Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van rode vrucht of Pandanus conoideus

 

BotanischeLatijnse naam: Pandanus conoideus
Pandanus conoideus Rode vrucht, detail

Dit artikel belicht hoe de rode Papoeavrucht niet alleen een voedzaam element is in de traditionele Papoeaanse voeding, maar ook opmerkelijke gezondheidsvoordelen biedt, zoals stimulatie van het immuunsysteem, potentieel middel tegen HIV en AIDS, en effectieve antikankerwerking. Het verhaal van deze vrucht wordt onthuld in het licht van voedingsstoffen, medicinale eigenschappen en zijn veelbelovende rol in de gezondheidswetenschappen.

De rode vrucht is een meter lang en knalrood. Het is waarschijnlijk de langste, zwaarste en meest bijzondere vrucht op de planeet aarde, en vrij onbekend. 

Pandanus conoideus Rode vrucht, foto door Paul


Drie verschillende soorten

In Papoea New Guinea wordt de buah merah Marita of Kuansu genoemd. Van de buah merah bestaan drie soorten, een rode soort een oranje soort en een bruine soort. Het is een vrucht die vrijwel uitsluitend op het eiland Nieuw Guinea voorkomt. Er zijn drie naburige eilandjes op de Molukken waar de buah merah ook groeit.
Er is nog geen echte Nederlandse naam voor deze bijzondere vrucht, die meer dan een meter lang kan worden. In het Indonesisch heet het officieel buah merah Papua. Vandaar dat we het rode Papoeavrucht kunnen noemen, als we dit begrip vertalen. Een andere vertaling is: rode vrucht, dat is de letterlijke vertaling van buah merah, zoals de vrucht meestal wordt genoemd in Papoealand.


Rode vrucht tegen HIV

Pandanus conoideus Typisch voedsel uit Papoealand: rode vrucht in de pan, Foto Lefaan

Rode Papoeavrucht wordt sinds oudsher gegeten door de Papoea's. Pas aan het begin van het derde millennium kreeg deze vrucht extra aandacht, omdat blijkt dat de mensen die deze vrucht aten vrijwel nooit ziek zijn.
In Indonesië wordt de buah merah als een medicijn gezien tegen HIV en AIDS, maar dat is meer een verhaal dan dat er wetenschappelijk bewijs voor is. Wel is duidelijk dat rode Papoeavrucht het immuunsysteem enorm stimuleert, zodat mensen met HIV en AIDS er zeker baat bij kunnen hebben Echter, of het HIV-virus daadwerkelijk verdwijnt door het eten van deze vrucht is nog nooit aangetoond.


Voedingsstoffen in rode vrucht

Rode vrucht bevat zeer veel gezonde vetzuren, proteïnen, vitamine C, carotenoïden en tocoferolen. Deze laatste twee stoffen zetten zich in ons lichaam om tot respectievelijk vitamine A en E. Verder bevat het veel fosfor en calcium, naast nog een hele lange reeks vitaminen en mineralen. In Nederland zal de vrucht niet of uitsluitend zeer zelden te koop zijn, want hij wordt in Jakarta niet eens verkocht.
Daar wordt wel de olie van rode vrucht verkocht. Deze zou je per internet kunnen kopen of vanuit West Papoea kunnen meenemen. De rode tot zwarte olie van buah merah wordt bij keladi (de Papuanaam voor taro), zoete aardappelen of rijst gedaan om deze maaltijd extra gezond te maken.


Rode Papoeavrucht als antibioticum

Pandanus conoideus Rode vrucht is ook erg mooi, foto Jialiang Gao

In Indonesië en vele andere derdewereldlanden wordt enorm veel antibiotica gebruikt, mede omdat het zonder doktersrecept verkrijgbaar is en het is er enorm goedkoop. Dat leidt ertoe dat inmiddels diverse bacteriën immuun zijn voor antibiotica. Sterker nog: Als bacteriën immuun zijn voor antibiotica dan gebruiken deze dit antibioticum als voedsel. Het wordt de vicieuze cirkel van antibiotica genoemd.
Er is daarom een grotere kans tot het verkrijgen van allerlei bacteriële infecties in de ontwikkelingslanden waar antibiotica bij iedere drogist, dus op elke straathoek te koop is. Helaas zijn vrijwel alle soorten antibiotica in vele derdewereldlanden in de vrije verkoop en hebben mensen dus geen recept nodig om ze te kopen.
Natuurlijke antibiotica hebben als voordeel dat bacteriën er niet resistent tegen kunnen worden. Hoe dat komt is voor wetenschappers een raadsel. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat natuurlijke antibiotica zoals bijvoorbeeld knoflook en ui, over vele antibacteriële stoffen beschikken die met elkaar samenwerken om pathogene bacteriën te elimineren.
Rode Papoeavrucht heeft een bijzonder sterke antibacteriële werking. Het werkt tegen een groot aantal bacteriën: Salmonella typhi, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes and Bacillus cereus. Van deze bacteriën worden de DNA structuren vernietigd of de benodigde enzymreacties geblokkeerd, vandaar dat deze pathogene bacteriën uitgeschakeld worden. 

