De tropische geneeskracht van gewoon draadkruid of Sida acuta
Sida acuta is een kruid dat zich over heel de tropen heeft verspreid. In Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost Azië, Nieuw Guinea en op Pacifische eilanden kun je dit kruid aantreffen. Ook wordt het overal gebruikt als natuurmedicijn.
Sida acuta, ook wel bekend als "Wireweed" of "Broomweed," is een plantensoort die behoort tot het geslacht Sida en de familie Malvaceae.
Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische regio's over de hele wereld, waaronder delen van Afrika, Azië en de Amerika's. Sida acuta wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.
Sida acuta in vogelvlucht
Een onderzoeksteam uit Burkina Faso ziet i 2012 dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat alle traditionele werkingen van Sida acuta worden ondersteund door de wetenschap. Verder ziet men dat Sida acuta niet giftig is dus dat het een veilig kruid is om te gebruiken bij ziekten, of als preventief middel.
Enkele kenmerken en toepassingen van Sida acuta zijn:
1.
Traditioneel gebruik: In diverse traditionele geneeskundige systemen, zoals de Ayurveda en volksmedicijnen in verschillende landen, wordt Sida acuta al lang gebruikt voor verschillende doeleinden. Het wordt vaak ingezet tegen aandoeningen zoals ontstekingen,
koorts,
ziekten van het spijsverteringsstelsel en
luchtwegenziekten zoals tuberculose..
2.
Chemische samenstelling: Sida acuta bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder
alkaloïden,
flavonoïden,
tannines en polysacchariden. Deze verbindingen kunnen bijdragen aan de potentiële geneeskrachtige eigenschappen van de plant.
3.
Ontstekingsremmend: Van Sida acuta wordt gezegd dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat betekent dat het mogelijk kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan gunstig zijn bij aandoeningen zoals
artritis.
4.
Immuunmodulerend: Sommige studies hebben gesuggereerd dat Sida acuta een immunomodulerend effect kan hebben, wat betekent dat het het
immuunsysteem kan helpen reguleren. Dit kan mogelijk bijdragen aan het versterken van de immuunrespons van het lichaam tegen infecties.
5.
Antioxidant: De aanwezigheid van flavonoïden en andere
antioxidanten in Sida acuta kan helpen om schadelijke
vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Antioxidanten spelen een rol bij het beschermen van cellen tegen
oxidatieve stress en schade aan lichaamscellen en het DNA.
Traditioneel gebruik gewoon draadkruid
Laten we specifiek de traditionele toepassingen per regio benoemen.
- Afrikaanse Traditionele Geneeskunde: In delen van Afrika, zoals Nigeria en Ghana, wordt Sida acuta traditioneel gebruikt als een kruidengeneesmiddel tegen koorts, hoest, verkoudheid, griep en ademhalingsproblemen. Het wordt ook ingezet om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te versterken.
- Ayurveda: In de Indiase Ayurvedische geneeskunde wordt Sida acuta, bekend als "Bala," beschouwd als een tonicum voor het versterken van het lichaam en het bevorderen van de algehele gezondheid. Het wordt gebruikt om vitaliteit en energie te verbeteren en om het zenuwstelsel te ondersteunen.
- Traditionele Chinese Geneeskunde: Hoewel Sida acuta niet zo algemeen wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, zijn sommige Sida-soorten bekend als "Wu Jia Pi" en worden ze gebruikt om pijn te verlichten, vooral bij gewrichts- en spierpijn.
- Zuid-Amerikaanse Traditionele Geneeskunde: In sommige Zuid-Amerikaanse landen wordt Sida acuta gebruikt als een remedie tegen ontstekingen, koorts, spijsverteringsproblemen en ademhalingsaandoeningen.
- Caribische Traditionele Geneeskunde: In delen van het Caribisch gebied wordt Sida acuta traditioneel gebruikt als een kruidenmiddel tegen koorts, verkoudheid, ademhalingsproblemen en ontstekingen.
- Filipijnse Traditionele Geneeskunde: In de Filipijnse traditionele geneeskunde wordt Sida acuta, bekend als "Panilak," gebruikt om koorts en ontstekingen te behandelen. Het wordt vaak ingezet als koortswerend middel.
De geneeskracht van slapen
Het meest bekend zijn de rustgevende en slaapverbeterende kwaliteiten van Sida acuta. Mensen die dit kruid gebruiken slapen beter, dieper en langer dan normaal. Slaap is een belangrijke factor voor onze gezondheid. Slaapmiddelen van de farmaceutische industrie hebben allerlei nare bijwerkingen, waarvan verslaving niet de minste is. Sida acuta werkt niet verslavend.
