogen niet verder belast worden.
Amaranthus spinosus Stekelspinazie als eetbaar, medicinaal onkruid, Foto Forest & Kim Starr

 


Synthetisch diabetesmedicijn vernietigt alvleesklier

Uit ander onderzoek bleek dat het medicijn glibenclamide totaal verval van de pancreascellen of alvleeskliercellen veroorzaakte terwijl behandeling met Amaranthus spinosus geen groot verval van de pancreas laat zien. 

Synthetische medicijnen helpen de alvleesklier niet in hun insulineproducerende werking terwijl deze tropische spinaziesoort de alvleesklierwerking juist stimuleert.

Andere gegevens uit het onderzoek lieten zien dat Amaranthus spinosus ervoor zorgde dat er minder sprake is van hyperlipidemia. Dat is een verhoogd aantal bloedvetten dat kan leiden tot aderverkalking.
Hyperlipidemia is de meest voorkomende oorzaak van vroegtijdige dood van mensen die lijden aan diabetes mellitus, zowel type 1 als 2. 

Het is al erg lang bekend dat mensen met diabetes aan algehele degeneratie van het lichaam lijden waarbij er sprake is van verhoogd risico op ziekten als blindheid, verlies van voeten en onderbenen, Alzheimer en hart- en vaatziekten.

 


Amaranthus spinosus tegen darminfecties en ingewandswormen

Ingewandswormen kunnen allerlei ontstekingen in de darmen veroorzaken. Vooral in ontwikkelingslanden is dit een grote bron van infecties. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stekelspinazie beter ontstekingsremmend tegen darminfecties werkt dan ibuprofen, een standaardmedicijn.
Dat zou onder andere kunnen komen omdat Amaranthus spinosus niet alleen ontstekingen remt, maar ook de wormen zelf dood maakt en daarbij de wanden van de darmen geen geweld aandoet, zoals ibuprofen. 

De darmwanden bevatten slijmvliezen die zelf stoffen kunnen uitscheiden die ontstekingen remmen maar ibuprofen gaat dit zelfhelend proces juist tegen.

Een andere reden dat Amaranthus spinosus een bijzonder goed wormverdrijvend middel is, kan zijn dat het galdrijvend is. Het bevordert de productie van gal, een bittere stof die ervoor zorgt dat de spijsvertering en darmtransit sneller gaat.
In het geval van het doden van ingewandswormen is er altijd sprake van het feit dat de wormen voordat ze dood gaan extra veel eitjes afgeven, teneinde hun soortaanwezigheid in de darmen te bestendigen. 

Echter, wanneer de darmtransit sneller plaats vindt, dan worden de eitjes afgevoerd uit de darmen, voordat ze de tijd hebben om te hechten aan de darmwand.


Antibacteriële werking stekelspinazie

Uit onderzoek blijkt dat een extract van Amaranthus spinosus goed werkt bij drie pathogene bacteriën, Escherichia coli, Staphylococcus aureus en Salmonella typhae. 

De fenolische componenten zijn de meest aangewezen stoffen die werken tegen deze bacteriën.

Er zitten allerlei andere antioxidanten in de vorm van flavonoïden, vitaminen en volatile oliën in deze tropische spinaziesoort en hun synergische werking op Amaranthus spinosus moet niet uitgevlakt worden. 

Met andere woorden: de fenolen kunnen door samenwerking van andere stoffen sterker werken tegen pathogene micro-organismen.

 

Nutritieve elementen in Amaranthus spinosus

Amaranthus spinosus bevat 7-p-coumaroyl, apigenine, 4-O-beta-D-glucopyranoside, een ''nieuwe'', lees recent in 2013 ontdekte coumarolflavonglycoside genaamd spinoside, xylofuranosyluracil, beta-D-ribofuranosyladenine, beta-sitosterolglucoside, hydroxycinnamaten, quercetine, en kaempferolglycosiden. 

Verder bevat het de betalaïnen betaxanthine, betacyanine, amaranthine en isoamaranthine. Ook bevat het gomfrenine, betanine, betasitosterol, stigmasterol, linolzuur, rutine en betacaroteen. 

Per 100 gram van het blad zit er 1.16gram koolhydraten in. 100 gram bevat 27 kilocalorieën. Het bestaat voor 91 gram van de 100 gram uit vocht, 4 gram proteïnen, 0.6 gram vetten, 2.48 gram vezels, 38.4mg ijzer, 968,7mg calcium, 912,4mg magnesium, 816,3mg fosfor, 6,8mg mangaan, 1,2mg koper en 6,8mg zink.

Amaranthus spinosus Stelspinazieplantage op Hawaii, foto Forest & Kim Starr


Leverbeschermende werking stekelspinazie

Amaranthus spinosus is leverbeschermend. Dat heeft onder andere te maken met de galdrijvende werking. Maar ook allerlei enzymen worden aangemaakt door deze tropische geneeskrachtige groente. 

