Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van sinaasappel

Latijnse naam: Citrus sinensis

Citrus sinensis Sinaasappel

De Nederlandse naam sinaasappel betekent eigenlijk China's appel, of de appel uit Sina. Een paar honderd jaar terug werd Sina tegen China gezegd, en deze vrucht komt van oorsprong uit China. De appel kennen we als een Europese vrucht natuurlijk. Ook het tweede deel van de Latijnse naam ''sinensis'' herinnert aan het feit dat de sinaasappel oorspronkelijk uit China komt. Overigens komen er zeer veel vruchten oorspronkelijk uit China, zo ook de perzik, nectarine en peer.

In Duitsland en België zegt men appelsinen tegen de  sinaasappels wat eigenlijk een afkorting is van appel uit China.


11 partjes

De sinaasappelboom komt van oorsprong uit China. Nu is hij verspreid over de alle tropische contreien. De citrusvruchten zijn de meest gecultiveerde vruchten in de wereld en de sinaasappel maakt 70% uit van alle geteelde citrusvruchten.

Het vruchtvlees bestaat meestal uit 11 partjes, zo telde een onderzoeksteam en elk van deze partjes zijn erg sappig, als de sinaasappel vers is. 

De schil is nog gezonder en bevat veel essentiële oliën. De sinaasappel staat bekend om zijn gehalte aan vitamine C. In Nederland zeggen we dat het goed is tegen griep en verkoudheid, en dat kan worden onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek..


Traditioneel gebruik

In elk deel van de wereld heeft de sinaasappel een ander traditioneel gebruik. 

Een onderzoeksteam zette het op een rij. Het wordt ingezet tegen constipatie, krampen in de darmen, kolieken, diarree, bronchitis, tuberculose, hoest, verkoudheid, obesitas, menstruele problemen, keelontsteking, hoge bloeddruk, angsten, depressie en stress.


Inhoudsstoffen sinaasappel

Wetenschappers willen graag weten welke voedingsstoffen in planten voor bepaalde werkingen zorgen, dus brengen ze nauwgezet in kaart wat voor stoffen ieder plantonderdeel bevat.

Belangrijke stoffen in de sinaasappel die er in redelijke hoeveelheden in zitten, naast vitamine C, zijn limonoïden, synefrine, hesperidine flavonoïden, polyfenolen, pectine, folacine, calcium, kalium, thiamine, niacine, en magnesium. Verder bevatten sinaasappel enkele essentiële vetzuren, monoterpenoïden en triterpenoïden


Nobiletine uit sinaasappel is goed voor het geheugen

Nobiletine is een flavonoïde uit sinaasappel die veel antioxidantwaarde heeft. 

Het heeft een positieve invloed op het cholinergische systeem, een deel van de hersenen dat te maken heeft met het leervermogen en het geheugen. 

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer is het cholinergische systeem gedegenereerd. 

Bij proefdieren blijkt dat nobiletine het geheugen weer verbetert, zo zag een team onderzoekers.


Sinaasappel tegen diarree

Monoterpenoïden en triterpenoïden in sinaasappel zorgen voor een ontkrampende werking op de darmen. 

Daarnaast zijn er veel antibacteriële stoffen in Osbeck-sinaasappel. 

Dat zijn twee redenen waarom de sinaasappel goed is tegen diarree, volgens onderzoekers.

Deze soort is een belangrijke bron van bioactieve componenten die tegen die mogelijk therapeutisch potentieel dienen in de behandeling van diarree. 

De onderzoekers gebruikten de variant Citrus sinensis Osbeck, die wereldwijd verkocht wordt als zoete sinaasappel. De onderzoekers vertellen dat de Osbeck-variant tegen vier pathogene bacteriën die diarree kunnen veroorzaken werkt, terwijl de Valencia-sinaasappel maar tegen één werkt.

Citrus sinensis Een sinaasappelboom geeft jaarlijks een overvloed aan verse vruchten


Antibacterieel, antischimmel en anti-parasitaire werkingen

Vooral de schil en de essentiële olie, maar ook de bladeren van de sinaasappelboom hebben de beschikking over een antibacteriële werking, in totaal tegen 10 verschillende bacteriën, zo laat een onderzoek zien. Onderzoekers melden op basis van deze gegevens dat de sinaasappel een wijd antibacterieel spectrum bezit.

