Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van

ficus asperifolia


Latijnse naam: Ficus asperifolia
Ficus asperifolia

Deze boom is onderdeel van de familie die Moraceae heet. Er zijn ongeveer 1000 verschillende ficussoorten in de wereld. Ficus is het woord voor vijg. Deze ficus groeit voorali West Afrika. Er is geen specifieke Ghanese naam voor deze ficussoort.

De bast wordt in Ghana gebruikt als onderdeel van een behandeling tegen kanker en het blad als wondkruid.


Ficus asperifolia Geografische verspreiding Ficus asperifolia


Traditioneel gebruik in Nigeria

In Nigeria wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar geneesplanten gedaan, ten eerste omdat het een land is met veel inwoners, ten tweede omdat er veel universiteiten zijn, en ten derde omdat de bevolking vaak baat heeft bij plantmedicijnen.

Nigeriaanse onderzoekers zijn vaak in staat om traditionele medicinale toepassingen van geneesplanten te ondersteunen met klinische bewijzen.
In Nigeria wordt de Ficus asperifolia gebruikt als een pijnstillend middel, anti-kankermedicijn, diureticum en als middel tegen menstruatiepijn.


Tegen onvruchtbaarheid bij de vrouw

Een studiegroep deed onderzoek naar de werking van deze plant op de baarmoeder. Ficus asperifolia wordt traditioneel vaak ingezet om onvruchtbaarheid bij vrouwen tegen te gaan. 

Het gedroogde fruit van de plant wordt door vrouwen in Kameroen gegeten tegen onvruchtbaarheid.
Er zitten stoffen in deze ficussoort, steroïden, die lijken op het hormoon oestrogeen.

De plant blijkt uit onderzoek een versterkend middel te zijn voor de baarmoeder.

Ficus asperifolia Jong boompje


Tegen onvruchtbaarheid bij mannen

Ander onderzoek laat zien dat deze plant zowel voor mannen als vrouwen tegen onvruchtbaarheid kan werken. Er zitten androgenen in de Ficus asperifolia.

Deze stoffen zijn steroïden. Testosteron is ook een androgeen, en wordt normaal gesproken geproduceerd in de testikels van de man.
Wanneer de zaadproductie niet goed genoeg is, kan het aantal spermacellen wat een man produceert zo laag zijn dat bij de partner nooit een bevruchting plaatsvindt.

Door toediening van deze geneesplant worden de testikels sterk getriggerd om meer spermacellen aan te maken, waardoor de vruchtbaarheid toeneemt.


Anticonceptiemiddel op hormoonbasis

Deze ficusplant verbetert niet alleen de onvruchtbaarheid bij de man, hij kan opvallend genoeg als anticonceptiemiddel voor de vrouw worden gebruikt, en daarnaast als abortusopwekkend middel.

Hoe de plant als anticonceptiemiddel dient is op biochemisch niveau niet helemaal duidelijk, maar je kunt er voorlopig van uitgaan dat de plant de hormoonhuishouding bij mannen en vrouwen beïnvloedt.
In ieder geval is de plant in staat om een menstruatie op te wekken, waardoor een eventuele bevruchting niet meer succesvol is.

Dezelfde contracties die nodig zin om een menstruatie op te wekken, kunnen abortus veroorzaken. Vandaar dat deze plant ook is gebruikt nadat de bevruchting al had plaatsgevonden.

Op deze manier wordt de plant een abortusmiddel.

Ficus asperifolia Achterkant van het blad


Antikankerplant, met name baarmoederhalskanker

Een onderzoeksteam ziet dat Ficus asperifolia kankerwerende, antioxidant en antibacteriële eigenschappen heeft.

De plant wordt vooral in Kameroen gebruikt, zeggen de Roemeense-Kameroense onderzoekers.

Veel mensen in Kameroen vertrouwen alleen op plantmedicijnen. 

De onderzoekers onderzochten vele geneesplanten en daaruit bleek dat de Ficus asperifolia één van de beste planten is tegen kanker, met name baarmoederkanker.


Hete thee is veiliger dan koude infusie

Ficus asperifolia is gebruikt in kruidenremedies voor de behandeling van vele geslachtsziekten, oedeem en neusverkoudheid.

De infusie van de wortels is ook gebruikt bij de behandeling van wondinfecties en hoest. 

Een Nigeriaanse studie uit 2020 heeft aangetoond dat de plant een aantal vitale fytochemicaliën bezit, wat het gebruik ervan in kruidenremedies ondersteunt.
De infusie zou echter een reservoir van plantengroeibevorderende bacteriën kunnen zijn, die biocontrolemiddelen kunnen zijn voor het beschermen van de planten tegen ziekteverwekkers
De onderzoekers achten het daarom veiliger om een heet water infisie ofwel een thee te maken van het blad van Ficus asperifolia, in geval van het gebruik voor medicinale doeleinden.

Ficus asperifolia Boompje


Bladextract Ficus asperifolia tegen diabetes

In 2020 werd door Nigeriaanse, universitaire onderzoekers in het blad 'The Journal of Diabetic and Metabolic Disorders' een studie gepubliceerd naar het gebruik van bladextract van de Ficus asperifolia tegen diabetes.

Het onderzoek vermeldt als conclusie dat een bladextract  als een potentieel medicijn tegen diabetes kan dienen. 

Het zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd.
In een dieronderzoek naar diabetes wordt een dier altijd een standaard stof gegeven dat diabetes opwekt.

Door na toediening van het bladextract de bloedwaarden te meten in dieren die het middel hebben gekregen, en dieren die het middel niet hebben gekregen, kan men zie wat de invloed van het middel, in dit geval het bladextract is.

In bladeren van deze ficussoort zitten volgens de onderzoekers flavonoïden, alkaloïden, saponinen en andere bioactieve componenten waarvan bekend is dat ze farmacologische voordelen hebben.

Deze voordelen kunnen verantwoordelijk zijn voor de waargenomen effecten.
In hun onderzoek vertelt men dat een van de redenen om naar plantextracten te kijken is, dat  de reguliere medicijnen soms ernstige bijwerkingen vertonen, waaronder hypoglykemie, obesitas, perifeer oedeem en insulineresistentie.


Traditioneel wondhelende toepassing bevestigt

Een Ghanees onderzoek naar twee planten die vaak traditioneel worden gebruikt om wonden te helen, toont aan dat deze vorm van inzet door wetenschap is ondersteund. 

Men ziet dat er sneller huidcellen worden aangemaakt als een wond wordt behandeld met een extract van dit blad.
Het blad gaat oxidatieve stress tegen waardoor er lager risico is op ontstekingen en vertragingen in het herstel van een wond.
De andere plant die men onderzocht was Gossypium arboreum, en het blijkt dat ook deze plant wonden sneller doet herstellen.


Bronnen, links, referenties en downloads bij artikel Ficus asperifolia:

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: http://www.centralafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie komt deels uit interviews, wetenschappelijke informatie komt ut onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6