Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Geneeskrachtige Eigenschappen van Chayote

 

Sechium edule Chayote

De gewone, wereldwijd meest gebruikte naam voor deze plant is chayote. Onder die naam wordt de vrucht verkocht in Nederland. In Maleistalige landen heet het labu siam. Siam was de oude naam van Thailand. Labu betekent pompoen. Chayote behoort tot de cucurbita en is familie van de pompoen en courgette. 

 Vroeger werd de chayote, die van oorsprong een Mexicaanse groente is, vanuit Thailand naar Indonesië vervoerd.

Sechium edule Half gesneden chayote


Een stekelige variant

 

Er zijn een aantal varianten van Sechium edule. Er is één variant die veel gezonder lijkt dan alle anderen. Dat is de Sechium edule nigrum spinosum. Deze variant ziet er hetzelfde uit als de chayote die op de internationale markt terecht is gekomen, behalve dat hij veel stekels heeft. Deze variant groeit alleen in Mexico en is vooralsnog niet te koop op de internationale markt.

 

Het voordeel van armoe

Sechium edule Chayotes op de markt

 

Waarschijnlijk hebben de Nederlanders hem geïntroduceerd in destijds Nieuw Guinea en Nederlands-Indië, ooit het meest welvarende deel van Zuidoost Azië, maar thans vervallen tot een ontwikkelingsland waar corruptie hoogtij viert onder de legerofficieren en politici, en bittere armoede het deel is van de werkende bevolking.
Door de armoede in Indonesië eet men niet alleen de vrucht maar ook het blad van chayote. Bladeren eten uit armoe, blijkt medicinale wonderen te verrichten. In Indonesië heerst al sinds de onafhankelijkheid een voedselprobleem.
Omdat de bladeren van de meeste cucurbitacae gegeten kunnen worden, worden ook die als groente verkocht op de markt, terwijl in alle andere landen van de wereld het chayoteblad niet wordt gegeten. Deze economisch gedreven noodzaak tot het eten van bladeren heeft echter ook grote voordelen.

 


De geneeskracht van chayote bladeren

Sechium edule Stekelige chayote, Wendy Cutler

 

De bladeren bezitten over sterke medicinale waarde, net als de vrucht. In Indonesië worden nog veel meer bladeren van bomen als groente beschouwd terwijl men in andere landen er de neus voor ophaalt. Zo liggen op een Indonesische markt papajabladeren en cassavebladeren.
Toch betekent dit ook een voordeel. Papajablad is zelfs één van de meest geneeskrachtige groenten ter wereld. En cassaveblad bevat meer nutriënten dan de cassaveknol.

 

Het blad en de vrucht zijn beide medicinaal

Zowel het blad van de Sechium edule, als de chayotevrucht beschikken over beschermende werking voor het hart. Daarnaast beschikken beide plantonderdelen over ontstekingsremmende werking. 

Verder hebben beide diuretische werking en kunnen ze nierstenen oplossen. Ze zijn een medicijn bij aderverkalking en hoge bloeddruk. Het blad bevat meer flavonoïden dan de vrucht.

Sommige wetenschappers melden dat de chayote zo gezond is dat het medicinaal voedsel is of een nutraceutical.


Sechium edule tegen maagzweer

 

Als maagslijmvlies gaat zweren, ontstaat er een zwelling van het slijmvlies en omringend spierweefsel. Maagzweer is niet zomaar een lichte ziekte die snel overgaat. 

 

Wereldwijd gaan 10-15% van de mensen met een maagzweer hieraan dood. Een maagzweer kan gaan bloeden en de sterke zuren op de zweer heen zorgen voor een concentraat aan gevaarlijke stoffen voor de gezondheid.

Er zijn allerlei synthetische medicijnen, maar na deze enkele tientallen jaren gebruikt te hebben zien onderzoekers dat de synthetische medicijnen sterke bijwerkingen hebben en dat maagzweren vaak alleen tijdelijk verdwijnen en even later weer in alle hevigheid terugkomen.

 


Geneesplanten zijn beter dan synthetische middelen

Sechium edule Maaltijd met kalebas en chayote

 

Daardoor is er in wetenschapsland een nieuwe zoektocht gestart naar het ideale maagzweermedicijn en in deze zoektocht hebben kruidenmedicijnen een belangrijke rol. Planten worden onder wetenschappers steeds populairder als medicijn, omdat vele plantmedicijnen en zeker voedsel niet giftig zijn, en ze in tegenstelling tot synthetische medicijnen beschikken over allerlei positieve bijwerkingen, aangezien ze veel vitaminen en mineralen bevatten.
Daarnaast is er al veel bekend over plantenstoffen zoals flavonoïden. 

