Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van de aardappel

Botanische Latijnse naam Solanum tuberosum

Solanum tuberosum
Aardappel behoort tot de nachtschadeachtigen, waarvan er ongeveer 2000 soorten bestaan die in tropische en subtropische regio's groeien. Er zijn slechts drie stapelgewassen die meer worden geproduceerd dan de aardappel. Dat zijn mais, graan en rijst. Er werd in 2018 ongeveer 370 miljoen ton aardappels geproduceerd. 

De aardappel die we in Nederland eten is meestal geel van binnen, maar er zijn ook paarse, witte en rode aardappelen. Deze worden thans veel in Zuid-Amerika aangetroffen.


Fotoserie aardappel

  • Aardappel_(Solanum_tuberosum)_aerde_appelen._Arachidna_theophrasti_Tartouffani._pommes_de_terre._(titel_op_object),_RP-T-BR-2017-1-9-74
  • Naturalis_Biodiversity_Center_-_L.2096864_-_Anoniem_-_Solanum_tuberosa_-_Artwork
  • Potato_flowers_2016_G1
  • Potato_heart_mutation
  • Solanum_tuberosum_Hansa_(04)
  • Solanum_tuberosum_Blauer_Schwede_(03)
  • Single_Maris_Piper_potato_intact
  • Russet_potato_cultivar_with_sprouts
  • Potato-800x800
  • Solanum_tuberosum_Lima
  • Solanum_tuberosum_Linzer_Delikatess_(03)
  • Solanum_tuberosum_UACH_0918_(05)
  • Solanum_tuberosum_Violette_d'Auvergne

Traditioneel gebruik van de aardappel

De indianen in Zuid-Amerika gebruiken de aardappel bij constipatie, hoest, tumors en scheurbuik. Ook is het een uitwendig middel brandwonden, wratten, aambeien en rimpels.

 

Aardappel komt uit de Andes

De oudste bewijzen van de gecultiveerde aardappel komen uit de Andes, van de grensstreek tussen Colombia en Peru. 

Daar werd op 3800 meter boven zeeniveau de aardappel gekweekt. 

De Spanjaarden hebben in de 16e eeuw de aardappel meegenomen naar Europa en vanuit daar is het door koloniale landen uit  Europa over de rest van de wereld verspreid. 

Aardappels werden in vrijwel alle eetculturen geïntegreerd. Zo begonnen mensen in India de aardappel te gebruiken voor het maken van een curry, en werd in Indonesië de aardappel een vervanger van tahoe en tempé in een gado gado, een lauwwarme groente salade met pindasaus.

De Nederlanders hebben de aardappel geïntroduceerd in Taiwan, Rusland, Indonesië en Zuid-Afrika. Taiwan is even een handelspost geweest van de VOC, net als Nederlands-Indië. 

In Zuid Afrika was geen Nederlandse kolonie, maar er trokken wel veel Nederlanders naartoe. 

Met Rusland was een sterke handelsband in de 17e eeuw. De Nederlanders hebben bijvoorbeeld ook koffie geïntroduceerd in dat land, en de Nederlanders haalden dan weer hout op om schepen, huizen en molens te maken.

 

Gepigmenteerde aardappels zijn gezonder

Onderzoekers hebben aangetoond dat gepigmenteerde aardappels, dus rode en paarse aardappels een stuk gezonder zijn dan gele en witte aardappels. 

De gezondste aardappelsoorten zijn niet of nauwelijks te koop in Nederland. Daar ligt nog een gat in de markt. De gezondste zijn: “Blue Star”, “Double Fun”, “Magenta Love” en “Vitelotte”. 

Ze bevatten meet fytonutriënten dan andere soorten, en deze fytonutriënten, ook voedingsstoffen en secundaire metabolieten genaamd, hebben geneeskrachtige waarden, zo zeggen onderzoekers in 2020.

Allerlei onderzoek naar de geneeskracht van voedsel staat in feite nog in het beginstadium, maar onderzoekers zijn wel zo enthousiast dat ze anderen aansporen om meer onderzoek te laten plaatsvinden naar de geneeskrachtige werking van plantaardige voeding. 

Zo zeggen Italiaanse onderzoekers in 2020 dat er meer studie moet worden verricht naar de eventuele bijwerkingen van secundaire metabolieten, de farmacologische werking, en de biobeschikbaarheid, dus in welke mate en hoe de mens de metabolieten opneemt.

