Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De intrigerende geneeskracht van Crotalaria retusa

BotanischeLatijnse naam: Crotalaria retusa
Crotalaria retusa Foto: Filo gèn'

Stel je voor: een verborgen schat aan kennis en wijsheid die eeuwenlang begraven lag in de vergeten hoeken van de wereldgeschiedenis. Een schat die verband houdt met genezing, welzijn en een dieper begrip van de natuurlijke wereld om ons heen. In de komende pagina's gaan we op een opwindende ontdekkingsreis naar dit lang verloren gewaande erfgoed. We zullen de sluier oplichten van oude tradities, onthullende remedies en mysterieuze praktijken die onze moderne inzichten uitdagen en ons uitnodigen om de verborgen krachten van het verleden te herontdekken. Maak je klaar om te worden betoverd door het onbekende en geïnspireerd door het vergeten. 

Dit is een reis naar de verborgen schatten van onze voorouders, en de onverwachte schatten die ze in petto hebben voor degenen die bereid zijn te luisteren naar hun vergeten wijsheid.


Crotalaria retusa Distributie Crotalaria retusa, door MargaretRDonald


Algemene informatie Crotalaria retusa

Crotalaria retusa is een sierlijke geneesplant. Hij heeft mooie bloemen. Er is een variëteit met gele bloemen en er is een variëteit met paarse bloemen. Sommige plantenkwekers in Europa hebben deze plant in huis. Voordeel voor kwekers is dat het veel zaad oplevert zodat je snel nieuwe planten kunt kweken.
In het Engels wordt deze plant rattleweed, rattlebox od devil's bean genoemd.


Traditioneel gebruik Crotalaria retusa

Crotalaria retusa Crotolaria aan de weg, foto Filo gèn'

Verschillende delen van Crotalaria retusa zijn in de traditionele geneeskunde gebruikt voor de behandeling van tal van menselijke kwalen. Voorbeelden zijn:


 1. Een infusie van de hele plant worden gebruikt om huidinfecties te behandelen,
 2. De wortels worden gebruikt om hemoptysis te behandelen, Hemoptysis is de Latijnse, medische term voor bloed spugen.
 3. De bladeren en bloemen worden gebruikt om koorts, verkoudheid en longziekten te beheersen,
 4. Poedervormig van C. retusa-zaden gekookt in melk wordt gebruikt bij het beheer van lepra, koorts, en winderigheid.
 5. De zaden in melk gekookt vormen een analgeticum, ofwel een pijnstiller in gevallen van schorpioensteken en slangenbeten.
 6. De medicinale waarde ervan in Ghana is om hoest, dyspepsie, koorts, en hartaandoeningen te voorkomen, en het behandelen van stomatitis, diarree, schurft en impetigo. Een impetigo is een milde huidinfectie.
 7. Lokaal gebruiken Ghanese mensen een infusie van de plant om te baden kinderen om huidinfecties en spruw te behandelen.
Crotalaria retusa Foto peulen aan de plant, Foto Filo gèn'


Medicinale werkingen van Crtolaria retusa

In de afgelopen decennia zijn er verschillende wetenschappelijke studies geweest die de biologische activiteiten van soorten die tot het geslacht Crotalaria behoren, waaronder C. retusa, rapporteren. Zaden van Crotalaria retusa vertonen ontstekingsremmende en antinociceptieve eigenschappen. Dat betekent dat de zaden dienst kunnen doen als ontstekingsremmende pijnstiller. De werking houdt verband met het remmende effect op neutrofiele migratie van lectine wat aanwezig is in albumines.
Ethanolextract van Crotalaria retusa remde de groei van de bacterie Pseudomonas aeruginosa
Saponinen, tannines, alkaloïden en sterolen werden geïdentificeerd in verschillende delen van de Crotalaria retusa plant.
Extracten van deze plant, vooral de stamextracten, vertonen cytotoxiciteit tegen Jurkat-, MCF 7- en PC 3-cellijnen, maar waren ook giftig tegen normale menselijke levercellen. Cytotoxiciteit betekent 'giftig voor kankercellen'. Jurkatcellen zijn gekloonde leukemiecellen die men gebruikt om onderzoek te doen naar de werking tegen kanker van een geneesplant of synthetisch middel.


Crotalaria retusa, een Toekomstig Medicijn

Crotalaria retusa Jonge peulen, foto Filo gèn'

Een onderzoeksteam met mensen uit Turkije, Kroatië, Ivoorkust en Mauritius meldt dat er een gelimiteerd aantal onderzoeken zijn gedaan naar Crotalaria retusa. Men bracht een in kaart wat voor stoffen erin zitten, en in welke hoeveelheden ze in de schors, het fruit en het bloemen zitten. Het blijkt dat er onder andere veel flavonoïden en fenolzuren zoals quercetine in zit. Crotalaria retusa-schors, fruit en bloemen kunnen verder worden geëvalueerd als potentiële kandidaten voor de ontwikkeling van nieuwe middelen in de farmaceutische en cosmetische sector, met name gericht op het beheer van de ziekte van Alzheimer, diabetes type II of hyperpigmentatieproblemen, zo concluderen de onderzoekers. Men ziet namelijk dat veel van de fytocomponenten of inhoudsstoffen van Crotalaria retusa vaker zijn onderzocht, en dat deze stoffen over bewezen medicinale werkingen tegen de genoemde ziekten beschikken.


