Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Natalpruim: Traditionele Medicinale Toepassingen en Gezondheidsvoordelen


BotanischeLatijnse naam: Carissa macrocarpa

De Carissa macrocarpa is een vruchtenboom met grote, rode kersachtige vruchten. In West Papoea wordt deze vrucht de buah natal genoemd. Buah betekent vrucht en natal betekent kerstmis. De naam heeft echter niets met kerstmis te maken, ondanks dat je zou denken dat de vruchten als kerstversiering kunnen dienen. het woord Natal komt in dit geval uit zuidelijk Afrika.  

 De vrucht was oorspronkelijk een medicijn in de KwaZulu-Natal-gemeenschap in Zuid Afrika, en is op een gegeven moment geïntroduceerd in andere delen van de subtropische en tropische wereld, zoals op het eiland Nieuw Guinea.



Wat is de natalpruim?

Carissa macrocarpa, algemeen bekend als Natalpruim, is een struikachtige plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Het behoort tot de familie Apocynaceae. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over deze plant:


  • 1. Uiterlijk: Natalpruim is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren die ovaal of elliptisch van vorm zijn. De plant kan variëren in hoogte, maar groeit meestal tot ongeveer 2-3 meter.
  • 2. Bloemen: De plant produceert aantrekkelijke, geurige bloemen die meestal wit of lichtroze van kleur zijn. De bloemen hebben een sterachtige vorm en kunnen in kleine clusters groeien.
  • 3. Vruchten: Een opvallend kenmerk van Carissa macrocarpa zijn de grote, eetbare vruchten die de plant produceert. De vruchten zijn rond of ovaal van vorm en kunnen variëren in kleur, van geel tot oranje of rood, afhankelijk van de rijpheid. Ze hebben een zoete en sappige smaak.
  • 4. Geografische verspreiding: Carissa macrocarpa is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, maar het wordt nu ook gekweekt in andere delen van de wereld met geschikte klimaatomstandigheden.
  • 5. Kweekomstandigheden: Deze plant gedijt goed in warme en subtropische klimaten. Het vereist goed doorlatende, vruchtbare grond en verdraagt droogte redelijk goed eenmaal gevestigd. Het wordt vaak gebruikt als een sierplant in tuinen vanwege de aantrekkelijke bladeren, bloemen en vruchten. 
  • 6, Functioneel gebruik: Soms wordt de plant als heg aangelegd, omdat het goede stekels heeft kan het fungeren als natuurlijke omheining om onbevoegden buiten het terrein te houden, en dieren binnen het terrein.
  • 7. Eetbare vruchten: De vruchten van Natalpruim zijn eetbaar en worden vaak vers geconsumeerd, maar ze kunnen ook worden verwerkt tot sappen, jam en desserts. De smaak wordt vaak vergeleken met die van abrikozen.
  • 8. Traditioneel gebruik: Naast culinaire toepassingen worden delen van de plant in sommige culturen ook gebruikt voor traditionele medicinale doeleinden. Er wordt gezegd dat bepaalde delen van de plant geneeskrachtige eigenschappen hebben.


Natalpruim: Zuid Afrikaanse aspirine

In Zuid Afrika worden de vruchten van deze boom amatungula genoemd. 

De vruchten worden gegeten als gezonde snack. De vruchten hebben zeer veel geneeskrachtige eigenschappen. Ze werken antibacterieel, zijn goed voor de lever en goed voor het hart.
Zuid-Afrikaanse onderzoekers noemen de vrucht een prima alternatief voor aspirine, ook al omdat deze vrucht geen bijwerkingen heeft terwijl aspirine dat wel heeft. Aspirine kan zweren in het maagdarmstelsel veroorzaken. 

Bovendien heeft het fruit een regulerende activiteit voor de bloedsuikerspiegel.


