Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Enkelgroendoring


Botanische Latijnse naam: Balanites aegyptica

Desert date tree is de Engelstalige naam van deze boom, wat we kunnen vertalen als woestijndadelboom. We kunnen ook kiezen voor de Afrikaanse naam, in Zuid-Afrika wordt het Enkelgroendoring genoemd. De redactie van lichtplant prefereert als Nederlandse naam Enkelgroendoring, wat erop duidt dat de boom zijn blad behoudt. Doring is de Afrikaanse naam voor de doornige acaciasoorten. Dadelpalm is een verwarrende naam want de boom lijkt absoluut niet op een dadel, eerder op een soort acacia, maar de vruchten lijken wel in de verte op dadels.

In de Engelse taal zijn veel verwarrende en dubbele plantennamen, in tegenstelling tot de talen van het Europese vasteland.


Geografisch voorkomen

De Balanites aegyptica groeit van nature in Afrika en het Midden-Oosten. De boom is lid van de botanische familie van de Zygophyllaceae.

Ghanezen noemen de boom Ohwirem, maar de naam desert date palm is ook gebruikelijk in het land. Zowel de wortel, het fruit als de schors worden in Ghana gebruikt in traditionele medicinale behandelingen tegen huidziekten.


Traditionele, medicinale toepassingen

Een wetenschappelijk review kan nog veel meer medicinale werkingen opnoemen die in Afrika worden toegepast.

  • Het zaad van deze boom wordt als slijmoplossend middel gebruikt dat tegelijkertijd antibacteriële en antischimmeleigenschappen heeft. Het fruit wordt ingezet bij vastzittende hoest.
  • Ook is het fruit een middel bij leucoderma en andere huidziekten. Leucoderma is een auto-immune huidziekte die wordt gekenmerkt door huidverkleuring.
  • Een waterextract van het fruit laat een spermadodende activiteit zien zonder dat de vagina wordt geïrriteerd. Spermacellen worden minder beweeglijk of immobiel na aanraking met het extract.
  • De latex van deze plant wordt gebruikt bij epilepsie; het wordt dan via de neus binnen het lichaam gebracht. 
  • Wortelextracten vertonen een lichte antimalaria-activiteit. Het wortelextract wordt in Kenia gebruikt als braakmiddel.
  • 10 gram zaadpoeder wordt samen met water 's morgens ingenomen tegen astma.
Geografische verspreiding enkelgroendoring


Traditioneel antidiabeteskruid en veel meer

De wortel wordt ook gebruikt om pillen te maken vermengd met hingpoeder ofwel Ferula asafoetida. In de Egyptische traditionele geneeswijze wordt het fruit gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren waardoor het een natuurlijk antidiabeteskruid is.

De harde buitenschil van het fruit wordt in Soedan gebruikt tegen jicht. Het hout van dunne twijgjes wordt gebruikt als tandenborstel.

  1. Fruit van deze palm, de woestijndadels, worden gebruikt bij dysenterie en constipatie. Woestijndadelpitolie wordt gebruikt bij tumors, wonden, als laxeermiddel en tegen aambeien, maagpijnen, jicht, gele koorts, syfillis en epilepsie. Het fruit is een medicijn bij leverziekten.
  2. De bast van woestijndadelpalm wordt gebruikt tegen syfilis, eczeem en als vissenvergif.
  3. In Oost-Afrika wordt de wortel van deze plant gebruikt als ontwormingsmiddel. Verder is de wortel een middel bij lendenpijn.
  4. In Oost-Afrika wordt het gemengd met zeezout en als hoestdrank bereid, zo lezen we in het boek medicinal plants of East Africa.
  5. In Senegal, Nigeria, Marokko en Ethiopië wordt Balanites aegyptica gebruikt als purgeermiddel bij kolieken en maagpijn.
  6. In Tsjaad worden de kleine twijgjes van de geneesplant gebruikt om op het vuur te gooien zodat de insecten wegblijven.

Eerder zagen we dat de wortel een ontwormingsmiddel is, maar ook het fruit is dat. De dadels worden samen met milletpap gegeten als ontwormingskuur. In Libië en Eritrea worden de bladeren gebruikt om geïnfecteerde wonden schoon te maken.

In Sudan en Tsjaad is de plant een onderdeel van een lokale zeep.

De olie van de de dadelpitten is in Nigeria een middel om wonden mee te behandelen.

Tekst gaat door onder de foto:

TREEAID, Zeep maken van de woestijndadel


Door wetenschap bevestigde werkingen

Deze bovengenoemde rits aan traditionele medicinale toepassingen is de aanleiding geweest om de plant ruimschoots te onderzoeken op medicinale werkingen.

