Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Leukemie en Natuurlijke Remedies: Kruiden en Voedingsmiddelen met Antikankerpotentieel

 

Leukemie is een ziekte die slecht kan worden behandeld door de reguliere geneeskunde. Toch zijn er allerlei kruiden waarvan bekend is dat ze tegen kanker werken. Dat terwijl er al ruim 100 jaar wordt gezocht naar een anti-kakermiddel en dat is er nog steeds niet gevonden. Leukemie is een van de meest voorkomende vormen van kanker en ontstaat door de abnormale groei van witte bloedcellen.
Leukemie kan worden ingedeeld als acuut of chronisch, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, en op basis van het type bloedcel als chronische of acute myeloblastische leukemie, of chronische of acute lymfoblastische leukemie. Deze laatste vorm lijkt vaker voor te komen bij kinderen, vooral tussen de twee en vijf jaar oud, terwijl de andere vormen meer voorkomen bij volwassenen.

Goede diagnose is belangrijk

Wanneer een patiënt wordt verdacht van het hebben van leukemie, is het belangrijk om een oncoloog-hematoloog te raadplegen voor een diagnose en om de behandeling te starten. Momenteel worden chemotherapeutische medicijnen, bestraling en monoklonale hematopoëtische stamceltransplantatie het meest gebruikt bij de behandeling van elk type leukemie. Het behandelplan verschilt op basis van het subtype van leukemie, cytogenetische en moleculaire studies, en de leeftijd van de patiënt. Echter, geen van de reguliere behandelingen werken afdoende genezend.

 


Reguliere behandeling kent gevaren

Leukemie Kind met leukemie

Hoewel chemotherapeutische medicijnen zoals cyclofosfamide, fludarabine, prednison, chloorambucil en doxorubicine klinisch worden gebruikt om leukemie te behandelen, worden ze meestal in combinatie gebruikt in plaats van als afzonderlijke medicijnen, en verbeteren ze vaak niet het algehele overlevingspercentage van de patiënt. Complicaties van intensieve chemotherapeutische behandeling voor een patiënt met leukemie kunnen onder andere het risico op overlijden door hart- en neurologische complicaties omvatten, mondzweren, maagdarm- en levertoxiciteit, infectiecomplicaties voor patiënten en een hoog risico op verminderde botmineraaldichtheid bij kinderen.


Kruiden kunnen beter werken

Doordat de reguliere behandeling vele gevaren met zich meetorst, gaan wetenschappers op zoek naar kruiden en voedsel die wel veilig zijn en toch een werking hebben tegen leukemie. Het is niet zo dat deze kruiden en voedsel minder goed werken dan een chemotherapie. Dat kan niet gesteld worden omdat het daarvoor te weinig wordt onderzocht. Het kan dus goed zijn dat deze kruiden en voedsel juist beter werken, alleen door het huidige paradigma waarin in het westen miljarden euro's aan onderzoeksgeld beschikbaar is voor studies naar chemotherapie en vrijwel niets aan studies van de geneeskracht van kruiden, wordt er te weinig gericht onderzoek gedaan.


Er zijn legio Natuurlijke Middelen met Antikanker Eigenschappen

Kenaf: Een Unieke Krachtbron

Kenaf, ook bekend als Hibiscus cannabinus, herbergt bioactieve stoffen zoals tannines, saponinen, polyfenolen, alkaloïden, vetzuren, fosfolipiden, tocoferol en fytosterolen. Vooral de zaadolie van kenaf is opmerkelijk vanwege zijn antioxidatieve en antikanker eigenschappen. Studies tonen aan dat kenaf de groei van darmkanker remt en zelfs baarmoederkankercellen doodt via apoptose, een proces van geprogrammeerde celdood. Ongepubliceerd onderzoek suggereert dat kenaf zaadolie ook menselijke leukemiecellen en muizenmyelomonocytaire cellijnen kan doden door apoptose te induceren.


