Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Holarrhena floribunda of Valse rubberboom

Latijnse naam: Holarrhena floribunda

Deze boom behoort tot de familie van Apocynaceae. Een in het Engels gebruikte naam is False rubber tree In Ghana zegt men Osese. Deze boom heeft verschillende medicinale aanwendingen in Ghana. De boomschors kan onderdeel zijn van een therapie tegen maagpijn, koorts, jicht, ringworm en andere huidziekten. De bladeren en de bast samen worden verwerkt tot medicijn bij diarree.

Behalve de valse rubberboom bestaan er ook:

Funtumia elastica Bosrubberboom of zijderubber

Landolphia owariensis Witte rubberliaan


Holarrhena floribunda Natuurlijke habitat valse rubberboom


Duizend stoffen, of 1 gesynthetiseerde plantenstof?

Onderzoekers leiden hun onderzoek in met de stelling dat planten een voorraadkamer voor nieuwe fytochemische componenten met medicinale werkingen zijn. Medicijnen worden vrijwel altijd ontwikkeld uit geneesplanten.
In onze tijd zijn wetenschappers lang bezig geweest de werkzame stoffen uit deze geneesplanten om te zetten in patenteerbare synthetische stoffen, zodat er een duur medicijn van kan worden gemaakt.

 Dat is erg goed voor aandeelhouders en mensen die werken in de farmaceutische industrie, maar het is zeer slecht nieuws voor mensen omdat synthetische pillen minder goed werken en bijwerkingen hebben, zodat mensen die ze slikken vaak alleen maar zieker worden in plaats van genezen.
Door deze situatie is een ommekeer in het denken gekomen.


Holarrhena floribunda Foto publiek domein via wikimedia commons, NMNH


Renaissance van de geneesplanten

Deze revolutie, die ook wel Renaissance van de geneesplanten wordt genoemd, komt vooral vanuit artsen en onderzoekers in derdewereldlanden die altijd al hebben gezien dat de medicijnen veel te duur waren voor patiënten.
Vergeet ook niet de ontwikkelingshulp vaak bestaat uit het geld vrijmaken voor mensen uit derde wereld om dure westerse medicijnen te kunnen kopen; dat is dus geen waarlijke en vrijblijvende hulp aan mensen maar extra subsidie voor multinationals.

Dit soort weinig behulpzame praktijken van de farmaceutische industrie in samenwerking met de regeringen-subsidieverstrekkers worden steeds vaker doorgeprikt.
Toch worden er nog steeds onderzoeken gepubliceerd naar geïsoleerde stoffen. In dit geval gaat het om twee componenten uit Holarrhena floribunda of de valse rubberboom die zouden kunnen werken tegen kanker.

Dat is bijzonder voor een onderzoek uit Afrika, maar minder bijzonder als je bedenkt dat het onderzoek werd gedaan in Zuid-Afrika het meest westers georiënteerde land bezuiden de Sahara.
De algemene trend is namelijk dat Afrikaanse landen juist de nadruk leggen op de synergische samenwerking van fytonutriënten, waardoor er een sterkere werking ontstaat dan één losse plantcomponent. In een plant zitten 1000 tot 2000 medicinaal werkzame stoffen en in een pil maar één.


Holarrhena floribunda Valse rubberboom, foto Yercaud Elango


Tegen voedselvergiftiging

De schors van de stam van de valse rubberboom bevat antibacteriële werkingen tegen Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium en Bacillus stearothermophilus.

Hiermee is het schorsextract een middel tegen voedselvergiftiging en andere bacteriële aandoeningen.

De onderzoekers wijten de antibacteriële werking vooral aan de stof conessine, en denken dat hiervan een antibacterieel medicijn kan worden gemaakt.


Traditie bevestigd door wetenschap

Een gecombineerd onderzoek van de buurlanden Togo en Ghana hebben een studie gepubliceerd naar de antibacteriële werking en antimalariawerking van de valse rubberboom.

De schors en de bladeren worden in deze landen traditioneel ingezet bij malaria, koorts, dysenterie, diarree, steriliteit, uitblijvende menstruatie en diabetes.

Verder wordt het ingezet bij ziekten door amoeben. Amoeben zijn parasitaire organismen die zich voeden met bacteriën en die ons lichaam kunnen binnendringen waar ze voor ziekten zorgen.
De wortel van de valse rubberboom wordt gekookt in melk en toegepast bij geslachtsziekten en slangenbeten. 

Op ritueel gebied wordt dit mengsel gebruikt voor een ritueel bad voor jongens tijdens de puberteit.