Namen Sida acuta
In Colombia wordt deze plant 'escobabosa'' genoemd. In Burkina faso heet de plant ''samampiisa''. In het Frans heet de plant ''arbre a balai''. De Cuna-indianen in Colombia noemen de plant ''kuala''. In het Tamil nadu heet de plant arivalmooku pachilai of vattatiruppi. In West Papoea wordt de plant bunga satu kapun genoemd. In Duitsland is deze plant te koop als middel tegen de ziekte van Lyme onder de naam Gemeines Drahtkraut. In Nederland zijn er mensen die het Gewoon draadkruid noemen. Namen die Engelstaligen gebruiken zijn Wireweed of broomweed.
Sida acuta en de ziekte van Lyme?
Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat Sida acuta heeft getest op werking tegen de ziekte van Lyme. Er is wel een instituut dat die werking foutief vermeldt, namelijk de botanical institute. Op hun website verwijst men naar een wetenschappelijk onderzoek maar daarin is niets te vinden over Sida acuta.
Ook zijn er websites die het kruid tegen de ziekte van Lyme verkopen, maar dat heeft geen enkele zin, en biedt juist onterechte verwachtingen.
Lichtplant heeft de volgende planten beschreven die wetenschappelijke en empirische informatie bevatten over het feit dat ze werken tegen de ziekte van Lyme:
Voor meer informatie lees je dit artikel: 7 kruiden tegen de ziekte van Lyme
Traditioneel gebruik gewoon Draadkruid
Sida acuta wordt intensief gebruikt in de volksgeneeskunde uit de hele wereld. In Colombia gebruiken indianen de plant tegen slangenbeten. Er wordt een badwater gemaakt met een aftreksel van deze plant. Ook wordt de plant gebruikt om een zalf van te maken. Verder wordt er een theedrank van de plant gemaakt.
In de traditionele natuurgeneeskunde geldt het principe dat het lichaam geholpen moet worden om zelf te genezen. Elke plant kan het lichaam weer bij een andere ziekte helpen. Om de werkzame stoffen te helpen wordt er zowel op het lichaam iets aangebracht als iets gedronken. Deze twee manieren van behandeling ondersteunen elkaar.
- De Colombiaanse indianen gebruiken de plant eveneens als maagversterkend middel en koortsonderdrukkend middel. Het is een samentrekkend middel en een tonicum. Daarnaast worden wonden ermee gestopt. Verder ondersteunt het de werking van de gal en de lever en wordt het ingezet bij ziekte van het zenuwstelsel.
- In Mexico wordt Sida acuta gebruikt als substituut voor marihuana, waarschijnlijk omdat je er snel van in slaap valt. Daarnaast is het een medicijn bij astma, bronchitis, nierontsteking, verkoudheid, gonorroe, koorts, malaria, diarree, dysenterie, abortus, borstkanker, huidziekten, aambeien, insecten, insectenbeten, erectiestoornissen, elefantiasis, reumatische aandoeningen zoals jicht en zweren.
- In Nigeria wordt de Sida acuta vooral gebruikt bij hoge bloeddruk. Daarvoor worden zowel de bladeren, zaadjes als stelen van de plant gebruikt.
- In de Ayurveda wordt Sida acuta ook gebruikt bij vrijwel alle bovengenoemde ziekten en verschijnselen. Het wordt daarnaast ingezet bij hoofdpijn en verminderde vruchtbaarheid. Sida acuta is een traditioneel ayurvedisch kruid en groeit vooral in de warmere delen van India en Nepal.
Werkzame stoffen in Sida acuta
In Sida acuta zitten alkaloïden zoals vasicine, efedrine, quindoline en cryptolepine. Deze laatste twee behoren tot de categorie indoloquinolinen. Ze zijn gebruikt voor diverse medische middelen tegen malaria. Ook zitten er veel
saponinen of zeepstoffen in.
Het bevat verder coumarinen, de steroïden ecdysterone, betasistosterol, stigmasterol en campesterol. Ook zitten er tanninen, de
fenolen evofoline A en B, scopoletine, loliolide en 4-ketopinoresinol, polyfenolen, sesquiterpenen en flavonoïden in.
Flavonoïden in Sida acuta
Sida acuta bevat verschillende flavonoïden, die bioactieve verbindingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de medicinale eigenschappen van de plant. Enkele van de flavonoïden die in Sida acuta zijn geïdentificeerd, zijn onder andere:
Quercetine:
Quercetine is een veelvoorkomend flavonoïde dat bekend staat om zijn antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het beschermen van cellen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingsprocessen in het lichaam verminderen.
