Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale voeding recepten: Hoe gebruik je voedsel als medicijn?

De moderne westerse wetenschap bestaat anno 2015 nog niet echt lang; iets minder dan 200 jaar. In deze tijd is er veel onderzoek gedaan naar de medicinale werking van voeding. Voedsel is in veel gevallen een wetenschappelijk bewezen medicijn tegen een bepaalde ziekte. Echter, deze kennis wordt vooralsnog niet algemeen geïmplementeerd in de reguliere geneeskunde. Wat dat betreft is de geneeskunde zoals de natuurgeneeskunde en de fytotherapie een stuk verder ontwikkeld; In deze disciplines worden de medicinaal bewezen werking van voedingssoorten zoals groenten, fruit, kruiden, noten en zaden op therapeutische wijze gebruikt.


Smoothierecepten gericht op een bepaalde ziekte

Bestaande recepten zijn niet interessant voor iemand die voeding als medicijn wil gebruiken. Ze bevatten te veel ongezonde vullingstoffen zoals fabriekswaar, suiker, bakolie, en andere  transvetten

Je kunt je eigen recepten maken op basis van groenten en fruit die bij uitstek voor jou geschikt zijn. Artikelen over geneeskracht van voeding op internet die zijn gebaseerd op wetenschappelijke informatie, zoals op Lichtplant, kun je gebruiken om zelf smoothierecepten samen te stellen.

Zo zijn er smoothies te maken die speciaal zijn gericht op aandoeningen die alleen gelden voor vrouwen. 

Sommige mensen hebben deze recepten al zelf gemaakt en gebundeld als smoothietherapie voor vrouwen. 


Smoothie tegen leververvetting

Daarnaast zijn er allerlei algemene ziekten die zowel voor mannen en vrouwen gelden. 

Iemand die een leverprobleem heeft, bijvoorbeeld leververvetting, zou zijn leverwerking kunnen bevorderen door dagelijks een wortelsmoothie in te nemen. Je kunt dan wortels i een smoothie verwerken met andere oergezonde producten zoals appel, mango en citroen

In de wereld zijn er vele medische professionals die bijvoorbeeld een saptherapie of een smoothietherapie hanteren. Het kan zijn dat een arts in Nederland door zijn strenge opleiding daar wat huiverig tegenover staat. 


Welk voedsel is extra gezond voor jou?

Wanneer je wilt overschakelen op medicinaal eten, is het belangrijk om eerst te ontdekken welke voedselsoorten extra goed voor jou zijn. Ken jezelf, je lichaam, je geest, je constitutie. 

Elke groente- of fruitsoort is weer goed voor een ander deel van het lichaam. Hieronder zie je een aantal artikelen staan.

Bij elk artikel staat welke voeding extra gezond is en soms welke voeding je beter kan mijden. Dit is niet bedoeld als therapie, maar ter preventie van een ziekte of als aanvullende therapie bij een reguliere therapie. 

Als je helemaal wilt overstappen op geneeskrachtige voeding, is het het beste om een natuurgeneeskundige of fytotherapeut in te schakelen.


Schema ziekten en natuurlijke middelen

Hieronder zie je een tabel met artikelen over voeding en ziekten. Vele ziekten kunnen worden behandeld met behulp van voeding als medicijn. De artikelen in de tabel zijn voorbeelden van hoe je voedsel gebruikt als medicijn.
Groenten voor de longen
Natuurlijke middelen bij een blaasontsteking
Natuurlijke middelen bij eczeem
Natuurlijke middelen bij epilepsie
Ziekten van de ademhalingsorganen
Ziekten van het spijsverteringsstelsel
10 natuurlijke bloedverdunners
Lekkedarmsyndroom; voeding bij poreus darmslijmvlies
Hart- en vaatziekten
Dieet tijdens de chemokuur

Suikerziekte of diabetes mellitus
Artritis: voedsel als medicijn
Diuretische keukenkruiden: welke kruiden drijven vocht af?
ADHD blijkt voedselallergie
Aambeien: natuurlijke middelen
Staar verhelpen met voeding en medicinale planten
Artrose blijkt voedselallergie


Medicinale smoothies voor zwangere vrouwen

Smoothies kun je medicinaal aanwenden. Wanneer je zwanger bent is het goed om bietjes te eten omdat hier veel foliumzuur en ijzer in zit. 

