Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

11 manieren om plastic te consumeren

Onbedoeld eten mensen die het supermarktdieet volgen erg veel plastic

Plastic flessen

Plastic verpakkingen geven af. Alle producten uit plastic verpakkingen bevatten plastic. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je plastic drinkt uit een plastic flesje, je plasticdeeltjes binnenkrijgt. Plastic lekt de stof BPA. Van deze stof is bekend dat het de hormoonspiegels beïnvloed. Dat is niet alleen slecht voor vrouwen boven de 40, maar voor elk lid van de mensheid. Wanneer de temperatuur stijgt is er een grotere kans tot het vrijkomen van Bisfenol A (BPA) in het water.

Er zijn vele manieren om plastic binnen te krijgen. Hier staan er slechts elf beschreven. Microplastic zit in ieders lichaam want het zweeft door de lucht en is in water te vinden. 


Nanoplastic-alarm!

Veel voedsel bevat plastic. Het schijnt dat je tegenwoordig al honderden nanodeeltjes plastic naar binnen krijgt als je mosselen of vis eet. Nanodeeltjes zitten in allerlei cosmetica- en schoonmaakproducten.

Plastic afval mag een grote visuele vervuiler zijn maar nanoplastic deeltjes zijn voor de mens een veel groter gevaar. Ze worden slecht afgebroken in het milieu en komen in ons lichaam terecht waar het schade aanricht en voor ziekten zorgt. Het verschijnsel nanoplastic is nauwelijks onderzocht omdat fabrikanten het nog maar kort in hun producten stoppen.

Het is alarmerend dat in een tijdsbestek van 10 jaar anno 2014 overal in de oceanen grote hoeveelheden nanoplastic wordt aangetroffen.


1. Waterflesje

Elke waterfles geeft plastic af aan de inhoud

Water is een medicijn maar als je het uit een plastic fles drinkt bieden de voordelen niet op tegen de nadelen. Een halve liter fles water meenemen naar je werk of naar het park is razend populair. Vrijwel iedere vrouw heeft wel een flesje water in haar handtas. Wie echter water uit flesjes drinkt krijgt meer BPA binnen dan mensen die dit niet doen. Je kunt dit voorkomen door een hoge kwaliteit metalen bidon te kopen en deze te vullen met kraanwater. Nederlands kraanwater behoort tot de meest gezonde waterproducten en doet als het om kwaliteit gaat vaak niet onder voor gebotteld bronwater. Gewoon een ouderwets glas water drinken is daarom een prima optie. Waarom zou je water met je meedragen als je om de haverklap een kraan tegenkomt? Je kan beter een stevige metalen beker of glas meenemen.


2. Blikvoer

Fabrieksvulling uit het supermarktdieet

Blikwaar is een giftig gevaar. Veel blikken bevatten met plastic beklede wanden. De BPA in dit plastic laat langzaam los. Blikken kunnen soms maanden op de plank staan. Hoe langer je ze bewaart, hoe meer BPA er in het blikvoer komt. Overigens is het zo dat ook minimale hoeveelheden BPA voor schade kunnen zorgen. Wetenschappers zien dat het lichaam reageert bij grote hoeveelheden BPA; deze stoffen worden afgevoerd. Maar als er kleine hoeveelheden BPA in het lichaam zit, reageert het lichaam er niet op. Dan vliegt de BPA als het ware ´onder de radar´ door en kan het grote schade aanrichten. Daarnaast is het natuurlijk zo dat blikvoer sowieso niet erg gezond is omdat het doorgekookte groenten bevat, soms zelfs in combinatie met witmeelproducten en suiker.


3. Op balpennen kauwen

Van op balpennen kauwen word je nerveus

Dit is een gemakkelijk af te leren hobby, zou je denken. Dat valt echter tegen. De mens heeft een natuurlijke neiging om ergens op te kauwen. Het zou beter zijn om het kauwen invulling te geven door zoethoutstokjes te kopen. Deze hebben bovendien medicinale werking. Vroeger kauwden veel mensen op een potlood. Dat leidde tot loodvergiftiging. Vele regeringen besloten daarom om lood in potlood te verbieden zodat de kauwers alleen nog maar de verf binnenkregen waarmee een potlood is gekleurd.


4. Plastic bakjes bij het afhaalrestaurant

Plastic, acylamide en transvet, eet smakelijk

Soms koop je een maaltijd bij een afhaalrestaurant en is het plastic bakje helemaal vervormd. Dat betekent dat het verwarmd is geweest., Door de verwarming worden er stoffen aan het eten afgevoerd. Overigens zijn deze stoffen niet alleen BPA, maar ook ftalaten en andere chemische producten. Het wordt afgeraden om een maaltijd in een plastic bakje in de magnetron op te warmen. Dat is inderdaad niet erg slim, niet alleen omdat het plastic afgeeft aan het eten, maar ook omdat een magnetron de voedingswaarde van een maaltijd tot dichtbij het absolute nulpunt reduceert.


5. Hete dranken in plastic bekers

Bedankt baas voor de gratis plastic die ik drink

Zowel zacht plastic als hard plastic geeft af aan het water. Wie koffie of thee in een plastic beker drinkt kan als hij of zij goed proeft de plasticsmaak waarnemen. Dat betekent dat je gewoon plasticdeeltjes aan het drinken bent! Neem naar je werk een stenen of glazen beker mee. Ook op vakantie is het onverstandig om uit plastic bekers te drinken. Nu kun je denken slim te zijn en zeggen, maar ik drink alleen uit een papieren of kartonnen bekertje. Tja, die zijn nog erger want ze hebben een plastic coating die plastic moleculen afgeeft aan de drank. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat er niets van een kartonnen bekertje zou overblijven als het puur karton was.