De sinaasappel, hoewel verschillende variëteiten zoals de Valencia, de Osbeck laten een sterke antifungale werking zien. Vooral de schil werkt tegen 12 verschillende soorten schimmels, die bij overgroei voor allerlei gezondheidsproblemen kunnen zorgen in het menselijk lichaam.

De schil van sinaasappels heeft een antiparasitaire, bijvoorbeeld tegen de malariaparasiet, maar ook tegen enkele andere parasieten, zoals Trypanosoma evansi en de Trypanosoma brucei.


Sinaasappel voorkomt kanker

Sinaasappelsap kan werken tegen verschillende kankervormen, zoals prostaatkanker, verschillende soorten leukemie en borstkanker. 

Sinaasappelschillen werken tegen longkanker en borstkanker. Volatile oliën in de bloedsinaasappel hebben een antikankerwerking tegen darmkanker en borstkanker. 

Nu moet wel gezegd worden dat sinaasappel alleen op deze kankersoorten is onderzocht, maar dat het zeer goed kan zijn dat het tegen vele kankersoorten kan werken.

Onderzoekers die al deze actieve eigenschappen tegen verschillende vormen van kanker van sinaasappel en schillen ervan opsommen, zeggen dat hieruit een plaatje naar voren komt dat de sinaasappel een chemopreventief effect heeft en dat de sinaasappel verdient om uitgebreid klinisch te worden onderzocht op antikankerwerkingen, met gebruikmaking van grote groepen mensen.


Antioxidanten in fruit

Vanaf ongeveer het jaar 2000-2005 is er extra interesse gekomen in de antioxidanten die vruchten ons te bieden hebben aangezien er is ontdekt dat vrijwel elke ziekte kan worden uitgeschakeld als we voldoende antioxidanten binnenkrijgen. 

Onderzoekers doen steeds vaker een gedegen studie naar specifieke werkingen van antioxidanten, en willen van elke voedselsoort weten wat de antioxidantwaarde ervan is. 

Ook lichaamseigen antioxidant enzymen staan steeds vaker in de schijnwerpers van fundamenteel onderzoek naar medicinaal voedsel.

Het zaad, de schil en het sap van de vruchten zorgt voor veel antioxidanten. 

Het zaad kunnen we niet eten, maar de schil wel, daar zijn vele mogelijkheden voor. 

Het sap is voor iedereen wel bekend dat het een vloeibaar medicijn kan zijn. 

Onderzoekers noemen de producten van de sinaasappel een nutraceutical, op basis van hun antioxidantwaarde en dus hun waarde om ziekten te voorkomen en te genezen.


Tegen te hoog cholesterol

Niet sinaasappelsap uit een pak, maar zelf geperste sinaasappelsap, inclusief vezels, vormen een belangrijk middel tegen verhoogd cholesterolgehalte

Trygliceriden en cholesterol in het bloed worden verlaagd door jus d'orange. 

Er zijn nog maar weinig onderzoeken gedaan naar de LDL-cholesterolverlagende werking van sinaasappel, maar de onderzoeken die zijn gedaan laten veel gezondheidsvoordelen voor mensen zien.


Citrus sinensis De sinaasappel staat bekend als een hele gezonde vrucht.


Sinaasappel tegen obesitas

Anthocyaninen, hydroxycinnamidezuur, flavonglycosiden en vitamine C laten een synergische werking zien tegen obesitasproblemen. 

Synergisch betekent dat de stoffen samen vele malen sterker werken dan de stoffen apart. 

Allerlei parameters van obesitas, zoals verhoogde aanwezigheid van levervetten, lichaamsgewicht, bloedsuiker, bloedcholesterol, glucosemetabolisme, vertmetabolisme,  

Orgaanvetten worden verwijderd zonder nare, toxische bijwerkingen voor gezonde delen van het lichaam.

De huid is ook een orgaan, zelfs het grootste orgaan van de mens, en als orgaanvetten worden verwijderd, dan ontstaat er ook minder buikvet en huidvet. 

