Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Oorzaken van misselijkheid en kruiden ertegen

Wat veroorzaakt constante misselijkheid?

Misselijkheid of ochtendmisselijkheid komt vooral voor bij zwangere vrouwen. Ochtendmisselijkheid kan gepaard gaan met braken, vermoeidheid, duizeligheid en futloosheid. Deze toestanden vinden vooral plaats in de eerste maanden van de zwangerschap maar kunnen de hele zwangerschap aanhouden. Zwangerschapsbraken kan ernstige gevolgen hebben voor het kind. Daar moet een arts bij aan te pas komen.


Gember tegen misselijkheid

Gember is het beste middel tegen misselijkheid

Tegen misselijkheid bestaat een fantastisch natuurlijk middel: gember. Je kunt gember schillen en fijn raspen of fijnsnijden. Je doet het onderin een theepot. Je kunt een thee zetten van alleen gember maar het is lekkerder om er wat stevia of een zakje groene thee of zwarte thee bij te doen.

Alsmede kun je gember extra vaak gebruiken in het eten. Gember is een lekker kruid als je het vers meebakt in een saus voor pasta- of rijstgerechten. Het past prima in een gerecht met gebakken aardappels.

Er zijn gembersnoepjes te koop, voornamelijk bij Aziatische toko´s. Deze kunnen misselijkheid het hoofd bieden als je onderweg bent. 

Als je gember als medicijn gebruikt is het beste om verse gember te gebruiken en geen gemberbolletjes op siroop of gemberjam. Toch kan zelfs gembersiroop werken.


Zelf gembersiroop maken

Uit onderzoek blijkt dat 77% van de vrouwen die vier glazen gembersiroop per dag dronken geen last meer hebben van misselijkheid. Echter, om de suiker is structureel gembersiroop drinken geen goed idee.

Wat je wel kunt doen is hele sterke gemberthee maken. Je kookt eet water met bij voorkeur gemberpoeder, ,omdat droge gember beter de smaak en medicinale stoffen afgeeft aan het water.  Als het is afgekoeld doe je het in een fles met 50% honing, 50% gemberthee. Zo maak je je eigen gezonde gembersiroop.

Je kunt ook iets minder honing gebruiken en gember koken met stevia, een natuurlijk zoetmiddel.


Eetpatroon

Het is bij misselijkheid van belang om te letten op het eetpatroon. De consumptie van alcohol, suiker, bakolie en vlees doet de kans op misselijkheid vergroten. 

Dat suiker bij dit rijtje staat is de reden dat in principe gezoete gember zoals gembersiroop en gemberbolletjes minder goed werken. Alcohol moet je sowieso nooit drinken tijdens een zwangerschap, hoewel er toch vrouwen zijn die dat dringende advies negeren.


Wat veroorzaakt constante misselijkheid?

Medicijnen kunnen misselijkheid veroorzaken

Van chemotherapie en bestraling is bekend dat ze misselijkheid kunnen veroorzaken, maar nog veel meer medicijnen hebben dat risico als bijwerking.
Als je langer dan 3 dagen misselijk bent is het verstandig er veel aandacht aan te besteden om het op te lossen, zoals het gaan naar een huisarts.

Ligt het aan medicatie?

Constante misselijkheid kan worden veroorzaakt door een groot aantal factoren. Allereerst zou een dokter aan je vragen welke medicijnen je gebruikt die je in de drogist koopt zonder recept. Want diverse  receptloze medicatie kan misselijkheid veroorzaken, net als medicijnen die wel op recept worden verkregen.

Lees dus goed in de bijsluiter en vraag om andere middelen als je constant misselijk bent. Misselijkheid is een belangrijke reden voor een arts om een ander medicijn voor te schrijven.


