Gezonde voordelen van broodvrucht
Eigenlijk is deze groente veel gezonder dan brood, helemaal als je het vergelijkt met brood uit de supermarkt, dat je het best een versynthetiseerde vorm van deegflappen kunt noemen, want dat heeft niets meer met brood te maken zoals het van oorsprong is bedoeld.
Namen voor broodvrucht
Van oorsprong komt de broodvrucht uit Nieuw Guinea en de Polynesische eilanden. De broodvrucht heet in Indonesië sukun.
Op Papoea Nieuw Guinea heeft de broodvrucht verschillende namen.
Kapiak wordt het genoemd in het Pidgin-Engels. Metkul is de naam op Manus eiland. 'Uda', wordt op Goodenough eiland, in de Milne Baai gezegd. Dacwa op Dobu eiland, ook in de Milne Baai. In Rigo, Central Provincie, zegt men gunu tegen de broodvrucht, niet ver daar vandaan, te Vanapa in dezelfde provincie zegt men nahua.
De Engelse naam is een vertaling van het Nederlands: bread fruit.
Werkzame stoffen in Artocarpus altilis
De bladeren van beide broodvruchtbomen, zowel die met als die zonder vruchten, kunnen niet worden gegeten. Het blad en de wortel van beide soorten kunnen als medicijn worden gebruikt.
De geneeskracht van broodvruchtbladeren
De bladeren bevatten geen toxische stoffen dus ze kunnen medicinaal worden gebruikt. Er zitten veel tanninen in het blad en deze kunnen verschillende pathogene bacteriën elimineren.
Het blad heeft eveneens een koortsverlagende werking. Het blad heeft diverse medicinale werkingen die van pas kunnen komen, maar deze zijn nog niet allemaal wetenschappelijk onderzocht.
Traditioneel medicinaal gebruik broodvrucht
De gekneusde bladeren wordt op puisten en zwellingen aangebracht zodat deze sneller genezen. Het sap van de bladeren wordt vermengd met water of sap van vruchten en opgedronken tegen diarree en dysenterie.
Het is een middel tegen verschillende huidziekten. Als een zwelling groot is geworden wordt het vermengd met sap van papajablad en limoen en dan ingewreven op de gezwollen plek.
Broodvruchtblad
Jong broodvrucht blad wordt verwerkt tot pasta en op en rond de ogen aangebracht tegen oogontstekingen en ogen die gevuld zijn met stof.
Antidiabeteswerking van broodvrucht
De belangrijkste zijn: activering van enzymen die koolhydraten verwerken, beïnvloeding van stoffen die suikers vervoeren, regeneratie van onderdelen van de alvleesklier die niet meer werken, en het verhogen van de gevoeligheid van cellen voor insuline.
Het blijkt dat stoffen uit broodvruchtblad voor al deze werkingen kan zorgen.
Antimalariawerking van Artocarpus altilis
Broodvrucht, goed voor het bloed
Op deze manier is broodvrucht goed voor het bloed en voorkomt het hart- en vaatziekten en beroerten. Het blad van broodvrucht bevat stoffen die een verhoogde bloeddruk normaliseren.
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto 3 broodvruchten aan de boom: MKwek
- Kopfoto: Hans Hillewaert
- Foto Grote bladeren: Prenn
- Overige foto's: Publiek domein, via Wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4