Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Mallotus oppositifolius


BotanischeLatijnse naam: Mallotus oppositifolius

Deze struik is lid van de Euphorbiaceae-familie. In Ghana wordt de plant Satadua genoemd.  Mallotus oppositifolius wordt traditioneel gebruikt bij hersenproblemen zoals epilepsie en depressie, maar ook bij pijn, ontstekingen en infecties. Wetenschappelijk onderzoek laat ziet dat het inderdaad een goed middel is bij depressie.

Van  Mallotus oppositifolius is bekend dat het de serotonineniveaus in mensen verhoogt.


Mallotus oppositifolius Geografische verspreiding van de natuurlijke habitat van Mallotus oppositifolius


Traditioneel gebruik Mallotus oppositifolius

De bladeren en wortel worden ingezet bij wonden, dysenterie, lumbago of lage rugpijn, en anemie. De wortel is vooral geschikt bevonden bij lumbago.

De bladeren worden ingezet bij hoofdpijn en zweren. De bladeren kunnen als pulp op de wond worden gedaan en helpen een bloedstelpende werking.
De bladeren en het zaad zijn een middel tegen mazelen en worden samen ingezet als bloedstelpend middel. De hele plant is een middel bij lumbago en migraine.


Mallotus oppositifolius tegen candida

  • Een extract op waterbasis van Mallotus oppositifolius werkt beter tegen een aantal fungi of schimmels dan een methanolextract, zo blijkt uit onderzoek. Het werkt bij een candida-infectie.
  • In de praktijk wordt een waterextract vaker gemaakt; men maakt vaak thee van medicinale planten.
  • Het extract van deze geneesplant werkt daarnaast beter dan die van de Funtumia elastica, de bosrubberboom.

Daarmee is in ieder geval een wetenschappelijke basis gegeven voor het gebruik van de planten bij ziekten waarbij schimmels in het spel zijn zoals candidaschimmelinfecties.


Mallotus oppositifolius Foto: http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Kaliumkanalen

Een bladextract van Mallotus oppositifolius werd onderzocht op medicinale capaciteiten. De studiegroep leidt het onderzoek in met wat kerngegevens.

De struik wordt voornamelijk aangetroffen in Ghana en Nigeria. Er zijn al medicinale eigenschappen gerapporteerd van deze struik. Het werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Het wordt in de volksgeneeskunde toegepast bij


  1. Epilepsie,
  2. Diabetes,
  3. Hoofdpijn,
  4. Lichaamspijn,
  5. Parasitaire ooginfecties,
  6. Nierontstekingen en
  7. Verlamming.

Bij verschillende medicaties wordt gebruik gemaakt van zogenaamde kaliumkanalen om medicinale stoffen op de juiste plek te brengen in ons lichaam.

Mallotoxine uit het blad van deze geneesplant kan daar voor worden gebruikt.

Hierdoor kan wellicht in de toekomst een nieuwe, meer veilige therapie worden aangeboden voor hartpatiënten.


Mallotus oppositifolius Foto: http://www.westafricanplants.senckenberg.de


Goed voor de hippocampus

Een extract van Mallotus oppositifolius blijkt volgens wetenschappelijke observatie onder een microscoop, onder andere een verbeterende invloed te hebben op de hippocampus.

Daardoor kunnen de effecten die traditioneel worden toegepast zoals tegen depressie, voor geheugenverbetering en epilepsie, wellicht gerechtvaardigd worden.
Dat blijkt uit onderzoek op ratten en dat kan niet zomaar geëxtrapoleerd worden naar onderzoek op mensen, zo meldt het onderzoek.

Activering van kaliumkanalen en ionkanalen van het plantextract zouden voor de hersenen geneeskrachtig kunnen uitpakken, zo luidt de gedachte.


Goed voor de hersenen

Wat van belang is, is dat de werking van het Mallotus oppositifolius-extract tegen epilepsie, angst en depressie duidelijk meetbaar is.

Daarnaast treedt door het extract een verbeterd leervermogen en geheugen op en werd een pijnstillend effect vertoond. Verder kan het extract bepaalde leverenzymen die helpen bij de spijsvertering activeren.


Diaserie Mallotus oppositifolius


Mallotus oppositifolius tegen depressie en agressie

Universitair Ghanees onderzoek dat werd gepubliceerd in 2022 toont aan dat een extract van  Mallotus oppositifolius medicinale kwaliteiten heeft bij mentale ziekten.

De onderzoekers melden eerst dat depressieve mensen een grotere neiging tot agressie vertonen. 

Vervolgens heeft men muizen met standaard methoden, extra agressief gemaakt, 

De muizen werden in groepen verdeeld en een groep kreeg een extract van  Mallotus oppositifolius.

Het blijkt dat deze groep muizen minder argessie vertonen.
De muizen die het extract kregen hadden onder andere een hoger serotonine gehalte en hun ruggenmerg kanaal had meer neuronenverbindingen.
Men ziet onder  andere dat allerlei indicators die het totale psychische ziektebeeld van hersenen in kaart brengen, verbeteren, als het extract op basis van  Mallotus oppositifolius wordt toegediend.
De onderzoekers hopen hiermee aan te tonen dat het in de toekomst mogelijk is om mensen die lijden aan depressie, zelfmoordneigingen en agressie geholpen kunnen zijn.


Links, bronnen, downloads Mallotus oppositifolius

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is opgedaan tijdens interviews gedurende reizen.
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3