Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Trichilia monadelpha

 

Botanische, Latijnse naam: Trichilia monadelpha
Trichilia monadelpha

 

Deze boom is onderdeel van de familie Meliaceae. In Ghana heet deze geneeskrachtige boom Tanuro. Deze boom groeit vaak in de secundaire jungle, naast rivierbanken. Een secundaire jungle is een stuk bos dat vroeger omgekapt is geweest, bijvoorbeeld voor landbouwdoeleinden, maar nu alweer tientallen jaren onbewerkt is. In het primair regenwoud zie je bijna geen planten die op de bodem groeien maar in een secundair regenwoud wel.

Trichilia monadelpha is een belangrijke plant voor lokale gemeenschappen in Afrika, omdat het tegen allerlei ziekten werkt e zo de gezondheid op peil houdt.


Trichilia monadelpha Distributie Trichilia monadelpha

 

Traditioneel gebruik Trichilia monadelpha

 In de Ghanese traditionele geneeskunde heeft de bast een reeks aan medicinale toepassingen. Bereidingen op basis van deze bast wordt voorgeschreven ter bloedzuivering, en bij de ziekten reuma, dysenterie, huidzweren, maagproblemen, maagpijn, middelpijnen, candida-infecties, framboesia, wonden, zweren, gonorroe en verkoudheid.

De steeltjes worden samen met de bast gebruikt bij anemie of bloedarmoede. De bast en de wortel zijn de basis voor een middel bij hoest, artritis, huidzweren, dyspepsie en dysenterie.
In de volksgeneeskunde van Kameroen wordt deze plant ingezet bij middelpijn, dermatitis, aambeien, jicht, gonorroe, syfilis en een ontsteking van een huidwond. 

Overigens wordt in Afrika met middelpijn vaak pijn in de nieren, pijn in de sexuele organen of pijn in de dikke darm bedoeld.


Bewezen werkingen Trichilia monadelpha

Op basis van een aantal onderzoeken zijn er tot nu toe de volgende werkingen bekend van deze plant: 


  1. Antibacterieel, 
  2. Ontstekingsremmend, 
  3. Antimalaria, 
  4. Antioxidant,
  5. Tegen depressie,
  6. Pijnstillend 
  7. Anti-kanker en 
  8. Leverbeschermend

 

Connectie lever met huid

Wat de laatste werking betreft, leverbeschermend kunnen we opmerken dat uit overig onderzoek blijkt dat de lever samenwerkt met de huid, iets wat uitgebreid is beschreven in het boek De Geneeskracht van Waterkers.
Dat betekent dat een huidziekte vrijwel altijd iets te maken heeft met een minder goed werkende lever. 

Vandaar dat het wellicht logisch is dat een geneesplant voor de lever vaak ook wordt ingezet bij dermatitis, huidzweren en huidontstekingen.

 

Trichilia monadelpha Blad Trichilia monadelpha


Trichilia monadelpha tegen Lymfeklierkanker

Een gezamenlijk onderzoeksteam uit Duitsland, Zuid-Afrika, Kameroen en Canada, ziet dat deze geneesplant werkt bij lymfeklierkanker, tenminste bij muizen. 

Dat is natuurlijk niet genoeg informatie om het als medicijn te gaan gebruiken bij deze ziekte. 

Daarvoor moet meer onderzoek gebeuren, maar het zegt wel erg veel over de medicinale werkingen van de plant.


Trichilia monadelpha tegen depressie

Onderzoekers zien dat synthetische antidepressiva wekenlang moeten worden ingenomen voordat er statistisch meetbare veranderingen te zien zijn, een aantal bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, misselijkheid, sexueel onvermogen, droge mond en constipatie.
We kunnen constateren dat deze bijwerkingen al zo vervelend zijn dat je er depressief van zou worden. 

De onderzoekers schrijven dat niet maar merken wel op dat minstens een derde van de patiënten helemaal geen verbetering van de depressie ziet.

Mentale stoornissen hebben vaak te maken met het niet goed werken van het centraal zenuwstelsel. Allerlei mentale condities zoals depressie, pijn, epilepsie, psychose en ontstekingen worden hieraan gelieerd.
Depressie wordt ook gelinkt aan ontstekingen of oxidatieve stress, zo melden de onderzoekers. 

Het is zo dat depressie wetenschappelijk wordt gelinkt aan neuroinflammatie, ofwel laaggradige ontstekingen of oxidatieve stress in de hersenen. 

Deze ontstekingen kunnen leiden tot apoptose van hersencellen, wat de dood van een hersencel betekent. Vooral bij langdurige ontstekingsprocessen kunnen er neurologische problemen zoals depressie optreden.

