Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De gezonde voordelen van Rauvolfia vomitoria

 

Latijnse naam: Rauvolfia vomitoria
Rauvolfia vomitoria Foto: Ji-Elle

 

Deze boom behoort tot de familie Apocynaceae. De Ghanese naam is Akakapenpen. In het Engels wordt het wel de poison devil's-pepper genoemd, Het is een plant in de genus Rauvolfia.  Hij groeit van nature in een groot deel van Afrika, van Sudan tot Senegal, en zuidwaarts tot Angola.  In enkele andere landen is de plant geïntroduceerd en doet hij het er goed, zoals in China, Bangladesh. Diverse stoffen uit deze plant worden gebruikt door de farmaceutische industrie. Hij is een bekende plant in de traditionele geneeskunde in Afrika.

 

Lichtplant heeft ook het familielid van deze geneesplant beschreven: de Rauvolfia serpentina.

Rauvolfia vomitoria Geografische verspreiding Rauvolfia vomitoria

Traditioneel gebruik Rauvolfia vomitoria

In De Ghanese traditionele geneeskunde is boomschors een middel dat kan worden voorgeschreven bij de indicaties mazelen, maagpijn, malaria en lumbago. 

De bladeren zijn de basis voor een medicijn bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, jicht en fibromyalgie. 

De bladeren en latex van de boom worden bij de huidziekten ringworm en jeuk toegepast, en bij enkele andere huidproblemen. 

De wortel dient als middel bij malaria, lumbago, framboesia en slangenbeten.

Vroeger werd Rauvolfia serpentina vaak gebruikt als bron van indolalkaloïden maar tegenwoordig gebruikt met vaker Rauvolfia vomitoria of Catharanthus roseus.

 

Rauvolfia vomitoria tegen vergrote prostaat

Chinese onderzoekers publiceerden in 2021 een onderzoek over de werking tegen goedaardige prostaatvergroting, en prostaatkanker van Rauvolfia vomitoria. 

Men stelt dat er een noodzaak daarvoor is, aangezien de huidige farmaceutische, synthetische middelen als nadeel hebben dat ze de prostaat niet genezen. Andere nadelen zijn dat ze langdurig gebruikt moeten worden, duur zijn en een groot aantal bijwerkingen hebben zoals erectiestoornissen.

Om deze redenen gingen de Chinese wetenschappers op zoek naar een alternatief middel. 

Die blijken ze te hebben gevonden in Rauvolfia vomitoria. Men concludeert: 

“Samenvattend hebben onze bevindingen aangetoond dat een Rauvolfia vomitoria extract de ontwikkeling van goedaardige prostaatvergroting remde door het activeren van stress (in het reticulum endoplasmaticum, een netwerk van membranen dat gelegen is in het cytoplasma van een eukaryote cel. 

Het bestaat uit twee dicht tegen elkaar liggende membranen waartussen holten en kanalen worden gevormd..""

Deze studie over het Rauvolfia vomitoria extract leverde preklinische gegevens die de potentie ondersteunen als alternatief geneesmiddel voor behandeling van vergrote prostaat.”


Rauvolfia vomitoria Reserpine bevindt zich eveneens in Rauvolfia vomitoria


Rauvolfia als antipsychotisch middel

Volgens onderzoekanti werkt een extract van Rauvolfia vomitoria anti-psychotisch en zou het beter werken dan het standaardmedicijn chloorpromazine. 

Dat medicijn heeft vele bijwerkingen en dus grote nadelen zoals het door dit medicijn veroorzaakte anti-dopaminergisch extrapyramidaal syndromen, wat gekenmerkt wordt door gezichtstrekkingen, trillingen van ledematen, droge mond, wazig gezichtsvermogen, urineretentie, anti-galafscheiding, neuroleptische dysforia, bloeddrukproblemen, temperatuur en spierproblemen of (neuroleptic malignant syndrome), verdwenen libido, impotentie en ejaculatieproblemen. Extrapyramidale syndromen worden veroorzaakt door medicijngebruik.

Neuroleptische dysforia houdt een complex van symptomen in, zoals stemmingswisselingen, gedachtesprongen, en plotselinge opwinding. 

Dat dit een bijwerking van een anti-psychotisch medicijn is, is extra gevaarlijk, omdat vrijwel niemand het herkent als bijwerking, maar het beschouwt als een logisch gevolg van een psychose.

In het onderzoek werden chloorpromazine, R. vomitoria en reserpine met elkaar vergeleken op hun invloed op sociaal gedrag en pijn. 

Het blijkt dat chloorpromazine pijnervaringen versterkt terwijl R. vomitoria en reserpine pijnervaringen verkleint. Chloorpromazine en reserpine hadden beide een negatieve invloed op het sociaal gedrag van muizen, terwijl een plantextract van R. vomitoria dit effect niet vertoonde.

Als dit ook van toepassing is op mensen, dan is chloorpromazine geen goed middel, terwijl de wortel van Rauvolfia vomitoria juist wel een prima middel is. 

Ook blijkt dat reserpine alleen niet alle werkzaamheden behelst. Er moeten meer stoffen de medicinale werking bij psychoses bepalen. Daarom is het wellicht beter om de hele plant te gebruiken dan alleen één of twee stoffen daaruit.


Rauvolfia vomitoria Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz


Rauvolfia vomitoria werkt beschermend voor hersenen

Nigeriaanse onderzoekers zien in 2020 dat er een grote hoeveelheid polyfenolen of femolische constituenten in de bladeren van  Rauvolfia vomitoria zitten. 

Men kan meten dat deze een goede antioxidantwerking heeft. Daarnaast ziet men dat deze antioxidantwerking er mede voor zorgt dat de hersenen worden beschermd tegen aftakeling of neurodegeneratie.

De Nigeriaanse wetenschappers zien dat zowel een waterextract als een methanolextract hersenbeschermend werkt, maar het methanolextract werkt iets sterker. 

Men concludeert dat dit extract een mogelijk nieuw middel is om degeneratie van neuronen tegen te gaan. Degeneratie van de hersenen wordt geassocieerd met ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, dementie en MS.


Diavoorstelling van de geneesplant Rauvolfia vomitoria

  • Rauvolfia_vomitoria_kz01
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-25-33 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-25-56 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-26-22 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • rauvolfia vomitoria kleiner
  • 640px-Rauvolfia_vomitoria-Jardin_botanique_Meise_(5)
  • 640px-Rauvolfia_vomitoria-Jardin_botanique_Meise_(4)
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-27-05 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-27-16 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-27-38 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Reserpine
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-26-36 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel
  • Screenshot 2023-04-25 at 11-26-50 West African Plants - A Photo Guide - Rauvolfia vomitoria Afzel

 


Rauvolfia vomitoria tegen kanker

Onderzoekers van de universiteit van Kansas in de Verenigde Staten van Amerika zien dat Rauvolfia vomitoria een sterke antitumorwerking heeft. 

Men is de plant gaan onderzoeken omdat een groot aantal mensen het gebruiken tegen kanker en het in sommige gebieden van Afrika te boek staat als natuurlijk anti-kankermiddel.

Een plantextract kan een baarmoederkankercel goed binnendringen en daarmee de ontwikkeling van kanker stopzetten. 

De onderzoekers melden verder dat collega's van hen al zagen dat het werkt bij prostaatkanker. Men concludeert dat het plantextract sterk werkt tegen tumors. Op meerdere manieren zag men dat de plant apoptose genereert, wat de spontane dood van een kankercel betekent.

Vier jaar later publiceert dezelfde universiteit van Kansas een onderzoek naar pancreaskanker of alvleesklierkanker. 

Deze kankervorm staat bekend als één van de meest moeilijk geneesbare kankersoorten. 


Pancreaskankercel is resistent tegen chemo

De onderzoekers vertellen dat de pancreaskankercel resistent is tegen chemotherapeutisch medicijnen en bestraling, en dat deze medicijnen in feite de groei van kanker en tumors verergert. 

De kankercellen overleven niet alleen de therapie maar ze breiden zich na de therapie uit, doordat ze een verrijkte kankerstamcel hebben. De farmaceutische aanpak kan kankercellen niet binnendringen.

Een extract van Rauvolfia vomitoria blijkt wel in deze kankerstamcel te kunnen binnendringen. De onderzoekers noemen het plantextract daarom mogelijk een preventief middel bij kanker van de alvleesklier.

Alvorens het een alom geprezen medicijn te laten worden dient er nog klinisch onderzoek, onderzoek op mensen, uitgevoerd te worden.

 


Bronnen bij artikel Rauvolfia vomitoria

  • Beschermend voor hersenen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34592080/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • KopfotoJi-Elle
  • Foto bessen: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz 
  • Overige serie foto's in diashow : http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4