Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van het Paternosterboontje

Latijnse naam: Abrus precatorius

Deze klimplant die oorspronkelijk uit India komt maar zich over de gehele tropische regionen heeft verspreid, is familie van de witte, bruine en andere bonen. In Ghana heet de plant Obirekuaiura.
Verschillende onderdelen van deze klimplant worden gebruikt, zoals de bast, de bladeren en de wortel. In tegenstelling tot in India worden de zaden niet als medicinaal middel gebruikt in Ghana. De bast wordt gebruikt bij oligurie, wat de medische term is voor te weinig urineproductie, en reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis en jicht. De bladeren dien als astmamiddel en van de wortel wordt een afrodisiacum gemaakt.

Distributie paternosterboontje


Medicinaal gebruik paternosterboontje

De bladeren zijn bruikbaar in allerlei gerechten als zoetmaker. De bladeren zijn net zo zoet als sucrose. In de ayurveda worden de bladeren, wortel en zaden gebruikt als ontwormingsmiddel. 

Soms worden alleen de gedroogde zaden gebruikt maar omdat deze zaden in te grote hoeveelheden giftig zijn, is dat niet aan te raden.

De gedroogde zaden worden wel door dierenartsen gebruikt ten behoeve van een ontwormingskuur bij dieren.
Het paternosterboontje heeft anti-diarree-werking en als zodanig invloed op de snelheid waarmee voedsel zich door de darm beweegt.

Daarnaast wordt het paternosterbootje traditioneel gebruikt om diabetes en chronische nierontsteking mee tegen te gaan.

In dit verband is het goed erop te wijzen dat veel diabetici last hebben van verminderde nierwerking of chronische nierontsteking. Dat maakt het verband tussen deze twee ziekten duidelijker.


Zoete medicijnen drinken

In West-Afrika worden de bladeren net zoals in India gebruikt als zoetmaker van voedsel en dranken. Medicinale theedranken worden gezoet met deze bladeren. Dat zijn bijvoorbeeld dranken tegen verkoudheid, koorts, hoest of maagproblemen. Verder zijn er meldingen gedaan naar wetenschappers dat sommige mensen de plant gebruiken om tetanus en rabiës tegen te gaan. Beten en schrammen van honden, katten, ratten en muizen worden behandeld met een afkooksel van het blad.
De wortel van het paternosterbootje wordt gebruikt tegen jicht en galproblemen. De wortels worden tot een pasta gemaakt om onderbuikproblemen en tumors mee te behandelen. Daarnaast is het te gebruiken als abortusmiddel. 

Verder wordt er op de wortel gekauwd als remedie tegen slangenbeten. Er wordt een heetwaterextract van de  verse wortel gemaakt tegen malaria en epileptische aanvallen. De gedroogde wortel wordt tot een thee getrokken tegen bronchitis en hepatitis.

Download het onderzoek wat voor de informatie deze alinea is gebruikt

Download hier een tweede onderzoek


Tegen grijs haar

Grijs haar wordt tegengegaan door een pulp van bladeren en zaden aan te brengen. Het zou interessant zijn als hiernaar onderzoek wordt gedaan, want er bestaat nog geen bewezen middel tegen grijs haar.
Overigens wordt ook van Hibiscus rosa-sinensis en waterkers, Nasturtium officinale gezegd dat het helpt tegen grijs haar of beginnend grijs haar.


Traditionele toepassingen paternosterboontje

Verschillende Afrikaanse stammen gebruiken verpoederde zaden als oraal anticonceptiemiddel. Deze zaden worden ook ingenomen bij pijnlijke zwellingen en tuberculose. 

In de ayurveda zijn de bladeren van het paternosterboontje een middel bij eczeem, veelvuldige moeten plassen, stomatitis, oogbindvliesontsteking, kaalheid, migraine, leukemie en uitblijvende menstruatie.

Deze zaden worden veelal gebruikt als purgeermiddel, braakmiddel, versterkend middel, adfrodisiacum, koortsverlager, ontstekingsremmer, en het is een middel dat als oogdruppels wordt gebruikt tegen oogontstekingen.


De zaden worden gebruikt als decoratie

Omdat de zaden vrij mooi zijn worden ze in tropische landen veel gebruikt in de vervaardiging van kunstobjecten en sieraden, zoals kettingen. Ook op allerlei tropische eilanden van de Pacifische Oceaan zoals Frans Polynesië is de boom te vinden en rijgen lokale bewoners er kettingen van. Kettingen en armbanden van felgekleurde zaden zijn duurzamer en mooier dan plastic sieraden.


Angstige journalisten

Op de Nederlandse Wikipediasite over het paternosterboontje valt anno 2020 te lezen dat de zaden giftig zijn, en dat je van het rijgen van een ketting en een verkeerde prik in de vinger al dood kan gaan. 