Traditioneel gebruik natalpruim

Carissa macrocarpa, ook wel bekend als Natalpruim, heeft traditioneel enig gebruik in de volksgeneeskunde, maar er is beperkte wetenschappelijke literatuur die de specifieke medicinale eigenschappen van deze plant bevestigt. Hier zijn enkele van de traditionele medicinale toepassingen die aan Carissa macrocarpa worden toegeschreven:


  • 1. Antioxidant: De vruchten van Carissa macrocarpa bevatten natuurlijke antioxidanten zoals vitamine C en andere bioactieve stoffen. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen die celbeschadiging kunnen veroorzaken.
  • 2. Gastro-intestinale problemen: In sommige culturen worden delen van de plant traditioneel gebruikt om milde gastro-intestinale problemen of ziekten van het spijsverteringsstelsel zoals maagklachten en indigestie te behandelen. De plant wordt soms gebruikt als een licht laxerend middel.
  • 3. Wondgenezing: De bladeren van Carissa macrocarpa worden soms gebruikt voor hun vermeende wondhelende eigenschappen. Ze kunnen worden fijngemaakt en als een natuurlijke zalf op snijwonden, zweren of huidaandoeningen worden aangebracht.
  • 4. Traditionele geneeswijzen: In sommige culturen wordt Carissa macrocarpa gebruikt als onderdeel van traditionele medicinale preparaten om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder koorts, hoesten en verkoudheid.


Antibacteriële eigenschappen Carissa macrocarpa

De Carissa macrocarpa beschikt over antibacteriële eigenschappen. Er zitten vijf pentacyclische triterpenoïden in, zoals oleanolizuur, ursolidezuur en hun derivativen of afgeleide stoffen. Vooral oleanolzuur is een belangrijke antibacteriële stof. Deze stof heeft ook leverbeschermende kwaliteiten.
Deze stoffen werken onder andere tegen de bacteriën S. aureus, E. faecium, S. saprophyticus, E. coli, K. pneumonia en P. aeruginosa. In een onderzoek werd hun antibacteriële werking vergeleken met die van tetracycline, een farmaceutisch antibioticum. 

Samen genomen werken de stoffen in Carissa macrocarpa even goed als farmaceutische antibiotica.
Naast triterpenoïden zitten er lignanen, sesquiterpenen en flavonoïden in de natalpruim. Deze stoffen zijn vaak in andere medicinale planten aangetroffen. Ook bevat de plant lupeol en betasitosterol.


Carissa macrocarpa, tegen hepatitis

In China wordt oleanolzuur ingezet tegen hepatitis. Hepatitis is een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Stoffen uit de vrucht van Carissa macrocarpa kunnen aldus meehelpen het virus bestrijden en een hepatitis genezen.



Bladeren Carissa macrocarpa

Het blad van de Carissa macrocarpa heeft een geschiedenis als traditioneel medicijn. 

De bladeren van de Carissa macrocarpa kunnen geslachtsziekten genezen. Verder wordt het blad gebruikt als anti-hoestmiddel. Ook andere soorten Carissa staan bekend als traditioneel medicijn, zoals de .


Blad Carissa macrocarpa tegen longkanker

In 2022 werd een onderzoek gepubliceerd door wetenschappers uit Japan, Egypte en Saoedi-Arabië. 

In dit onderzoek begint men met te stellen dat de synthetische chemotherapie niet afdoende werkt en veel bijwerkingen heeft. 

Om die redenen is er veel interesse voor natuurlijke vormen van genezing, die niet schadelijk is voor het lichaam, zoals andere medicatie wel is. 

De onderzoekers zien dat een extract van Carissa macrocarpa goed lijkt te werken tegen longkanker. 

Men noemt de activiteit tegen kanker veelbelovend en beschouwt het als een potentieel nieuw medicijn. Longkanker is een van de meest moeilijke vormen van kanker om te genezen. 

In hetzelfde onderzoek wordt ook bericht dat het bladextract een goede werking heeft tegen leishmaniasis. Dat is een tropische ontstekingsziekte die niet met reguliere medicatie te genezen is. 



Bronnen artikel Carissa macrocarpa

  • Foto's vruchten close-up: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:SAplants
  • Overige foto's: Wikimedia commons, Publiek domein
  • Tegen longkanker:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9784246/
  • Algemene informatie: https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-018-0703-0