Epilepsie bestrijden met voeding en geneesplanten
Bij epilepsie is het belangrijk om te benadrukken dat de behandeling en preventie ervan onder begeleiding van een medisch professional moeten plaatsvinden. Hoewel bepaalde kruiden, medicinale voedingssoorten en geneesplanten mogelijke gunstige effecten kunnen hebben, is het cruciaal om dit in overleg met een arts te doen om mogelijke interacties met medicijnen en individuele behoeften en reacties te begrijpen.
Geneesmiddelen werken acuut en hun werkingsduur is ongeveer een dag, maar geneesplanten en voeding toepassen behoren tot een levensstijlverandering die de grondoorzaken van een ziekte kunnen neutraliseren.
Wetenschappelijk bewezen kruiden bij epilepsie
Hier zijn enkele kruiden en voedingsmiddelen Waarvan wetenschappers bewezen hebben dat ze werkingen hebben tegen epilepsie. In Nederland is het niet gebruikelijk om voeding en geneesplanten aan te bevelen bij epilepsie. Maar het is wel mogelijk om met deze middelen de oorzaken van epilepsie weg te nemen, zodat op den duur minder of geen medicatie hoeft te worden ingenomen.
- 1. Kurkuma bevat een actief bestanddeel genaamd curcumine, dat ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft. Sommige onderzoeken suggereren dat kurkuma mogelijk neuroprotectieve voordelen heeft, maar verder onderzoek is nodig.
- 2. Ginkgo biloba wordt gebruikt ter ondersteuning van cognitieve functies en kan een anticonvulsieve werking hebben. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat ginkgo biloba interacties kan hebben met bepaalde medicijnen, waaronder anti-epileptica.
- 3. Mariadistel wordt soms gebruikt vanwege de veronderstelde leverbeschermende eigenschappen. Het kan mogelijk helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen, maar er is beperkt onderzoek specifiek gericht op epilepsie.
- 4. Omgea 3 Vetzuren: Onderzoek suggereert dat omega-3-vetzuren, die voorkomen in bladgroenten, koolsoorten, zaden en noten, neuroprotectieve voordelen hebben. Ze kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en gunstig zijn voor de algehele hersengezondheid.
- 5. Vitamine B6 is belangrijk voor de hersenfunctie en kan een rol spelen bij het reguleren van bepaalde neurotransmitters. Een tekort aan vitamine B6 kan epileptische activiteit verergeren. Het is belangrijk om voldoende B-vitaminen binnen te krijgen via een uitgebalanceerd dieet
Geneesplanten bij epilepsie
De volgende geneesplanten worden wereldwijd door artsen en natuurgeneeskundigen ingezet bij epilepsie.
Bacopa monnieri is een van de meest geprezen kruiden bij deze ziekte. Je kunt dit plantje soms ook kopen in een tuincentrum, zodat het onderdeel kan uitmaken van je
medicinale siertuin.
Bronnen van vitamine B6
Omdat vitamine B6 extra belangrijk lijkt voor mensen waarbij een verhoogd risico op epilepsie geconstateerd is, is het belangrijk om deze voedselsoorten in je dagelijks voedingspatroon op te nemen. Er zijn verschillende voedingsmiddelen en planten die van nature een goede bron zijn van vitamine B6. Hier is een lijst van enkele van de voedingsmiddelen en planten die relatief hoog zijn in vitamine B6:
1.
Aardappelen, vooral de schil, zijn een goede bron van vitamine B6. Het is belangrijk om ze te koken in plaats van te frituren voor een gezonde bereiding. Als je aardappelen in de schil eet, koop dan uitsluitend biologisch-dynamische aardappelen van het Demeter keurmerk, of kweek zelf aardappelen.
2.
Bananen zijn een populaire vrucht die ook vitamine B6 bevat. Ze zijn ook rijk aan kalium en voedingsvezels.
3.
Avocado: Deze vrucht staat bekend om zijn gezonde vetten en bevat ook vitamine B6, evenals andere belangrijke voedingsstoffen.
6.
Spinazie: Deze groene bladgroente is niet alleen rijk aan
ijzer, maar bevat ook vitamine B6.
7.
Wortelen, bekend om hun hoge gehalte aan bètacaroteen, bevatten ook vitamine B6.
Waarom geen vlees en vis?
Sommige websites en specialisten zullen ook kip, kalkoen, vette
vis en zalm noemen als bronnen van vitamine B6 maar dat doet lichtplant niet. In de weelderige wereld van voedingskeuzes is het belangrijk om bewust te zijn van de potentiële gevaren die op de loer kunnen liggen in sommige voedingsmiddelen. Onder deze voedingsmiddelen vallen
kip, kalkoen, zalm en vette vis, die, ondanks hun populariteit, enkele schaduwzijden kunnen hebben.
Eén van de zorgen die naar voren zijn gekomen bij kip, is het bestaan van
bio-aminen. Deze bio-aminen kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken en zijn in verband gebracht met verschillende chronische ontstekingsziekten. Het is belangrijk om te begrijpen dat overmatige consumptie van kip kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoeningen, en daarom is het raadzaam om bewust te zijn van de kwaliteit van de kip die we consumeren.
