Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van appelazijn

 

Botanische Latijnse naam: Acidum pomum cider
Nederlandse naam: Appelazijn
Duitse naam: Apfelessig, cidre-Essig
Engelse naam: Apple cider vinegar
Appelazijn
Wat is appelazijn? Appelazijn wordt  geproduceerd door appelschillen in water te leggen en te laten fermenteren. Om de twee dagen haal je de laag schuim eraf. Na enkele weken ontstaat er troebele appelazijn. In biologische winkels wordt appelazijn meestal in zijn natuurlijke troebele vorm verkocht. Dit komt doordat er gistculturen in de azijn zitten, die tijdens het fermentatieproces zijn ontstaan. Appelazijn ontstaat ook als bijproduct van appelcider, een alcoholische drank waarbij ook gistprocessen plaatsvinden.
Appelazijnextract wordt vaak in capsules gebruikt. Het dagelijks innemen van appelazijn kan nadelig zijn voor het tandglazuur, maar dit nadeel wordt gecompenseerd door het gebruik van capsules. 

 


Drink het puur!

Als je appelazijn lekker vindt kun je het ook zo opdrinken vanaf een eetlepel. Daarnaast zijn er mensen die het lekker vinden om 1 a 2 eetlepels appelazijn in een glas te doen en hierover water te doen 

Zo verkrijg je een friszure drank die heel gezond is. Probeer wel om de drank gelijk door te slikken, en zo te voorkomen dat je tanden veel in aanraking komen met de azijn of aangelengde azijn.

Natuurlijk is het erg zuur. Je kunt ook een steviathee maken om het op een gezonde manier zoet te maken. Zo maak je je eigen gezonde frisdrank.


5 Nadelen van capsules appelazijn

Eten we een salade met azijn, of drinken we een eetlepel azijn zo op, dan heeft dat voordelen ten opzichte van capsulegebruik. Het nadeel van het gebruik van capsules is dat in de mond een voedingsproduct wordt herkend, zodat we geen enzymen aanmaken om het te verteren. 

  1. Als we capsules gebruiken, herkent het lichaam dat niet en wordt het zonder de juiste enzymen naar de darmen vervoerd. Dat kan betekenen dat de appelazijn niet goed valt, niet goed verwerkt wordt. 
  2. Met het gebruik van capsules forceren we het lichaam om een voedingsstof op te nemen zonder de daarbij behorende enzymen. 
  3. Een ander nadeel is dat capsules veel duurder zijn dan gewoon zelf appelazijn op een eetlepel doen. 
  4. Het volume van een capsule is laag. Het voordeel voor azijn zo innemen is dat een eetlepel azijn veel meer bevat dan een capsule. Een capsule is daarmee minder effectief, dan bijvoorbeeld azijn binnenkrijgen middels het eten van een salade. 
  5. Een laatste nadeel is dat de werking van azijn pas begint ergens in de darmen, als de capsules opengaan. Dat is pas als het de maag is gepasseerd, waardoor het medicinale effect voorbij gaat aan de maag.


Traditionele toepassingen van appelazijn

Appelazijn

Traditioneel wordt appelazijn gebruikt bij infecties in de maag en darmen, het spijsverteringskanaal en constipatie. Het drinken van een glas water met een eetlepel appelazijn per dag is goed voor de spijsvertering. Extern wordt appelazijn gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals spataderen en verbrande huid. In Polynesië gebruikt de lokale bevolking azijn om verbrande huid te behandelen na blootstelling aan felle zon. Ze laten het 15 minuten intrekken en spoelen het vervolgens af onder de douche. 

De pijn neemt dan grotendeels af en roodheid vermindert. Het wordt ook extern gebruikt bij aambeien. Hippocrates, de vader van de moderne plantengeneeskunde, gebruikte appelazijn al voor de behandeling van open, geïnfecteerde wonden. Onderzoek heeft aangetoond dat appelazijn antibacteriële eigenschappen kan hebben. Appelazijn wordt traditioneel gebruikt bij verschillende huidaandoeningen zoals acne, puistjes en vetbulten.


Medicinale eigenschappen appelazijn

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat azijn potentieel kan helpen bij obesitas, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker en microbiële infecties. 

Dagelijkse inname van een drankje met 15 ml azijn (750 mg azijnzuur) kan verbetering bieden bij levensstijlgerelateerde ziekten. Wat betreft obesitas blijkt uit onderzoek dat stoffen in azijn kunnen helpen bij een betere vetvertering. 

Bovendien lijkt azijn, inclusief appelazijn, insulineresistentie tegen te gaan bij mensen met diabetes. 

Azijnzuur, een bestanddeel van azijn, verhoogt de insulinegevoeligheid van spiercellen, waardoor insuline beter wordt opgenomen en de bloedsuikerspiegel beter wordt gereguleerd. 

Azijn wordt soms ook uitwendig aanbevolen bij therapeutische toepassingen zoals schimmelinfecties van de nagels, hoofdluis, wratten en oorinfecties.