Vlees vergroot risico misselijkheid

Vlees, ook kippenvlees, kan leiden tot misselijkheid omdat vlees erg slecht wordt verteerd. Vlees ondergaat in de darmen een soort versneld rottingsproces; het verteert niet echt goed. Er zitten veel mineralen en eiwitten in die makkelijk op te nemen zijn door het lichaam maar omdat de zuurtegraad van het menselijke maagzuur niet geschikt is om vlees te verteren, kan er misselijkheid ontstaan. Ook bio-aminen in vlees kunnen je misselijk maken. 

Steeds meer wetenschappers komen onder andere op grond van deze gegevens, tot de conclusie dat de mens een van oorsprong vegetarisch dier is.

Fruit, kruiden en groenten kunnen vrijwel nooit misselijkheid veroorzaken. We zijn ervoor gebouwd om dat prima te verdragen.
Een vette hap of snack is niet goed, vooral als je toch al snel last hebt van misselijkheid. Daarnaast is het niet goed omdat er geen voedingstoffen in zitten.


Mogelijke oorzaak van misselijkheid: plastic lucht

Als je vaker misselijk bent zonder dat je zwanger bent,, dan is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Het kan zijn dat je maagproblemen hebt, maar het kan ook komen door uitstoot van stoffen.

Plastic in dashboardkastjes zijn bijvoorbeeld misselijkmakend voor sommige mensen, omdat ze aerosole moleculaire microplastic stoffen uitstoten. Het kan bij grote gevoeligheid zijn dat je misselijk wordt van plastic uitstoot in huis, bijvoorbeeld van een bankstel, PC, computer of vloerbedekking.

Als je in huis een plastic lucht ruikt, ,dan zweven er plastic deeltjes in de lucht die potentieel misselijkheid kunnen veroorzaken.


Luchtverfrissers verhoogt risico op misselijkheid

Een andere veroorzaker van misselijkheid zijn de luchtverfrissers. Deze herbergen allerlei chemicaliën die vaak ongezond zijn. Uit onderzoek blijkt dat luchtverfrissers longkanker kunnen veroorzaken. In dat geval is het misselijk zijn een waarschuwing tegen een meer ernstige ziekte.

Uit een onderzoek uit 2021 blijkt niet alleen dat luchtverfrissers misselijkheid kunnen veroorzaken, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, leverschade en nierschade. Men ziet zelfs dat luchtverfrissers maar ook geurkaarsen lever fibrosis kan veroorzaken.

De synthetische stoffen benzeen, limoneen, xyleen, aldehyde, en tolueen zijn de boosdoeners in luchtverfrissers. De laatste tijd worden luchtverfrissers steeds meer verkocht om ze op te hangen in auto's, en in huis. Ze zijn allang niet meer slechts te vinden in de WC.
Uit vee studies blijkt dat er een bewezen link is tussen longkanker en luchtverfrissers. Normale cellen veranderen in tumors door fijnstof uit luchtverfrissers, genaamd PM2.5.


Vitamine B6

Vitamine B6 supplementen blijken volgens wetenschappelijke onderzoeken misselijkheid te onderdrukken. Je zou ook melk kunnen drinken of kaas kunnen eten tegen misselijkheid. Melk en kaas zijn helaas steeds minder gezond geworden in de afgelopen 100 jaar.

Daarom zitten er steeds minder vitaminen uit het B-complex in. Toch is met name kaas ten opzichte van melk een meer geconcentreerde bron van voedingstoffen. Supplementen zijn niet altijd aan te raden omdat het synthetische varianten van in natuurlijke voeding voorkomende stoffen zijn. 

Als niets anders meer helpt is een vitamine B6 supplement een optie.


Water drinken

Veel ziekten blijken te ontstaan door watertekort. Wanneer je 6 tot 8 glazen water per dag drinkt is er minder kans op misselijkheid. In plaats van zoveel water te drinken is het goed om drie glazen groene thee en 5 glazen water te drinken.

Koffie met gemberpoeder kun je in dit geval niet drinken in plaats van water. Koffie drinken zorgt ervoor dat je sneller moet plassen waardoor je per saldo geen vocht tot je neemt.