Bij zalm en vette vis zijn er zorgen over de aanwezigheid van gifstoffen als gevolg van milieuvervuiling. Deze vissoorten kunnen besmet zijn met stoffen zoals kwik en PCB's, die schadelijke effecten op de gezondheid kunnen hebben bij overmatige consumptie. Het is belangrijk om te streven naar vis van goede kwaliteit, afkomstig uit schone wateren en duurzaam gekweekt.
Antibiotica in kweekvis
Een ander punt van zorg is het antibioticagebruik in de bio-industrie en viskwekerijen. Om ziekten te voorkomen of te behandelen, worden
antibiotica vaak routinematig gebruikt. Dit overmatige gebruik van antibiotica draagt bij aan het probleem van antibioticaresistentie, waarbij bacteriën resistent worden tegen de werking van deze levensreddende medicijnen. Het is essentieel om bewust te zijn van de bron van ons voedsel en te streven naar antibiotica-vrije opties.
Hoewel kip, zalm en vette vis vaak genoten voedingsmiddelen kunnen zijn, is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze zorgen. Het maken van bewuste keuzes en het selecteren van voedsel van hoge kwaliteit kan bijdragen aan het minimaliseren van gezondheidsrisico's. Het is aan ons om te streven naar duurzame, gezonde en ethisch verantwoorde voedingsbronnen, zodat we onze gezondheid en het welzijn van de planeet kunnen bevorderen.
Stem je keus af
Laat ons de reis naar voedingsbewustzijn omarmen en onze keuzes afstemmen op wat het beste is voor ons lichaam en de wereld om ons heen.
Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan verschillende voedingsmiddelen om voldoende vitamine B6 en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voor persoonlijk voedingsadvies op basis van jouw individuele behoeften.
Rozemarijn bij epilepsie
Er zijn vele studies die suggereren dat
rozemarijn mogelijk een gunstig effect kan hebben bij epilepsie. Rozemarijn bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder rozemarijnzuur, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze eigenschappen kunnen theoretisch gunstig zijn bij epilepsie.
Wanneer je wel last hebt van epilepsie, maar geen medicijnen slikt, dan kun je rozemarijn veilig dagelijks gebruiken. Bij medicatie is het belangrijk op te merken dat het gebruik van rozemarijn als behandeling voor epilepsie altijd in overleg met een arts moet plaatsvinden. Epilepsie is een complexe aandoening die individueel moet worden behandeld, en het is van cruciaal belang dat eventuele wijzigingen in de behandeling en aanvullende maatregelen worden begeleid door een medisch professional.
Het is ook belangrijk om te benadrukken dat rozemarijn mogelijk interacties kan hebben met bepaalde anti-epileptische medicijnen, dus het is bij medicijngebruik essentieel om dit met een arts te bespreken voordat je rozemarijn of enig ander supplement of kruid aan je behandeling toevoegt.
Omega 3 bij epilepsie
Elke voedselsoort die de hersenwerking ondersteunt is van belang bij epilepsie. De hersenen bestaan voor een groot deel uit omega 3 vetten. In allerlei
margarinesoorten en
bakoliën zit in onze tijd te weinig omega 3. Goede bronnen van omega 3 zijn:
Vermijd vulling uit industrieproducten
Vulling is volgens lichtplant nepvoedsel zonder nutriënten. Er zitten voornamelijk schadelijke snelle koolhydraten in. Deze stoffen eten mensen veel te veel en leiden onder andere tot een groter gevaar op obesitas, diabetes, depressie, kanker, alzheimer, parkinson en cardiovasculaire aandoeningen. Doordat snelle koolhydraten niet de benodigde mineralen, vitaminen, flavonoïden en fenolzuren bevatten om ze goed te verwerken, veroorzaken ze in ons lichaam veel oxidatieve stress, en dat is de grondoorzaak van elke ziekte, dus ook van epilepsie.
Vullingssoorten die vermeden moeten worden:
Alternatieve zoetmakers
Margarine suiker en wit meel zitten in vrijwel alle zoete bakwaren uit de supermarkt.
Dit houdt in dat als je dergelijke dingen wilt eten, je zelf aanleert om koekjes, taarten en cakes te bakken met alternatieve zoetmiddelen, suikervervangers zoals banaan, rozijnwaterdadelwater, steviabladeren, palmsuiker en kokosbloesemsuiker
Stop met het industriële alternatief
Deze alternatieve zoetmakers zijn in feite de oorspronkelijke zoetmakers.
In Nederland gebruikt men het meest rozijnwater en dadelwater voordat suiker zijn intrede deed. In Zuid-Amerika werd veel steviablad gebruikt In Aziatische landen gebruikte men van oorsprong palmsuiker en kokosbloesemsuiker.
Dadels en dadelwater is een bekend product in Noord-Afrika en het Midden- Oosten. Welbeschouwd is witte suiker een industrieel alternatief waaraan vele mensen verslaafd zijn geraakt.
Neurofeedback
Vaak werkt een medicinale voedingstherapie in combinatie met andere therapieën nog efficiënter. Er zijn ook allerlei andere methoden tegen epilepsie die de moeite waard van het proberen zijn zoals de neurofeedback therapie. Neem daarvoor contact op met je huisarts.
Bronnen artikel epilepsie
- Foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7