Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Diabetische retinopathie genezen met voeding en geneesplanten

Voorkom blindheid en keer diabetes om

Iemand met suikerziekte heeft 25% meer kans om blind te worden dan andere mensen. In Nederland zijn er honderdduizenden mensen met oogvliesproblemen met als belangrijkste basisoorzaak: suikerziekte. Diabetische retinopathie wordt veroorzaakt door microbloedvaten in de ogen die barsten. De reguliere geneeskunde zegt dat je vrij weinig aan suikerziekte kunt genezen; je kunt het alleen behandelen. Dat staat haaks op het feit dat vele mensen middels fytotherapie of natuurgeneeskunde genezen zijn van diabetes. Cruciaal is ons eten. minderwaardige voeding is de hoofdoorzaak van het krijgen van suikerziekte.

De meest slechte producten dien je volledig te elimineren en je moet de nadruk leggen op geneesplanten die de alvleesklier en lever in werking versterken, mits je de hoop niet hebt opgegeven om te genezen van suikerziekte of diabetes mellitus.


Raadpleeg een fytotherapeut of natuurgeneeskundige

Dit artikel gaat uit van een visie ten aanzien van diabetische retinopathie en diabetes mellitus die niet algemeen wordt gedeeld door de reguliere geneeskunde. 

Wanneer je deze ziekten wilt genezen kun je dat niet alleen doen; je hebt hulp nodig van een fytotherapeut of natuurgeneeskundige. Je kunt dat eventueel in overleg doen met je huisarts.


Keer diabetes om

Diabetes genezen met een voedselplan en omkeren naar normale spijsvertering is de beste methode om diabetische retinopathie tegen te gaan. Je kunt daarvoor allerlei voeding gebruiken dat de bloedsuikerspiegel minder doet fluctueren. In het algemeen kan gezegd worden dat een vegetarisch dieet erg goed helpt bij diabetes.

Vlees eten gaat vaak gepaard met het eten van verkeerde vetten. Vlees bevat zelf al ontstekingsveroorzakende stoffen zoals bio-aminen, en vetten zijn daarbij een belangrijke oorzaak van diabetes. 

In het lichaam van een diabetespatiënt vinden te veel ontstekingen plaats en die kun je tegengaan met gezonde voeding, die overigens ook heel lekker kan zijn. Een belangrijke tip is: vervangsuiker door steviablad. Dat is veel zoeter en een geneesmiddel voor de alvleesklier.
Diabetes mellitus type 2 is een zeer ernstige ziekte en wanneer het niet wordt omgekeerd is er een verhoogd risico op blind worden, het verliezen van lichaamsdelen of alzheimer. Uit Chinees onderzoek dat is gepubliceerd in 2022 blijkt dat diabetische retinopathie gepaard gaat met een vergroot risico op cognitieve achteruitgang.


Diabetes is degeneratieve ziekte

Diabetes mellitus of suikerziekte is een aandoening die als hij in de reguliere geneeskunde wordt behandeld alleen maar verergerd. In de natuurgeneeskunde kan deze aandoening genezen worden met relatief eenvoudig gebruik van bepaalde groenten, fruitsoorten en geneesplanten.

Een van de gevolgen van een regulier behandelde diabetes is diabetische retinopathie. 

Deze oogziekte is verantwoordelijk voor 12% van de gevallen van blindheid in Nederland. Diabetische retinopathie is in feite een ziekte die wordt veroorzaakt door verkeerde (of reguliere) behandelmethoden. Diabetes is een stofwisselingsziekte, een ziekte van het spijsverteringsstelsel.

Oogtest

De alvleesklier werkt niet optimaal waardoor glucose in het bloed minder snel afgebroken wordt. Deze verminderde werking van de alvleesklier heeft ook invloed op de lever. De lever is het belangrijkste orgaan in de stofwisseling. Wanneer de lever niet meer goed functioneert, bijvoorbeeld door het innemen van medicijnen of slecht functionerende alvleesklier, is er sprake van verhoogd risico op oogziekten.

Sinds de oudheid is men ervan op de hoogte dat bepaalde zenuwen rechtstreeks van de lever naar de ogen lopen. 

Diabetische retinopathie is een zenuwziekte in de ogen. De zenuwen en haarvaten raken beschadigd waardoor het gezichtsveld steeds sterker daalt.


Beschadigde zenuwen en haarvaten

De zenuwen en haarvaten raken met name beschadigd door een te veel fluctuerende bloedsuikerspiegel

Er is allerlei voeding dat de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren. Daarnaast wordt in de reguliere behandelwijze vaak over het hoofd gezien dat vooral witmeelproducten en suiker diabetes veroorzaken.

Wanneer je alle voedsel waarin deze twee producten zit zou elimineren, zou de ziekte diabetes een stuk minder snel verergeren, stilstaan in ontwikkeling of zelfs kunnen genezen.


Kans op blindheid

Bij 80% van de mensen die 15 jaar of langer suikerziekte hebben, komt diabetische retinopathie voor. 