Kaempferol: Kaempferol is een flavonoïde met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Het staat erom bekend het immuunsysteem te ondersteunen en kan ook bijdragen aan de bescherming van cellen tegen schade.
Luteoline: Luteoline is een flavonoïde met potentieel ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het reguleren van immuunresponsen en het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam.
Apigenine
: Apigenine is een flavonoïde met antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam.Galangine: Galangine is een flavonoïde die ook antioxidante en ontstekingsremmende effecten heeft. Het kan bijdragen aan het beschermen van cellen en weefsels tegen schade door vrije radicalen.
Deze flavonoïden spelen mogelijk een rol in de verschillende gezondheidsvoordelen die aan Sida acuta worden toegeschreven, waaronder ontstekingsremmende, antioxidante en immunomodulerende effecten
Medicinale werkingen Sida acuta
Uit een groot aantal medische studies blijkt dat de plant verschillende medicinale werkingen heeft. Het werkt tegen zweren, gisten en diuretisch. Verder werkt het tegen parasieten en bacteriën.
Ook is het leverbeschermend, insectverdrijvend, wormverdrijvend, kankerremmend en het is een sterk antioxidant. Belangrijk is ook dat het
pijnstillende,
rustgevende,
angstremmende en
antidepressieve werkingen heeft. Het plantje kun je gebruiken om thee van te zetten maar het is geen goed idee om het in grote hoeveelheden te eten.
Daarvoor zijn de medicinale werkingen te sterk. Als je er te veel van zou eten zou je vooral snel in slaap willen vallen. Wie er veel te veel van neemt, kan last krijgen van leverschade.
Sida acuta als herbicide tegen malariamuggen
Onderzoekers uit India zien dat het gebruik van pesticiden in de landbouw leidt tot resistentie van allerlei bacteriën. Het is een heilloze weg die bovendien leidt tot drinkwatervervuiling. Uiteindelijk drinkt de mens water met residuen van pesticiden op. Men deed onderzoek naar productie van een herbicide tegen malariaparasieten en ontdekte dat je van de Sida acuta plant een prima antimalariamiddel kunt maken om te spuiten op plekken waar veel malariamuggen zijn.
Daar wordt vaak synthetische herbiciden voor gebruikt, maar steeds vaker wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van organische middelen.
Diaserie Sida acuta
Kan Sida acuta kanker en trombose genezen?
De bloemen van Sida acuta blijken kankerremmende werkingen te hebben, volgens universitaire onderzoekers uit Bangladesh. Dezelfde onderzoekers zien ook dat het mogelijk een natuurmedicijn is bij trombose.
Men maakte een extract van Sida acuta en gebruikte dat in een laboratoriumopstelling. Het is niet getest op dieren of mensen. Voordat onderzoekers medicijnen testen op dieren of mensen, onderzoekt men in een laboratorium wat de mogelijke medicinale werkingen zijn.
De onderzoekers gebruikte wetenschappelijke standaard tests om te zien of de plant kankerremmende werking en anti-trombose werking heeft. In het geval van trombose zag men dat Sida acuta bloedklonteringen vermindert. De onderzoekers gebruikten alleen de bloemen van Sida acuta.
Bronnen bij artikel Sida acuta
- Alle foto's via Wikimedia commons door Dinesh Valke
- Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26497766/
- Veilig middel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478230/
- Medicinale werkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5750599/
- Tegen malaria: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15185848/
- Goed voor de lever: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19422907/
- Tegen nierontsteking: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838957/
- Tegen oxidatieve stress, goed voor lever en nieren:
- https://clinphytoscience.springeropen.com/articles/10.1186/s40816-021-00336-7
- Helpt wonden genezen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22557077/
- Pijnstillend: https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-12-120
- Tegen malaria: https://clinphytoscience.springeropen.com/articles/10.1186/s40816-021-00317-w
- Medicinale toepassingen: https://www.researchgate.net/publication/324123401_PHARMACOLOGICAL_APPLICATIONS_OF_Sida_acuta_Burm
- Medicinale werkingen 2022: https://www.researchgate.net/publication/367160941_Article_Info_An_overview_of_the_traditional_importance_phytochemistry_and_pharmacological_properties_of_Sida_acuta_Burmf_Annals_of_Phytomedicine_112_245-254_2022_Annals_of_Phytomedicine_An_Internation