Veel flavonoïden en fenolen

Crotalaria retusa Foto: Ronggy, Publiek domein

Crotalaria retusa behoort tot de familie der fabaceae. Het is dus familie van bonen, linzen, vogelwikke, en erwten. Uit Nigeriaans onderzoek blijkt dat deze planten over veel flavonoïden en fenolen beschikken, meer dan andere plantenfamilies.
Er is ook een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat er vele antioxidanten in Crotalaria retusa zitten. De wetenschappers noemen dat de plant een groot therapeutisch potentieel heeft, aangezien antioxidanten oxidatieve stress kunnen tegengaan, wat de onderliggende oorzaak is van een groot aantal ziekten.


Kankerbestrijdende werking

De Crotalaria retusa blijkt kankerremmende eigenschappen te hebben. De fenolen in de bladeren van deze plant zijn daar verantwoordelijk voor. Deze soort stoffen, fenolen, zitten het meest in Crotalaria retusa. Daarnaast beschikt het blad over k saponinen of zeepstoffen, tanninen, alkaloïden en steroïden.
Deze medicinale sierplant is voorlopig alleen getest tegen leverkanker en er is veel meer onderzoek nodig wil er een behandelmethode of geneesmethode op basis van de Crotalaria retusa worden voorgeschreven door artsen.
Het is wel zo dat de stoffen die tegen kanker werken ook gezonde cellen kunnen aantasten, iets waar alle synthetische chemokuren last van hebben. Voor de onderzoekers is dit aanleiding om te onderzoeken of er een kankerremmend middel van de plant kan worden gemaakt dat geen negatieve invloed heeft op gezonde cellen.


Diaserie Crotalaria retusa

 • 640px-Crotalaria_retusa_(Fabaceae)_01
 • 640px-Crotalaria_retusa_(Fabaceae)_03
 • 640px-Crotalaria_retusa_(Fabaceae)_04
 • 640px-Crotalaria_retusa_DistributionMap
 • Crotalaria_retusa_(seed)
 • 2013.10.31.150923_Rattlepod_(Crotalaria_retusa)_Chain_of_Craters_Road_Hawaii_Volcanoes_National_Park_Hawaii
 • 2013.10.31.150910_Rattlepod_(Crotalaria_retusa)_Chain_of_Craters_Road_Hawaii_Volcanoes_National_Park_Hawaii
 • 640px-吊裙草
 • 640px-Crotalaria_retusa_fruits
 • Crotalaria_retusa_MHNT.BOT.2016.24.59
 • Dark_Blue_Tiger_-_Tirumala_septentrionis_on_Crotalaria_retusa_(5)
 • Rattleweed_(Crotalaria_retusa)_3


Antibacteriële werking Crotalaria retusa

Crotalaria retusa Foto zaden en peulen van Arria Belli

Crotalaria retusa blijkt over antibacteriële werking te beschikken. Het zij gezegd dat er nog niet zo erg veel wetenschappelijk onderzoek naar deze plant is gedaan. De antibacteriële werking zou een voorbode kunnen zijn van meer onderzoek aangezien deze werking duidt op velerlei medicinale kwaliteiten.
Zo gaat de groei van kankertumors gepaard met de aanwezigheid van meer pathogene bacteriën. Het feit dat deze plant de groei van bacteriën remt draagt bij aan de antikankerwerking van Crotalaria retusa.


Bronnen artikel Crotalaria retusa

 • Foto's: Wikimedia commons
 • Kopfoto:: Filo gèn'
 • Fytocomponenten: https://www.researchgate.net/publication/353471108_Phytochemicals_Total_Phenolic_and_Flavonoid_Contents_and_Radical_Scavenging_Activities_of_Crotalaria_Retusa_Clerodendrum_Volubile_Leaf_Extracts_and_Biogas_Slurry_of_Cassava_Peels
 • Algemene informatie:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22182641/
 • Medicinale werkzaamheden:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995764511602423
 • Tegen kanker:  https://www.researchgate.net/publication/292605516_PHYTOCHEMICAL_ANTIOXIDANT_AND_CYTOTOXICITY_OF_HYDROETHANOLIC_EXTRACTS_OF_CROTALARIA_RETUSA_L
 • Therapeutisch potentieel:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629919315534
 • Laatste foto zaden en peulen: Arria Belli
 • Kaartje verspreidingsgebied: MargaretRDonald