Een behandeling van de arts met laser kan de ontwikkeling van deze ernstige oogaandoening vertragen. 

Maar als de onderliggende ziekte, diabetes mellitus niet wordt aangepakt, zal er altijd kans op blindheid zijn.

Schema van het oog. De bloedrestantjes die retinopathie veroorzaken komen vooral bij de cornea terecht.


Bloedrestantjes

Doordat de haarvaatjes bij de diabetespatiënt gaan lekken, komen er eiwitten en bloedrestantjes terecht in het oog. 

Vooral het zeer gevoelige netvlies raakt hierdoor beschadigd. Daarnaast kunnen haarvaatjes dicht komen te zitten zodat het netvlies te weinig zuurstofaanvoer krijgt. het lichaam reageert hierop door nieuwe haarvaten aan te maken in het oog maar deze zijn zeer fragiel en breken snel waardoor er bloed en eiwitten in het oog komen.

De nieuwe bloedvaten kunnen daarnaast gaan verschrompelen zodat het netvlies wordt stuk getrokken. 

De nieuwe bloedvaten zijn een tijdelijke oplossing van het lichaam maar richten op den duur enkel schade aan.


Tijdelijke bijziendheid

Onderzoek naar diabetes

Door een verhoogd bloedsuikergehalte zwelt de ooglens. Hierdoor wordt men tijdelijk bijziend. Dit is een acuut korte termijn probleem waarvan vooral jonge diabetici last hebben. Dit komt bovenop de lange termijn effecten die het gevolg zijn van de lekkende bloedvaatjes of haarvaten. 

Bij een bloeding is het evenwel mogelijk dat men acuut even helemaal niets meer ziet. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren in het verkeer.


Geneesplanten bij diabetische retinopathie

Indiaas onderzoek uit 2017 maakt melding van een aantal planten die werken tegen diabetische retinopathie. Deze Chinese kruiden moeten het verloop van de oogziekte een halt kunnen toeroepen. In combinatie met het omkeren van diabetes zou men kunnen genezen. De kruiden zijn:

 1. Ginkgo biloba
 2. Goji bessen
 3. Salvia miltiorrhiza. roodwortelsalie
 4. Panax notoginseng
 5. Astragalus membranaceus of vlezige hokjespeul
 6. Zeeden

Zeeden is een middel dat in de Europese fytotherapie en natuurgeneeskunde wordt ingezet bij diabetische retinopathie.


Diabetes en voeding

Diabetes is een ernstige ziekte die op verschillende manieren het lichaam nadelig beïnvloed. Daarom is het laten staan van suiker en witmeelproducten niet genoeg. Let trouwens goed op wat hiermee bedoeld wordt; het betekent dat je vrijwel alle producten uit de supermarkt niet meer moet kopen. In vrijwel alle producten zit namelijk suiker of witmeelproducten! Verder is het van elementair belang om geen glucose-frucosestroop meer te nuttigen. 

Dat betekent dat vrijwel al het zoete broodbeleg, snoep en koekjes niet meer moet worden gegeten. Biologische honing, pindakaas zonder suiker, kaas, vleeswaar en allerlei noten- en zadensmeersels van de ecologische winkel zijn wel toegestaan. dat houdt in dat er voldoende keus is om een boterham mee te beleggen. 

Bovendien kun je brood beleggen met vers fruit zoals dr Moerman deed. Hij is er 95 mee geworden. Een gepureerde banaan of gepureerde aardbeien zijn eigenlijk veel lekkerder op een boterham.

Alleen gezonde en lekkere voeding eten kan diabetes omkeren zodat je lichaam geneest


Let vooral op witmeelproducten

Witmeelproducten zijn uit den boze voor de diabetespatiënt. Dat betekent dat op het brood gelet moet worden. Eet alleen volkorenbrood, speltbrood of roggebrood maar laat alle supermarktbrood staan. Je moet je eraan wennen om weer over te schakelen op echt eten. Bruin brood uit de supermarkt is gekleurd wit brood waar vaak suiker bij is gedaan. Eet liever walnootbrood van de biologische bakkerij.


Granen en fruit als medicijn

Neem een keertje muesli of havermout met appel, kaneel en sesamolie als ontbijt. Het lichaam houdt van variatie. 

Muesli of havermout kan je verder zoet maken met fruit zoals kaki, peer en mango

Dat zijn maar eenvoudige voorbeelden hoe het anders kan. 

In ieder geval moet de diabetespatiënt voortaan suiker, witmeelproducten en glucose-fructosestroop vermijden, wil deze succesvol pogen zichzelf te genezen.


Bronnen diabetische retinopathie genezen

 1. Informatie uit de fytotherapie: Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 2. Visie reguliere geneeskunde:  Boek De beste behandeling bij 56 ernstige ziekte. Jannes van Everdingen
 3. Chinees onderzoek 2022: https://link.springer.com/article/10.1007/s00592-021-01829-0
 4. Indiaas onderzoek 2017: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28124440/
 5. Foto´s: Wikimedia commons, publiek domein