Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezondheidsnadelen van het voormalig medicijn tabak

Tabak is een medicijn met te veel bijwerkingen, zoals verslaving, hoesten, kanker en onrust


Latijnse naamNicotiana tabacum
Nicotiana tabacum

Tabak behoort tot de nachtschadeachtigen, de botanische familie met de Latijnse naam Solanaceae. Ook aardappel, aubergine, tomaat, Spaanse peper, paprika en goji-bes zijn lid van deze familie. In Ghana heet deze licht geneeskrachtige struik Numuaha. Er zijn niet bijzonder veel traditionele medicinale werkingen gemeld in Afrika om twee redenen. Ten eerste omdat andere geneesplanten uit Afrika beter hun werk doen dan tabaksblad, en ten tweede omdat het geen Afrikaanse plant is waardoor er geen geschiedenis is van het gebruik van tabak.

Nicotine in tabak is een stof die heel dicht bij vitamine B3 staat.


Nicotiana tabacum Geografische verspreiding van de natuurlijke habitat van tabak


Panacee in de 16e eeuw

In de 16e eeuw, toen tabak werd ontdekt in Midden-Amerika, werd het door de Portugezen en Spanjaarden onthaald als panacee, een universeel medicijn.

De Maya's gebruikten tabaksblad tegen een reeks aan moeilijk behandelbare ziekten. I

n Ghana wordt de importplant beperkt ingezet. De bladeren kunnen vers worden gebruikt als wondkruid en ze kunnen als prop in de mond worden gedaan bij tandpijn.


Diaserie tabaksplant

  • 640px-20170914Nicotiana_tabacum1
  • 640px-20170914Nicotiana_tabacum2
  • 640px-Nicotiana_tabacum,_Cape_Verde_-_Colégio_de_São_Bento_-_University_of_Coimbra_-_Coimbra,_Portugal_-_DSC09035
  • 640px-Nicotiana_tabacum
  • Ordinary-American-tobacco_Fig2_p261_Brett's_Colonists'_Guide_883.tif
  • Nicotiana tabacum kleiner
  • Feuille_tabac
  • 640px-Tobacco_plantation_showing_men_picking_tobacco(GN13046)
  • 640px-Tobacco_(PSF)
  • Plant_nicotiana_tabacum
  • Tabaksplant_(Nicotiana_tabacum)_Nicotiane._Petum_Tabacum._Nicotiane_Tabac._(titel_op_object),_RP-T-BR-2017-1-11-26
  • Western_Brunswick_County_tobacco_field


Nicotine en vitamine B3

Helaas voor tegenstanders van de tabaksindustrie is nicotine een ontzettend gezonde stof. Nicotine is een van de meest belangrijke stoffen in tabaksrook. 

Nicotine is nauw verwant aan nicotinamide, die we ook wel vitamine B3 noemen.

Ons lichaam kan met nicotine makkelijk vitamine B3 aanmaken, maar zonder nicotine is dat lastiger. Vandaar dat sommige mensen die stoppen met roken zich wat naar en vermoeid zullen voelen. Dat kan weken tot maanden duren.

Het lichaam heeft een paar maanden nodig om het ingewikkelde proces van het aanmaken van vitamine B3 zonder nicotine, weer aan te leren.


Nicotine is enorm gezond

Nicotine speelt zelfs een rol bij medicijnen die gericht zijn op antiveroudering. 

Overigens heeft het weinig zin om hiervoor synthetische nicotine te gebruiken. Synthetische stoffen werken namelijk compleet anders dan natuurlijke stoffen.

Synthetische stoffen zijn een kopie van een deel va het werkzame molecuul, terwijl de echte medicinale stof de complete stof is, inclusief de overige stoffen die erbij horen en een synergetische werking vertonen. Synergetisch is: elkaar versterkend.
Tabak is in Europa beland als medicijn. Pas later, in de 20e eeuw, kreeg het een slechte naam, en dat was terecht, niet in de minste plaats omdat de tabaksindustrie allerlei stoffen aan tabak en sigaretten toevoegt waardoor het extra verslavend  en ziekmakend wordt.

Het aantal en de hoeveelheid toevoegsels is een bedrijfsgeheim van tabaksondernemingen als BAT, maar iedereen weet dat men allerlei stoffen door tabak heen doet, en zolang we niet weten welke stoffen dat zijn is het uiteraard onverstandig tabak te roken. Lees hier een gebruiksaanwijzing over stoppen met roken.
Daarnaast is het dagelijks roken op zich niet gezond, van welke plant dan ook. In tabaksrook zitten stoffen die kanker kunnen verwekken.
Als kankerverwekkendheid alleen een reden zou zijn om het te verbieden, en alle producten die kanker veroorzaken uit de schappen zouden worden gehaald, dan wordt het een kale boel in de supermarkt

Suiker is namelijk ook kankerverwekkend, net als alle synthetische luchtverfrissers.