Uit een aantal standaardtesten die wetenschappers kunnen doen blijkt dat een extract van de Trichilia monadelpha inderdaad werkt tegen depressie. 

Men ziet daarnaast dat een heel plantenextract beter werkt dan enkele componenten uit de plant en wijdt dit aan het synergische effect.


Trichilia monadelpha Stam en stelen van Trichilia monadelpha

Secundaire metabolieten versterken elkaar

Secundaire metabolieten in een plant kunnen elkaars werking versterken. 

Deze samenwerking kan er ook verantwoordelijk voor zijn dat de plant geen bijwerkingen heeft, want bijwerkingen worden vrijwel altijd gezien in een pil met één stof. 

Diverse natuurgeneeskundigen en fytotherapeuten vermoeden dat een geneesplant veel minder bijwerkingen heeft omdat het een veelvoud aan stoffen bevat, en al deze stoffen samen nodig zijn voor genezing zonder bijwerkingen. 

Met andere woorden: in een plant zitten geneeskrachtige stoffen en de stoffen om negatieve bijwerkingen te voorkomen. Hier bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor, maar gezien de duidelijke indicaties zou het een onderzoek waard zijn.


Trichilia monadelpha Punt van het blad met de structuur van de nerven


Trichilia monadelpha is beter dan diazepam

 Onderzoekers uit Ghana vergeleken de pijnstillende werkingen van drie verschillende plantextracten, elk in drie verschillende doses, met die van drie verschillende doses diazepam. 

Het blijkt dat het plantextract in drie verschillende testen beter werkt dan diazepam.

De onderzoekers deden verschillende testen waaruit blijkt dat de pijnen gestild worden door een verandering in het centrale zenuwstelsel wat teweeg wordt gebracht door deze plant. Dat is op ongeveer dezelfde manier zoals opiaten dat doen.
Dezelfde testen die op industriële medicijnen worden verricht, worden ook verricht op plantaardige pijnstillers, om hun werking goed te vergelijken.

 

Antioxidanten kunnen alle ziekten aan

Oxidatieve stress en vrije radicalen spelen een grote rol bij degeneratieve ziekten zoals vroegtijdige veroudering, hartziekten, ontstekingen, beroerte, diabetes en kanker

Dit is ongeveer de eerste zin uit een onderzoek naar de antioxidantwerking van Trichilia monadelpha.

Met degeneratief wordt aftakelend bedoelt. Als er iets niet goeds gebeurt in de behandeling, zal de patiënt slechts verder aftakelen en wordt de ziekte alsmaar erger in plaats van dat er genezing plaatsvindt.
Het enige wat helpt tegen deze ziekten zijn antioxidanten. Synthetische medicijnen bevorderen helaas juist oxidatieve stress en dat is exact de reden dat tot voor kort deze ziekten zo moeilijk te behandelen waren. 

Dit enorme nadeel van synthetische medicijnen zorgt tegelijk voor het grote aantal bijwerkingen van farmaceutische producten. Nu weten we dat met de antioxidantwerking van geneesplanten en gezonde voeding mensen geholpen kunnen worden.

In feite ligt een groot deel van de behandeling in handen van de patiënten zelf, want zij zouden eigenlijk dienen te stoppen met het consumeren van suiker, sigaretten, alcohol, wit brood, supermarktolie, frituurwaar, en andere industriële producten. We kunnen gerust stellen: Het westerse industrievoedingdieet maakt ons ziek

Vele potjes, pakjes, blikjes en zakjes zorgen door tekort aan antioxidanten voor ziekelijke narigheden. Dat in tegenstelling tot vers fruit, groente, noten, zaden en kruiden, waar juist een grote hoeveelheid antioxidanten inzit, vooral als ze van biodynamische oorsprong zijn. 

Verder kan iedere patiënt ervoor zorgen dat de factoren die oxidatieve stress veroorzaken geminimaliseerd worden.

De onderzoekers zien dat in de bast van Trichilia monadelpha veel categorieën stoffen zitten met antioxidantactiviteit, zoals saponinen, tanninen, cardiacglycosiden, anthraquinonen, flavonoïden, coumarinen, triterpenoïden en steroïden. 

De extracten van de schors vegen als het ware de vrije radicalen op en zetten ze om in minder schadelijke componenten die makkelijk verwerkt worden door het lichaam.


Trichilia monadelpha Takje met bladeren van Trichilia monadelpha

Bronnen bij artikel over Trichilia monadelpha


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6