De tekst komt een beetje activistisch over en geeft geen goed beeld van de feiten. De zaden zouden zelfs op grond van terroristische motieven verboden moeten zijn, want vergif is een wapen, en zou niet mogen worden vervoerd naar een ander land.
Op de Engelstalige Wikipediasite staat dat dit terrorisme-verhaal een overdreven verhaal is. 

Er zijn in 265 wetenschappelijke onderzoeken geen gevallen bekend gemaakt van mensen die tijdens het rijgen van de kralen na een prik in de vinger ziek zijn geworden of dood zijn gegaan.

Normaal gesproken wordt er bij giftige planten altijd een melding van gemaakt in een onderzoek. Verder geeft de Engelstalige Wikipediaversie allerlei medicinale gebruiken aan van de plant zelf.

Blijkbaar is er een enorm cultuurverschil tussen Nederland en Groot-Brittannië, waarbij Nederland zich iets te angstig, opstelt en feitelijke onjuistheden bezigt. 

Dit verschil is vaker opvallend als het gaat om journalistieke vaardigheden in mainstream media gaat.


Planten tegen kanker

Wetenschappers van de universiteit van Hyderabad, India, hebben onderzocht of het paternosterbootje ook antiproliferatiewerking heeft. Dat is een antikankerwerking in een vroeg stadium van tumorontwikkeling. De plant blijkt een hoge antioxidantwaarde te hebben en antioxidanten elimineren vrije radicalen, de stoffengroep die kankertumors kan veroorzaken in ons lichaam. 

In het paternosterboontje zitten veel voor de mens gezonde stoffen die voor de kankersoorten borstkanker, longkanker en leverkanker een vergif zijn. 

Deze stoffen in een plant worden chemotherapeutische middelen genoemd. Het paternosterboontje is daarmee één van de duizenden planten met antikankerwerking.
Overigens is het niet altijd de bedoeling van wetenschappers om planten als medicijn te zien tegen kanker; men gaat slechts op zoek naar één bepaalde stof om daar een pil van te maken, die vervolgens een hele andere werking heeft dan de plant en kanker niet zo goed bestrijdt als in eerste instantie in onderzoeken werd getoond.
Een pil heeft maar één stof en een plant honderden tot duizenden. De kans is zeer groot dat kanker niet te bestrijden is met één stof, maar wel is het mogelijk dat met een reeks aan stoffen succes wordt geboekt.

Door een te grote focus op één genezingsmethode, een pil met één synthetische stof, is men al 120 jaar lang falende kankertherapieën te ontwerpen. 

Het feit dat de wetenschap al 120 jaar faalt met het ontwikkelen van een kankertherapie, geeft aan dat men de verkeerde weg in is geslagen en het is verwonderlijk dat nog zoveel patiënten vertrouwen stellen in oncologen.


De zaden zijn oneetbaar

De rauwe zaden die op kleurrijke boontjes lijken, zijn wel degelijk oneetbaar en giftig, net zoals gewone rauwe boontjes. In de medische literatuur zijn er een handvol gevallen bekend van mensen in Sri Lanka die 20, 30 of zelfs 50 van de zaden innamen en het niet overleefden. 

Daarentegen zijn de zaden van het paternosterboontje een veel gebruikt medicinaal middel in de Ayurveda. Men gebruikt de techniek van Sodhana om het gif uit de bonen te halen. 

Dit Sodhana-proces komt in feite neer op het langdurig koken van de boontjes in water of melk. Vervolgens kunnen ze gebruikt worden als medicijn, dus niet als voeding.
In ongekookte paternosterboontjes zit een vergiftig proteïne genaamde abrine. Sodhana houdt in dat de zaden drie uur gekookt worden waarna ze vervolgens in koud water worden gemacereerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zaden op deze manier gekookt wel de belangrijkste gifstof abrine kwijt is, maar niet zijn medicinale werkingen.

Daardoor kan dit door sodhana gereinigde boontje zonder risico gebruikt worden door mensen.

Download de informatieve wetenschappelijke bron die in deze alinea staat

  • gPAHdqc7
  • 640px-Redandblackbeans
  • Abrus_precatorius_-_Saigon_Zoo_and_Botanical_Gardens_-_Ho_Chi_Minh_City,_Vietnam_-_DSC01249
  • AbrusWhiteSeeds
  • Jewelry_Made_With_Poisonous_Beans_(FDA_084)_(8250580238)
  • Jequirity_seeds_(ruled)
  • Jequirity_seeds
  • Jequirity_habit_and_pods

 

Overige bron paternosterboontje die je kan downloaden: