Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gebruik niet zomaar medicijnen tijdens de zwangerschap

Over-the-counter medicijnen als aspirine, ibuprofen, paracetamol kunnen gezondheid baby schaden


Alle reguliere medicijnen hebben meer bijwerkingen dan gewone werkingen. Volwassenen worden dikwijls niet gelijk ziek van een bijwerking. Er gaat een tijd overheen voordat men ziek wordt. Deze incubatietijd maakt het vaak lastig om de ziekte aan medicijngebruik te linken. Bij baby’s is dat anders. Zij reageren heftig op synthetische stoffen. Kunstmatig vervaardigde geneesmiddelen kunnen een kind zeer ernstig schaden; het kind kan zelfs plotseling overlijden doordat het medicijnen heeft binnen gekregen via de placenta of via borstvoeding. Wanneer medicijnen niet echt nodig zijn moet je ze niet gebruiken.

Stelregel is dat je alleen medicijnen gebruikt als het voor het kind slechter is om het niet te gebruiken. Dan geldt bijvoorbeeld in het geval van risico op epilepsieaanvallen.


Medicijnen kunnen ongeboren kind beschadigen

Medicijnen kunnen de placenta passeren. Zo kan en medicijn bij het ongeboren kind geraken. Dat kan tot schade leiden voor het kind. 

Dat geldt met name voor de medicijnen van de drogist. 

Deze mogen dan wel vrij verkoopbaar zijn maar de zwangere vrouw wordt sterk afgeraden een zogeheten zelfzorgmedicijn te kopen en gebruiken. 

Dat moet altijd in overleg met een arts gebeuren.


Alle medicijnen zijn schadelijk

Paracetamol

Sommige mensen denken dat medicijnen zoals aspirine en paracetamol onschadelijk zijn. Dat is een verkeerd beeld. Deze ´eenvoudige´ medicijnen hebben een waslijst aan bijwerkingen. Overmatig gebruik kan zelfs leiden tot nier- en leverschade waardoor ernstige ziekten kunnen ontstaan.

Ook kun je van aspirine een beroerte krijgen, al gebeurt dat zelden. Toch is dat opvallend omdat aspirine ook wordt voorgeschreven door artsen omdat er een preventieve werking tegen beroertes zou bestaan. 

Zuurbranden, maagpijn, misselijkheid, maagzweer en braken zijn de meest voorkomende bijwerkingen van aspirine.


Waarom hebben medicijnen bijwerkingen?

In aspirine zit acetylsalicylzuur. Deze stof komt eigenlijk uit de natuur, van traditionele geneesplanten zoals de knotwilg en moerasspirea. Wilg heet salix in het Latijn; daar komt de naam salicylzuur vandaan. 

Een thee van knotwilgbast of moerasspirea is niet misselijkmakend en wel pijnstillend. Echter als de werkzame stof salicylzuur wordt vervangen door synthetische salicylzuur in aspirine zou iedereen er misselijk van worden.

Door een verwante synthetische acetyl verbinding te maken, namelijk acetylsalicylzuur, en dat in een aspirine te doen, wordt slechts 10% misselijk.

Dat is een percentage dat de medische wereld voor lief neemt. De natuurlijke variant, salicylzuur uit wilg of moerasspirea, kent totaal geen bijwerkingen.

Op natuurlijke stoffen kan echter geen patent worden aangevraagd en op synthetische stoffen wel. Dit recht op patent van ondernemers leidt tot medicijnen met bijwerkingen.


Ook geen aspirientje

Er zijn middelen die je wel eenmalig mag nemen maar niet met te grote regelmaat. Er zijn middelen die je wel aan het begin van de zwangerschap mag nemen maar niet in de laatste drie maanden.

Voor de zekerheid is het aan te raden nooit zomaar zelfs een aspirientje te nemen. 

Vele medicijnen die zonder recept te koop zijn hebben bijwerkingen. Een belangrijke bijwerking van aspirine is misselijkheid, en daar hebben zwangere vrouwen toch al vaker last van. 

Bij te vaak gebruik is een maagzweer door aspirine mogelijk bij de aanstaande moeder.

