Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Vitamine k2, goed voor de hersenen, botten en tanden

boek weston price Weston Price deed onderzoek naar effecten moderne voeding
Weston Price is een beroemd onderzoeker op het gebied van voeding en tandbederf. In zijn boek´ Voedsel en fysieke degeneratie´ uit de eerste helft van de vorige eeuw, schrijft hij over activator x. Hij noemt het een nieuw soort vitamine die vooral in grote concentraties aanwezig is in botervet. Daarnaast zit het in melk, eieren en sommige organen van dieren.
Price hechtte grote waarde aan botervet; hij kon er zelfs cariës mee genezen. Price maakte door centrifuge een concentratie van vloeibaar botervet waarin onder andere veel activator x zat.


Tandarts bestrijdt gaatjes met voeding

Weston Price, zelf tandarts van beroep, schreef aan mensen met gaatjes in hun tanden voor om het te mengen met levertraan en vervolgens drie theelepeltjes per dag in te nemen. Mede door dit supplement stopte het tandbederf; de gaatjes heelden weer. 

Price beschrijft onder meer het geval van een 14 jarig meisje met 42 gaatjes in 24 tanden die door haar tandarts was aangeraden een kunstgebit te nemen. Na enkele maanden het supplement met botervet te hebben gebruikt, was het actieve tandbederf in de tanden gestopt!


Price kon activator X meten

Weston Price meette activator X door te kwantificeren hoeveel jodide er in jodium werd omgezet door activator X. Hij wist niet precies wat de stof was maar kon via deze methode meten in welk voedsel het zat en hoeveel activator X boter bevat. Diverse professoren hebben 40 jaar na zijn onderzoek geopperd dat het gewoon om omega 3 vetten ging. Omega 3 vetten hebben echter niet de eigenschap dat ze jodide in jodium kunnen omzetten. Het moest dus een andere stof zijn.

Tarwegras bevat vitamine K2


Activator X blijkt vitamine K2

Na 60 jaar is het mysterie opgelost. Activator X bleek vitamine K2 te zijn. Vitamine K2 wordt door dieren uit grassen omgezet vanuit vitamine K1. Vitamine K werd ontdekt door de Deense onderzoeker Hendrik Dam. Hij kreeg hier in 1945 de Nobelprijs voor; dat was precies in het jaar dat Weston Price over activator X schreef. 

Men dacht in die tijd dat de werking van vitamine K helemaal uit de doeken was gedaan maar dat bleek onjuist. Vitamine K was in de jaren 40 bestempeld als een vitamine die zich uitsluitend bezig hield met de bloedstolling. Het zou pas tot 1997 duren eer men erachter kwam dat vitamine K grote voedingswaarde had.


Vitamine K was onbegrepen

Vitamine K is lang slecht begrepen door de wetenschappers. Tot 1997 dacht men dat vitamine K1 en K2 dezelfde vitamine in een ander jasje was. Dat bleek niet zo te zijn. Beide vitaminen hebben andere voedingswaarden. Vitamine K1 houdt zich inderdaad vooral bezig met de bloedstolling maar vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium in de botten wordt geplaatst en buiten de zachte weefsels wordt gehouden. 

Met andere woorden: vitamine K2 is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden. Weston Price had het helemaal juist gezien toen hij mensen botervet voorschreef waarin veel vitamine K2 zit. Je zou ook kunnen zeggen dat Weston Price de rol van vitamine K2 in het calciummetabolisme 60 jaar eerder ontdekte dat zijn wetenschappelijke collega´s.


Aanmaak in bloedsomloop

De zoektocht naar vitamine K, K2 en later K3, werd bemoeilijkt omdat deze vitamine in tegenstelling tot andere vitaminen, niet in de darmen wordt aangemaakt, maar in de bloedsomloop.

Van alle vitaminen, behalve vitamine C, is bewezen dat de mens het zelf aanmaakt, in een aantal stappen. Van andere gezonde voedingsstoffen worden vitaminen en mineralen aangemaakt. Sommige vitaminen hebben vele stappen, soms meer dan 20, nodig.

Als het in de darmen wordt aangemaakt dan zijn vaak bepaalde bacteriën uit het microbioom nodig om vitaminen aan te maken. Maar vitamine K2 wordt in het bloed aangemaakt, en daarvoor zijn andere voorwaarden zoals mineralen nodig. 

Naast bacteriën zijn ook enzymen nodig om voedingsstoffen in ons lichaam aan te maken.  Wetenschappers spreken van een keten aan reacties die plaatsvinden, totdat een stof een bepaalde vitamine wordt.


Vitamine K werkt samen met vitamine A en D

Price gebruikte vitamine K2 in combinatie met levertraan; daar zit vooral een grote hoeveelheid vitamine A en D in. Juist de combinatie van vitamine A, D en K zorgt ervoor dat de opbouw van tanden en botten geschiedt doordat de mineralen calcium en fosfor op de goede plek terecht komen.

