Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van cherimoya

Botanische Latijnse naam: Annona cherimola

Cherimoya

De cherimoyaboom groeit niet in Nederland maar we kunnen de vruchten wel kopen. Ze worden geïmporteerd vanuit Spanje, maar de vruchten kunnen ook uit Midden en Zuid-Amerika komen. Hij is familie van de zuurzak, en net zoals deze soort afkomstig uit de Amerika's.  De zuurzak is een echte tropische boom, maar de cherimoya is een subtropische boom, vandaar dat hij ook in Spanje gekweekt kan groeien.


Natuurlijke Custard vla

Van oorsprong komt de cherimoya uit het subtropische deel van het Andesgebergte en groeit hij tussen 700 meter en 2400 meter boven de zeespiegel. 

In Engelstalige landen wordt het vaak de custard apple genoemd, omdat het vruchtvlees een beetje zoetig is en naar custard smaakt en het geheel op custardpudding lijkt qua structuur. 

Het wordt gegeten en opgediend als een soort natuurlijke pudding of vla.


Voedingsstoffen

Cherimoya bevat wit fruitvlees, dat heel zacht is. Dit vruchtvlees bevat als belangrijkste voedingsstoffen vitamine C en vitamine B1, B2, B3 en foliumzuur. Wat mineralen betreft zit er relatief veel  ijzer, fosfor en calcium in.

In het vruchtvlees zitten verder als belangrijke medicinale stoffen Kaur16-en-19-onezuur, vetzuren, sterolen en  de flavan-3-olen: catechine, epicatechine, epigallocatechine, epiafzelechine en procyanidinetetraam.



Fruitvlees tegen Candida albicans

Het fruit is antibacterieel tegen Escherichia coli, Salmonella sp, en Shigella sp. Dat is een teken dat het een goede medicinale vrucht is. Waar het onderzoekers om ging is het testen van het vruchtvlees tegen Candida albicans.

Het vruchtvlees blijkt inderdaad goed te werken tegen deze pathogene fungi soort. Sommige mensen hebben vaker last van overgroei van Candida albicans en zij zouden cherimoya regelmatig kunnen kopen en opeten, om overgroei van deze schimmel te beperken zonder te moeten grijpen naar farmaceutische middelen.

Flavonoïden zijn stoffen met medicinale werking die ook de smaak van een vrucht mede bepalen. De onderzoekers vermoeden dat flavonoïden in het fruit verantwoordelijk zijn voor de antischimmelwerking. 

Dat betekent dat de sterkste werking zat in een waterextract van cherimoya, dus je kunt zelf ook een afkooksel van de vrucht maken, of het met water in een blender gebruiken, zodat je het meerdere keren op een dag kunt opdrinken.

Het is verder goed om te weten dat wat je het eerst op een dag inneemt, op een nuchtere maag, de meest sterke werking heeft voor het lichaam, dus begin de dag met een cherimoya, of een drank die daarop is gebaseerd zoals een smoothie..

Cherimoya


Bladeren cherimoya beschermen hersenen

De bladeren en de bast bevatten allerlei medicinale werkingen. Ook het fruit is geneeskrachtig. Onderzoekers melden dat natuurlijke antioxidanten hogere activiteit hebben dan synthetische antioxidanten, en dat synthetische antioxidanten vaak giftige en onwenselijke bijeffecten hebben.

Er zijn nog steeds mensen die synthetische antioxidanten zoals synthetische vitaminen prefereren, en er zijn zelfs allerlei therapeuten die erbij zweren maar een zin uit een wetenschappelijk onder zoals “synthetic antioxidants frequently have toxic and other undesirable side effects.” kan moeilijk anders uitgelegd worden dan dat synthetische antioxidanten eerder gevaarlijk zijn voor de gezondheid, dan dat ze therapeutisch effect kunnen bieden.

De onderzoekers die dit zeggen willen graag de hersenbeschermende werking van stoffen onderzoeken. Ze laten eerst weten dat ischemie schade is door een zuurstoftekort, veroorzaakt door een herseninfarct. Deze schade kan worden verkleind door plantonderdelen, maar ze willen uiteraard weten welke planten het beste werken.


Bladeren beschermen hersenen

De bladeren van cherimoya, zuurzak en andere annona-familieleden behoorden tot de onderzochte groepen. Het blijkt dat deze antioxidantwerking hebben op de hersenen, en beschermend werken, maar ze lijken in eerste instantie niet de allersterkste planten voor de hersenbescherming.

Dat blijken twee salviasoorten te zijn, de  Salvia amaríssima en Salvia polystachya. Toch denken de onderzoekers dat de bladeren van de annonasoorten ook kandidaten zijn om verder onderzoek te doen naar hun hersensbeschermende werking.

Cherimoya bloem met kever


Eettips cherimoya

  1. Cherimoya is een ideale vrucht voor een smoothie. Meng cherimoya met een ruime hoeveelheid water, doe er wat citroensap bij en bewaar het in de koelkast voor twee dagen, zodat je het regelmatig kunt drinken.
  2. Cherimoya kun je door een pap, havermout of muesli doen in plaats van melk.
  3. Cherimoya wordt vooral vers gegeten. Je kunt de vrucht overdwars in twee stukken snijden en uitlepelen.
  4. Cherimoya vruchtvlees is al bijna een saus op zich. Je kunt het over een ijsgerecht heen doen om dit een medicinale waarde te geven.
  5. Een cherimoya kun je naar je werk meenemen en tussen de middag uitlepelen.
  6. Een cherimoya is een ideale vervanger van industrieel gefabriceerde toetjes, waarin een hele reeks aan chemicaliën zijn gestopt, die onze hersenen beïnvloeden, zodat we er verslaafd aan raken.