De geneeskracht van nicotine

Nicotine stimuleert het helen van wonden. Het aanmaken van nieuwe bloedvaten wordt door nicotine bevorderd. 

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen die roken voor een operatie, snellere heling van een operatiewond ondergaan.

Traditionele geneeskundigen zien al eeuwen dat tabaksblad het helen van wonden doet versnellen.
De eerste Europeaan die tabak introduceerde was een Fransman die als tweede naam Nicot had. Naar hem is de tabaksplant Nicotiana tabacum, vernoemd. Hij zag dat mensen genezen van wonden met tabaksblad.

Hij schreef dit op in 1560. Tabak is in Europa terecht gekomen als medicijn. Later is de alkaloïde ontdekt die voor veel werkingen zorgt in tabaksblad, deze is naar de Latijnse naam vernoemd en heeft de naam nicotine.
De stof nicotine is één van de 4000 stoffen in tabaksrook, maar waarschijnlijk is het wel de meest opvallende stof, vandaar dat zelfs het roken van tabak goed helpt bij het genezen van wonden. 

In dit verband is het belangrijk te weten dat als nicotine door het roken van tabak in het lichaam zit, het veelvuldig voorkomt in de huid, alwaar het dus zijn wondhelende werking kan doen in het geval dat er sprake is van een wond.


Korte medicinale geschiedenis van tabaksblad

Laten we niet al te hard juichen voor tabak. Er is een veelvoud aan onderzoeken waarin over de gevaren van tabak wordt geschreven.

Een onderzoek dat de historie van tabak op medicinaal gebied in kaart heeft gebracht, vertelt dat tabak waarschijnlijk de plant is die voor de meeste doden heeft gezorgd.

Dan wordt er vooral gedoeld op het aantal kankerverwekkende stoffen in tabaksrook.
Kleine hoeveelheden nicotine stimuleren het brein en het centrale zenuwstelsel. Grote hoeveelheden verdoven het juist. Volgens dit onderzoek verhoogt nicotine het hartritme en de bloeddruk.

Het zou direct bijdragen aan aderverkalking en trombose, wat een risico is op hartaanval en beroerte. Nicotine is niet verboden als stof omdat het middels onder andere nicotinepleisters helpt om mensen van het roken af te helpen.


Nicotiana tabacum


Columbus dacht dat tabak een pijnstiller was

Toen Columbus Amerika ontdekte zag hij dat de indianen tabak verbouwden, niet alleen voor hun plezier maar om diverse ziekten te genezen.

De naam tabak komt van het woord tavaco wat een Indiase pijp was met twee uiteinden die in de neusgaten moesten worden gestopt. De rokers verliezen daardoor soms het bewustzijn, en Columbus trok daaruit de conclusie dat het pijnstillend is.
Een Spaanse priester werd door de indianen verteld dat als er gewoon werd geroken aan een groen blad van de plant zelf, hoofdpijn verdwijnt.

Bij verkoudheid wreven de indianen de mond in met het verse blad. In de 16e eeuw werd in Europa tabak geroemd als medicinale plant tegen pijn, tandpijn, verkoudheid, en catarre.
Tabaksblad werd in het rectum gedaan tegen bloedende aambeien en het werd ingeslikt als antigif, om te braken zodat verkeerde maaginhoud er weer uit komt en geen schade kan veroorzaken.

Het was vooral een huidmedicijn en werd gebruikt bij beten van reptielen en insecten. Verder was het een medicijn bij ringworm. Het werd gebruikt bij hysterie, neuralgia, jicht, voor de haargroei en tegen tetanus. 

In de 17e eeuw waren er al artsen die zeiden dat het misschien goede effecten heeft, zoals hongerstillend, maar dat het niet te veel moet worden gebruikt.
In onze tijd zijn er nog steeds onderzoeken gedaan naar de voordelen van tabak. Het blijkt dat tabaksrokers minder snel Parkinson kunnen krijgen, wat waarschijnlijk met nicotine te maken heeft. Maar ook dit effect wordt tegengesproken door andere wetenschappers.
De korte medicinale, wetenschappelijke geschiedenis eindigt met de opmerking dat tabak misschien toch een medicijn is, en dat het best kan zijn dat het kankerremmende stoffen bevat, maar dat over het algemeen rokers te veel gebruiken, en een teveel aan medicatie is vaak schadelijk.


Nicotiana tabacum


Tabak is antibacterieel

Volgens Ethiopisch onderzoek heeft tabaksblad een zeer sterke antibacteriële werking. De werkzame stof zou pyridine zijn. In Ethiopië wordt het sap van het blad op de huid gedaan bij wonden en bij mastitis, verharde plekken in de tepel.

Verder wordt het gebruikt als medicijn voor dieren, bijvoorbeeld als dieren problemen hebben in het spijsverteringskanaal.


Bronnen bij het artikel over tabak

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is verkregen via interviews tijdens  reizen,
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4