Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van broodvrucht

Botanische Latijnse naam: Artocarpus altilis
Foto: Hans Hillewaert
In het Nederlands heet deze groente broodvrucht. In feite is het geen groente, want het hangt als vrucht aan de boom. Het heeft al helemaal niets met brood te maken. Maar het kreeg deze naam omdat de vrucht net als brood gebakken kan worden en dan direct opgegeten kan worden. Dat is erg lekker en vullend. De geur en consistentie van vers gebakken broodvrucht doen in de verte enigszins aan vers brood denken. Het is veel gemakkelijker klaar te maken dan brood, en het levert wel net als brood een goede basis. 

 

Eigenlijk is deze groente veel gezonder dan brood, helemaal als je het vergelijkt met brood uit de supermarkt, dat je het best een versynthetiseerde vorm van deegflappen kunt noemen, want dat heeft niets meer met brood te maken zoals het van oorsprong is bedoeld.

Artocarpus altilis Distributie broodvrucht. In het groen de landen waar hij oorspronkelijk groeit, en in het blauw de landen waar hij is geïntroduceerd.


Namen voor broodvrucht

Van oorsprong komt de broodvrucht uit Nieuw Guinea en de Polynesische eilanden. De broodvrucht heet in Indonesië sukun. 

Op Papoea Nieuw Guinea heeft de broodvrucht verschillende namen. 

Kapiak wordt het genoemd in het Pidgin-Engels. Metkul is de naam op Manus eiland. 'Uda', wordt op Goodenough eiland, in de Milne Baai gezegd. Dacwa op Dobu eiland, ook in de Milne Baai. In Rigo, Central Provincie, zegt men gunu tegen de broodvrucht, niet ver daar vandaan, te Vanapa in dezelfde provincie zegt men nahua. 

De Engelse naam is een vertaling van het Nederlands: bread fruit.


Werkzame stoffen in Artocarpus altilis

In het bos van Nieuw Guinea groeit een variant van broodvrucht zonder vruchten. 

De bladeren van beide broodvruchtbomen, zowel die met als die zonder vruchten, kunnen niet worden gegeten. Het blad en de wortel van beide soorten kunnen als medicijn worden gebruikt.

Er zitten diverse medicinale stoffen in broodvrucht zoals  pectinen, alfa-amyrine, triterpenen, flavonoïden, artonine E, artonine V, cycloaltisine, morusine, cyclomorusine, isocyclomorusine, cyclomulberrine, isocyclomulberrine, oliezuur, linoleen en linoleenzuren.
Artocarpus altilis Tekening broodvrucht blad en vruchten

 


De geneeskracht van broodvruchtbladeren

Bladeren zijn haemolytisch. Dat betekent dat ze meehelpen aan de opbouw van het bloed. Verder zijn ze antibacterieel en stoten ze insecten af. 

De bladeren bevatten geen toxische stoffen dus ze kunnen medicinaal worden gebruikt. Er zitten veel tanninen in het blad en deze kunnen verschillende pathogene bacteriën elimineren.

Ze worden veel gebruikt bij huidaandoeningen zoals puisten en wonden. 

Het blad heeft eveneens een koortsverlagende werking. Het blad heeft diverse medicinale werkingen die van pas kunnen komen, maar deze zijn nog niet allemaal wetenschappelijk onderzocht.

De bast van de wortel heeft een antitumorwerking. De wortel zelf heeft een ontstekingsremmende werking.

Artocarpus altilis Dwarsdoorsnede broodvrucht

 

Traditioneel medicinaal gebruik broodvrucht

In West Papoea heeft het blad van de broodvruchtboom enkele traditionele toepassingen. 

De gekneusde bladeren wordt op puisten en zwellingen aangebracht zodat deze sneller genezen. Het sap van de bladeren wordt vermengd met water of sap van vruchten en opgedronken tegen diarree en dysenterie.

Het bladsap wordt in pure vorm op allerlei bulten, abcessen en zwellingen op de huid gedaan. 

Het is een middel tegen verschillende huidziekten. Als een zwelling groot is geworden wordt het vermengd met sap van papajablad en limoen en dan ingewreven op de gezwollen plek. 