Rode Papoeavrucht is eveneens een middel tegen Candida albicans. Dat is een schimmel die vooral voorkomt bij mensen die veel antibioticakuren hebben gehad. 

Dat heeft ermee te maken dat antibioticakuren vele honderden soorten goede bacteriën in ons lichaam doodmaken waardoor schimmels als Candida albicans welig kunnen tieren.

Pandanus conoideus Oude foto uit Nederlandse tijd, Tuin Buitenzorg, van onderkant Pandanus conoideus, foto Kebun Raya Indonesia


Pandanus conoidus bij baarmoederhalskanker

Diverse onderzoeken naar het gebruik van groenten en fruit als kankermedicijn, beginnen met te stellen dat chemotherapie en bestraling niet bijster goede resultaten opleveren. Daarentegen zijn er vele interessante onderzoeken gedaan die succesvolle geneesmethoden zien met behulp van geneesplanten en voedsel als medicijn.
Uit empirisch onderzoek, gedaan in Indonesië, blijkt dat veel vrouwen baarmoederhalskanker overleven als ze gebruik maken van de olie van de Pandanus conoideus, ofwel rodevruchtolie. Empirisch dat wil zeggen: op basis van ervaring.
Vroeger was de empirische wetenschap een algemeen geaccepteerde wetenschap maar nu vinden wetenschappers dat iets klinisch moet worden bewezen. Dat wil zeggen: een onderzoek moet herhaalbaar zijn in een laboratoriumopstelling.
Uit klinisch onderzoek blijkt dat rode vrucht een veelbelovend medicijn tegen baarmoederhalskanker is. Dat kan er onder andere mee te maken hebben dat er veel gezonde vetten in deze vrucht zitten. Omega 3 en omega 6 zijn zeer belangrijke vetten in de Marita of rode vrucht.
Wanneer we te veel industriële bakolie uit de supermarkt gebruiken dan krijgen we te weinig hiervan binnen en dat is één van de manieren waarop we oxidatieve stress ontstaat, de oorzaak van vele ziekten. Industriële olie is ontdaan van gezonde vetten omdat het dan langer houdbaar blijft, maar daardoor stijgt tegelijkertijd het risico op kanker aanzienlijk.


Borstkanker en rode vrucht

Vele wetenschappers gaan er vanuit dat vitaminen als vitaminen A, C en E antikankerwerking hebben. Deze vitaminen zitten volop in rode vrucht. Het blijkt ook dat precursors van vitamine A uit rode vrucht, retinol, in de lever worden opgeslagen. Dat is enorm goed nieuws.
Maar de werkelijke oorzaak van het feit dat rode vrucht hoogstwaarschijnlijk antikankerwerking heeft, is het feit dat deze vrucht boordevol met gezonde vetten zit, zoals omega 3 en omega 6. 

Veel kankeronderzoekers zien over het hoofd dat sinds de mensen slechte vetten begonnen te eten, in de vorm van margarine en plantaardige bakolie van industriële kwaliteit, de prevalentie van het aantal kankergevallen explosief is gestegen.

Iemand die dit niet over het hoofd zag was Professor Warburg. Een belangrijke vertolker van de visie van Warburg is 
Brian Peskin. De visie behelst dat het juist niet de vitaminen zijn die voor antikankerwerking zorgen, en dat wordt onder andere onderschreven door een onderzoek waaruit blijkt dat het geven van hoge doses vitamine A aan een leukemiepatiënt averechts werkt; de patiënt in kwestie vertoonde een verslechtering. 

Dat terwijl als men de olie zelf geeft aan mensen met leukemie of andere kankerpatiënten, er een grotere kans is op herstel.