Inmiddels zijn de volgende medicinale eigenschappen zo goed gedocumenteerd dat we het als wetenschappelijk bewezen moeten beschouwen.
Balanites aegyptica heeft de volgende door wetenschappers geconfirmeerde werkingen:

  1. Antioxidant,
  2. Antimicrobieel,
  3. Antikanker,
  4. Diuretisch,
  5. Cholesterolverlagend,
  6. Wondhelend,
  7. Antiviraal, bestrijdt meerdere virussen
  8. Antidiabetisch,
  9. Leverbeschermend,
  10. Ontstekingsremmend,
  11. Hartbeschermend,
  12. Breinversterkend, goed voor hersenen
  13. Anti-slangengif,
  14. Ontwormend
  15. Pijnstillend.

Verder is de plant muggenlarvedodend, waardoor je op lokale terreinen de aanwezigheid van de malariamug kan indammen.

Kauwstokjes voor de tanden, de groenbruine zijn enkelgroendoring


Lever en huid

Wat de leverbeschermende werking betreft zagen we al dat het helpt bij huidziekten zoals leucoderma. Nu is het zo dat de lever in verbinding staat met de huid.

Dus als je een huidziekte hebt, is de kans zeer aannemelijk dat de lever niet goed werkt. Deze kun je dan ondersteunen met geneeskruiden of groente zoals wortel, postelein, waterkers en witlof. Dan zul je zien dat in vrijwel alle gevallen de huidziekte verdwijnt of verminderd.
Deze vermindering kan zich doorzetten bij langdurig gebruik van leverversterkende voeding. Wanneer de leverversterkende voeding als onderdeel van nieuwe levensstijl wordt opgenomen, kunnen ook hardnekkige huidziekten permanent verdwijnen.

Tekst gaat door onder de foto:

Foto door Marco Schmidt,


Van kralen tot biodiesel

Traditioneel worden de zaden af en toe gegeten, als kralen voor een ketting gebruikt en ze worden gebruikt als speelstenen bij sommige bordspelen.

Er zijn nog meer redenen om de pitten niet zomaar weg te gooien. De olie uit de dadels is een prima voedingsmiddel. Uit Pakistaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de olie van woestijndadelpitten prima is om mee te bakken.
Wat de samenstelling betreft, lijkt deze olie nog het meest op pinda-olie.

In het zelfde onderzoek wordt gemeld dat de dadelpittenolie dienst kan doen als vervanger voor diesel. Het is daarmee een natuurlijke bron van biodiesel. Ook dat is een extra reden om de pitten niet weg te gooien, maar te integreren in een duurzaam ingerichte maatschappij.


Schorsextract heeft drie antikankerwerkingen

Uit onderzoekblijkt dat een extract van de boombast van de Woestijndadelpalm drie verschillende antikankerwerkingen heeft.

  1. Ten eerste is het een antioxidant en van antioxidanten is bekend dat ze de vorming van bloedvaten in een tumorcel tegengaan.
  2. Ten tweede gaat het uitzaaiingen tegen.
  3. Ten derde zorgt het voor een spontane kankerceldood. Het werkt tegen meerdere kankervormen maar het lijkt vooral goed te werken bij borstkanker, leukemie en darmkanker.
Foto A. J. T. Johnsingh, WWF-India and NCF


Een diabetesmedicijn

Egyptisch onderzoek laat zien dat de woestijndadelpalm in staat is om uranium op te nemen. Deze radioactieve stof heeft invloed op de hoeveelheid biochemische componenten in de plant, zo ontdekte een Egyptische wetenschapper.

In het onderzoek wordt verder aangetoond dat de woestijndadels bloedsuikerspiegelverlagend zijn. Men zag dat het lichaam meer insuline gaat aanmaken als de dadels worden geconsumeerd. Bovendien hebben ze ook cholesterolverlagende eigenschappen.
Hartziekten en diabetes gaan soms hand in hand, doordat diabetes eigenlijk een ziekte is die de algehele toestand van het lichaam alsmaar verslechtert, als het voedingspatroon niet aangepast wordt.

Daardoor hebben diabetici een verhoogd risico op hartaanvallen. Vandaar dat dit een prima medicijn kan worden tegen de degeneratieve aard van diabetes.

Wie overschakelt op medicinaal voedsel kan diabetes mellitus type 2 omkeren en deze omkering blijvend maken.
Omdat dadels zoet zijn kunnen ze gebruikt worden als suikervervanger, en suiker schept juist de voorwaarden voor het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten.

Bronnen van artikel enkelgroendoring

Alle foto's komen van Wikimedia commons

  1. Foto Marco Schmidt https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balanites_aegyptiaca_0730.jpg
  2. Zeep maken: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soap_making_from_the_desert_date.jpg
  3. Kauwstokje https://commons.wikimedia.org/wiki/File:African_toothbrushes_-_sticks_assortment.jpg
  4. Geel fruit: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balanites_aegyptiaca_fruits,_Gir_AJTJ_IMG_4788.jpg

Downloadbare wetenschappelijke onderzoeken: