Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van moerbeien

Latijnse naam: Morus alba

Morus alba witte Moerbeien

Moerbeien zijn alleen te koop in het juiste seizoen. Je kunt zelf moerbeienstruiken in de tuin hebben om er meer van te genieten. Moerbeien komen van oorsprong uit China, maar nu worden ze overal in Azië, Europa, Afrika, India en de Amerika's gekweekt.

In China werden vroeger moerbeien gegeven aan zijderupsen als voedsel. De morus alba is eigen;ijk de witte moerbei, maar de medicinale eigenschappen voor andere soorten moerbeien zijn vergelijkbaar.


Traditioneel gebruik moerbei

In de traditionele geneeskunde worden moerbeien gebruikt als medicijn tegen ontstekingen, vochtophopingen of oedemen, koorts, hoge bloedsuikerspiegel en huidproblemen

In China worden moerbeien vooral gebruikt om het gezichtsvermogen te verbeteren en het is een middel om leverschade tegen te gaan.

In het Midden-Oosten worden moerbeien gebruikt tegen diabetes en het is een middel tegen vroegtijdige grijze haren.

Wetenschappers onderzoeken de traditionele geneesmethoden met het oog op nieuwe toepassingen.


Voedingsstoffen en medicinale stoffen in moerbeien

In moerbeien zitten volgens een onderzoek allerlei stoffen die in andere vruchten niet zitten zoals morusimidezuur A-F. Verder bevat het 16 pyrrole alkaloïden, waaronder morrole B, C, D, E en F.

Ook zitten er veel belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam in deze vrucht, met name isoleucine, leucine, threonine, lysine, valine, fenylalanine, tyrosine, tryptofaan, histidine, methionine en cysteïne. 

Organische zuren in de moerbei zijn malidezuur, succinidezuur, citroenzuur, tartaarzuur, acetidezuur. Verder bevat het linoleen, myristidezuur, stearidezuur, palmitinezuur en alfalinoleïnezuur.

Ook bevat het vruchtje veel anthocyaninen en flavonoïden. Het flavanol rutine zit er het meest in, op de voet gevolgd door morine, quercetine en myricetine. Vitamine C en vitamine E zitten er ruimschoots in.

Een ons moerbeien is genoeg voor anderhalf keer de ADH aan vitamine C. Verder is het een vezelrijk vruchtje, en vezels zijn erg gezond voor de darmen..


Moerbei tegen cardiovasculaire aandoeningen

Onderzoekers merken op dat er meer onderzoeken zijn gedaan naar de bladeren van de moerbeienstruik dan naar het vruchtje zelf. Het blijkt dat het vruchtje goed is om hyperlipidemie tegen te gaan, een aandoening die bij mensen met diabetes en cardiovasculaire aandoeningen wordt gezien. Tegelijkertijd verlaagt de moerbei een te hoog gehalte aan cholesterol.

Verder wordt de vetvertering van levervetten beter geregeld door de moerbei.

In een onderzoek onder 58 mannen met verhoogd cholesterol blijkt dat na 6 weken 45 gram moerbeien per dag eten het cholesterol significant is verlaagd. 

Door de goede werking op hyperlipidemie en door de antioxidantwerking, waardoor voorkomen wordt dat LDL cholesterol gaat oxideren, is de moerbei kandidaat om als natuurlijke cholesterolverlager te dienen. 


Morusinol in moerbeien

Ook een ander onderzoek meldt dat moerbeien goed voor het hart zijn. Dat komt vooral door de stof morusinol, die in staat is om de bloedplaatjes te activeren en het risico op hartfalen en hartaanval te verkleinen.


Morus alba witte Moerbeien


Moerbeien tegen diabetes

Wetenschappers melden dat diabetes een ziekte is van verhoogde bloedsuikerspiegel, verstoorde insuline secretie, en allerlei factors die hetzelfde zijn voor cardiovasculaire aandoeningen, zoals oxidatieve stress. In een onderzoek op proefdieren blijkt dat moerbeien de bloedsuikerspiegel kan verlagen. De onderzoekers zagen dat alfaglucosidase wordt beïnvloed door moerbeien.

De extra aanmaak van lichaamseigen antioxidantenzymen die in gang wordt gezet door moerbeien is mede verantwoordelijk voor de antidiabetes werking. Door de anthocyaninen wordt het cardiovasculaire aspect van diabetes verminderd, want alle parameters op dat gebied dalen door deze sterke ontstekingsremmende stoffen.

Een ander onderzoek maakt melding van het feit dat er ''antidiabetische flavonoïden'' in moerbeien zitten. 

Men isoleerde de stoffen rutine en 3QG en deze stoffen waren in staat om insulineresistentie in lichaamscellen van diabetici tegen te gaan. 

De glucose opname wordt verbeterd door deze stoffen, zo ziet men.


Moerbei is een obesitasmedicijn

Een groot gedeelte van de ziekteverschijnselen die zich voordoen bij cardiovasculaire aandoeningen en diabetes gelden ook voor obesitas

Misschien moeten we gaan spreken van cardiabesitas, aangezien deze ziekten verschillende uitingsvormen van dezelfde oorzaken zijn.

Een oorzaak van obesitas is insulineresistentie, want hierdoor wordt meer orgaanvet aangemaakt om het overtollige suiker een tijdelijke plek te geven.

De glucosevertering wordt aangespoord door stoffen in moerbeien, waardoor obesitas verminderd wordt. 

Moerbeienfruit kan tegelijk met het verbeteren van de stofwisseling van glucose, de vetstofwisseling een slinger in de goede richting geven, waardoor de ziekte obesitas afneemt in ernst.


Moerbeien verbeteren de leverwerking

Aansluitend op bovenstaande werking voor 'cardiabesitas', zien onderzoekers dat de leverwerking wordt gestimuleerd door stoffen in moerbei. 

Leververgroting wordt verminderd, maar een goed werkende lever betekent eveneens dat de spijsvertering, vetvertering, suikervertering en proteïneomzettingen meer adequaat kunnen worden uitgevoerd.

Bovendien is de lever het belangrijkste orgaan voor ons immuunsysteem, want de lever maakt stoffen aan die ons immuunsysteem versterken, niet in de laatste plaats lichaamseigen antioxidant enzymen zoals superoxidedismutase, catalase en glutothione.

Deze stoffen werken bij alle drie de voorgaande ziekte als een lichaamseigen medicijn. 

Uit onderzoeken blijkt dat de biochemische synthese die leidt tot de situatie van oxidatieve stress wordt gestopt door stoffen in moerbeien.


Moerbei tegen darmkanker

Een darmkanker is de meest voorkomende kanker in de wereld, zo delen wetenschappers

De Helicobacter pylori bacterie, helpt mee om een kankertumor te laten ontstaan. De antibacteriële werking van moerbei, samen met de ontstekingsremmende werking, helpt om deze kankersoort te voorkomen.

Uit een andere studie blijkt dat moerbei ook werkt tegen leverkankercellijnen. 

Deze studies worden in eerste instantie gehouden door stoffen los te laten op kankercellen in een laboratorium, op die manier wordt de potentiële antikankerwerking in kaart gebracht.


Moerbeien beschermen de hersenen

Fruitinname van bepaalde soorten wordt geassocieerd met een langzamere degeneratie van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, ischemische ziekten en verouderingsverschijnselen in de vorm van cognitieproblemen zoals geheugenverlies, aandachtsverlies en verlies van het vermogen om dingen te leren.

Anthocyaninen en cafeïne zijn stoffen die goed zijn voor de hersenwerking. Breinveroudering wordt tegenwoordig door wetenschappers als een ziekte gezien, wat mede inhoudt dat het niet nodig is om oud te worden met allerlei kwalen op cognitief gebied.

Je kunt gezond blijven als je op iets oudere leeftijd doorgaat met het innemen van extra b antioxidanten, vooral uit bessen. Frambozen, bramen, zwarte bessen, aardbeien, aalbessen, kruisbessen, moerbeien, blauwe bessen en kersen worden genoemd als anthocyaninenrijke vruchten die een goede bijdrage leveren aan het voorkomen van breinveroudering.


De oorzaak van hersenziekten

Neuroinflammatoire processen, wat een wetenschappelijke term is voor ontstekingen op celniveau in het brein, worden thans gezien als de belangrijkste factor in het ontstaan van hersenziekten.

Het brein kent minder op antioxidanten gebaseerde verdedigingsmechanismen dan andere organen. Een extra complicatie is dat neurotransmitters een dubbele rol spelen, want ze kunnen ook in de stand komen dat ze zelf oxidatieve stress veroorzaken. Deze stand wordt getriggerd door een tekort aan gezonde voedingsstoffen.