Het gaatje bevat cellen die als tandbederf niet meer actief is worden omgezet in odontoblasten. Deze cellen zijn een soort matrix waarbinnen de mineralen calcium en fosfor gelegd worden.

Op dezelfde manier worden botten opgebouwd; via osteoblasten. Odontoblasten vormen het raamwerk van het tandbeen of dentine. Vitamine A en D triggeren de aanmaak van osteocalcine en vitamine K zorgt ervoor dat calcium zich kan binden aan osteocalcine. Op deze manier werken vitaminen A, D en K aan de opbouw van de tanden.


Vitamine K2, goed voor het hart

Vitamine K2 heeft meer wapenfeiten. Het speelt hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam. In ieder geval kan het hart- en vaatziekten voorkomen. Uit de Rotterdam studie die in Nederland onder 4600 mannen boven de 50 werd gehouden bleek dat inname van vitamine K2 de verkalking van de aorta met 52% deed afnemen en de kans op een hartziekte met 41% deed dalen. De mensen die vitamine K2 innamen hadden verder 52% minder kans op het krijgen van een dodelijke ziekte die gerelateerd was aan het hart. Met andere woorden: door vitamine K2 uit roomboter kan je langer leven!
Vitamine K2 zit vooral in roomboter, eieren, tarwegras en alfalfa.


Controverse margarine-roomboter

In zijn tijd werd er veel margarine gegeten als goedkoop alternatief voor roomboter. Margarine werd zelfs aangeprezen als zijnde gezonder, maar dat is nooit helemaal bewezen. Margarine bevat transvetten, en dat maakt het zeer ongezond. Volgens de reguliere wetenschap en dieetwetenschap van vandaag wordt margarine niet als beter dan roomboter gezien, maar het verschil is niet goed openbaar onderzocht. 


Margarine is nu vegan spread

Margarinefabrikanten hebben hun plantaardige smeersels gepromoot als zijnde gezonder dan roomboter, maar dat is geenszins zeker. Deze geraffineerde plantaardige smeersels worden nu als ''veganistische boter '' verkocht. Margarine heeft inmiddels een ongezonde bijklank gekregen, door de vele negatieve publiciteit die er is ontstaan. Daarom noemt men het nu ook wel ''vegan spread''..

Veganisme komt steeds meer op in de maatschappij en de industrie speelt erop in. Veel gezonder is het om zelf broodspreads maken van groenten, of om walnotenolie, olijfolie of kokosolie te gebruiken om op brood te smeren. .

Wat wel zeker is dat in roomboter en allerlei natuurlijke oliën van noten en zaden meer natuurlijke stoffen zitten dan in margarine, want dat laatste product is sterk geraffineerd, en roomboter is gemaakt van melkroom, waardoor het juist een concentratie aan voedingsstoffen bevat.


Roomboter is een zegen voor de gezondheid


Vitamine K2, goed voor het brein

Weston Price merkte op dat de mensen, vooral kinderen, die activator X oftewel vitamine K2 innamen minder last hadden van gedragsstoornissen. 

Leraren vroegen hem waarom een leerling ineens zo goed kon leren, terwijl hij daarvoor tot de mindere goede leerlingen in de klas behoorde. 

Tegenwoordig is bekend dat vitamine K2 een belangrijke rol speelt in de hersenen. Vitamine K2 wordt gegeven aan Alzheimer-patiënten om deze degeneratieve ziekte minder snel te doen verergeren of te genezen.



Hersenen bestaan uit vetten

Onze hersenen bestaan voor een groot deel, ongeveer 1/3 deel, uit vetten. Wanneer we te veel geraffineerde vetten eten, dan krijgen de hersenen te weinig voedingsstoffen, met name te weinig antioxidanten.

Door dit voedingsstoffentekort is er bij jonge mensen verhoogd risico op cognitieve stoornissen, meestal in de vorm van leerproblemen, en concentratieproblemen. Bij ouderen kan dat leiden tot een verhoogd risico op dementie en Alzheimer.

Er is in de wetenschap een reeks aan indicaties die wijzen naar het gegeven dat dementie te maken heeft met voedingsstoffentekort, maar dit is nog geen alom erkend wetenschappelijk feit.

Wel zijn er tal van onderzoeken die eetpatronen hebben onderzocht, en dan blijkt steeds dat mensen die meer voedingsstoffen eten een lagere risico hebben op hersendegeneratieve aandoeningen zoals dementie, alzheimer en Parkinson.

Bronnen bij artikel over vitamine K2

  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_K
  • http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2?qh=YToxOntpOjA7czoyOiJrMiI7fQ%3D%3D
  • Boek: Weston Price: Voeding en fysieke degeneratie