 

Zo is er bekend dat veel flavonoïden, waaronder de veel voorkomende stoffen quercetine, kaemferol en rutine leverbeschermend, slijmvliesbeschermend en ontstekingsremmend zijn. Mede door de combinatie van deze drie positieve bijwerkingen zijn het wetenschappelijk gezien zweerremmende stoffen.


Aspirine, een stof die maagzweer veroorzaakt

Sechium edule Bladeren van chayote worden ook gegeten

 

In een wetenschappelijk onderzoek werd aspirine aan ratten gegeven om te bereiken dat ze een maagzweer krijgen. Wanneer een medicijn of medicinale plant wordt getest op werking tegen maagzweer, wordt in de wetenschap standaard aspirine gebruikt. Als men een leverwerking wilt testen, dan vergiftigt men de lever van proefdieren met paracetamol. Huis-tuin-en keukengeneesmiddelen blijken in de wetenschappelijke wereld gevaarlijke gifstoffen.
In het onderzoek naar maagzweer veroorzaakt door aspirine, bleek dat chayotefruit een maagzweer kan genezen.
Overigens zijn er meerdere onderzoeken die melden dat chayote goed is voor de maag. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat chayote als maagzuurremmer beter werkt dan het standaard medicijn omeprazol.

 


Chayotesap tegen diabetes

 

Onderzoekers melden dat de enorme consumptie van frisdranken sterk bijdraagt aan het veroorzaken van grootschalige prevalentie van diabetes

 

Mensen hebben tegenwoordig massaal last van verhoogde bloedsuikerspiegel.

Soms leven mensen al in een beginstadium van diabetes of heeft men een ernstige vorm van diabetes, maar ontbreekt daartoe de diagnose, aangezien mensen hun symptomen zoals vermoeidheid niet als zodanig herkennen en het aan artsen doorgeven, of omdat artsen de verkeerde diagnose maken, aangezien veel artsen nog in de foutieve veronderstelling verkeren dat diabetes alleen kan ontstaan bij mensen op hoge leeftijd, de zogenaamde ouderdomsdiabetes.
Tegenwoordig zijn er echter ook kinderen van 6 die diabetes type 2 hebben ontwikkeld. Dat heeft helemaal niets te maken met genetische aanleg maar alles met voeding, soms zelfs met suikerrijke voeding van de moeder tijdens de zwangerschap.
Uit onderzoek blijkt dat een te hoge bloedsuikerspiegel eenvoudigweg maar doeltreffend kan worden tegengegaan door het drinken van een glas chayotesap.

 


Chayote is een medicijn bij te hoge bloeddruk

Sechium edule Chayote die open is gesneden

 

Te hoge bloeddruk is een probleem in de wereld van ongekend grote omvang. De behandeling die stamt uit de 20e eeuw is ineffectief, volgens wetenschappers, aangezien het heel lang duurt voordat positieve resultaten worden gezien, en omdat er veel bijwerkingen zijn van bloeddrukverlagende medicijnen.
Door het gebruik van deze door steeds meer wetenschappers als inferieure maar onterecht veel geprezen middelen, hebben mensen met hoge bloeddruk een hoog risico op allerlei ziekten die nog veel erger zijn dan verhoogde bloeddruk.
Dat is de reden dat wetenschappers voortdurend hun ogen, oren en voelsprieten open en actief houden om andere medicamenten te ontdekken die beter zijn dan synthetische, farmacologische en tegelijkertijd slecht werkende medicatie. Hierdoor hebben in de 21e eeuw kruidenmedicijnen, medicinale planten en medicinaal voedsel aan hernieuwde aandacht gewonnen.

 


Planten hebben positieve bijwerkingen

 

Het blijkt dat deze plantaardige middelen alleen maar positieve bijwerkingen hebben. Dat in tegenstelling tot alle medicijnen die worden ontsproten aan breinen die hun kennis en kunde ten dienste stellen van farmaceutische grootmachten.
Alle medicijnen, niet één uitgezonderd, die farmaceutisch en synthetisch van oorsprong zijn, hebben vele bijwerkingen, terwijl plantmedicijnen dat niet hebben. 

 

Plantmedicijnen beschikken over fytonutriënten die positieve invloed hebben op het lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat chayote de bloeddruk verlaagt door een enzymeffect. Het zorgt ervoor dat er meer enzymen worden aangemaakt die de spieren rond bloedvaten ontspannen. Daardoor wordt op natuurlijke manier de bloeddruk verlaagt. Dit enzym wordt ACE genoemd, wat staat voor Angiotensine 1 Converting Enzyme.

 

Een andere 'bijwerking' die pas in 2022 is ontdekt, is dat chayote meehelpt verhoogd cholesterol te verlagen.  


Chayote tegen hoge bloeddruk

Sechium edule Twee chayotes

 

Maar chayote heeft nog een manier waarop het de bloeddruk verlaagt. Het stimuleert de werking van de nieren, waardoor meer afvalstoffen worden afgevoerd. Afvalstoffen houden zich op in het bloed, samen met vocht dat ze vasthouden. Wanneer ze worden afgevoerd betekent dat, dat het bloedvolume enigszins afneemt. Er stroomt minder vloeistof door de aders, terwijl de aders even groot blijven. Dat betekent simpelweg dat de bloeddruk afneemt.
Uit ander onderzoek blijkt dat de wortels van Sechium edule ook werken tegen hoge bloeddruk. In Mexico zijn chayotewortels een volksmedicijn bij hoge bloeddruk. 

 

Verschillende wetenschappelijke constateringen zoals het antioxidantgehalte en verbetering van het endothelium dragen bij aan de normalisering van de bloeddruk. Endothelium is de wetenschappelijke naam voor de buitenste laag van de binnenkant van de aderwand. Wanneer dit endothelium niet goed werkt, duidt dat op ziekten zoals te hoge bloeddruk, diabetes of aderverkalking. 

De wortels van chayote kunnen worden gegeten. 


Chayote, goed voor de lever

 

Wetenschappers zien dat chayote goed is voor de lever. Ze hadden als maatstaf 10 verschillende factors die iets vertellen over de leverwerking. 

 

Het blijkt bijvoorbeeld dat antioxidantniveaus sterk stijgen in de lever als gevolg van de aanmaak van lichaamseigen antioxidant enzymen als glutathione, catalase en superoxidedismutase.

Deze antioxidantenzymen zijn nog sterker dan enzymen uit groente of fruit. Verder zag men dat leverschade sterk afnam na consumptie van chayote.

 


Diaserie chayote

  • 640px-9799Stir_fried_bottle_gourd_and_chayote_with_Mak_Kuk-soo_and_annatto_in_lemon_grass_07
  • 640px-Chayotte_4
  • 08611jfFilipino_foods_fruits_Bulacan_landmarksfvf_01
  • 9714Foods_delicacies_of_Bulacan_44
  • Sechium_edule_dsc07767
  • Perulero2
  • Perulero
  • Chayotte_3
  • Chayote_on_vine_Central_America
  • Sechium_edule_Main_Chayote_Cutler_P1050270


Sechium edule, goed voor de nieren

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Sechium edule de nieren herstelt. Het is beschermend voor de nieren. Als de nieren beschadigd zijn, dan zal Sechium edule voor genezing zorgen. Overigens is er een terugkerend patroon te vinden in voedsel dat goed is voor de nieren.
Al deze nierondersteunende voedselsoorten werken ook tegen diabetes. Dat terwijl diabetes juist een ziekte is die de nieren schade toebrengt. Je zou bijna gaan denken dat diabetes vooral wordt veroorzaakt door slecht functionerende nieren.

 

Een ander onderzoek meldt weer dat vooral de stekelige variant van chayote goed is bij metabool syndroom, het voorstadium van diabetes mellitus type 2. 


Sechium edule tegen kanker

 

Sechium edule heeft werking tegen kanker, vooral bij kankercellen in het beenmerg maar laat gezonde beenmergcellen met rust. Onderzoekers concluderen dat het een sterke antikankerwerking heeft.
De onderzoekers merken verder op dat de plant totaal geen schadelijke bijwerkingen heeft. Iedereen weet dat de gangbare antikankerbehandelingen niet effectief zijn en vele schadelijke bijwerkingen kennen.
Andere onderzoeken laten zien dat Sechium edule goed werkt tegen longkanker en leukemie. Ook is er een onderzoek dat meldt dat het tegen baarmoederkanker werkt. 

 


Bronnen bij artikel over chayote

Foto's: Wikimedia commons, publiek domein

Foto stekelige chayote: Wendy Cutler

Algemene informatie:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30724233/

Nutraceutical: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231563/

Metabool syndroom:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9220335/

Oxidatieve stress:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562705/

Wortels tegen hoge bloeddruk:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24812568/

Tegen baarmoederkanker:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579592/

Medicinale werkingen:  https://www.researchgate.net/publication/349448974_A_Brief_Review_on_Sechium_edule

Verhoogd cholesterol:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9293576/