Naringine is de belangrijkste flavonoïde die bijdraagt aan een vertering van orgaanvetten. 

Er is een commercieel product op basis van sinaasappel  en een andere vrucht, Poncirus trifoliata, dat goed werkt tegen obesitas.


Sinaasappelsap tegen verhoogde bloeddruk

Hoewel zelf persen altijd beter is, is commerciële sinaasappelsap al goed om de bloeddruk te verlagen, zo blijkt uit onderzoek. 

De diastolische en systolische bloeddruk wordt verlaagd, beide met bijna 6% als gezonde deelnemers elke dag 500nl sinaasappelsap drinken gedurende 4 weken. 

De onderzoekers laten direct erbij weten dat synthetische medicatie vaak allerlei bijwerkingen heeft, waardoor ziekten juist verergerd kunnen worden, maar een halve liter sinaasappelsap per dag beschouwt men als veilige therapie bij verhoogde bloeddruk.

Overigens heeft men niet onderzocht of er verschil is in inname op de nuchtere maag en inname in de loop van de dag. 

Veel mensen drinken sinaasappelsap als eerste op de dag na het wakker worden, dus op de nuchtere maag, en dan lijkt het medicinale effect een stuk groter. 

In de natuurgeneeskunde wordt vaker gewezen op het feit dat een medicinaal kruid of voedingsproduct nog beter werkt als het als eerste op de dag wordt ingenomen, dus op de nuchtere maag.

Daarbij kunnen we ook opmerken dat wanneer we om 12.30 hebben gegeten en om 18.00 een derde avondmaaltijd nuttigen, er weer sprake is van een nuchtere maag. 

Het zou mooi zijn als onderzoekers ook daar onderzoek naar zouden doen, want de kans is groot dat mensen op deze manier twee keer per dag kunnen profiteren van het versterkende effect van producten innemen op de nuchtere maag.


Sinaasappelschil tegen osteoporose

Osteoporose is verlies van botmassa, waardoor de botten poreuzer worden en sneller slijten of breken. 

Het komt meer voor in landen waar men veel melk drinkt zoals Nederland, waaruit blijkt dat melk niet goed is voor de botten. 

Het komt ook vaker voor bij vrouwen in de overgang, die de pil niet meer gebruiken, waaruit blijkt dat de hormoonverstorende werking van de anticonceptiepil een nadelige invloed heeft op de botmassa.

Sinaasappelschil bevat stoffen die de botdichtheid van de botten kunnen doen toenemen, waardoor er minder sprake is van osteoporose. 

Sinaasappelschil is een veilige methode om broze botten te voorkomen.


Essentiële olie tegen depressie, angst en onrust

Veel mensen hebben last van angstaanvallen, depressie en onrustgevoelens. 

De farmaceutische industrie kan deze mensen niet goed helpen want hun middelen zijn slechts gericht op symptoomvermindering terwijl ondertussen het pathologische ontstekingsproces versterkt wordt, waardoor er steeds meer medicijnen moeten worden gebruikt, omdat uiteindelijk er sprake is van symptoomvermeerdering.

Essentiële oliën zijn zeer rustgevend, houden angstgevoelens buiten de deur en zorgen dat mensen minder snel toegeven aan gedachten en gevoelens van depressie. In essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, zitten veel volatile oliën. 

Deze zijn zeer vluchtig. Je moet dus niet het dopje te lang open laten, anders vervliegen de gezonde stoffen de lucht in. 

Het is de bedoeling om de vluchtige oliën op te snuiven, waarna ze via de longen in de bloedbaan komen, en uiteindelijk ook in de hersenen en het centrale zenuwstelsel alwaar ze hun medicinale werkingen kunnen tentoonspreiden.

De relaxerende en rustgevende effecten zorgen eveneens voor een betere slaap, en slaapproblemen worden juist vaker gesignaleerd bij mensen met psychische problemen.

