Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Valse sesam, een Afrikaanse geneesplant

Botanische, Latijnse naam: Adenia cissampeloides

Deze klimplant behoort tot de familie van de Passifloraceae, waartoe onder andere de passiebloemen en vruchten behoren. In Afrika wordt het verse fruit van deze klimmer gebruikt om een soep mee te bereiden9(1). Soms wordt het valse sesam Ogunrotimiand genoemd. De Engelse naam is planch. In Ghana heet de plant Hamakyem. De schors, het zaad, de steeltjes, de bladeren, dus de hele plant worden gebruikt als medicijn bij hypertensie, en de plant wordt als wondkruid ingezet.

Natuurlijke verspreidingt valse sesam; vooral ten zuiden van de Sahara komt dit klimplantje van nature voor


Slapend been

Valse sesam wordt ingezet bij slapende lichaamsdelen zoals een slapend been of een slapende arm. 

Met slapende lichaamsdelen wordt bedoeld de prikkelende sensatie die mensen ervaren als ze te lang in dezelfde houding hebben gezeten.

Normaal gesproken gaat dit snel over maar sommige mensen kunnen hier langer dan 10 minuten aan lijden, wat een frustrerende ervaring kan zijn, en wat bovendien de valkans verhoogt.


Natuurlijk antibioticum

Een onderzoek naar de antibacteriële werking van Hamakyem wordt geïntroduceerd met de constatering dat er inmiddels bacteriën zijn waartegen geen kunstmatig antibioticum bestaat, maar wel natuurlijke middelen zoals tijm, granaatappel en kruidnagel.

In dezelfde lijn van redeneren worden in onze tijd op grote schaal planten onderzocht met antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking omdat de synthetische middelen niet afdoende blijken.
Sterker nog: als een bacterie immuun is geworden voor een farmaceutisch antibioticum, dan betekent dat deze kunstmatige stof als voeding wordt gebruikt door die bacteriesoort. 

Met andere woorden: wetenschappers zien in dat het gebruik van industriële antibiotica leidt tot de introductie van nieuwe bacteriële entiteiten met ziekmakende eigenschappen.

De mens is door antibioticagebruik, hoe 'verstandig' ook, zijn eigen ziekten aan het creëren.


Kunstmatige antibiotica en blaasontsteking

Wie geneest van een blaasontsteking met kunstmatige antibiotica loopt een ontzettend groot risico binnen drie maanden weer een blaasontsteking te krijgen, dankzij de antibiotica, soms tot wel vier keer per jaar.

Het grote verschil met natuurlijke antibacteriële plantenstoffen, is dat bacteriën daar niet resistent tegen kunnen worden. 

De natuurlijke stoffen werken dus beter, zijn goedkoper en hebben geen bijwerkingen.
Eigenlijk moeten we ons de vraag stellen waarom er nog artsen zijn die nog farmaceutische antibiotica voorschrijven bij niet-dodelijke ziekten, en in de geneeskrachtige werking geloven.


Natuurlijke bloedverdunner

Uit onderzoek (6) blijkt dat deze plant een bloedstollingverminderend effect heeft. Het is een natuurlijke bloedverdunner. 

Hierdoor kan het bijvoorbeeld worden ingezet bij trombose. Het onderzoek begint met vast te stellen dat er verschillende lokale toepassingen zijn van deze plant op medicinaal gebied


Thee van valse sesam.

Theedranken van de steeltjes, bladeren en wortel worden bij allerlei spijsverteringsstoornissen gebruikt zoals constipatie, maagpijn, diarree en dysenterie. 

Dezelfde infusies of theedrank wordt gebruikt bij reumatische aandoeningen, slapende lichaamsdelen, malaria en worminfecties.
De onderzoekers zien dat er daadwerkelijk een bloedstollingverminderend effect heeft en daarmee is het gebruik bij doorbloedingsstoornissen zoals slapende lichaamsdelen onderbouwd.


Tegen angsten en dwaasheid

Adenia cissampeliodes wordt in Afrika gebruikt als geneesmiddel tegen angsten en dwaasheid of gekte. Uit wetenschappelijk onderzoek (4) blijkt dat een extract van deze plant inderdaad effecten heeft die anti-depressie-effecten worden genoemd. 

Ook heeft het daadwerkelijk een angstwerend effect, tenminste dat werd aangetoond op muizen.
Muizen vertoonden vaker hun normale gedrag in standaard zwem- en klimtesten, als ze een extract van deze plant toegediend hadden gekregen.

De zwem- en klimtesten zijn een standaardmethode in de wetenschap om van planten en medicijnen te onderzoeken of ze angstwerend zijn.


Culinair, sierlijk en geneeskrachtig

Dit culinaire geneeskruid in populair in Afrika en wordt vaak verkocht op lokale markten. Het wordt ook als sierplant gezien die in tuinen niet misstaat. 

De plant wordt soms gecultiveerd omdat hij veel wordt gebruikt in Afrika, maar meestal wordt het in het wild gevonden.

Het medicinaal gebruik is vooral gericht tegen gastro-enteritis of maagwandontsteking, en ingewandsproblemen. 

Daarnaast worden allerlei ontstekingsziekten bestreden met dit kruid en is het een pijnstillend middel.
Verschillende delen van deze plant blijken over anti-kanker-werking te beschikken. Zo wordt een afkooksel van de bast gebruikt om een steek van de Afrikaanse honingbij, de Apis mellifera adansonii, minder pijnlijk te maken.


Ontworminskuur

De pulp van de steeltjes wordt gebruikt om de ingewandsworm Spodoptera exigua tegen te gaan; het maakt de larven van deze worm dood. Het is dus een ontwormingsmiddel.


Traditionele toepassingen valse sesam

Traditioneel wordt valse sesam in Afrika gebruikt tegen

  1. Koorts,
  2. Malaria,
  3. Leverziekten,
  4. Galcomplicaties,
  5. Longziekten,
  6. Bronchitis,
  7. Geslachtsziekten,
  8. Onvruchtbaarheid.
  9. Artrose, artritis, jicht


Thee en pap als medicijnen

Om van zijn medicinale werking gebruik te willen maken, is het mogelijk een thee te zetten. De bladeren van de struik worden gebruikt om een theedrank van te maken. Naast thee kan een pap medicinaal zijn.
Bij dreigende abortus wordt een pap gemaakt van de gedroogde en verpoederde wortel en bladeren van deze geneeskrachtige klimplant. 

De bladeren worden door vrouwen over hun borsten gewreven om de melkproductie te verbeteren. Er komt een rood sap uit het blad en dat wordt cosmetisch gebruikt als gezichtsreiniger.


Tegen maagwandontsteking

Een onderzoek(2) naar de antibacteriële en antischimmelwerking van deze plant wijst uit dat diverse pathogene bacteriën worden geëlimineerd door stoffen uit deze plant.

Daarmee is de traditionele inzet van deze plant tegen maagzweer, gastro-enteritis of maagwandontsteking gelegitimeerd. 

Het werkt tegen de bacteriën Staphylococcus aureus, Esherichia coli en Pseudomonas aeruginosa, en het bestrijdt de schimmels Candida albicans en Aspergillus niger.


Bronnen Adenia cissampeloides

  • Foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Downloadbare wetenschappelijke onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7