Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie oefening

stoppen met suiker

 1. Eet voedsel wat de suikerverslaving kan verminderen zoals pastinaak, asperges, wortels en zoete aardappelen. Het voedsel waar suiker in zit kan ook transvetten, bloem, E-nummers, geraffineerd zout en allerlei andere ingrediënten bevatten die de hersenen verwarren, waardoor de hersens beloningsstoffen gaan aanmaken, die ook aangemaakt worden bij harddrugs. Al deze soorten ingrediënten zien we in zeer veel  producten uit de supermarkt. Al deze stoffen samen hebben sterke invloed op chemische processen in je hersenen, iets dat slechts sporadisch is onderzocht, maar de onderzoeken die er zijn, trekken alarmerende conclusies. Dus het gaat vrijwel nooit alleen om suiker. Toch, als je stopt met suiker, besef dan dat je 80% van de supermarktproducten niet meer kan eten. Dan stop je ook met veel andere voedingsstofloze producten die de hersenen op hol brengen. Je stopt met stenen eten. Alleen die wijsheid moet al een waterval aan vervolggedachten op gang brengen. Want waarom stoppen fabrieken suiker in mayonaise, soepen, dressings, brood en allerlei ontbijtmuesli's, vruchtentoetjes en zelfs voorgekookte groenten in potjes en blikken? Omdat het verslavend is. Men wil dat je brein steeds weer een kick krijgt van hun product, waardoor je het vaker gaat kopen. Winst is immers een belangrijk woord in onze economie.
 2. Eet je dagelijks suiker of een suikerhoudend product? Besef goed dat je verslaafd bent, en dat is niet erg, vergeef jezelf, want de meeste mensen zijn verslaafd, en het suikerhoudende product is ontworpen om verslaafd te zijn. Vergeef hen die het product maken, inpakken, vervoeren, verkopen, en aanprijzen, want we weten niet wat we doen als we suiker eten. Probeer in te zien dat het een soort logisch mechanisme is om elkaar voor de gek te houden en te doen alsof suikereters niet verslaafd zijn aan suiker. Waarom is dat logisch? Omdat in onze wereld bedrijven aandeelhouders blij moeten maken, en door meer suiker aan een product toe te voegen, wordt het vaker herkocht. Door iets te herkopen, programmeren we ons. Daarnaast zijn er psychologische trucs zoals reclame die ons doet laten geloven dat we cool zijn als we voor een merk kiezen. Maar jouw leven is geen optelsom van merken. Dat zijn slechts keuzes die je maakt, en met suiker worden deze mechanismen verslavingen, dus{ wie kiest er eigenlijk? Je verslaving kiest. Besef dit: Je kan nooit vrij zijn als je suiker eet. Spiritueel gezien is het stoppen met suiker een voorwaarde voor zelfbevrijding. Zie dat in en word je eigen leraar of lerares. Vertel het niet anderen, maar jezelf. Anderen volgen hun weg, jij wilt geen suiker meer, dus moet je jezelf deprogrammeren.
 3. Besef dat witte suiker dezelfde verslavende eigenschappen heeft als harddrugs. Dezelfde beloningsstoffen, zelf meer in aantal worden in de hersenen aangemaakt, als je witte suiker eet. Dat is bijvoorbeeld een reden dat heroïnejunks, blowers en cokejunks veel suiker eten, en daarom zien ze er zo slecht uit. Een pak zoete koekjes kan namelijk de hang naar heroïne tijdelijk kleiner maken. Wees je hiervan goed bewust, maar besteed geen aandacht aan het feit dat dokters ons deze wijsheid niet meedelen. Zij zeggen hooguit dat suiker met mate moet worden gegeten, maar verslaven met mate bestaat niet, en je kan het beter helemaal niet nemen, of hooguit een enkele keer, zoals eens per maand een paar gram, dus één supermarktkoekje. Maar dat is nu niet aan de orde.
 4. Als eenzaamheid de oorzaak is van een suikerverslaving, dus als je door verdriet te weinig zoetheid ervaart, maar allenig naar de televisie kijkt, besef dan dat je de oorzaak moet aanpakken, en het beter is niet te verzinken in vluchtgedrag, zoals suiker eten. Overdenk de emoties, de gevoelens die aanleiding zijn voor het vluchtgedrag, de escapistische neiging, die ten grondslag ligt aan je verslaving. Voel de emoties, en besef dat deze heftig kunnen zijn. Besef dat je deze emoties en gevoelens niet meer wilt hebben, besef dat je vrij wilt zijn in je stappen, beslissingen, en keuzes. Weet dat deze vrijheid niet verkregen kan worden zolang je aan het suikerproduct vasthoudt. Zie jezelf en het product met een zware stalen ketting met stalen schakels ertussen. Zie dat je sterker bent dan je denkt. Je pakt de ketting met twee armen, je knakt hem, en zodra hij knakt vallen de schakels op de grond. Het zand waait erover. De ketens zijn weg. Op het zand druppelt de regen, het zweet van je voorhoofd van het harde werken druppelt mee, soms druppelt er een afscheidstraan mee, en er groeien al snel nieuwe bloemen die uitgroeien tot grote tuinen vol planten. Want tussen het zand liggen de zaden verborgen die geen ruimte, en geen water kregen. De verslaving is als een woestijn waar je in zit, maar door met de verslaving te breken, ontstaat er weer ruimte voor nieuwe landschappen in je leven.