Deze lichaamseigen antioxidant enzymen hebben sterkere antioxidantwaarde dan vitaminen of fenolen. Het zijn onderdelen van het immuunsysteem of levensenergie

Uit onderzoek blijkt dat leverschade sneller hersteld wordt als een extract van Amaranthus spinosus wordt toegediend.


Stekelspinazie als plantaardig antidepressivum

Wetenschappers hebben verschillende standaardmodellen ontwikkeld om de antidepressieve werking van stoffen te meten. Deze modellen behelzen en meten de activiteit van dieren, waardoor men kan zien wanneer een dier ''de moed opgeeft''. 

Depressie is een ziekte die gepaard gaat met apathie en te weinig positief gemoed en zin hebben om het leven aangenaam in te richten.

Het blijkt dat niet-depressieve dieren en mensen meer beweging vertonen dan depressieve soortgenoten. 

Dit heeft onder andere te maken met enzymatische processen, antioxidantwerkingen en de aanwezigheid van medicinaal werkende stoffen als fenolen, flavonoïden en tanninen.

In vergelijking met synthetische standaardmedicijnen zoals Escitalopram en Imipramine vertoonde een extract van Amaranthus spinosus eveneens antidepressieve werking. Je zou je kunnen afvragen waarom onderzoekers op zoek gaan naar plantaardige antidepressiva als er ook synthetische alternatieven voorhanden zijn.
De reden daarvan is als volgt. De synthetische antidepressieve medicijnen hebben ernstige bijwerkingen zoals hartfunctiestoornissen, slaapstoornissen, sexuele prikkelstoornissen, spijsverteringsstoornissen en overgewicht. De meeste van deze bijwerkingen verergeren de staat van depressiviteit, en daarom zijn synthetische antidepressiva geen ideale medicijnen.
Daar komt nog bij dat synthetische antidepressiva vaak verslavend zijn. In de 20e eeuw dacht men dat alle heil van synthetische medicijnen moest komen maar aan het begin van de 21e eeuw is duidelijk geworden dat de trend is gekeerd; wetenschappers geven de voorkeur aan de zoektocht naar plantaardige alternatieve medicinale producten zonder bijwerkingen.
Amaranthus spinosus Detail stekelspinazie

 


Antikankerwerking Amaranthus spinosus

Amaranthus spinosus heeft een antimutagene werking. Dat betekent dat het DNA wordt beschermd door stoffen in deze Aziatische spinaziesoort. Gemuteerd DNA in een lichaamscel is de voorwaarde van deze cel om omgevormd te worden tot een kankercel.
Antioxidanten en de aanmaak van sterke antioxidantenzymen door Amaranthus spinosus zorgen ervoor dat ons DNA niet aangetast ofwel gemuteerd kan worden. Dat is een belangrijke kankerbeschermende werking.
Daarnaast heeft deze plant bewezen antibacteriële werking. Het blijkt sinds de 21e eeuw zo te zijn dat kankertumorgroei gepaard gaat met overvloedige aanwezigheid van pathogene bacteriën. 

Dat houdt in dat Amaranthus spinosus op twee manieren het lichaam beschermt tegen de gevreesde ziekte kanker.

 

Antimalariawerking van stekelspinazie

Amaranthus spinosus blijkt over stoffen te beschikken die malariaparasieten in vier dagen kunnen doden, in een wetenschappelijk model waarbij gebruik werd gemaakt van muizen. De meeste antimalariaplanten zijn zeer bitter maar deze groente valt zeer mee kwa bitterheid.
Malaria is een ziekte waarbij rode bloedcellen door parasieten worden geïnfecteerd. In dit geval bleek Amaranthus spinosus dodelijk voor de parasiet die luistert naar de naam Plasmodium Berghei.

 

Stekelspinazie, puur een medicinale groente

Zoals alleen al blijkt uit dit artikel bevat Amaranthus spinosus over een veelvoud aan medicinale werkingen. Echter, niet één van deze werkingen is omgezet tot een medicinaal product. Nu hoeft dat ook niet. 

 

Het wordt als groente in diverse tropische landen in Azië, Afrika, Papoeasië, Oceanië en Polynesië verkocht.

Daarnaast hebben vele traditioneel levende mensen deze supergroente in hun groentetuin staan. 

 

In vele landen zoals Nieuw Guinea, is Amaranthus spinosus zelfs vaker als moestuingroente te vinden dan als groente op de markt. In Nieuw Guinea hebben vele mensen vaak een groentetuin of fruittuin, meestal bestemd voor eigen gebruik.

Als groente heeft het dezelfde preventieve medicinale werkingen tegen al deze ziekten, met name als het regelmatig, een tot tweemaal per week, en in goede hoeveelheden, zoals 100 gram per maaltijd, wordt genuttigd.

 


Nierbeschermende werking Amaranthus spinosus

De Amaranthus spinosus heeft een duidelijke nierbeschermende werking, zo concluderen wetenschappers. 

