Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van blauwe bessenpoeder

Vaccinium corymbosum Blauwe bessen aan de struik

Poeder van blauwe bessen is niet alleen gezond; het is een middel met medicinale eigenschappen. Met blauwebessenpoeder heb je in de keuken zowel een smaakstof als een kleurstof in je hand. Creatievelingen kunnen daar de lekkerste recepten mee bedenken. Gedroogd fruit eten wordt steeds populairder. Het blijkt dat fruit drogen niet ten koste gaat van voedingsstoffen in fruit. Overigens is het niet de bedoeling voortaan alleen maar gedroogd fruit te eten in plaats van vers fruit.

Gedroogd fruitpoeder is een supplement. Vers fruit is nog altijd basisvoedsel.


Lees ook het artikel over de medicinale werking van verse blauwe bessen


Waarom gedroogd fruit?

Fruit drogen is een handeling die de houdbaarheid van fruit verlengt. 

Fruit kan op deze manier buiten het seizoen worden gegeten. Het verpoederen van dit fruit zorgt ervoor dat het makkelijker consumeerbaar is. 

Je kunt het eenvoudig aan allerlei bakgerechten, dranken en recepten toevoegen zonder dat je het fruit eerst moet weken. Fruitpoeder gebruiken betekent dat je een concentratie aan voedingsstoffen gebruikt. Daarom is het verstandig om fruitpoeder in huis te halen.


Algemene informatie blauwebessenpoeder

Vaccinium corymbosum Close up blauwe bes

In de wetenschap gebruiken we Latijnse namen. De Latijnse naam van blauwe bes is Vaccinium corymbosum. In de V.S. wordt deze plant vooral bilberry genoemd. Deze struik wordt niet hoger dan twee en een halve meter. Hij bloeit van half augustus tot half september. Het is een mooie struik in je tuin die bovendien wat extra voedsel geeft. De besjes aan deze struik zijn paars-zwart van kleur. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar is ook in Noord-Europa helemaal ingeburgerd. 

Er is ook een variëteit, de Vaccinum myrtillus. Dit is de variëteit die veel wordt gecultiveerd in Polen, Groot-Brittannië, Japan, Nieuw-Zeeland en Nederland. 

Die zie je over het algemeen in de winkels liggen. Het wordt in het Nederlands de blauwe bosbes genoemd. 

De soorten blauwe bosbes en blauwe bes worden nogal eens met elkaar verward. In het Engels heeft men een beter onderscheid. Daar noemt men dit poeder bilberry powder


Antibacteriële werking van blauwe besblad

Vaccinium corymbosum Blauwe besblad

Niet alleen de besjes zijn zeer gezond, ook de bladeren kunnen medicinaal worden aangewend. Dat blijkt in een onderzoek wat werd gehouden in Zuid-Korea en wat in 2013 werd gepubliceerd. De bladeren hebben antioxidantwerking en vertonen antibacteriële activiteit. De onderzoekers zien verder dat in de bessen zelf veel chlorogeenzuur, quercetine, kaempferol, myricetine, procyanidinen, catechine, epicatechine, resveratrol en vitamine C zit. Dat zijn allemaal stoffen die bijdragen aan de antioxidantwerking. 

Deze rijkdom aan nutriënten in de vrucht hebben de onderzoekers aangezet om ook de werking van de bladeren te onderzoeken.


Goed tegen ontstekingsziekten

Braziliaans onderzoek uit 2007 concludeert dat blauwebespoeder wel eens kan bijdragen aan ziekten die gebaseerd zijn op ontstekingen op celniveau, ook oxidatieve stress of laaggradige ontstekingen genaamd. 

Dat doet men op basis van het grote aantal antioxidanten in dit vruchtenpoeder. 

Men liet allerlei testen los op de bes die parameters opleveren die iets vertellen over de gezondheidswaarde van een vrucht. Dat is een gestandaardiseerde test om de gezondheidseigenschappen van een vrucht in kaart te brengen.