Liever geen paracetamol

Ook een paracetamol heeft sterke nadelige effecten, met name voor de lever. De lever is een belangrijk orgaan voor de spijsvertering, het immuunsysteem en het afvoeren van afvalstoffen. Dit orgaan kun je maar beter zo gezond mogelijk houden.

Een paracetamol kun je als pijnstiller tegen hoofdpijn gebruiken, maar de bijwerking is juist dat de lever zo beschadigd wordt dat het geen afvalstoffen kan afvoeren, waardoor het risico op hoofdpijn groter is. 

Mensen die vaker hoofdpijn hebben hebben niet zelden een slecht functionerende lever, of leververvetting, wat door suiker of alcohol kan komen. Een paracetamol kan dan net teveel zijn voor de lever.

 
Paracetamol kan leiden tot geboorteafwijking

Zwangere vrouw

Uit onderzoek blijkt dat veel zwangere vrouwen over-the-counter medicijnen gebruiken. Dat zijn medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Het blijkt volgens onderzoekers dat paracetamol en ibuprofen gebruiken kan leiden tot geboorteafwijkingen bij baby’s. 68% van de vrouwen die een kind met geboorteafwijking hadden, gebruikten in de zwangerschapsperiode meer paracetamol dan daarvoor.

Ook andere pijnstillers kwamen in het onderzoek voor. Helaas weten niet alle zwangere vrouwen dat het gebruik van allerlei over the counter middelen niet zonder risico is.


Medicijnen tijdens de borstvoeding

Sommige medicijnen kunnen via de moedermelk het kind bereiken tijdens borstvoeding. Daarom moeten vrouwen die borstvoeding geven eveneens alleen op doktersrecept medicijnen gebruiken.

Een arts zal altijd de medicijnen voorschrijven die in zijn optiek het minst schadelijk zijn. 

Overigens kun je zelf ervoor kiezen om nog voorzichtiger te zijn. Alhoewel je paracetamol officieel mag innemen tijdens de zwangerschap, is ook bij artsen bekend dat het schadelijke bijwerkingen heeft.

Je kunt ervoor kiezen om door de zure appel heen te bijten en lichte pijn voor lief te nemen. 

Vaak zorgt het eten van echte voeding al voor pijnvermindering, en als je veel groenten en keukenkruiden eet, dan zitten daar veel ontstekingsremmende stoffen in, en die kunnen de oorzaak van pijn wegnemen.


Pijnstillers en geboorteafwijkingen

Diclofenac

Onderzoek uit 2021 vertelt dat zwangere vrouwen steeds vaker paracetamol, ibuprofen of diclofenac innemen.

Sommige onderzoekers zien een verband met het gebruik van pijnstillers en geboorteafwijkingen zoals hartafwijkingen, hersenontwikkelingafwijkingen, afwijkingen in de ademhalingswegen en afwijkingen in het geslacht. Echter zien niet alle onderzoekers dat,

Toch zou het logisch zijn als artsen het gebruik van dit soort middelen verboden maken voor zwangere vrouwen, want de gevolgen zijn te ernstig. 

De risico’s voor de baby staan zelden in verhouding tot de verlichting die het middel biedt.


Geneesplanten en medicijnen zonder recept

Ook natuurmedicijnen die je kunt kopen bij een drogist kunnen potentieel zeer schadelijk zijn voor het kind.

 De eerste levensweken zijn erg belangrijk dus het is niet verstandig risico´s te nemen.

Overleg daarom altijd met uw arts. Kruiden en planten kunnen prima als medicijn dienen maar hebben soms contra-indicaties tijdens de zwangerschap. 

Over het algemeen kun je stellen dat geneesplanten veiliger zijn tijdens de zwangerschap. Een fytotherapeut weet exact welke kruiden en planten je kunt innemen tijdens de zwangerschap. 

Ook een huisarts is daarvan op de hoogte, of kan een speciale database raadplegen waarin staat welke geneesplanten wel en wel niet geschikt zijn.

Er zijn kruiden en geneesplanten die zeker niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap, omdat ze de baarmoeder voortijdig weeën laten maken. 