Onderzoekers zien dat antioxidanten die in staat zijn om de hersenbloedbarrière te overbruggen een paar dingen doen. Ten eerste zijn ze in staat om metaalionen te cheleren. In de hersenen ontstaan in de loop van het leven een ophoping van zware metalen, die zo giftig zijn dat het lichaam ervoor kiest ze niet af te voeren, aangezien ze allerlei schade kunnen aanrichten aan lever, bloedbaan, nieren en urinewegen. 

Als sterke antioxidanten zich aan deze metalen binden dan wordt eventuele schade op deze manier voorkomen.

Een andere belangrijke werking is dat de anthocyaninen de leverwerking ondersteunen waardoor er meer lichaamseigen antioxidanten in het lichaam komen. 

Deze zijn nog beter dan andere antioxidanten in staat om hersenschade te neutraliseren.

Een derde werking is et voorkomen van het erger worden van hersenschade door anthocyaninen en cafeïne. 

Dat is belangrijk want op deze manier wordt het degeneratieve aspect van de ziekte een halt toegeroepen.


Morus alba Witte Moerbeien zijn een hele gezonde fruitsoort


Moerbeien tegen hersenischemie

Wanneer een persoon een herseninfarct krijgt, is er sprake van zuurstoftekort in het brein. Dit zorgt voor vervelende gevolgen, maar moerbeien blijken in staat om de schade die in hersengebieden ontstaat tegen te gaan.

Bij hersenischemie kunnen hersencellen zichzelf opheffen en gaan dan dood. Maar moerbeien kan voorkomen dat te veel neuronen zichzelf opheffen, waardoor de hersenschade beperkt blijft.


Recepttips moerbeien

  1. Een moerbeienjam is een heerlijke jam die je niet vaak in de winkels ziet. Het is belangrijk om zelf een paar moerbeienstruiken groot te kweken, als je deze jam in redelijk grote hoeveelheid wilt maken.
  2. Moerbeiensiroop kun je maken door moerbeien te zeven en het sap te koken. Als je het laat afkoelen kun je als het minder is dan 35 graden het 1 op 1 mengen met honing. Dan heb je een moerbeiensiroop gemaakt die je enkele maanden kunt bewaren in een glazen doorzichtige beugelfles.
  3. Moerbeienjam is heerlijk op een pannenkoek, of als extraatje bij een ijsgerecht.
  4. Moerbeiensiroop kun je over crêpes doen.
  5. Je kunt moerbij jam toevoegen aan muffindeeg, zodat je een moerbeienmuffin maakt.
  6. Moerbeien kun je invriezen zodat je ze later kunt gebruiken. Je kunt daarnaast de moerbeien gebruiken als donkergekleurd ijsblokje. Dat staat leuk in een glas met drinken, en je hebt na het drinken nog een moerbei.
  7. Moerbeien zijn een bijzondere vrucht die niet iedereen kent. Verras je familie, vrienden of bezoek met een schoteltje moerbeien.
  8. Maak moerbeienijs door slagroom te kloppen en na het kloppen er gezeefd moerbeisap doorheen te doen. De slagroom wordt nu roze rood. Doe het in de vriezer en exact twee uur later is het ijs klaar. Let erop dat je het wel langer kan bewaren in de vriezer, maar dat na een dag bewaren er ijskristallen in gaan zitten, in de eerste 2 tot 3 uur na het invriezen zitten deze er nog niet in. Zo maak je zelf verse roomijs.
  9. Verse moerbeien kun je gewoon op je boterham doen en platdrukken. Zo creëer je de aller verste moerbeienjam die je maar kunt bedenken. Voor extra zoetheid zou je een klein laagje honing op de boterham kunnen doen.  
  10. Moerbeien zijn een beetje zurig en kun je als frisse ijsthee bereiden. Kook moerbeien in een pan met water en voeg er 7 kruidnagels, wat peperkorrels, een klein stukje hete peper en een beetje gember aan toe. Zo maak je een licht pittige, zure thee, die ideaal is om als ijsthee te drinken. Natuurlijk kun je de eerste kopjes warm opdrinken, maar daarna kan je het laten afkoelen en in de ijskast 24 uur bewaren.
De geneeskracht van aardbei
De geneeskracht van acaibessen
Boven goed en kwaad