Ook spinazie bevat veel foliumzuur en ijzer. In feite is het reeds verstandig extra gezond te eten voor de zwangerschap. 

Een smoothie waarin één of een half rauw bietje of 150 gram spinazie is verwerkt, in combinatie met andere groenten en fruit naar keuze is voor iedereen voedzaam maar extra gezond voor een zwangere vrouw. 

Verder bevatten broccoli en asperges veel foliumzuur. Ook peulvruchten zoals alle bonensoorten bevatten veel foliumzuur. Broccoli, asperges en peulvruchten kun je als zwangere vrouw vaker dan gemiddeld eten. 

Een advies is om tweemaal per dag warm te eten. Dan krijg je tweemaal zoveel groenten binnen. Op deze manier ben je medicinaal aan het eten; je gebruikt voeding als een nutraceutical, een voedselsoort met een medicinaal doeleinde.


Medicinaal ontbijten

Het ontbijt is het belangrijkste maal van de dag. De eerste hap is de belangrijkste hap van je ontbijt. Als je eerste hap iets gezonds is zoals wortel of bleekselderij, begin je de dag totaal anders dan bij een boterham met jam. 

Het is de bedoeling dat we in Nederland voortaan weer ´s morgens groenten gaan eten om onszelf in betere conditie te brengen en houden. 

In veel landen is het traditioneel gebruikelijk om veel groenten te eten. Wanneer je een door de westerse supermarktcultuur geïmplementeerde witte boterham met jam eet, eet je vooral suikers of snelle koolhydraten

Daar krijg je na een tweetal uren reeds weer honger van omdat op dat moment de bloedsuikerspiegel erg laag is geworden. Daarom is het belangrijk voor de energiehuishouding om geen suiker te eten. Suiker verpest de energiehuishouding; het geeft geen energie maar het rooft energie. 

Veel mensen denken abusievelijk dat ze witte kristalsuiker nodig hebben. Wanneer je denkt suiker nodig te hebben is dat een een teken van verslaving. Suiker is een drug. Zoals bij elke verslaving verzint de geest legitimaties om het middel waaraan men verslaafd is te verkrijgen.
Algemene gezondheid en specifieke medicinale waarde


Algemene gezondheid bevorderen

Er is een verschil tussen een ontbijt dat de algemene gezondheid bevordert en een ontbijt met specifieke medicinale waarde. Een ontbijt met fruit, eieren van je eigen kippen, en volkoren speltbrood is een stuk gezonder dan een witte boterham met jam of chocopasta. 

Een ontbijt van havermout met amandelmelk, kaneel en appel en een los schoteltje met papaja is ook goed voor de gezondheid in het algemeen. 

Maar er zijn voor patiënten specifieke groenten en fruitsoorten die goed bij hen passen. Het is slim daarnaar op zoek te gaan. 


Voorbeeld met jicht

Neem bijvoorbeeld iemand met jicht. In de zomer is hij of zij ermee gebaat om kersen te eten. Kersen zorgen ervoor dat urinezuur, de veroorzaker van jicht, sneller wordt afgevoerd.  Je kunt al 's morgens beginnen met het genieten van kersen.. 


Voedsel kan in het algemeen en specifiek de gezondheid verbeteren


Medicinaal lunchen

Een maaltijd kan zowel nutritieve als medicinale waarde hebben. Als je deze woorden hoort denk je wellicht dat het niet lekker is om medicinaal te eten. Dat hoeft echter niet! 

Een maaltijd met medicinale groenten, fruit en kruiden kan erg lekker zijn. Dat is geheel afhankelijk van de kok. In de meeste landen is de lunch de warme maaltijd. 

Dat was in Nederland ook altijd zo maar op de een of andere manier eten thans veel mensen tweemaal per dag brood en gebruikt men ‘s avonds een warme maaltijd. Dat is niet handig; ‘s Avonds kun je beter juist licht eten. Dat is beter voor het slaapritme en de spijsvertering. 