Als bidonwater smaakt naar plastic, gooi het dan weg


6. Bidons

Wielrenners zijn waarschijnlijk de grootste bidonverbruikers onder de leden der mensheid. Topwielrenners worden niet oud. Dat komt waarschijnlijk omdat ze chronisch veel doping gebruiken, veel ziekteveroorzakende koolhydraten eten, hun lichaam tot het uiterste uitputten en een sporthart hebben. Het drinken uit bidons kan daar nog eens bovenop komen. Het toch al oververmoeide immuunsysteem moet met plasticdeeltjes stoeien en ze uit het lichaam verwijderen. Dat vormt een extra aanslag voor de wielrenner, maar ook voor alle hobbyfietsers die één, twee of drie bidonnetjes aan hun fiets hebben hangen. Wat heb je nou precies aan je fiets hangen? Juist, een plasticinfuus.


7. Jerrycans op de camping

Als je water drinkt uit een jerrycan is er extra veel gevaar op het drinken van plasticdeeltjes. Ben je ook wel eens zo moe als je terug komt van vakantie? Zou het misschien iets te kunnen maken hebben met het feit dat het lichaam bezig is alle plastic rotzooi uit je lichaam te bonjouren? 

Water in jerrycans staat de hele dag gevuld plasticdeeltjes van de binnenwand te verzamelen. Als de jerrycan warm wordt, versnelt dit proces zich. Dat is de prijs die je moet betalen voor zonverwarmd water.


8. Plastic waterkokers

Wie heeft er tegenwoordig geen waterkoker in huis? En is het niet een veel gehoord argument dat je dan eindelijk geen last meer hebt van ketelsteen in de fluitketel. Besef dat ketelsteen totaal ongevaarlijk is en een waterkoker plasticdeeltjes afgeeft. Weet dat als het water naar plastic smaakt dit betekent dat er plastic in zit! Dat maakt koffie en thee niet alleen minder lekker maar eveneens superongezond. Er bestaat allerlei soorten geneeskrachtige thee en koffie is volgens sommige onderzoeken goed voor het hart en goed tegen alzheimer en vergeetachtigheid. Vergeet daarom niet dat plastic een averechtse werking heeft op alle gezonde eigenschappen van deze hete dranken.


9. Plastic kookgereedschap

Plastic maatbeker

Oh, wat is het toch handig dat alles van plastic kan worden gemaakt. Wie heeft er nog houten keukengereedschap nodig? Het antwoord op deze vraag is: iedereen die zijn gezondheid lief is heeft houten keukengerei nodig. Teflon spatels geven af en zorgen voor hersenschade. Allerlei plastic spatels zien er erg verdacht uit als ze een paar keer gebruikt zijn. Ze gaan een reactie aan met het eten. We moeten ervan uitgaan dat deze reactie over en weer plaats vindt. Zowel de spatel verkleurt door het eten als dat het eten door de spatel van extra plasticdeeltjes wordt voorzien.


10. Plastic speelgoed voor kinderen

Kinderen steken van alles in hun mond. Hierdoor leren ze te onderscheiden wat wat is. Materiaalonderscheid is een onderdeel van het ontdekkingsproces bij kinderen. Je kunt niet van ze eisen dat ze nooit iets in hun mond stoppen. Wat je als ouder wel kunt doen is het minimaliseren van het gebruik van plastic speelgoed. Je kunt familie en vrienden vragen enkel houten speelgoed te kopen. Plasticdeeltjes kunnen bij kinderen, wier immuunsysteem nog niet op volle kracht werkt, extra verderfelijk en ziekmakend werken. Het knauwen op een stukje speelgoed is logisch. Daarom is het logisch dat jouw kinderen geen plastic speelgoed bezitten.


11. PET-flessen met onfrisse drank

Plastic drinken kopen is de afvalberg groter maken.

Plastic zit in alle PET-flessen, en maakt altijd een reactie met de drank die erin zit. We weten al dat frisdrank ongezond is, maar het is extra ongezond omdat met de frisdrank er altijd plastic moleculen worden opgedronken. Dat is minder in het geval van glazen flessen, maar om commerciële redenen zijn glazen flessen schaars geworden. In glazen flessen zit minder plastic, maar omdat in de fabriek dranken bereid worden met plastic onderdelen aan machines, zit er toch plastic moleculen in. Dat komt omdat plastic reageert met zuren in voedsel. 


Vele bronnen van plastic

Alle plastic verpakkingen zoals flessen olijfolie, plastic babyflesjes, plastic bakken met ijs zorgen voor migratie van plasticdeeltjes naar het eten. De volume van deze migratie zit in veel gevallen onder de maatschappelijk vast gestelde norm, die in Nederland door de EU is vast gelegd.

Wat echter nooit is onderzocht, is het gevaar van cumulatie van plasticsoorten uit meerdere bronnen. De regelgeving op dit gebied is meer bedoeld om aparte bedrijven vrij van schadeclaims te houden dan de bewoners van een maatschappij te beschermen tegen gevaren die van de lopende band van een fabriek rollen.


Bronnen 11 manieren om plastic te consumeren

  1. http://ineedcoffee.com/avoiding-plastic-3-stainless-steel-electric-kettle-options/
  2. http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/microwave-cancer_b_684662.html
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17164219
  4. Foto´s: Wikimedia commons Publiek domein
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21509467
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23292891
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12042026
  8. http://europepmc.org/abstract/MED/2101180