Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Bloedarmoede tegengaan met kruiden

Niet alleen geneeskruiden met ingewikkelde namen bieden een helende werking bij bloedarmoede. Gewone keukenkruiden zijn je grootste vrienden. Het gebruik van keukenkruiden op zich is niet genoeg maar als je dit ziet als een onderdeel van een groter plan, kun je met voeding anemie tegen gaan. Er zijn namelijk ook groente- en fruitsoorten die anemie bestrijden.

Het gebruik van keukenkruiden kan een nutriëntrijke aanvulling zijn. Maar het dieet als geheel is nog belangrijker. Met sommige kruiden kun je ´s morgens al beginnen, bij een havermout met kardemom en komijn.


Lees ook de artikelen

Bloedarmoede tegengaan met fruit

Bloedarmoede tegengaan met groenten


Keukenkruiden doen het niet alleen

Van keukenkruiden gebruik je te weinig om er medicinaal op te vertrouwen, of je moet gelijk een peterseliesoep maken, wat overigens best een goed idee is. Keukenkruiden kun je samen met groenten en fruit tegen bloedarmoede inzetten om op natuurlijke wijze van de ziekte bloedarmoede af te komen. Keukenkruiden die bloedarmoede tegengaan kunnen de werking van de andere kruiden, groenten en fruitsoorten versterken.

Daarnaast is het mogelijk om geneeskruiden te nemen die bloedarmoede bestrijden. Kruiden bevatten over het algemeen meer mineralen dan groenten. Daarom is het goed om groenten aan te vullen met kruiden, om een extra ijzerrijk maal te verkrijgen.


Kruiden die veel ijzer en andere mineralen bevatten kunnen anemie genezen en gezondheid versterken


Peterselie

Peterselie bevat zeer veel ijzer maar andere mineralen zitten er eveneens in ruime mate in. Peterselie kan gewoon in je eigen tuin groeien of in een bloembak met kruiden in de vensterbank. Van peterselie kun je een soep maken. Deze heeft bijzonder veel mineraalwaarde.

Kook een hele bos fijn gesneden peterselie een paar minuten in ruim water en blender het fijn met een handblender. Voeg er ook wat room aan toe. Zo maak je een ijzerrijke soep. Als je veganistische room wilt gebruiken kun je amandelmelk of kokosroom inzetten.

Een veldje met koriander planten


Koriander

Koriander is een smaakvol blad dat allerlei geneeskracht biedt. Koriander past goed in een salade, een currygerecht, op een omelet en in een aardappelmix. Je kunt het dagelijks inzetten. Het is ´s avonds inzetbaar als kruid in de guacamole. Guacamole is een gezonde dipsaus van avocadopuree, kleine blokjes tomaat, komkommer en ui en fijn gesneden koriander.


Komijn

Komijn is een zaadje dat relatief veel mineralen bevat. Je kunt het gebruiken in een kruidenmix voor thee. In geweekte vorm kun je het met andere specerijen zoals gember, korianderzaad, kardemom, fenegriek, ui en currypoeder in een blender mixen om een basis te maken voor een currysaus.


Kardemom

Kardemom is een zaad wat veel zink en magnesium bevat. Je kunt zo een paar zaadjes eten. Dat is goed voor de mondgeur. In India wordt kardemom na de maaltijd ingenomen als ademverfrisser.

Kardemom wordt ook ingezet bij leverziekten en galproblemen. De meeste mensen hebben leverproblemen, want suiker en alcohol zijn erg slecht voor de lever. Zoals vrijwel elke voedselsoort heeft kardemom meerdere geneeskrachtige werkingen.


Fenegriek

Fenegriek is een geelachtig ongelijk gevormd zaadje. In een theemix smaakt het zoet. Als je het weekt kun je het gebruiken om een kruidenmix mee te blenderen. Dat is een mix die je gebruikt om een groentemix lekkerder te maken.

Als je fenegriek weekt en vervolgens pureert kun je het verwerken in een deeg dat je gebruikt voor het bakken van zoete producten. Gebruik het als een van de suikervervangers.


Basilicum

Basilicum is een bladkruid. Het heeft een lekkere smaak. Je kunt basilicum samen met andere kruiden in de vensterbank kweken. Er is een wilde basilicumsoort die in Afrika groeit. De wilde soort is een overblijvende plant.

Onze basilicum is een doorgekweekte variant die het niet langer dan een paar maanden uithoudt. Je kunt het blad als alternatief saladeblad gebruiken. Basilicum is lekker op brood in combinatie met Hollandse kaas.

Als je basilicum gebruikt, gebruik dan lekker veel. Een plantje is niet heel duur. Je kunt het in een grote pot een beetje opkweken. Maar kweek het niet te lang op. Ga het vooral gebruiken.

Malva misstaat niet in de moestuin


Malva

Malva is goed voor verscheidene zaken die met het bloed te maken hebben. Het is goed tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het bloed gezuiverd door malva. Verder kun je van de bladeren een thee drinken die bij bloedarmoede helpt. Malva heeft diverse medicinale eigenschappen.

Naast de al genoemde wordt het gebruikt bij gewichtsverlies en verkoudheid. Malva kun je zelf kweken. Het is een makkelijke moestuinplant.


Geelwortel

Geelwortel kennen sommige Nederlanders als het Indonesische kruid temu lawak. Temu lawak is een Javaanse kurkumasoort uit de gemberfamilie, met medicinale kwaliteiten. Het wordt ook wel Javaanse kurkuma genoemd.

Op Java wordt temu lawak traditioneel gebruikt bij bloedarmoede. Het is eveneens een aansterkend middel. Het stimuleert de eetlust. Wie meer eet, eet ook meer mineralen. Naar temu lawak zijn diverse onderzoeken gedaan en er zijn al vele medicinale werkingen bevestigd.


Gebruik naast kruiden mineraalrijke granen en noten

Zoals eerder al aangegeven zijn keukenkruiden op zich niet genoeg voor medicinale toepassingen. Je moet het zoeken in de combinaties. Behalve de keukenkruiden zijn er ook een paar granen- en nootsoorten die medicinale waarde hebben bij bloedarmoede of anemie.

Haver, couscous en tarwegras bevatten zoveel mineralen dat ze inzetbaar zijn tegen een ijzertekort. Ook cashewnoten en sesamzaad bevatten veel mineralen. Maak eens een gerecht met temu lawak, cashewnoten en couscous.

Doe er in ieder geval wat basilicum, koriander en komijn door. Dan verzeker je jezelf van een mineraalrijk maal! Als ontbijt kun je eens denken aan havermout met sesamzaad, fenegriek, abrikoos, gojibes en rozenbottel

Dit kun je gewoon klaarmaken als een pap. De mineraal bevattende fruitsoorten doe je er op je bord overheen, als zoetmaker.