Ginseng: Kracht uit de Natuur

Panax ginseng of Ginsengwortel, een veelgebruikt kruid in de Verenigde Staten en Oost-Azië, staat bekend om zijn veelzijdige farmaceutische functies. Ginsenosiden, de belangrijkste actieve ingrediënten, behoren tot de steroïde saponinefamilie. Sommige ginsenosiden vertonen antikanker effecten door DNA-synthese, angiogenese en invasie te remmen, evenals celcyclusarrest en apoptose te induceren. Voor leukemie toonde ginsenoside Rh1 een onderdrukkend effect op het MAPK-signaalpad, wat resulteerde in remming van de invasie van acute monocytische cellen.


Euphorbia formosana Hayata: Medicinale Schat

Euphorbia formosana, een Taiwanese plant, wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder reuma en levercirrose. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warmwaterextract van Euphorbia formosana selectief de groei van menselijke leukemische kankercellen remt. Het extract veroorzaakt apoptose bij leukemische cellen, terwijl gezonde bloedcellen beperkt worden aangetast. De antileukemische activiteit van Euphorbia formosana verdient verdere aandacht als potentiële complementaire en alternatieve behandeling voor AML, wat staat voor acute myeloïde leukemie.


Allium sativum: Knoflook: Meer dan een Keukenkruid

Allium sativum Knoflook

Knoflookextract speelt een opvallende rol in kankerpreventie, vooral bij leukemie. De exacte mechanismen waarmee lookextract cytotoxische effecten induceert bij leukemische cellen blijven onbekend, maar onderzoek toont aan dat het de groei van menselijke leukemiecellen significant vermindert in vitro. Ajoene, een bestanddeel van knoflook, vertoont apoptotische activiteit door de mitochondriale cascadewerking, wat resulteert in dood van een kankercel. Onderzoekers benadrukken de potentie van knoflookextract als antileukemisch middel voor de behandeling van acute myeloïde leukemie. Je kunt ook zelf knoflooksoep maken door extra veel knoflookpoeder door een soep te doen.


Moringa oleifera: De Wonderboom

Moringa oleifera Moringablad

Moringa oleifera, ook wel de Wonderboom genoemd, is een veelzijdige plant met toepassingen voor preventie en behandeling. Wortels van deze boom hebben antileukemische eigenschappen, met ethanolextract als de meest effectieve variant. Studies tonen aan dat Moringa oleifera-extracten aanzienlijke antiproliferatieve effecten hebben op bepaalde kankercellijnen. De plant biedt een natuurlijk potentieel voor antileukemische behandelingen.


Vernonia amygdalina: Afrikaanse Medicinale Kracht

Vernonia amygdalina Afrikaans bitterblad

Vernonia amygdalina, of Afrikaans bitterblad is een medicinale plant uit Afrika. Het  bevat vernodaline en vernolide, twee anticarcinogene stoffen. Wortel- en bladextracten van deze plant vertonen aanzienlijke antioxidante activiteit en kunnen de meerderheid van abnormale leukemische cellen doden, terwijl gezonde cellen minimale effecten ervaren. Deze natuurlijke verbindingen hebben het potentieel om apoptose te induceren bij leukemische cellen en vormen een veelbelovend alternatief voor conventionele behandelingen.


Achillea fragrantissima: Kracht uit het Midden-Oosten

Achillea fragrantissima, een plantensoort met pijnstillende, anti-zweren en leverbeschermende eigenschappen, toont anticarcinogene eigenschappen tegen chronische myeloïde leukemiecellen in vitro. Het extract induceert differentiatie en celcyclusarrest, wat suggereert dat het potentieel heeft als een therapeutisch middel voor deze vorm van leukemie.