Daarom moeten mensen die slechts natuurmedicijnen nemen moeten ook met hun homeopaat, fytotherapeut of huisarts overleggen. 


Gember bij misselijkheid en pijn

Ook sommige artsen zeggen dat gember een natuurlijk en goed middel is bij misselijkheid. Als je last van pijn hebt, dan kan gember ook helpen, want gember is een plant die prima ontstekingen tegengaat. 

Dus maak extra vaak voedsel klaar met verse gember, of maak dagelijks een thee van gemberpoeder. 

Wanneer je gedroogd gemberpoeder gebruikt wordt dat beter door het water opgenomen dan verse gember. 

Maar wanneer je het door je eten doet, dan kun je weer beter verse gember gebruiken.

Spotprent over het roken en de zwangere buik showen. Vroeger zag men geen relatie tussen gezondheid en roken.


Waterkers

Naast gember is waterkers een zeer voedzame groente die ook in staat is om ontstekingen te remmen. 

Het bevordert de werking van nieren en lever en kan ook depressie tegengaan. Verder is waterkers een preventief middel en acuut werkend medicijn bij blaasontsteking, en daarvoor wordt het in de fytotherapie gebruikt.

Voor vrouwen die zwanger zijn geldt dat men verhoogd risico op depressie heeft, dus dan is voeding die de balans herstelt zoals waterkers, en in mindere mate alle groenten extra goed.


Bietjes

Bietjes bevatten veel ijzer en dat is extra goed voor vrouwen die zwanger zijn. Je hebt iets minder risico op vermoeidheid door het eten van bietjes. 

Bietjes zijn goed voor het bloed en het hart. Ze gaan allerlei hart – en vaatziekten tegen. Het is bijvoorbeeld een van de groenten tegen anemie of bloedarmoede. 


Peterselie

Een van de beste keukenkruiden is peterselie. Je kunt dit eten als groente. 

Vroeger werd peterselie op de markt in Nederland verkocht als groente. Je kunt nog steeds vrij eenvoudig peterselie in je tuin kweken of op je balkon in een pot. 

Peterselie is het kruid wat het meest ijzer bevat, maar het is ook werkzaam als middel tegen oxidatieve stress, en dat is de grondoorzaak van alle ziekten.


Fenegriek

Fenegriek

Fenegriek wordt in Noord-Afrikaanse landen door vrouwen gebruikt als ze zwanger zijn en ze twijfelen eraan of ze wel borstvoeding kunnen geven. In fenegriek zitten stoffen die de borsten iets groter maakt. Vaak fenegriek bij een gerecht doen of als thee drinken is in feite een natuurlijke hormoonkuur doen die ervoor zorgt dat de aanstaande moeder minder last heeft met borstvoeding geven.


Rooibos

Rooibos is een lekkere theesoort uit Zuid-Afrika. Lokaal wordt rooibos door de Zulustam gebruikt als een vrouw borstvoeding wilt geven. Er zitten stoffen in die de moedermelkproductie bevorderen. 

Je kunt dus eenvoudig een paar kopjes rooibosthee per dag drinken om het borstvoeding geven te stimuleren. Rooibos is een veilig kruid voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en het is veilig voor de baby.


Noten en zaden

Noten en zaden zijn sterke krachtbronnen voor iedereen, maar met name voor vrouwen die kinderen willen krijgen of zwanger zijn. Er zitten veel gezonde stoffen in die goed zijn voor een harmonieus mentaal en fysiek functioneren. Verder bevatten noten en zaden relatief veel, en veel verschillende mineralen en een gezonde mineralenhuishouding verkleint het risico op ziekten.


Bronnen bij artikel gebruik niet zomaar medicijnen tijdens de zwangerschap

  1. • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  2. • Bijsluiter aspirine
  3. • Bijsluiter paracetamol
  4. • Artsen raden gember aan:
      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369643/
  5. Paracetamol kan leiden tot geboorteafwijkingen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16150273/
  6. Geboorteafwijkingen door verschillende pijnstillers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33118024/