De eetbare knollen van yamboon, van oorsprong een geneeskrachtige knol uit Mexico, worden gewaardeerd vanwege de hoge voedingswaarde, waaronder koolhydraten, eiwitten, ascorbinezuur, riboflavine en andere heilzame stoffen. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde heeft yamboon een rijke geschiedenis en wordt het gewaardeerd vanwege zijn vermogen om vocht te produceren, dorst te lessen, koeling te bieden, warmte te verdrijven en tal van gezondheidsvoordelen te bieden.
In dit artikel verkennen we de verschillende facetten van yamboon, variërend van zijn invloed op diabetes, immuunsysteemversterking tot hartgezondheid en bloeddrukverlaging.
De yamboon is een peulvrucht die rijk is aan polysacchariden. Het komt uit Mexico en wordt al vele jaren over de hele wereld gepromoot. In China wordt yamboon op grote schaal geteeld in Hubei en andere provincies.
De knollen van yamboon zijn eetbare delen met een hoge voedingswaarde die koolhydraten en eiwitten bevatten, evenals grote hoeveelheden vitamine C , riboflavine, foliumzuur en andere heilzame stoffen.
Het zetmeelgehalte van yamboon is goed voor ongeveer 83% van de droge stof en heeft een bepaalde antioxidantcapaciteit, wat kan leiden tot een goed verwerkingspotentieel.
Volgens eerdere rapporten over traditionele Chinese medische wetenschap, de voedingssamenstelling van de yamboonknol geeft het de functies van het produceren van vloeistof, het lessen van dorst, koelen, het verwijderen van warmte, het elimineren van alcohol en vergiften, het bestrijden van kou en het verlagen van de bloeddruk en bloedlipiden. Het wordt vaak gegeten als een rauwe vrucht door Chinezen;
Bovendien wordt de yambonenknol gebakken of tot soep gemaakt om zijn zoete en sappige smaak en gezondheidswaarde te spelen.
Op dit moment is de ontwikkeling en het gebruik van yamboon beperkt en worden verwerkte producten zelden op de markt gezien.
In het Nederlands heet dit knolgewas de yamboon, wat een gekke naam lijkt aangezien het niets met bonen te maken zou hebben op het eerste gezicht. De plant is echter familie van de peulachtigen, dus mensen die de yamboon of jicama eten, eten eigenlijk de wortelknol van een familielid van de bruine boon. Het is een wit, sappig en toch knapperig knolgewas als het rauw wordt gegeten. Je kunt het ook koken. Andere knolgewassen zijn yam, of aardappel, knolselderij, aardpeer, biet, wortel, en pastinaak.
Hij wordt in die gebieden no steeds onder die naam verkocht, In Amerikaanse landen heet hij vaak jicama. Hij kan koud of warm worden gegeten. In Indonesië zit hij vaak in een Roedjak, een salade met een soort zwarte sambalsaus.
Het beginstadium van diabetes is daarentegen makkelijk omkeerbaar en metabool syndroom, wat het voorstadium is van diabetes, is nog makkelijker om te keren. In het kort is het om te keren door enkele stoffen niet te eten en anderen wel.
Suiker, goedkope bakolie, margarine, en producten met glucose-fructosestroop moeten vermeden worden.
Deze twee medicinale werkingen samen, zouden wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor de sterke antidiabeteswerking van bengkoang.
Het is evenwel belangrijk om tijdens de periode dat je geen diabetes veroorzakende producten eet, veel groenten en fruit te eten die diabetes tegen gaan. Je kunt deze aanpak zien als vasten. Vroeger vastte men om te zorgen dat men gezond bleef.
Het blijkt dat deze lotion enige beschermingsfactor biedt tegen de zon, maar de beschermingsfactor van olijfolie is beter.
De wetenschappers denken hiermee een belangrijk aspect van bengkoang als medicinaal voedsel onderzocht te hebben.
Er zijn nog niet erg veel voedselsoorten onderzocht op hun werking op ons immuunsysteem en zijn regulerende stoffen.
In het onderzoek werd bengkoangsap gebruikt en vergeleken met guavesap.
Het bleek dat beide sappen goed werken tegen hoge bloeddruk, maar dat bengkoang iets beter werkt.
Onderzoekers zien in 2022 dat de jicama groente een beschermende werking heeft op het slijmvlies van de maag.
Men gaf proefdieren een middel waarbij er altijd een maagzweer wordt veroorzaakt, maar als men dat middel geeft in combinatie met een extract van jicama, dan bleef het proefdier gezond.
Een onderzoeksteam uit Thailand maakte in 2016 twee sappen, een guavesap en een yamboonsap. Ze gaven deze aan vrijwillige proefpersonen.
Ze konden zien dat de bloeddruk door beide sappen wordt verlaagd. Hierdoor raden ze de sappen aan aan mensen met hoge bloeddruk.
Ze zagen ook dat nitraat door yamboon wordt omgezet tot nitrietoxide, waardoor er minder schade is aan de aderwanden. Guavesap had dit effect niet, maar kon eveneens de bloeddruk doen verlagen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.