Citrus sinensis


Recepttips sinaasappel en sinaasappelschil

  1. Biologische sinaasappels hebben schillen die geraspt kunnen worden. De groene of oranje kleurstoffen van de schil kunnen met een gewone keukenrasp verzameld worden en gebruikt in diverse gerechten als medicijn en smaakmaker. In vele sauzen en soepen zit geraspte sinaasappelschil als 'geheim' ingrediënt om de soep of saus een extra diepe smaak mee te geven.
  2. Geraspte sinaasappelschil kun je in water van een flesje doen, zodat je iets gezonds drinkt in plaats van alleen water. Puur water mag dan zeer gezond zijn, maar een extra toevoeging zoals geraspte sinaasappelschil maakt het een krachtig medicijn en prima dorstlesser dat bovendien de mond verfrist en de geest opbeurt.
  3. Sinaasappelschil kun je drogen en als poeder gebruiken om zelf een thee te maken met citrussmaak. Je kunt apart mandarijnschil, sinaasappelschil, limoenschil, grapefruitschil en citroencitroenschil bewaren zodat je allerlei verschillende theesmaken kunt samenstellen.
  4. Sinaasappelschil in geraspte vorm kun je toevoegen aan vele soorten fruittaarten. Je kunt het ook gebruiken als versiering voor een fruittaart.
  5. Sinaasappelschil in kleine reepjes gesneden is de basis voor een marmelade. Marmelade maak je op dezelfde manier als jam, behalve dat je slechts een minieme hoeveelheid fruit gebruikt en vooral de schillen. Een goede marmelade hoort een beetje bitter te smaken.
  6. Maak zelf met verschillende citrusvruchten een marmelade van niet alleen sinaasappelschillen, maar van vele citrusvruchten.
  7. Wanneer je sinaasappel uitperst, kun je het iets bitterder maken door extra lang te doen over het persen, zodat wat van de witte binnenschil wordt mee geperst. Deze schillen zijn een stuk gezonder dan het fruitsap zelf.
  8. Maak zelf een sinaasappellimonade door een sinaasappel uit te persen. In een hoog glas doe je een schepje palmsuiker of kokosbloesemsuiker en je voegt er een beetje heet water aan toe. Nu goed roeren, zodat je een bruinkleurig suikerwater krijgt. De sinaasappelsap doe je hierbij. Daarna doe je de rest van het glas vol met ijsblokjes, en voeg je koud water aan het geheel toe. Zo maak je zelf een verse sinaasappellimonade, die je gelijk op moet drinken. Dit is de drank waarop de frisdrank sinas is gebaseerd.
  9. Maak een sinaasappelsiroop door geraspte schil en fruitsap samen warm te maken, te zeven en op het moment dat het nog maar 35 graden is, te mengen met honing. Nu heb je een sinaasappelsiroop gemaakt die je in een beugelfles enkele maanden kan bewaren.
  10. Sinaasappels kun je schillen en in plakken snijden. Een plak sinaasappel is een uitstekend broodbeleg, samen met roomboter of kokosolie.
  11. Sinaasappelstukjes passen goed in een groene salade met ijsbergsla, courgette en paprika.
  12. Sinaasappelstukjes passen prima in een vruchtensalade met lychees, kiwi, appel, peer, aardbei en banaan.
  13. Vers geraspte sinaasappelschil is lekker als extra beleg over een pannenkoek, taartje, fruityoghurt, muesli of havermoutpap.
  14. Geperste sinaasappelsap kun je mengen met geperst appelsap, gembersap en wortelsap uit een slowjuicer om een extra lekkere combinatie te maken.
  15. Citrusvruchten doen het niet goed in een slowjuicer, omdat er te veel bittere smaakstoffen meekomen, maar je kunt een halve schil van een biologische sinaasappel juicen bij slowjuicesap met appel en wortel.
  16. Sinaasappelschillen kun je door een slowjuicer doen en het sap kun je naar eigen inzicht gebruiken om een jam, saus, siroop of soep meer medicinale waarde en culinaire kwaliteiten te geven.  
  17. Maak ook eens een sinaasappelsap van verse bloedsinaasappelen. Deze zijn nog een tikkeltje gezonder omdat ze veel anthocyaninen bevatten. Dat zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam en geest helpen te blaken van gezondheid. 
De geneeskracht van zuurzak
De geneeskracht van granaatappel
De geneeskracht van schilderen