Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de wilde zonnebloem uit Afrika

Botanische, Latijnse naam: Aspilia africana
Dit kruid is onderdeel van de familie Asteraceae. De Wedelia africana is onlangs veranderd van naam. Nu is de naam officieel: Aspilia africana. In het Engels wordt deze plant haemorrhage plant or wild sunflower genoemd. De eerste naam betekent aambeienplant en de tweede naam wilde zonnebloem. In Ghana is de naam van dit geneeskruid Mfofo. De plant wordt zo een 1.5 meter hoog en is een traditioneel Afrikaans medicijn.
De wilde zonnebloem is een sierlijk bloeiende geneesplant met culinair genietbare bladeren.
Aspilia africana Distributie wilde zonnebloem

 

Bladeren Aspilia africana zijn eetbaar

Behalve zijn werkingen als plantmedicijn, is het blad van Aspilia africana eetbaar. Het bevat zowel macronutriënten als micronutriënten die nodig zijn voor het normale functioneren van het lichaamssysteem.
Het kan dienen als bron van kalium om de hoge keukenzoutinname uit industrieproducten in evenwicht te brengen. 

Ons lichaam wil niet slechts één mineraal zoals natrium, maar het heeft tientallen mineralen nodig, en een disbalans in de mineralenhuishouding kan voor ziekten zorgen. De wilde zonnebloembladeren bevatte calcium voor sterke tanden en botten, en koper als antioxidant.

De vetzuurresultaten geven volgens onderzoekers aan dat Aspilia africana een eetbaar blad is.  

Verwerking van het blad zou waardevolle en essentiële producten kunnen opleveren voor verschillende industriële toepassingen, zo zien wetenschappers. 

Verdere studies zijn nodig om het potentieel van Aspilia africana blad als goedkoop, beschikbaar voedselingrediënt en alternatieve antibiotische groeibevorderaar te maximaliseren.

 

Traditioneel gebruik in Ghana

De bladeren worden in Ghana gebruikt bij astma, staar, bloedende wonden en zweren.
Elders in Afrika zijn de bladeren en bloemen van deze geneesplant apart of samen een middel bij reumatische pijnen, bijensteken en schorpioenbeten. 

Er wordt een afkooksel van de plant gebruikt om dingen uit het oog te halen die daar niet horen, zoals zand.

In Oost-Afrikaanse landen zoals Tanzania en Oeganda, wordt de plant vooral ingezet bij maagpijn en bacteriële infecties zoals gonorroe.

 

Traditioneel gebruik in andere Afrikaanse landen

De behandeling van wonden is de belangrijkste toepassing van Aspilia africana. De plant wordt ook gebruikt voor de behandeling van ontstekingsaandoeningen en osteoporose, buikpijn, diarree, mazelen, malaria, tuberculose, hoesten, maagzweren, zweren, diabetes, reumatische pijnen als jicht, artritis, artrose, bijsteken, schorpioensteken, wespensteken, oorinfecties, koortsachtige hoofdpijn, en gonorroe. 

Verder wordt het gebruikt als anticonceptiemiddel.

Aspilia africana



Aspilia africana tegen ontstekingsziekten

Een onderzoeksteam uit Zuid Korea en Uganda publiceerde in 2020 een onderzoek waarin men concludeert dat Aspilia africana goed kan worden gebruikt bij ontstekingsziekten. 

Verschillende cytokines en cellen zijn betrokken bij de vroege stadia van verdediging, in een poging om weefsel te beperken schade aan het getroffen gebied. 

 

Ontsteking aan het weefsel niveau wordt gekenmerkt door pijn, zwelling, roodheid, warmte en functieverlies veroorzaakt door lokale immuun- en vasculaire celreacties op letsel of infectie.

Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken voor de de- ontwikkeling van een aantal ziekten zoals kanker, inflammatoire darmziekte, diabetes, osteoporose, hart- en vaatziekten, astma, reumatoïde artritis, ook als aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Alzheimer ziekte, de ziekte van Parkinson en depressie. Ontstekingsziekten zijn een groot wereldwijd gezondheidsprobleem. Ontstekingsziekten worden vooral veroorzaakt door oxidatieve stress, wat een gevolg is van een overtal aan vrije radicalen.
De onderzoekers zien dat er veel secundaire metabolieten werkzaam zijn in deze Afrikaanse geneesplant.
Aspilia africana is rijk aan secundaire metabolieten met significante ontstekingsremmend potentieel, met inbegrip van flavonoïden, alkaloïden, tannines, saponinen, terpenoïden, sterolen en glycosiden. 

Onderzoekers wijzen erop dat de synergetische effecten van deze fytochemicaliën in Aspilia africana verantwoordelijk kunnen zijn voor zijn ontstekingsremmende activiteit.

Aspilia africana Foto: Delondiny Alias


Wondhelende werking wilde zonnebloem

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het blad een antibacteriële werking heeft en dat er stoffen in zitten die het helen van wonden bevorderen. 

Hierdoor is het folkloristisch gebruik van de plant bij wonden en zwerende wonden bevestigd. 

 

Door het blad wordt het bloeden gestelpt omdat er eerder een korstje op de wond wordt gevormd. Na een wond moeten tijdens het heelproces er nieuwe bloedvaten worden gemaakt door het lichaam, en dat proces wordt eveneens gestimuleerd door Aspilia africana.

De bacteriedodende aspecten van de plant zorgen ervoor dat de wond sneller geheeld kan worden. Er worden nieuwe huidlagen gemaakt en dat wordt bevorderd door deze geneesplant. Vandaar dat het gerust als een wondhelende plant mag worden betiteld.
Een Oegandees, Zuid-Afrikaans en Koreaans onderzoeksteam ziet eveneens dat de plant sterke wondhelingseigenschappen vertoont. 

Deze onderzoeksgroep denkt dat de synergische werking van de vele stoffen in de plant zorgt voor het huidherstellende effect.

In de plant zitten de volgende stoffen die meewerken bij het helen van de huid: alkaloïden, saponinen, tanninen, flavonoïden, fenolen, terpenoïden, betacarofylleen, germacreen D, alfapineen, careen, fytol en linoleenzuur.

 

  • aspilia africana
  • Aspilia_africana_flower_closeup
  • SCREEN~2
  • SCREEN~3
  • Aspilia_africana_plant
  • SCREEN~1


Malariabestrijdende activiteit wilde zonnebloem

Uit onderzoek op 15 patiënten blijkt dat de Aspilia africana een malariabestrijdend effect heeft. De onderzoekers concluderen dat het veilig gebruikt kan worden in gebieden waar meer synthetische medicatie niet voorradig is door logistieke problemen. 

Bovendien werkt het standaardmedicijn chloroquine niet meer tegen malaria, omdat de malariaparasiet daar resistent tegen is geworden, zien ook deze onderzoekers.


Wetenschappelijk bewezen werkingen

Aspilia africana is redelijk goed onderzocht door wetenschappers. 

Zij kwamen tot een aantal medicinale werkingen vanuit de volksgeneeskunde, die men kon bevestigen middels wetenschappelijk onderzoek.  


Aspilia africana heeft de volgende medicinale activiteit:


  • Antimicrobieel
  • Antibacterieel,
  • Anti-schimmel
  • Ontstekingsremmend,
  • Antioxidant,
  • Anti-maagzweer,
  • Anti-malaria,
  • Groeistimulerend.

Bronnen bij artikel over wilde zonnebloem


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Kopfoto: Peter B. Phillipson via Wikimedia commons
  • Foto met zwarte achtergrond: Peter B. Phillipson
  • Overige foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5