Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van senna of Cassia alata

Botanische Latijnse Naamgeving Cassia alata

 Vergeet alles wat je dacht te weten over traditionele geneeskunde en open je geest voor de opmerkelijke mogelijkheden van deze plant. Van het bestrijden van artritis met verbluffende resultaten die rivaliseren met farmaceutische medicijnen, tot het beschermen van je hart tegen de tand des tijds met zijn natuurlijke antioxidantkracht, Cassia alata onthult een nieuw hoofdstuk in de wereld van geneeskrachtige planten. Duik in dit boeiende verhaal dat de wetenschap en traditie samenbrengt en je inzichten biedt in de veelzijdige mogelijkheden van deze natuurlijke remedie. 

Lees verder en ontdek hoe deze plant een ware revolutie teweeg kan brengen in jouw zoektocht naar gezondheid en welzijn.


Cassia alata Senna struik met bloemen


Naamgeving Cassia alata

In de taxonomie en botanie worden om legio redenen Latijnse namen gebruikt. De officiële Latijnse naam voor deze plant is Cassia alata maar veel mensen zullen hem kennen onder de oude officiële naam, Senna alata. 

 In het Nederlands wordt vaak gewoon senna of sennablad tegen deze plant gezegd. In West Papoea zegt men daun cascado. Cascado is een huidziekte die alleen bij donkergekleurde mensen voorkomt. 

Sennablad kan deze en andere huidziekten genezen, vandaar dat het blad door de Papoea's naar die ziekte is vernoemd. Cassia alata groeit prima op het eiland Nieuw Guinea. Je ziet hem er vaak aan de rand van een bos.


Behalve dit artikel over Cassia alata staan ook artikelen van de volgende directe familieleden op Lichtplant:

Cassia podocarpa West afrikaanse cassia

Cassia sieberiana Siebercassia


Voorkomen en verspreiding van Cassia alata

Cassia alata Blad en peulen

Cassia alata komt oorspronkelijk voor in vele tropische regio's van de wereld zoals Zuidoost Azië, Afrika, Noord-Australië, Nieuw Guinea en Latijns Amerika. 

Het is een plant die zowel om zijn sierwaarde als medicinale waarde wordt gekweekt. De plant heeft mooie gele bloemen die in menig tropische tuin niet misstaan.


Medicinaal werkzame stoffen Cassia alata

Cassia alata Bloemen van senna staan recht als kaarsen op de takken

In Cassia alata zitten de volgende meest belangrijke werkzame stoffen: chysophaanzuur, isochrysofanol, fyscion, emodine, aloe-emodine, rheïne, fyscionmonoglucoside, rheïnemethylesterdiacetaat, alquinone, alarone, alatonal, kaempferol, luteoline, rhamnetineglycoside, rheïnemethylesterdiacetaat, 4,5-dihydroxy-2-hydroxanthrome, 4,5-dihydroy-1-hydroxyanthrone, fyscionmonoglucoside, aloe-emodineglucoside, betasitosterol, stigmasterol, kaempferol, 28-isoavenasterol, lectine, santal, astragaline, dalbergine, daucosterol, 2,6-dimethoxybenzoquinone, deoxycoelulatine, alatinone, linoleenzuur, oliezuur, palmitidezuur en glycerol.


Cassia alata, beter dan diclofenac bij artritis

Uit onderzoek blijkt dat een extract op basis van Cassia alata net zo goed tegen artritis werkt als diclofenac. 

In feite is het wetenschappelijk gezien achterhaald om diclofenac als pijnstiller bij reumatische aandoeningen te gebruiken, als je in aanmerking neemt dat artritis wordt veroorzaakt door synthetische medicatie, verkeerde voeding, verstoorde darmflora, verstoord microbioom, verminderde leverfunctie, en een verminderde nierfunctie.
Diclofenac heeft namelijk een direct negatieve invloed op de functie van de nieren, lever, het microbioom en de darmflora. De bedoeling bij artritis is juist om de functie van deze organen en de microflora in de darmen te versterken.


Cassia alata Close-up bloem senna


Diclofenac neemt jou en je lichaam in de maling

Wat diclofenac in feite doet volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten is het volgende: het doet de pijn op korte termijn verdwijnen, maar geeft alle voorwaarden om op langere termijn, vanaf 24 uur na inname, de symptomen in hernieuwde hevigheid te doen gewaarworden.
Acute pijn in gewrichten wordt veroorzaakt door infecties die gepaard gaan met zwellingen. Deze zwellingen oefenen druk uit waardoor pijn ontstaat. 

Uit onderzoek blijkt dat Cassia alata net zo goed als diclofenac de zwellingen tegengaat. Verder heeft Cassia alata invloed op de leukocyten. Dat zijn de witte bloedcellen.
De witte bloedcellen vormen een belangrijk deel van ons immuunsysteem. Het lijkt er dus op dat Cassia alata het immuunsysteem dermate stimuleert dat artritis verdwijnt. Dat in tegenstelling tot diclofenac, dat door zijn lever, nier en darmfloravernietigende effecten, de werking van het immuunsysteem sterk onderdrukt.


Toekomstig regulier medicijn: medicinaal voedsel

Cassia alata Prachtige sennabloem

Op basis van een reeks aan wetenschappelijke onderzoeken valt dan ook in de toekomst te verwachten dat diclofenac niet meer het standaard medicijn bij artritis zal zijn maar dat wordt ingezien dat de juiste voeding en preparaten van geneesplanten als Cassia alata de voorkeur krijgen voor een effectieve behandeling van artritis.