Typhonium flagelliforme: Het Kruid tegen Kanker

Typhonium flagelliforme, in het Engels ook wel bekend als "rodent tuber," heeft genezende eigenschappen tegen verschillende ziekten, waaronder kanker. In vitro studies tonen aan dat het plantenextract cytotoxische activiteit heeft tegen menselijke T3-lymfoblastoïde cellijnen en muizenleukemiecellijnen. In vivo studies bij leukemische muizen laten significante verminderingen zien in het aantal onrijpe granulocyten en monocyten na orale toediening van het extract. Typhonium flagelliforme vertoont veelbelovende antikankeractiviteiten die verdere aandacht rechtvaardigen.
Druivenpitten: Natuurlijke Kracht tegen Leukemie
Druivenpitten, rijk aan vitamine E, flavonoïden, linolzuur en fenolische OPC's, vertonen krachtige antikankeractiviteit. Onderzoek suggereert dat grapefruit-extract leukaemische cellen kan doden door apoptose te induceren. Epidemiologische gegevens tonen aan dat het eten van groenten en fruit met antioxidante eigenschappen correleert met een verminderd risico op kanker, waaronder leukemie.


Granaatappel: Sappige Bescherming tegen Kanker

Granaatappelsap heeft anticarcinogene eigenschappen en kan apoptose induceren door veranderingen in de celcyclus. Verschillende fracties van granaatappelsap vertonen anticarcinogene effecten, waarbij de acetonitrilfracties in het bijzonder de ATP-niveaus verlagen en caspase-3 activeren. De bioactieve stoffen in granaatappel, zoals ellagitannines en ellaginezuur, tonen veelbelovende resultaten en rechtvaardigen verdere onderzoeken naar hun rol in de behandeling van leukemie.

Daucus carota Wortel in allerlei kleuren


Wortel: Meer dan een Knapperige Groente

De wortel, met zijn β-caroteen en polyacetylenen, blijkt effectief tegen leukemie. Extracten van wortelsap blijken apoptose en celcyclusarrest te induceren bij leukemische cellijnen. Wortels bieden mogelijk een uitstekende bron van bioactieve stoffen voor de behandeling van leukemie.


Ganoderma lucidum: Medicinale Paddenstoel

Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum, ook wel reishi genoemd, is een medicinale paddenstoel met immunomodulerende en antitumorale effecten, en vertoont veelbelovende resultaten bij het moduleren van het immuunsysteem en het remmen van tumorcellen. Onderzoek suggereert dat Ganoderma lucidum de differentiatie van T- en B-cellen kan bevorderen, terwijl het de macrofagen remt. Ganoderma lucidum biedt mogelijke therapeutische voordelen bij de behandeling van leukemie.


Berberis vulgaris: Krachtige Alkaloïden tegen Kanker

Berberisplanten, waaronder Berberis vulgaris, bevatten isoquinoline alkaloïden zoals berberine, die krachtige bioactiviteiten vertonen, waaronder antioxidant-, antimicrobiële en anticarcinogene effecten. Berberine blijkt de groei en proliferatie van verschillende soorten kankercellen te onderdrukken door celcyclusarrest te induceren en apoptose te bevorderen. Deze natuurlijke alkaloïden kunnen veelbelovende therapeutische middelen zijn in de strijd tegen leukemie.


Maretak, oeroud anti kankermiddel

Viscum album Maretak in de boom

Viscum album, oftewel maretak, behoort tot de familie Viscaceae en komt voor in Europa, Zuidwest- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika. Het wordt al sinds de jaren 1920 gebruikt om kanker te behandelen. V. album bevat verschillende actieve fytochemicaliën, waaronder viscotoxinen en lectinen, die essentieel zijn bij de behandeling van kanker vanwege hun remmende en apoptotische effecten. Het bevat ook een klasse van verbindingen, waaronder fenylpropanoïden, flavonoïden en fenolzuren die ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten vertonen. Andere verbindingen in V. album zijn triterpenen, waarvan is aangetoond dat ze cytotoxische en apoptotische eigenschappen hebben.
Viscum album wordt gebruikt in complementaire geneeskunde om kanker te behandelen, omdat extracten van V. album de kwaliteit van leven verbeteren, de overleving bevorderen, het immuunsysteem stimuleren en de bijwerkingen van radio- en chemotherapie bij kankerpatiënten verminderen. In vivo en in vitro onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling met V. album is uitgevoerd op ALL-leukemie, en het bleek dat het waterige extract van V. album de groei van de ALL NALM-6-cellen remde. In vitro remming van de NALM-6 celproliferatie was concentratieafhankelijk en veroorzaakte dosisafhankelijke apoptose die leidde tot celdood. Behandeling met V. album-extract bij verschillende concentraties gedurende 4 dagen (via intraperitoneale injectie) bij muizen met ernstige gecombineerde immuundeficiëntie (SCID) met getransplanteerde NALM-6-cellen veroorzaakte een toename van het aantal witte bloedcellen, wat aantoont dat maretakextracten interessante therapeutische effecten hebben op hematologische maligniteiten.