  • Apple_peel_over_waste_container
  • DALL·E 2023-06-09 01.49.32 - apple vinegar
  • DALL·E 2023-06-09 01.49.42 - apple vinegar
  • DALL·E 2023-06-09 01.49.49 - apple vinegar
  • 9896Barnes_Naturals_Apple_Cider_Vinegar_04
  • 640px-Young_Woman_Peeling_Apples_MET_DP145905
  • 0092Heinz_Apple_Cider_Vinegar_07
  • DALL·E 2023-06-09 01.49.53 - apple vinegar


Therapeutische eigenschappen van azijn

In het wetenschappelijk tijdschrift Food Science is een artikel gepubliceerd over de functionele en medicinale eigenschappen van azijn in het algemeen. De zuren in azijn blijken zeer gezond en heilzaam te zijn bij verschillende ziekten. De bioactieve componenten in azijn hebben de volgende therapeutische activiteiten:

 

  1. Antibacterieel, antimicrobieel
  2. Antioxidant
  3. Regulering van de bloedsuikerspiegel, antidiabetisch
  4. Anti-kanker
  5. Anti-obesitas
  6. Verlaging van cholesterol, preventie van cardiovasculaire aandoeningen
  7. Verlaging van de bloeddruk
  8. Neuroprotectief, verbetering van de hersenfunctie, anti-Alzheimer


Azijn tegen E.coli-infectie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat azijn effectief is tegen verschillende bacteriën, waaronder de E.coli-bacterie. 

De onderzoekers stellen dat het gebruik van kunstmatige antibiotica gevaarlijk kan zijn omdat veel bacteriën al resistent zijn. 

Sommige bacteriële infecties kunnen echter behandeld worden met goedkopere en doeltreffende middelen zoals azijn.


Moleculaire componenten in azijn

Azijn bevat veel mangaan en een kleine hoeveelheid kalium. Het belangrijkste medicinale bestanddeel is azijnzuur, ook bekend als ethaanzuur. Het komt van nature voor in verschillende verbindingen in het menselijk lichaam, zoals acetylcholine, een neurotransmitter. 

Appelazijn bevat ook enkele fenolzuren, zoals galluszuur, catechine, epicatechine, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en p-coumaarzuur. 


Azijn en kanker

De alfaglycaan NmalphaG, aanwezig in appelazijn, is in dierproeven effectief gebleken in de bestrijding van kankertumoren. In de 19e eeuw werd het injecteren van tumoren met azijn veel gebruikt als antikankerbehandeling. 

In onze tijd wordt dit als een achterhaalde behandeling gezien, maar er zijn wel wetenschappelijke aanwijzingen dat azijn zou kunnen helpen bij maagkanker, darmkanker, slokdarmkanker en melanomen. 

Een Japans onderzoek laat zien dat als een tumor met azijn in aanraking komt, dit een slechte invloed heeft op de tumor. Echter, hiernaar dient nog veel meer onderzoek te worden gedaan om het effect daadwerkelijk aan te tonen. 

 

Algemene gebruiksaanwijzing: appelazijn

Appelazijn is een eeuwenoud voedingsmiddel en het gebruik ervan is veilig. Bij het gebruik van medicatie is het raadzaam om uw arts te raadplegen. 

Wees voorzichtig met het gebruik van supplementen en let op mogelijke bijwerkingen. Suppletie kan nooit gezond voedsel vervangen. 

Als u medische vragen heeft over een product, raadpleeg dan een fytotherapeut, natuurgeneeskundige therapeut, orthomoleculair therapeut, huisarts of andere deskundige. Als u vragen heeft over de samenstelling van een product, neem dan contact op met uw leverancier.

Appelazijn



Dosering en gebruiksduur appelazijn

  • Dosering: Appelazijn extract: 450 mg, driemaal daags 1-2 capsules.
  • Duur: Een appelazijnkuur kan langdurig, zelfs enkele jaren, worden ingenomen.

 

Contra-indicaties: appelazijn

  • Het drinken van pure azijn kan schadelijk zijn voor het tandglazuur. Als u azijn als kuur wilt gebruiken, kunt u tandglazuurbeschadiging voorkomen door te kiezen voor een appelazijn extract in capsulevorm. 
  • Er is nog geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van appelazijn als medicinaal extract bij vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Het wordt dan ook aanbevolen om het niet in te nemen voor de veiligheid.
  • Mensen die diabetesmedicatie gebruiken en een kuur met appelazijn extract volgen, kunnen lagere bloedsuikerspiegels hebben. Houd dit in de gaten.


Bijwerkingen appelazijn 

Appelazijn is over het algemeen veilig, maar gebruik het niet in overmatige hoeveelheden. 

Er is een geval bekend van een vrouw die gedurende 6 jaar dagelijks een kwart liter appelazijn innam en hierdoor osteoporose en lage kaliumspiegels ontwikkelde. 

Een kwart liter is natuurlijk erg veel, dus dit is een grote uitzondering. 


Interacties appelazijn

  • Digoxine: Grote hoeveelheden appelazijn kunnen de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. 
  • Lage kaliumspiegels kunnen de bijwerkingen van digoxine (Lanoxin) versterken. Insuline: Insuline kan de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. 
  • Grote hoeveelheden appelazijn kunnen ook de kaliumspiegels in het lichaam verlagen. 
  • Het innemen van appelazijn samen met insuline kan leiden tot te lage kaliumspiegels. 
  • Plaspillen of diuretica, vochtafdrijvende medicijnen, kunnen het kaliumgehalte in het lichaam verlagen. 
  • Enkele plaspillen die het kalium kunnen uitputten, zijn chloorthiazide (Diuril), chloortalidon (Thaliton), furosemide (Lasix) en hydrochloorthiazide (HCTZ, HydroDiuril, Microzide).



Bronnen artikel appelazijn

  • Medicinale info: Fytotherapeutisch medicijn: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Links naar wetenschappelijke onderzoeken:
  • Foto's of Thomas Dijkman (auteursrecht), of uit Publiek domein via Wikimedia commons
  • Spataderen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/
  • Therapeutische effecten: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799316300479
  • Obesitas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
  • E.coli: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  • E.coli: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9713753
  • Medicinale eigenschappen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434
  • Tegen diabetes: https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.full
  • Alfa-glycaan: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17827702?dopt=Abstract
  • Bijwerkingen, interacties: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-816/apple-cider-vinegar