Het nierweefsel wordt goed hersteld bij proefdieren waarvan eerst het nierweefsel is ziek gemaakt. Op deze manier bestuderen wetenschappers de werking van een plantmedicijn op de nieren.

Al eerder bleek dat de tropische stekelige spinazie antidiabeteskwaliteiten heeft. Mensen met diabetes hebben vrijwel altijd een lever en nieren die slechter werken. 

Hoe dat komt weet men niet maar het heeft ongetwijfeld te maken met een combinatie van verkeerde voeding en de medicatie die wordt voorgeschreven.

Er bestaan namelijk geen medicijnen die goed zijn voor de lever of de nieren. Slechts plantstoffen zijn goed voor de lever of de nieren en vaak is het beter de hele plant te gebruiken, in plaats van één stof uit een plant.
Om allerlei redenen schrijven artsen liever geen plantmedicijn voor, maar een synthetische stof gebaseerd op een plant waarvan soms slechts aangenomen wordt dat het dezelfde werking heeft als de plantenstof. 

Veel wetenschappers gingen er vroeger namelijk bij voorbaat van uit dat een synthetische stof exact gelijk werkt als een plantenstof, maar dat was in de 20e eeuw.

In de 21e eeuw weten we beter, omdat nu blijkt uit alle onderzoeken dat synthetische stoffen over totaal andere werking beschikken dan plantenstoffen. 

Soms werkt een synthetische stof zelfs averechts terwijl de organische of natuurlijke equivalent medicinale kwaliteiten heeft.

Steeds meer wetenschappers zien dat in en daarom is er een duidelijke verschuiving aanwezig in de wetenschap van de gebruiksvoorkeur van synthetische medicijnen naar geneesplanten. 

Men ziet in dat alle geneesplanten waarop synthetische medicijnen zijn gebaseerd, beter  werken en minder bijwerkingen hebben. Echter, dit veranderde inzicht in de wetenschap heeft zich nog niet doorvertaald naar veranderd behandeling in de medische praktijk.

  • Starr_061114-9876_Amaranthus_spinosus
  • Starr_050222-4153_Amaranthus_spinosus
  • Starr_010818-0019_Amaranthus_spinosus
  • Arya_-_amaranthus_spinosus_-_bayam_duri_Kramat_2019_0
  • 640px-Starr-140813-1412-Amaranthus_spinosus-aerial_view-Kula-Maui_(25218840936)
  • 640px-Starr-120406-4341-Amaranthus_spinosus-seedling-Kawela_Bridge-Molokai_(25112473316)
  • 640px-Arya_-_amaranthus_spinosus_-_bayam_duri_Kramat_2019_2
  • 640px-.முள்ளுக்கீரை-_(Amaranthus_spinosus)_2
  • 640px-.முள்ளுக்கீரை-_(Amaranthus_spinosus_)_3
  • 640px-.முள்ளுக்கீரை-(Amaranthus_spinosus_)_1

 


Antischimmelwerking van tropische spinazie

Uit onderzoek blijkt dat Amaranthus spinosus sterkere werking heeft tegen Candida albicans en Aspergillus niger dan het standaardmedicijn Amphicilline, een soort industriële antibiotica. De wetenschappers concluderen dan ook dat de tropische spinaziesoort logischerwijs de voorkeur zou moeten genieten boven synthetische medicatie.
Het onderzoek uit 2016 is typerend voor het grote aantal onderzoeken wat wordt gedaan waarbij wordt geconcludeerd dat een groente meer geneeskracht biedt dan een synthetisch medicijn.
Dat komt eenvoudigweg omdat het gros van de wetenschappers in Europa nog steeds het rulle, zanderige karrenspoor volgen van onderzoek doen naar synthetische medicijnen in plaats van de snelweg te nemen die geneesplanten biedt. 

 

Dat heeft te maken met subsidiestromen die vanuit Europese overheden vloeien naar de farmaceutische industrie, terwijl er geen geld wordt vrijgemaakt voor onderzoek naar geneesplanten in de westerse wereld.

In Azië, Afrika, Zuid-Amerika wordt volop onderzoek gedaan naar de daar aanwezige tropische planten, mede omdat westerse medicijnen te duur bevonden worden. Hierdoor ontstaat er een bolwerk aan wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat medicinaal voedsel en geneesplanten betere werkingen vertoont dan synthetische medicijnen.


Het kwaad bestrijdt zichzelf

Je zou het ook zo kunnen zien: Producenten van synthetische medicijnen maken hun producten duur, en omdat ze duur zijn, worden landen waar mensen geen geld hebben voor deze producten gestimuleerd om onderzoek te doen naar goedkope medicijnen. 

 

Dan blijkt dat deze goedkope medicatie in de vorm van voedsel en geneesplanten ook nog beter werkt, geen bijwerkingen heeft, en beter voorradig is.

Als je de farmaceutische industrie als een kwaadaardige industrie ziet, zou je kunnen zeggen: Het kwaad bestrijdt zichzelf.

 

Bronnen bij artikel stekelspinazie