Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De Onvergelijkbare geneeskracht van heilige basilicum of Tulsi

BotanischeLatijnse naam: Ocimum sanctum
Andere veel gebruikte naam: Ocimum tenuiflorum
Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Heilige basilicum

Dit kruid wordt in India heilig kruid genoemd of Tulsi. Tulsi betekent in de Hindoetaal 'De onvergelijkbare'. Het kent namelijk zoveel mogelijke manieren om het in te zetten, dat het zijn gelijke niet heeft. Het wordt eveneens heilig genoemd omdat het een zeer rijke verscheidenheid aan toepassingen kent. Het heeft zowel medicinale, spirituele als religieuze eigenschappen. Het wordt niet alleen in Inda gebruikt, maar in de hele Oriënt staat de plant bekend als een van de allerbeste geneeskruiden op aarde. Het wordt zelfs een elixir genoemd en kan bijdragen aan het hebben van een lang en gezond leven. 

Een van de belangrijkste werkingen van tulsi is dat het een adaptogeen is. Dat is een kruid dat balans aanbrengt in verschillende processen van het lichaam.

Tulsi wordt gebruikt in de ayurveda, maar ook in de unani, een ander medisch systeem uit India.

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum In de tropen kun je Heiige basilicum paria rondom je huis verbouwen


Vele soorten basilicum

 

De planten van het geslacht Ocimum die tot de familie Labiate behoren, zijn erg belangrijk voor hun therapeutische potentieel. Ocimum sanctum, O. gratissimum, O. canum, O. bascilicum, O. kilimandschricum, O. americanum

 

O. camphora en O. micranthum zijn voorbeelden van bekende belangrijke soorten van het geslacht Ocimum die in verschillende delen van de wereld groeien. Daarnaast kennen we ook  de Ocimum x Africanum Citroenbasilicum, die een kruising is.

Ocimum sanctum wordt ook in de Thaise keuken gebruikt, maar het is niet de beroemde Thaise basilicum, want dat is Ocimum basilicum var. Thyrsiflora, of de Ocimum canum..

 

De gewone Ocimum basilicum is de plant die in Nederland wordt verkocht als basilicum, ook wel grote basilicum genoemd.


Traditioneel gebruik Ocimum sanctum

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Heilige basilicum kun je goed elke dag eten

 

Graan wordt in vele landen in Azië vermengd met verpoederd tulsi zodat insecten er niet op af komen. De medicinale aanwendingen zijn nog veel ruimer in gebruik.
In het traditionele systeem van geneeskunde zijn verschillende delen (bladeren, stengel, bloem, wortel, zaden en zelfs hele plant) van Ocimum sanctum aanbevolen voor de behandeling van bronchitis, malaria, diarree, dysenterie, huidziekten, artritis, oogziekten, insectenbeten, verkoudheid, hoofdpijn, maagaandoeningen, ontstekingen, hartaandoeningen, kanker, bronchiale astma,  chronische koorts, onvruchtbaarheid, verschillende vormen van vergiftiging en prostaatontsteking. 

 

Het wordt gebruikt als thee, gedroogd poeder en vers blad voor in een salade of curry.


Voedingswaarde tulsi

 

Heilige basilicum of tulsi bevat vitamine A en vitamine C, en mineralen zoals calcium, zink en ijzer. Ook bevat het chlorofyl  Eiwitten: 30 Kcal, 4,2 g; Vet: 0,5 g; Koolhydraten 2,3 g; Calcium: 25 mg; Fosfor 287 mg; IJzer: 15,1 mg, koper 0,385 mg, magnesium 64 mg, zink 0,81 mg, natrium 4 mg 13 en Kalium 295 mg. en een portie van 25 mg vitamine C per 100 gram tulsi.
Tusli verbetert de efficiënte spijsvertering, opname en gebruik van voedingsstoffen uit voedsel en andere kruiden.
Er zitten verder allerlei volatile oliën in zoals euginal, urosolzuur, carvacrol, linalool, limatrol, caryophylleen, kamfer, eucalyptol, eugenol, alfa-bisaboleen, beta-bisaboleen en carvicol.

 


Bewezen werkingen Ocimum sanctum

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Heilige basilicum is een mooie, aromatische plant

 

Geneesplanten worden uitgebreid onderzocht op medicinale werkingen, en Ocimum sanctum wordt zelfs nog meer onderzocht omdat het een veel gebruikte plant is in de traditionele volksgeneeskunde. Sinds ongeveer het jaar 2010 is het aantal onderzoeken naar geneesplanten in het algemeen in een stroomversnelling gekomen. De toegenomen belangstelling van consumenten en wetenschappers komt onder meer doordat steeds vaker farmaceutische medicijnen niet werken door het probleem van resistentie van bacteriën, er teveel bijwerkingen zijn, ze te duur zijn, ze vaak niet voorradig zijn voor grote groepen mensen in de wereldbevolking, en gewoonweg omdat ze niet afdoende blijken te genezen.
Planten kunnen ons wel genezen en pathogene organismen blijken er nooit resistent tegen te worden, bovendien zijn ze goedkoop en vaak prima voorradig.
Wetenschappers zien dat Ocimum sanctum de volgende medicinale werkingen heeft:

 

  1. Anti-vruchtbaarheid, Vermindert spermacellen, maar dit is wel omkeerbaar,
  2. Anti-kanker,
  3. Tegen diabetes,
  4. Tegen schimmel,
  5. Antimicrobieel,
  6. Cardioprotectief, beschermt tegen cardiovasculaire ziekten,
  7. Pijnstillend,
  8. Krampstillend en
  9. Adaptogeen
  10. Beschermend tegen radioactieve straling
  11. Beschermend voor de maag, egen maagzweer,
  12. Stimuleert immuunsysteem,
  13. Tegen sexueel overdraagbare ziekten,
  14. Tegen dementie en Alzheimer,
  15. Ontwormend,
  16. Tegen kwikvergiftiging,
  17. Tegen stress, verlaagt cortison niveaus,
  18. Algeheel vitaliserend tonicum,
  19. Bevordert uithoudingsvermogen.