De onderzoekers concluderen dat het extract werkt tegen bacteriën en tegen malaria, zodat de traditionele toepassing van deze plant nu bevestigd is door wetenschappelijk onderzoek. Men deed geen onderzoek naar welke stoffen er verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige werking.


Medicijn tegen burulizweer

Een onderzoeksteam uit België en Benin zag dat de Burulizweer, een tropische infectieziekte die gekenmerkt wordt door onderhuidse zwellingen, kan worden bestreden met een extract van de valse rubberboom.
Men ziet dat 4 alkaloïden tegen de ziekte werken, maar dat iedere alkaloïde apart niet zo sterk werkt als de combinatie van de vier. Er wordt in de medische wereld een antibioticakuur gegeven bij deze ziekte, maar die slaat bij 20% van de mensen niet aan, dus is er alsnog hulp nodig vanuit de geneesplantenhoek.
Overigens hebben de Belgische en Beninse onderzoekers niet zelf uitgevonden dat het plantenextract de Burulizweer geneest, maar volgen ze het werk van traditionele genezers, en hebben ze hun aanpak met de geneeskracht van de Afrikaanse rubberboom, kunnen bevestigen.


Kanker is doodsoorzaak nummer 1

Kanker is al jarenlang de wereldleider op het gebied van doodsoorzaken. 

Er bestaat geen adequaat werkzame kankertherapie, hoewel patiënten toch steeds weer op artsen vertrouwen die de vrij lompe methoden van chemotherapie en bestraling voorschrijven.

Ondanks deze therapieën blijft kanker al jarenlang steevast nummer 1 op het gebied van doodsoorzaken. Of moeten we misschien cynisch worden en zeggen: Dankzij falende chemotherapie en bestraling blijft kanker de belangrijkste doodsoorzaak op onze planeet.
Het onderzoeksteam meldt in 2014 dat van de 10 miljoen nieuwe kankergevallen er jaarlijks 6 miljoen doodgaan. Verder meldt men dat 60% van de kankermedicijnen uit de plantenwereld komt, hoewel dit dus geïsoleerde stoffen zijn die versynthetiseerd in een peperdure pil terecht komen.

De onderzoekers schrijven dat hun plantenextract kanker op een viertal manier tegengaat.

  1. Het veroorzaakt groeiremming van de tumor.
  2. Het veroorzaakt de spontane celdood van een kankercel.
  3. Het stopt de celcyclus van een kankercel.
  4. Het stopt uitzaaiingen.

Op zich zou deze informatie genoeg moeten zijn om onmiddellijk, op dezelfde dag nog te beginnen met een onderzoek naar de werking van het extract op mensen, maar helaas.

Ook deze onderzoekers willen enkele stoffen uit het extract halen, deze te synthetiseren en te patenteren, teneinde die in een pil te stoppen. 

Dat is een methode waarvan in het verleden al meerdere malen is aangetoond dat het niet werkt.
Waarom werkt het niet? 

  1. Ten eerste eerste is wetenschappelijk aangetoond dat synthetische stoffen niet hetzelfde werken als organische stoffen.
  2. Ten tweede staat vast dat een extract vele stoffen bevat die collectief samen een geneeskrachtige werking geven.
  3. Ten derde heeft één gesynthetiseerde stof zoveel bijwerkingen dat het immuunsysteem van een kankerpatiënt een enorme opdonder krijgt, zodat de patiënt vaak dood gaat aan de chemotherapie.


De dood is een bekende bijwerking van chemotherapie.

Holarrhena floribunda Valse rubberboom foto Yercaud Elango


Schorsextract verlaagt bloeddruk

Onderzoekers uit Togo melden dat de valse rubberboom nog een traditionele toepassing kent die nog niet eerder is genoemd; het wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk.

De bast vertoont inderdaad een antioxidantwerking en een bloeddrukverlagende werking. Verhoogde bloeddruk komt mede door ontstekingen in de aderwand waardoor de aderwand op die plek dunner wordt en minder flexibel.
Wanneer de ontstekingen worden verholpen, wordt de bloeddruk genormaliseerd.

Volgens de onderzoekers is het hiervoor mechanisme achter de bloeddrukverlagende werking nog niet helemaal 100% duidelijk, maar is het plantenextract wel een nieuwe optie om hoge bloeddruk mee te behandelen.
Verder melden de Togonaren dat het schorsextract kan worden onderzocht om de werkzame stoffen te determineren en te isoleren.


Links, verwijzingen, downloads en bronnen behorend bij artikel over valse rubberboom

  • Kaartje natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Foto's van Yercaud Elango, https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Yercaud-elango
  • Informatie is deels verkregen uit interviews en wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6