Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van quinoa

Latijnse naam: Chenopodium quinoa

Quinoa is minder gezond dan gezegd wordt.

Quinoa is een relatieve nieuwkomer in voedselland, en het wordt vooral door de industrie neergezet als zeer gezonde voedingssoort. Echter, dat is maar de vraag. Er zijn in ieder geval veel minder wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezonde werking van quinoa, als naar alle traditionele voedingssoorten. En er worden standaard saponinen onttrokken uit quinoa voordat het het voor consumptie wordt aangeboden.

Deze saponinen vormen onderdelen van medicijnen voor de farmaceutische industrie.



Quinoa wordt minder gezond gemaakt

Quinoa wordt minder gezond gemaakt door er saponinen aan te onttrekken, waar later wel weer medicijnen van worden gemaakt. 

Je mag naar waarheid gerust stellen dat medicijnen van te maken quinoa het hoofddoel is, en dat het graan een bijproduct is van de medicijnindustrie. Quinoa is door slimme marketeers gepromoot in tijdschriften die werden gelezen door mensen die interesse hebben in gezond voedsel, maar er is een veel gezondere variant die gewoon overal in Nederland voorkomt en als onkruid wordt beschouwd. 

Quinoa


Veel vetten in Quinoa

Quinoa bevat relatief meer proteïnen, vezels en vetten dan andere granen. Er zitten wat vetten betreft vooral triglyceriden in quinoa. Ze maken voor 50% deel uit van de inhoud.

De vetstoffen die er daarna het meest in zitten zijn diglyceriden, linoleenzuur, oliezuur en palmitinezuur.  

Het bevat bijzonder veel fytosterolen, polyfenolen en flavonoïden. Een onderzoek meldt dat er veel antinutriënten in zitten zoals saponinen, fytinezuur, tanninen en trypsine. 

Deze stoffen worden in de markt gezet als medicinale stoffen, en krijgen door gehaaide marketingdeskundigen het label antinutriënten mee, alsof ze gevaarlijk zouden zijn. Ze zitten echter in vele normale voedingssoorten.


Zijn saponinen nutriënten of medicinale stoffen?

Deze onderzoekers denken dat saponinen geen nutriënten zijn maar stoffen waardoor ons lichaam niet wordt gevoed, en ze gaan op zoek naar middelen om saponinen uit quinoa te halen 

Ze melden dat er tot nu toe ongeveer 40 saponinen bekend zijn in quinoa. 

Saponinen hebben volgens de wetenschappers een bittere smaak en zijn toxisch in hoge concentraties.


Geneeskrachtige werking van saponinen

Daarnaast vertelt men dat saponinen medicinale werkingen hebben zoals antioxidant, pijnstillend, immuunsysteemstimulerend, tegen bacteriën, tegen schimmels, tegen virussen, antikankerwerking, ontstekingsremmende werking en saponinen kunnen een stimulerende werking hebben voor het bloed.

Dus Waarom moeten de saponinen uit quinoa worden gehaald, volgens deze onderzoekers? 

Om er medicijnen van te maken. 

Men noemt de saponinen een antinutriënt maar wil tegelijk het als medicijn gebruiken, dus daar klopt iets niet. Dus men wilt de quinoa die in de winkels ligt minder gezond maken, om vervolgens van de meest gezonde onderdelen van quinoa medicijnen te maken. 

Het is echter de vraag of dit wel een maatschappelijk wenselijk uitgangspunt van voedselbehandeling en onderzoek is.


Betalaïne

Quinoa bevat volgens een wetenschapper die in de voedingsindustrie werkt meer mineralen dan menig ander graan en is vooral rijk aan vitaminen uit het B-complex en vitamine E. 

Volgens een onderzoek zit er veel betalaïne in en uit andere onderzoeken blijkt dat dit een sterke antioxidant is met antikanker eigenschappen.

Het is echter zo dat quinoa geen lange geschiedenis kent als voedingsplant, en daarom is het nog niet uitgebreid onderzocht, zoals dat bij vrijwel alle andere traditionele voedingssoorten wel het geval is.


Zusje van ganzenvoet

Omdat quinoa gerelateerd is aan ganzenvoet, wat volop in Nederland groeit, en al eeuwenlang een medicinale groente is, kunnen we aannemen dat quinoa ook gezond is. 

Wetenschappers zien dat planten die in dezelfde familie zitten vaak dezelfde stoffen in zich hebben, en dezelfde medicinale eigenschappen delen.

Quinoa ziet er als plant erg mooi uit.

Lees verder:

Artikel 17 De subtiele smaak op zijn retour 

Chenopodum album Ganzenvoet 

Macadamia integrifolia Macadamianoten