Een warme maaltijd kun je het beste als lunch gebruiken. Gebruik zo min mogelijk of liever nog geen producten uit de supermarkt. Alleen granen en graanvervangers, noten, zaden, groente en fruit zijn erg gezond. Met deze producten kun je elke maaltijd maken die je wilt, hoewel het soms een paar minuten meer tijd kost. 

De tijdsbesparing die het openscheuren van een schitterend verpakt potje, doosje of zakje uit de supermarkt oplevert gaat ten koste van je gezondheid.


Tussendoortjes: pure groente- en fruitsnacks

Dat je een tussendoortje nodig hebt in de vorm van een reep of soep uit een bont gekleurde verpakking, is een marketingtechnisch verzinsel. Een peer, perzik of pruim voedt je lichaam goed en is een lekker tussendoortje. 

Mensen blijken vatbaar voor felgekleurde en schreeuwerige reclames van producten die totaal overbodig en vaak zelfs ziekmakend zijn. Wanneer je wat last hebt van knagend hongergevoel, is het eten van een energierijke cantaloupe meloen of elke andere fruitsoort een goede oplossing.


Hang naar zoet?

Wanneer je over een onbedwingbare neiging tot snoepen of zoet maagvulsel beschikt, bedenk dan het volgende. Hang naar zoet betekent dat je verslaafd bent. Het woord lekker staat vaak voor ‘zoet’, denk maar aan de uitdrukking ‘lekkere trek’ wat verwijst naar het feit dat je wordt aangetrokken tot zoet eten. 

Deze trek, zucht of hang heeft echter niets te maken met voeding! Je wordt letterlijk naar zoet eten toe gezogen. Hoe komt dat? Omdat je verslaafd bent aan zoete dingen. Suiker is een drug, zoals we al eerder zagen. Net zoals een heroïnejunk wordt getrokken naar de heroïne dealer en een blower wordt getrokken naar een koffieshop, word jij als suikerjunk getrokken naar zoet, ziekmakend maagvulsel. 

Omdat de neiging van velen groot is om veel te veel zoete vulsels te eten worden we ziek. Suiker is namelijk ziekmakend. Alle welvaartsziekten staan in verband met de extreem hoge suikerconsumptie van mensen.


Medicinaal dineren

Het avondeten hoeft niet heel copieus en volumineus te zijn. Je gaat toch snel erna slapen. Met een te volle maag is het slecht slapen. 

Veel mensen met slaapproblemen nemen een te grote avondmaaltijd. In Nederland wordt de bijzondere gewoonte gehanteerd om alleen het avondmaal als warme maaltijd te gebruiken. 

Als avondmaaltijd wordt in de meeste landen ter wereld een tweede warme maaltijd gegeten, maar dan een stuk minder en meer licht verteerbaar. Soep met avocado kun je als een volledige maaltijd zien. 

In de soep kunnen wat aardappelen, koolrabi, pastinaak zitten om het romiger te maken en tot een maaltijdsoep te verheffen. Ook kun je er brood of arepa’s, de Colombiaanse naam voor lekkere dikke maispannenkoeken, bij eten.


Pannenkoeken voor de hartige maaltijd

Een extra tip is het gebruik van pannenkoeken als hartige maaltijd. Je kunt de pannenkoeken gebruiken als vervanger van een basis zoals pasta, rijst, peulvruchten of aardappelen. 

Velen weten dat je pannenkoeken kunt eten als zoete maaltijd doch deze ronde slappe flappen zijn uitstekend alleen hartig te beleggen. In sommige landen doen ze dat al erg vaak zoals Mexico, waar men taco´s, fajita´s en tortilla´s kent; in feite allemaal pannenkoeken van verschillend formaat. 

Ook onze eigen ouderwetse Nederlandse pannenkoek kun je gebruiken als hartige pannenkoek. Je kunt gewoon volgens klassiek recept een pannenkoek maken. 

Alleen door het beslag doe je een paar eetlepels hennepmeel om het een medicinaal aspect te geven. Daarnaast gebruik je uiteraard geen wit geraffineerd meel maar een volkorenmeel van een soort naar keuze zoals rogge of spelt. Probeer eens een ander meel door de pannenkoeken te doen, een eigen pannenoekmix te maken zoals met tapiocameel,, maismeel, durummeel, rijstmeel of boekweitmeel.