 

Broodvruchtblad

Jong broodvrucht blad wordt verwerkt tot pasta en op en rond de ogen aangebracht tegen oogontstekingen en ogen die gevuld zijn met stof.

Ook andere onderdelen van de boom gebruiken de Papoea's om medicinale redenen. Er wordt een aftreksel gemaakt van de broodvruchtbast tegen borstpijn. Van de broodvruchtwortel wordt een aftreksel gemaakt bij longproblemen zoals ademnood, ademtekort, longontsteking en allerlei andere ademhalingsstoornissen.
De broodvrucht die in het bos groeit en geen grote vruchten draagt, krijgt wel kleine bloemen. Deze worden verbrand als muggenverdrijvingsmiddel.
  • 640px-Artocarpus_5a
  • 640px-Artocarpus_altilis_(fruit)
  • 640px-Artocarpus_incisa._Jaquier_a_pain_LCCN2003665121
  • 640px-Breadfruit_(Artocarpus_altilis),_Malaysia
  • Artocarpus_tree
  • Artocarpus_altilis_(4)
  • Artocarpus_6
  • Artocarpus_2
  • MapChart_Map(5) kleiner
  • Breadfruit2_(PSF)
  • 04224jfSanto_Rosario_La_Purisima_Artocarpus_altilis_Aliaga_Nueva_Ecijafvf_06

 


Antidiabeteswerking van broodvrucht

Wetenschappers hebben allerlei onderzoek gedaan naar de bladeren. Zowel het blad, de bast als het fruit van de broodvruchtboom hebben antidiabeteseigenschappen. Enzymen die suikers verteren worden aangemaakt door stoffen in de broodvrucht. Ze zorgen ervoor dat suikers beter worden opgenomen door lichaamscellen.
Hierdoor wordt een bloedsuikerspiegelregulerend effect bestendigd. Er zijn meerdere manieren waarop diabetes type 2 kan worden bestreden. 

 

De belangrijkste zijn: activering van enzymen die koolhydraten verwerken, beïnvloeding van stoffen die suikers vervoeren, regeneratie van onderdelen van de alvleesklier die niet meer werken, en het verhogen van de gevoeligheid van cellen voor insuline

Het blijkt dat stoffen uit broodvruchtblad voor al deze werkingen kan zorgen.


Antimalariawerking van Artocarpus altilis

De antimalariawerking van het blad van de broodvruchtboom werd vergeleken met twee naaste verwanten: die van de nangka of jackfruitboom en nog een andere boom uit de artocarpusfamilie. Het blijkt dat broodvruchtblad de meest sterke antimalariawerking heeft.
De malariaparasiet behoort tot de plasmodiumfamilie en er zijn minstens zes parasieten die malaria kunnen overbrengen: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium knowlesi, Plasmodium ovale, Plasmodium berhgei en Plasmodium malariae.
Artocarpus altilis Grote bladeren met een nog klein vructjen, foto Prenn

 

Broodvrucht, goed voor het bloed

Stoffen in broodvrucht zorgen voor de opbouw van rode bloedcellen. Daarnaast kunnen ze aderverkalking tegengaan. Ze ondersteunen het lichaam in het bestrijden van aderverkalking. Daardoor wordt op een natuurlijke manier cholesterol verlaagd.
Als er cholesterol in het bloed aanwezig is, is dat een teken dat er ergens een ontsteking zit. Cholesterol is als een taxi die ontstekingsremmende stoffen vervoert naar de plek waar ze nodig zijn.
Broodvrucht beschikt over veel ontstekingsremmende stoffen die de aders van het bloed repareren van aderverkalking en plak. 

Op deze manier is broodvrucht goed voor het bloed en voorkomt het hart- en vaatziekten en beroerten. Het blad van broodvrucht bevat stoffen die een verhoogde bloeddruk normaliseren.

Bronnen bij artikel over broodvrucht

 

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto 3 broodvruchten aan de boom: MKwek
  • KopfotoHans Hillewaert
  • Foto Grote bladeren: Prenn
  • Overige foto's: Publiek domein, via Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4