Vaccinium corymbosum Verse blauwe bessen


Veel antioxidanten in blauwebespoeder

Amerikaanse onderzoekers schrijven in 2009 dat niet alleen deze bes maar vrijwel alle bessen in de traditionele geneeskunde medicinaal zijn aangewend. Op grond van de hoeveelheid antioxidanten is dat gerechtvaardigd. In het onderzoek dat op ratten werd uitgevoerd, concludeert men dat blauwebespoeder goed is voor de spieren, de lever, de alvleesklier en de immuuncellen die continue rondcirculeren.
Voedingswaarde vers, ingevroren en gedroogd
Uit Australisch onderzoek uit 2004 blijkt dat er weinig verschil is in voedingswaarde tussen verse, gedroogde en ingevroren blauwe bessen. Nu wil alleen het geval dat men dit onderzoek slechts ingevroren bessen over drie maanden bekeek. 

Uit divers ander onderzoek is bekend dat na drie maanden de vitaminen- en mineralenwaardes van ingevroren fruit sterk naar beneden gaan. In principe wordt de voedingswaarde van ingevroren groente en fruit per maand minder.


Blauwebespoeder en bloedvaten

In 2014 werd een onderzoek gepubliceerd dat onderzoek deed naar de werking van blauwebespoeder op de bloedvaten. Het bleek dat het eten van poeders van het equivalent van 250 gram verse blauwe bessen inderdaad tot bloeddrukdaling leidt. 

De aders werden meer soepel en dat was de reden dat de bloeddruk daalde. In het onderzoek gebruikte men 25 mannen en vrouwen als proefpersonen.


Blijf vers fruit eten

Het is goed om te realiseren dat het innemen van dit en andere vruchtenpoeders niet moet leiden tot het minder eten van vers fruit. Vers fruit is en blijft basisvoedsel terwijl gedroogd fruitpoeder een supplement is. 

Het kan een belangrijk supplement zijn, dat ons net voorziet van genoeg ADH-percentages voor vitaminen en mineralen. Maar we blijven bovenal vers fruit nodig hebben waar nog net iets meer verschillende soorten energie, enzymen en voedingsstoffen in zitten.

Vaccinium corymbosum Blauwe bessenstruk


Drink en eet tips poeder van blauwe bes

  1. Omdat blauwebessenpoeder nog niet lang in de schappen van de winkels ligt is het verstandig om wat gebruikstips tot je te nemen. Deze voedselsoort kennen je voorgangers in je familie waarschijnlijk niet dus van hen kun je niet hebben geleerd hoe je het in de keuken moet verwerken.
  2. Blauwebespoeder kun je op meerdere manieren integreren in je dagelijks eetpatroon.
  3. Je kunt het toevoegen aan een flesje of bidon die je regelmatig met water vult.
  4. Je kunt het poeder als instantpoeder gebruiken met water om een verfrissende fruitdrank te bereiden.
  5. Je kunt dit poeder mengen met andere fruitpoeders zoals appelpoeder, banaanpoeder, mangopoeder, acaipoeder en blauwebessenpoeder.
  6. Blauwebessenpoeder kun je mengen met vanille-ijs uit de winkel om een ijs te creëren met een vruchtensmaak.
  7. Dit vruchtenpoeder kun je naar eigen inzicht en ter variatie toevoegen aan een milkshake, sap of smoothie.
  8. Blauwebespoeder kun je toevoegen aan bakwaren zoals deeg van taarten, cakes, koekjes, muffins en brood om er een fruitsmaak aan te geven en het geheel iets donkerder te maken.
  9. Dit poeder kun je toevoegen aan een vruchtensalade.
    Het poeder is uitstekend te mengen in een havermout of zelfgemaakte muesli.
  10. Je kunt het poeder mengen met alternatieve melk zoals amandelmelk, rijstmelk en havermelk om een lekkere melkdrank zelf te bereiden.
  11. Maak eens zelf een waterijsje door blauwebespoeder met water te vermengen en in te vriezen.


Bronnen artikel blauwebessenpoeder

  • Algemene informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_bes
  • Algemene informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_corymbosum
  • Het blad antibacterieel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027337/
  • Tegen ontstekingsziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17430644
  • Antioxidanten blauwebessenpoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2709302/
  • Voedingswaarde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082901/
  • Blauwebessenpoeder en bloed: http://www.nrjournal.com/article/S0271-5317%2814%2900099-2/abstract