Salie tegen kanker

Salie Salie

Salvia officinalis, ook bekend als salie, behoort tot de familie Lamiaceae en komt veel voor in het Middellandse Zeegebied. Het heeft een therapeutische geschiedenis en wordt zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden gebruikt vanwege de farmacologische eigenschappen. In de traditionele geneeskunde vertoont S. officinalis verschillende farmacologische functies, zoals antimicrobiële, antioxidante, hemostatische, ontstekingsremmende, pijnstillende en antitumoractiviteiten.
S. officinalis is getest op verschillende soorten kankercellen en in tal van diermodellen van kanker. Het heeft significante remming van de proliferatie van verschillende kankercellen laten zien, zoals CML, prostaatcarcinomen en hepatocellulaire carcinoomcellen. Het extract van S. officinalis vertoonde ook anti-migratoire en anti-angiogene effecten tegen menselijke CML-cellijnen, waaronder HUVEC en K562, en B-lymfoomcellen, WEHI-231. Een ander onderzoek toonde aan dat S. officinalis de proliferatie van menselijke AML (KG-1A) en U937-cellen beïnvloedde op een concentratie- en tijdsafhankelijke manier, maar geen significant effect had tegen PBMC's. Een in vivo studie toonde aan dat het waterige extract van S. officinalis pro-apoptotische en anti-proliferatieve effecten heeft op kankercellen. Het extract van S. officinalis bevat flavonoïden en rozemarijnzuur die anticancerogene effecten hebben op verschillende menselijke kankercellijnen. De essentiële olie van S. officinalis bevat trans-caryophylleen en α-humuleen, die de groei van tumorcellen remmen.


Geneeskracht tegen kanker van Bidens pilosa

Bidens pilosa Knapsakkerwel

Bidens pilosa of knapsakkerwel behoort tot de meest voorkomende planten die worden verbouwd in de tropen en subtropen over de hele wereld. Het heeft een zachte, haarachtige uitstraling en behoort tot de familie Asteraceae. Het is een overblijvend kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Er zijn meldingen van volksmedicinaal gebruik van B. pilosa in Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. Een fytochemisch onderzoek heeft de aanwezigheid van fenolen, fenylpropanoïden, polyinen, vetzuren en flavonoïde verbindingen in de plant aangetoond. Het is bevestigd dat deze chemicaliën met succes ontstekingen en tumoren kunnen behandelen en het immuunsysteem kunnen versterken.
Studies hebben aangetoond dat B. pilosa anticarcinogene eigenschappen bezit, en verschillende geïsoleerde bioactieve verbindingen uit de plant hebben anticarcinogene eigenschappen. Daarom zijn er studies uitgevoerd om te bepalen of de plant een anti-leukemisch effect heeft. Het werd gevonden dat het waterextract van de hele plant verschillende leukemische cellijnen remde, zoals Raji, K562, U937, L1210 en P3HR1, op een concentratieafhankelijke manier. Omdat B. pilosa gemakkelijk verkrijgbaar is, suggereerden onderzoeker Yi et al. dat de plant het potentieel heeft om een goede aanvulling op de gezondheid te zijn en een natuurlijke bron van antileukemische stoffen.


Bronnen artikel leukemie

  • Bange et al., 2018
  • Naher et al., 2021
  • Saedi et al, 2014
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein