Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

meditatie oefening suikervrije bonbons maken

  1. Er zijn veel ingrediënten op de wereld. Er zijn vele lichtomzettingen die tot eetbare plantonderdelen zijn gemanifesteerd. En wij mensen mogen in dankbaarheid de omzetting verder bewerkstelligen door van een plantmolecuul een lichaamsmolecuul te maken. Dat kan al met havermout, waarbij velen zo een slechte herinnering hebben. Want het zou volgens diverse mensen verkeerd smaken, welnu, dan gaan we nu leren hoe je het klaarmaken moet. We koken water, en mengen havermout met een eetlepel steviabladeren en dadels. Ontdek zelf de juiste verhoudingen voor jou, maar gebruik minimaal vier maal zo veel droge havermoutvlokken als dadels. Laat het geheel weken, en zo koelt het ook weer af. Doe er een paar walnoten bij als je het wat romiger wilt maken. Houd een banaan bij de hand voor het geval dat het geheel zachter moet worden gemaakt. Gebruik een beetje boekweitmeel als het geheel iets steviger dient te zijn in jouw ogen. Leg alvast geraspte kokos op een bordje klaar. Want de buitenkant wordt kokos, zodat we schone handen houden bij het opeten. Voeg tijdens het weken van de havermout de cacao eraan toe. Als het flink is afgekoeld en geweekt, dan doe je alles in een keukenmachine of blender. Je mengt het door elkaar, totdat het een geheel is geworden waarvan je balletjes kan draaien.
  2. Het mengen mag ook met de hand, gebruik dan een houten lepel en grote schaal met opstaande rand, zoals een beslagkom. Als het geheel te zacht is, zat er te weinig havermout in. Voeg dan walnoten of boekweitmeel toe, als het geheel te hard is, voeg dan wat banaan toe. Voeg ook meer cacao toe als het geheel niet donker genoeg is. Als je bang bent dat het niet zoet genoeg is, en dat zijn we nog vaak, bang, dan doe je er palmsuiker door, wat een niet ongezonde suikersoort is. Meng alles door elkaar, en controleer weer of het goed genoeg is om balletjes van te draaien. Als dat zo is, rol je de balletjes in je handpalmen, terwijl je aan de miljoenen ronddraaiende planeten en zonnen in de Harmonie van de Kosmos denkt, en leg je het resultaat op het bordje geraspte kokos, waar je ze verder rolt, tot de buitenlaag wit is. Natuurlijk waren je handen nog een beetje chocoladebruin, dus nadat alles is gerold, rol je ze allemaal nog een keer door de kokos om ze mooi wit te maken.
  3. Je kunt ze nu 3 dagen bewaren in de koelkast. Deze havermoutbonbons zijn een heerlijke en gezonde aanvulling op het ontbijt, maar ook een vullende en voedende lekkernij tijdens de koffie of thee. Je kunt ze ook als dessert opdienen, of nog leuker, als extra element in een groter dessert. Het is verder een ideale voeding om mee te nemen naar je werk. Of een lieve verrassing als je op visite gaat, en je wilt niet met lege handen aankomen, maar een cadeautje meenemen. Deze vorm van havermout vindt iedereen lekker.
  4. In plaats van havermout kun je ook muesli gebruiken, als het een muesli is waarin geen suiker is verwerkt. De rozijnen in de muesli maken het geheel nog iets breder zoeter. Ook kun je in plaats van noten boekweitmeel gebruiken om het geheel steviger te maken. Er zijn zeer vele variaties op dit thema, net zoals een muziekstuk, dat is gespeeld met een ander instrument dan waarvoor het is geschreven, ook tot een andersoortig maar eveneens mooi klinkend stukje muziek kan leiden,
  5. Zwarte rijst is makkelijker tot een kleefrijst te koken dan de gebruikelijke zilvervliesrijst. Deze zwarte rijst, maar ook rode rijst, kan in combinatie met alle andere ingrediënten maar zonder de havermout of muesli voor een heel ander smaakpalet zorgen. Het smaakt eigenlijk wat romiger, doordat de zwarte rijst is geblenderd.
  6. Als je niet bang bent voor vieze handen kun je de balletjes rollen in cacaopoeder. Dit poeder geeft een mooi, subtiel buitenlaagje, maar het is dan aanbevelenswaardig om ze met een servetje te serveren.
  7. Voor een extra romig element kun je eerst een klein beetje mascarpone, dadelpasta en cacao mengen, en hiervan een theelepel vol pakken, waar je de havermoutlaag omheen verwerkt en rolt. Dan maak je het iets ingewikkelder, maar misschien voor jouw smaakpapillen wat lekkerder en voller. De veganistische variant is ook mogelijk. Maak hiervoor in plaats van mascarpone een amandelroom. Koop witte amandelen, week ze, en maak er amandelroom van door ze in een slowjuicer te stoppen. Deze room maak je iets dikker met kokosmeel, dan krijgt de bonbon een witte binnenkant.
  8. Je kunt ook de havermout en de muesli, en de rijst weglaten, en alleen walnoten gebruiken. Week de walnoten dan wel, dan worden ze wat romiger, en minder kruimelig, dus steviger als je er balletjes van draait. En het is dan ook handig om wat boekweitmeel te gebruiken, voor de stevigheid. Als het deeg van cacao, geweekte dadels, walnoten en boekweitmeel stevig genoeg is om balletjes van te draaien, dan kun je ze daarna weer door de geraspte kokos draaien.
  9. Als variant kun je in een droge blender geraspte kokos malen. Je krijgt dan een soort vettige kokosmeel, wat ook wel te koop is in biologische winkels, maar dat is relatief duur en heeft toch een iets andere samenstelling. Dit zelfgemaakte kokosmeel kun je gebruiken om de balletjes, we bedoelen bonbons, in te rollen. Je kunt dit ook gebruiken zodat je aan de buitenkant laat zien dat er een iets andere vulling in zit, bijvoorbeeld voor één soort heb je zwarte rijst gebruikt, voor een andere soort havermout, en voor een derde vooral walnoot. De zwarte rijstvariant rol je door de cacao, de havermoutvariant door geraspte kokos en de walnootvariant door kokospoeder.
  10. Dadels zijn eigenlijk een soort standaard alternatieve zoetmaker maar er zijn meer gedroogde vruchten te bedenken die je kunt gebruiken zoals rozijnen, krenten en pruimen. Vijgen kan ook, maar die bevatten erg veel pitjes, en dat kraakt zo als je er een opeet. In al deze gevallen is het belangrijk om de vruchten eerst te weken, en om niet te veel water te gebruiken, want ook het water wordt zoet. Dit zoete water kan de constitutie mede bepalen. Je kunt eerst niet al dit water bijvoegen, maar kijken hoe droog het eruit komt te zien in de blender, en vervolgens het rozijnzoete water gebruiken om het deeg iets zachter te maken. Wist je dat voordat er suiker was, men in Nederland zoete lekkernijen maakte met rozijnwater en dadelwater? Dan weet je het nu. Maak je geen zorgen om de hoeveelheid. Je kunt bijna niet een klein aantal balletjes maken, dus met dit recept heb je soms wel voor 3 dagen een heerlijke, voedende, suikervrije lekkernij in huis.
  11. Een ronde bonbon heeft de vorm van je microkosmos, door hele plantonderdelen te gebruiken en het te wijden zitten er lichtmoleculen in. Deze bonbon is een afspiegeling van de kosmos.
Verder mediteren:
Verder lezen:
Verder filosoferen:
De geneeskracht van de zee