Gemberthee of zoethoutthee

Als je iets te misselijk bent, kun je in plaats van water gemberthee drinken. Dat werkt goed tegen de misselijkheid,, maar ook tegen de ontstekingsreacties van gifstoffen die misselijkheid veroorzaken.

Gebruik dan stevia om het zoet te maken, want suiker doet de gember minder goed werken.
In plaats van gemberthee kun je ook zoethoutthee maken. Zoethout is een natuurlijk middel tegen misselijkheid. Het werkt net als gember maar dan iets milder.


Lijst met kruiden en voeding tegen misselijkheid

Heb geen geen zoethout of gember in huis? Neem dan een van de volgende middelen tegen misselijkheid:

  1. Limoen of citroen, maak een warme thee of maak zelf limonade met limoen of citroen,
  2. Zilvervliesrijst,
  3. Gebakken aardappel,
  4. Biologisch brood,
  5. Banaan,
  6. Appel,
  7. Appelmoes,
  8. Pepermunt, muntblad , muntthee
  9. Lavendel (maak een lavendel thee)
  10. Kamille,
  11. Rode peper,
  12. Bitter voedsel of kruid, zoals absinth alsem,
  13. Witlof of andijvie,
  14. De nerven van biologische sla die dichtbij de wortel zitten
  15. Stinkende gouwe, een paar blaadjes of een bittere thee,
  16. Paardenbloemblad
  17. Baical glidkruid
  18. Ganoderma lucidum, Reishi lakzwam
  19. Druivenzaadextract
  20. Grapefruit
  21. Een snoepje.


Een snoepje?

Normaal zou de redactie van lichtplant nooit aanbevelen om een snoepje te eten, maar voor mensen die nooit suiker eten, kan suiker toch een medicijn zijn. Slechts 4 gram suiker per dag eten kan misselijkheid doen verdwijnen.

Daarnaast zijn er speciale gembersnoepjes die uitsluitend bestaan uit versuikerde gember. Deze zijn te koop bij een notenwinkel of Aziatische winkel. Het is wel beter om eerst de misselijkheid met iets anders uit de lijst te bestrijden, maar soms heb je niets anders voor handen.


Vermijd sterke geuren

Tandpastasmaak en sterke geuren kunnen je misselijk maken. Probeer eens een natuurlijke tandpasta, zonder fluoride. Verder kun je sterke geuren vermijden door niet over een vismarkt te lopen.

Ook moet de zwangere vrouw beslist geen luchtverfrissers in huis nemen want daar zitten synthetische stoffen in die slecht zijn voor iedereen, en helemaal voor het ongeboren kind.

Een terrasje pakken naast een drukke weg met uitlaatgassen is eveneens geen goed idee. Natuurlijke geuren zoals zeelucht, boslucht en een bloemenveld zijn niet problematisch.


Drank en drugs als oorzaak

Meer oorzaken van misselijkheid is het gebruik van tabak roken, alcohol en drugs. Ook wiet roken ofwel blowen en paddenstoelen slikken kunnen misselijkheid veroorzaken. In dat geval is ook het slim om gemberthee te drinken.

De harddrugs morfine of heroïne kan ernstige misselijkheid veroorzaken. Veel mensen moeten braken als ze het combineren met tabak of alcohol. 

Door alle toxische stoffen die in het lichaam komen wordt de maag dikwijls getriggerd om over te geven.  

Verzet je daar niet tegen, want het kan helpen om  het nare gevoel kwijt te raken. Het is nog beter om deze oorzaak van misselijkheid uit te sluiten en deze middelen niet meer te gebruiken.


Bronnen Oorzaken van misselijkheid en kruiden ertegen

  1. Luchtverfrissers misselijkheid, leverschade: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8010405/
  2. Luchtverfrissers veroorzaken longkanker: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36095167/
  3. Enkele kruiden tegen misselijkheid: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21821652/

  4. Medisch Dossier mei 2008