Fotoserie Pandanus conoideus

  • Annales_du_Jardin_botanique_de_Buitenzorg_(18382390706)
  • Makanan_Khas_Papua
  • Pandanus_Conoideus_Eastern_Highlands_PNG
  • Red_Fruit
  • Stamp_of_Indonesia_-_2009_-_Colnect_385280_-_Red_Bird_of_paradise_Paradisaea_rubra_Pandanus_conoideus
  • Screenshot 2023-08-24 at 11-12-50 Pandanus_Conoideus_Eastern_Highlands_.jpg (JPEG-afbeelding 1200 × 630 pixels)
  • 부아메라1


Rode vrucht tegen borstkanker

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rode vrucht niet alleen tegen baarmoederhalskanker werkt maar ook tegen borstkanker. Wat er gebeurt is het volgende: een kankercel ontstaat als het DNA van een gewone lichaamscel beschadigd is en de cel niet meer dood kan gaan. Hierdoor woekeren de cellen voort.
Stoffen in rode vrucht, waarvan de meeste wetenschappers denken dat het vitaminen zijn, zorgen voor herstel van het DNA van een cel, waardoor de cel weer op normale wijze kan dood gaan. Hierdoor verdwijnen tumors.


Rode vrucht medicijn tegen diverse ziekten

Een tijdschrift genaamd Food Research publiceerde in 2018 een artikel waarin wordt gezegd dat uit onderzoek blijkt dat de Pandanus conoideus werkt bij  kanker, aderverkalking, reumatoïde artritis, beroerten, HIV, malaria, verhoogd cholesterol, en diabetes mellitus. Wat kanker betreft werd het ook actief bevonden bij longkankercellen, één van de meest agressieve kankersoorten.


Rode vrucht tegen diabetes

Pandanus conoideus Rode vruchten op de markt, foto: Anthonyhong

Rode vrucht stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Dat lijkt in eerste instantie opzienbarend, aangezien het hier niet om een vezelrijk product gaat. Wat er gebeurt is dat oxidatieve stress wordt verminderd. Bovendien zitten er veel gezonde vetten in rode vrucht.
Uit legio onderzoek blijkt dat diabetes eerder voorkomt bij mensen die slechte transvetten zoals bakvet, frituurolie en margarine innemen. Diabetes is niet alleen een ziekte die wordt veroorzaakt door geraffineerde suiker, witte rijst, witte pasta en wit brood. Het wordt ook veroorzaakt door geraffineerde industrievetten.
Deze vetten hebben vrijwel geen mineralen of andere antioxidanten meer in zich en deze voedingsstoffen zijn nodig om de vetten goed te verteren. Wanneer de vetten niet goed verteerd worden, ontstaat oxidatieve stress en een verhoogd bloedvettenniveau, twee oorzaken van diabetes.
Bovendien ontstaat er bij slechte vertering van industrievetten orgaanvet. Het lichaam slaat vet op in afwachting van voldoende mineralen en vitaminen om het vet te verteren. De vorm van obesitas die dan ontstaat is een extra risico op diabetes.


Rode vrucht bestrijdt coronavirus

In 2021, het eerste jaar van de corona-pandemie, verscheen er een onderzoek waaruit blijkt dat de rode vrucht tegen het sars-covid-2 virus werkt wat corona veroorzaakt. 

De onderzoekers melden dat de vrucht ook al tegen HIV werkt, dus dat het een belangrijke vrucht is tegen virussen. Het zijn vooral carotenoïden, derivaten van quercetine en rutine die zorgen dat er minder virussen waar te nemen zijn. 

Hierbij kan worden aangetekend dat als er minder virussen in het lichaam worden gedetecteerd, dat ook kan zijn doordat de vrucht de ziekteoorzaak heeft weggenomen, In een andere visie is een virus namelijk niet een ziektekiem, maar een afvalcel van het lichaam om een ziekteoorzaak te verdrijven. Meer hierover lees je hier:  Ziektekiementheorie versus terreintheorie 


Bronnen artikel Pandanus conoideus

  • Alle foto's van Wikimedia commons
  • Tweede fotoPaul
  • Derde foto, Rode vrucht in pan: Lefaan
  • Vierde fotoJialiang Gao (peace-on-earth.org)
  • Algemene informatie:  https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-007-4053-2_15
  • Tegen candida: https://www.jioh.org/article.asp?issn=0976-7428;year=2020;volume=12;issue=3;spage=260;epage=269;aulast=Novianti
  • Tegen corona:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8353435/
  • Algemene informatie:  https://www.researchgate.net/publication/320808147_Characterization_biological_activities_and_authentication_of_red_fruit_Pandanus_conoideus_Lam_oil
  • Antioxidant: https://pubs.aip.org/aip/acp/article-abstract/2108/1/020020/748416/Computational-study-of-antioxidant-activity-and?redirectedFrom=fulltext
  • Tegen oxidatieve stress:  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X20953664