 5. Besef dat de weg naar deze vrijheid van beslissingen nemen, en niet geleefd worden door automatisch iets opeten, met een stappenplan gerealiseerd moet worden. Het verdient een aanpak. Je wordt vaak op de dag overheerst door deze drang, en door de drang in stappen te ontleden valt hij uiteen.
 6. Gun jezelf een sterk middel om van verslaving af te komen. Ga op zoek naar waterkers, een groente die het bij het nemen van cruciale keuzes. Is het overdag? Ga dan nu naar buiten, maar een winkel of marktkraam die waterkers verkoopt. Ga nu, en kom straks terug om met de volgende stappen door te gaan. Is het weekend of avond? Wacht dan tot het eerstvolgende moment om waterkers te kopen Verder doorgaan met de oefening zal lastig worden. Maar wie weet. Ook als je verder doorgaat, ga dan op het eerstvolgende beschikbare moment waterkers kopen. Blijf in je meditatie leven, terwijl je waterkers koopt, houd je doel in het achterhoofd. Waterkers wordt al millennialang gebruikt door wijze mensen, priesters, koningen, magiërs, hogepriesters en stamhoofden, om zich te voeden als ze een belangrijke beslissing moeten nemen, Waterkers versterkt de besluiten die we nemen. Gebruik de eerste weken van het stoppen van je suikerverslaving waterkers. Dan vliet de verslaving van je af, zoals waterkers alleen groeit in een vliedend beekje.
 7. Bestel online steviabladeren. Steviablad is prima om een thee van te maken, maar je kunt het ook bij elke andere thee doen. Je kunt het zelfs in het koffiefilter doen als je van koffie houdt. Koffie hoeft niet slecht te zijn. Drink nooit koffie met suiker, maar samen gezet met steviablad in het filterzakje, of het espressoapparaat. En leer wennen aan de smaak, en wen aan het feit dat het wel zoet is maar geen suikerkickeffect brengt. Door stevia blijf je bij jezelf, en geef je je hersens de ruimte te herstellen.
 8. Gun jezelf biologisch brood. Knauw en kauw erop, proef dat het zoet wordt in je mond. Ook brood alleen belegd met boter wordt dan zoet. Biologisch brood bevat natuurlijke, volle koolhydraten die in jouw mond worden omgezet in gezonde suikers. Met biologisch brood kun je over je suikerhang heen komen. Waterkers met olijfolie, peper, wat druppels appelazijn en echt zout is een ideaal broodbeleg.
 9. Koop een avocado, en mix er peper, zeekraalpoeder of Keltisch zeezout, paprikastukjes, uienstukjes en een knoflookteentje door. Pureer zo nodig 2 avocado's. Dit is je broodbeleg gedurende 2 a 3 dagen, samen met waterkersblad doe je de guacamole op je biologisch, stevig brood.
 10. Met deze voedingswijsheid eet je jezelf over je suikerdrang heen. Probeer echt een paar dagen, minimaal 2, helemaal geen suiker te eten. Deze eerste twee dagen, en dan bedoel ik 2 nachten, dus eigenlijk 3 dagen, zijn het moeilijkst. Als je een derde nacht eraan vast plakt, gaat dat veel makkelijker. De vierde is nog makkelijker. Enzovoort! Stop er uiteindelijk helemaal mee, maar zit er niet over in als het niet gelijk lukt. Dus je moet ook doorzetten, weer stoppen, blijven stoppen, maar waterkers helpt jou om door te zetten. Dat is een kruid waarmee je de oorlog kan winnen. Want suiker kun je zien als een overheerser, een bezetter, een middel dat jou in een lockdown houdt, in een houdgreep, een dictator, een generaal die jou commandeert. Je zit door de suiker in een soort gevangenenkamp en kunt er moeilijk uit. Moeilijk, maar het kan wel. Waterkers vormt je leger en ruimt alle problemen die suiker heeft veroorzaakt in je lichaam op. Door waterkers drijf je al het vocht uit je lichaam wat door suiker er bleef zitten. Door waterkers verlies je kilo's overbodig lichaamsgewicht, maar door zijn supergezonde voedingsstoffen, krijg je weinig last van het detoxeffect. In de antieke tijd gaven Perzische generaals waterkers aan hun soldaten, voordat ze een veldslag begonnen.
 11. Op een gegeven moment, dat bepaal je zelf, heb je het gevecht gewonnen. Dan kun je ook weer voeding nemen wat zoet smaakt, zoals gedroogde vruchten, denk aam rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen en dadels. Deze gedroogde vruchten maken voortaan de cakes en taarten die je maakt zoet. Maak ook eens zelf broodbeleg, zoals bananen met cacao en walnoot als chocoladepasta.
 12. Denk ook aan de suikervervangers zoals palmsuiker, zoete kruiden als kaneel, anijszaad, en karwij. Probeer verder zelf zoet brood beleg te maken, week abrikozen met walnoten, doe deze na 12 uur in de blender met een halve citroen met schil, maar zonder de pitjes, maak zo je eigen jam. Maak een suikervrije taart met als vulling puree van een kilo bananen, geraspte kokos en cacao. Eet dit als ontbijt. Of probeer van hartige voeding te gaan houden. Neem eens muesli, of havermout, met appel en kaneel. Leer jezelf aan om suikervrije gezonde bonbons te maken en snoep dat, als je toch steeds zoete trek blijft houden. Dan heb je als het goed is geen suiker nodig.

Verder mediteren:

Meditatie 4 Stoppen met roken 

Verder lezen:

Artikel 4 Bittere mensen eten suiker 

De ziel zal wetenschappelijk herontdekt worden