Op Lichtplant kun je nu al lezen over een effectief anti-artritisdieet.
Overigens is het niet de bedoeling om deze nieuwe wetenschappelijke gegevens zelf toe te passen maar is het gewenst om in overleg met een dokter te treden, mocht u of een naaste last hebben van artritis of andere reumatische verschijnselen. 

Wanneer een reguliere dokter sceptisch reageert, kunt u nog altijd naar een fytotherapeut, natuurgeneeskundige, homeopaat of orthomoleculair voedingstherapeut gaan. Zij hebben meestal meer verstand van geneesplanten dan een huisarts of specialist in het ziekenhuis.


Cassia alata tegen hartaanval

Uit onderzoek blijkt dat Cassia alata sterke preventieve werking heeft bij hart- en vaatziekten. De kans op het krijgen van een hartaanval is een stuk kleiner als men een extract va Cassia alata inneemt.
Onderzoekers stellen dat de hoge antioxidantwaarde van het blad van Cassia alata daarvoor verantwoordelijk is. Er is tegenwoordig wetenschappelijke consensus over het gegeven dat vrijwel alle ziekten en in ieder geval diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, Alzheimer, kanker, ADHD, artritis, artrose en de ziekte van Crohn, worden veroorzaakt door een tekort aan antioxidanten in voeding.
Je zou ook kunnen zeggen dat we te veel stoffen eten zonder antioxidanten zoals suiker, wit meel, bakoliën, margarine en gefrituurde snackvulling

Vele vullingsproducten uit de industrie zijn gemaakt met als doel dat ze lang houdbaar zijn. Hierdoor moeten allerlei stoffen uit de voeding worden verwijderd die de houdbaarheid verkleinen.
Dat zijn nu juist de stoffen die we nodig hebben bij een optimale vertering van industrievulling. 

Als een olie is ontdaan van mineralen, vitaminen, secundaire metabolieten en gezonde vetten, dan is de olie moeilijk te verteren geworden voor mensen. In het geval van suiker is het zo dat ongeraffineerde suiker, zoals palmsuiker en kokosbloesemsuiker, vele vitaminen en mineralen bevat, die we allemaal nodig hebben voor een goede vertering van suiker.
Omdat industriële producten als frisdrank, snoep en vele soorten koekjes deze mineralen ontberen wordt suiker omgezet in vet. 

Uit allerlei onderzoek blijkt dat een teveel aan vet, ofwel obesitas, leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en hartaanval.


Fotoserie senna

  • 640px-Candle_bush_(flowers)_1
  • 640px-Candle_bush_(leaf_and_pod_ruled)
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_07
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_09
  • Senna_alata_at_Kepong_Botanical_Garden_20230625_103035
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_24
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_20
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_11
  • 07875jfSenna_alata_flowers_Cassia_alata_L._ringworm_bush_Philippinesfvf_15


Antibacteriële werking van Cassia alata

Antioxidanten zijn de belangrijkste voorkomers van ziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het blad van Cassia alata over zeer veel antioxidanten beschikt die antibacterieel werken.. Sommige bacteriën zijn resistent tegen kunstmatige antibiotica, maar worden effectief bestreden door een extract van Cassia alata.
Voorbeelden van stoffen met antioxidantwerking zijn: emodine, diosmetine en kaempferol, welke voornamelijk in het blad van Cassia alata zijn gehuisvest. Ohydroxyemodine, physcion, ziganeïne, apigenine en transresveratrol worden in grotere concentraties aangetroffen in de wortels van Cassia alata. 

De vier componenten lunatine, 7,4-dihydroxy-5-methoxyflavone, luteoline, en trans-dihydrokaempferol zijn vooral te vinden in de twijgen van Cassia alata.


Antischimmelwerking van Cassia alata

Cassia alata Piepjong senna struikje in Maleisië

Cassia alata werkt tegen de volgende schimmelsoorten Candida albicans, Aspergillus niger, Penicillium notatum, Microsporium canis en Trichophyton mentagrophytes. 

De plant wordt van oudsher traditioneel gebruikt bij schimmelinfecties. Dit gebruik wordt ondersteund door modern wetenschappelijk onderzoek.


Cassia alata bij huidziekten

Cassia alata wordt traditioneel gebruikt bij huidziekten. Het blad wordt gekneusd en op de huid gedaan, of er wordt een sap van het blad gemaakt en op de huid aangebracht. Je kunt het sap vermengen met een gezonde olie als kokosolie zodat het beter standhoudt op de huid.
Dit gebruik tegen huidziekten wordt ondersteund door moderne wetenschap aangezien de plant vele wetenschappelijk bewezen antibacteriële en antischimmelwerkingen heeft.


Bewezen werkingen Cassia alata

Cassia alata is redelijk goed onderzocht in de wetenschap. Het heeft de volgende wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen:


  • Antioxidant
  • Ontstekingsremmend
  • Tegen diabetes,
  • Tegen kanker
  • Stimuleert galproductie,
  • Antibacterieel,
  • Tegen virussen,
  • Tegen zweren zoals maagzweer,
  • Tegen pijn,
  • Beschermt de lever,
  • Tegen depressie,
  • Tegen malaria 
  • Tegen wormen
  • Tegen cardiovasculaire aandoeningen,
  • Tegen trombose


Bronnen artikel Cassia alata

  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
  • Medicinale werkingen:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7358271/
  • Tegen diabetes: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23137344/
  • Antibacterieel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3323858/
  • Tegen wormen:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22576858/