De Russet aardappel bevat zeer veel voedingsstoffen. Na broccoli is het de groente met de grootste aantallen voedingsstoffen. 

Deze Russet aardappel is in Noord Amerika beter te verkrijgen dan in Europa.

 

Solanum tuberosum


Voedingsstoffen aardappel

 

Aardappels bestaan voor 74% uit water, en voor 22 procent aan koolhydraten. 

De overige 4% bevatten de echt gezonde stoffen van aardappel. Er zitten relatief veel vezels in de aardappel, wat het een goede voedselsoort maakt voor de spijsvertering en tegen diabetes.

Er zit 2% proteïnen in, en de mineralen en vitaminen maken de overige 2% rond. 
Vitamine C zit in grote hoeveelheden in de aardappel Er zit ook veel foliumzuur of wel vitamine B11 in, en het bevat vitamine b6 of pyridoxine. 

De ondergronds groeiende knol bevat verder relatief veel vitaminen zoals betacaroteen zoals β-caroteen, astaxanthine zeaxanthine, vitamine A, thiamine of vitamine B1, B2, en B6. Op het gebied van mineralen bevat het vooral kalium, mangaan, fosfor, koper, natrium, jodium, magnesium en ijzer.

Zoals bij alle plantenvoedsel zitten de meeste voedingsstoffen in en nabij de schil. De schil zelf bevat vezels, ijzer, calcium, kalium, vitamine C en vitaminen uit het B-complex. Er zit voor een klein deel vetten in een aardappel.

Solanum tuberosum Botanische tekening aardappel

 

Secundaire metabolieten in aardappel

Plantaardige voedingsstoffen in het algemeen bevatten veel polyfenolen zoals flavonoïden en fenolzuren

Deze worden nog niet als essentiële voedingsstoffen voor het in stand houden de menselijke gezondheid. 

Ze worden secundaire metabolieten genoemd. Toch beschikken de secundaire  metabolieten over veel geneeskracht, en helpen ze ziekten te voorkomen. 

Aardappel bevat steroïdale saponinen, steroïdale alkaloïden, terpenen, flavonoïden, lignanen, sterolen, fenolische componenten, coumarinen en een paar andere fytoconstituenten.

Fenolzuren behoren tot de eerstelijns defensie van de mens tegen overgroei van bacteriesoorten die pathogeen kunnen zijn. In de aardappel zitten de volgende fenolzuren: kaneelzuur en zijn afgeleiden, benzoeenzuren, galluszuur en protocatechuïdezuur. R zit relatief veel chlorogeenzuur en koffiezuur in.

Anthocyaninen in aardappel

Er zitten ook anthocyaninen in de aardappel. Anthocyaninen zijn gepigmenteerde flavonoïden. 

Ze zorgen vaak voor de gele, oranje, paarse of rode kleur in groente of fruit. 

Ook in dit geval zitten ze iets meer in de schil dan in de knol zelf. Recent is gebleken dat anthocyaninen in aardappel sterke antigriepwerking hebben. 

Daarnaast kunnen ze maagkankertumorcellijnen tegengaan i hun ontwikkeling.

De aardappel bevat verder glycosiden van een kleine groep aglyconen, namelijk pelargonidine, petunidine, malvidine en peonidine.

 

Solanum tuberosum Bloemetjes van een aardappelplant


Weteschappelijk bewezen werkingen aardappel

 De aardappel is flink onderzocht op medicinale werkingen. Omdat het rijk is aan medicinale stoffen heeft hij een reeks aan medicinale activiteiten. 

Het is een ontstekingsremmend product, een vochtafdrijvend middel en het helpt moeders die borstvoeding geven om de moedermelkproductie te stimuleren. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aardappel de volgende indicaties helpt te voorkomen en genezen:

 

  1. Maagzweer,
  2. Jicht,
  3. Artritis
  4. Scheurbuik
  5. Kanker, zoals Leukemie, borstkanker, prostaatkanker en darmkanker
  6. Diabetes,
  7. Cardiovasculaire aandoeningen,
  8. Anti-allergie,
  9. Antibacterieel,
  10. Anti-obesitas.

Bronnen bij het artikel over aardappel

 

  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Veel informatie komt uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5