Een wetenschappelijk onderzoek uit 2023 noemt tulsi 'Koningin der kruiden' en een levenselixir. 

Het is volgens het onderzoeksteam een zeer kosteneffectief medicijn, omdat het makkelijk groeit en sterke medicinale werkingen heeft. De onderzoekers leiden hun onderzoek in door te stellen dat tijdens het leven ons lichaam allerlei veranderingen ondergaat en dat slechte veranderingen tot kanker kunnen leiden.


Wetenschappers: Farma medicatie werkt slecht

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Gedroggd tulsi blad

 

De onderzoekers uit Saoedi-Arabië zien zoals vele andere onderzoekers dat farmaceutische medicijn niet meer goed werken. Men schrijft: “Regelmatig gebruiken mensen met ontstekingsziekten glucocorticoïden of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Deze medicijnen zijn echter in verband gebracht met belangrijke bijwerkingen, waaronder bloedingen en maagzweren. Deze medicijnen vertoonden ook een beperkte corrigerende werkzaamheid, wat vaak leidt tot stopzetting van de behandeling door de patiënt.
Als gevolg hiervan heeft de farmaceutische industrie haar inspanningen geconcentreerd op het vinden van nieuwe bioactieve chemicaliën. 

 

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen die zich richten op verschillende ziekten, zoals die in verband met ontstekingsreacties, die vaak verband houden met oxidatieve stress, wordt aangetrokken door de bioactieve componenten van medicinale planten. 

De meeste van deze stoffen hebben het vermogen om oxidatieve stress en ontstekingsreacties te verminderen. 

Bovendien kunnen deze stoffen bijdragen aan een preventieve strategie voor het verbeteren van de kwaliteit van leven door consumptie van een dieet met een hoog gehalte aan”


 

Moeten we wachten totdat medicatie wel werkt?

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Tulsi, een medicijn groeit in een voortuin

De farmaceutische industrie is zich dus bewust van de beperkte werkzaamheid van synthetische middelen, en probeert thans bioactieve stoffen om te zetten tot medicijnen. We kunnen in deze overgangsfase ook gewoon de kruiden gebruiken die medicinaal van aard zijn. Dat is belangrijk omdat we niet weten hoe lang het nog duurt voordat er geweldig goed werkende middelen zonder bijwerkingen verschijnen op de markt.


Eugenol tegen kanker

In hun onderzoek zien de wetenschappers verder dat Ocimum sanctum of tulsi werkt tegen de volgende vormen van kanker: huidkanker, longkanker, maagkanker, borstkanker, botkanker en dikkedarmkanker. 

Een van de werkzame stoffen is eugenol, en die wordt thans gewonnen uit kaneel en kruidnagel. Maar het kan ook worden gewonnen uit heilige basilicum.


Fotoserie Tulsi

  • 640px-Tulasi_shrub
  • Basil-raihan
  • Ocimum_tenuiflorum2
  • கருச்஀ுளசி_6(Ocimum_Tenuiflorum)
  • Tulsi_plant
  • கருச்஀ுளசி_3(Ocimum_Tenuiflorum)
  • Tulsi_flowers_pods
  • Tulsi
  • கருச்஀ுளசி_7(Ocimum_Tenuiflorum)


Allround medicijn tegen kanker

Een ander onderzoeksteam durft tulsi een allround kanker medicijn te noemen. 

Volgens deze wetenschappers werkt het naast tegen de genoemde soorten kanker ook tegen mondkanker. Men ziet dat eugenol een belangrijk werkzame stof is die kanker tegengaat, net als een aantal andere stoffen: rozemarijnzuur, apigenine, myretenal, luteoline, β-sitosterol en carnosinezuur. De werking tegen kanker vindt op meerdere wijzen plaats:


  • Door de antioxidantactiviteit te verhogen,
  • De genexpressie te veranderen,
  • Apoptose te induceren en
  • Angiogenese remmen en 
  • Metastase te remmen.

 


Angiogenese is de vorming van bloedvaten binnen een tumor, en als deze geremd wordt dan kan de tumor zich minder goed handhaven. Ook uitzaaiing wordt tegengegaan door de stoffen in Ocimum sanctum.
De genoemde medicinale fytocomponenten blijken ook door straling geïnduceerde DNA-schade te voorkomen. 

 

Hiermee kunnen onderzoekers zien dat het kanker voorkomt én geneest, want DNA-schade is een voorwaarde voor het ontsporen van een gewone lichaamscel in een kankercel.


Tulsi heft schade door bestralingstherapie op

Ocimum tenuiflorum Heilige basilicum Bloemen van tulsi

Er zijn nog steeds onderzoekers die willen verder gaan met onderzoek naar bestralingstherapie van kanker. Dat terwijl een bestraling zoveel bijwerkingen heeft dat het zelf kanker kan veroorzaken. Maar een onderzoeksteam ziet dat deze schade door straling kan worden tegengegaan met tulsi. Dus ook mensen die de bestralingstherapie ondergaan hebben een reden om tulsi te gebruiken, en worden dan vervolgens waarschijnlijk geheeld door deze plant in plaats van de straling.


Bronnen bij artikel over heilige basilicum of tulsi

  • Medicinale werkingen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/
  • Tegen kanker: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9919305/
  • Medicinale werkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
  • Tegen kanker: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34331753/
  • Algemene info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16170979/
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein